Garnek do wędzenia

Garnek do wędzenia

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do wędzenia-poradnik Westwing

Garnki stanowią podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Coraz częściej nie są to jednak wyłącznie modele uniwersalne, służące do tradycyjnego podgrzewania potraw. W sprzedaży dostępne są specjalne naczynia przystosowane do gotowania na parze, przyrządzania ryżu i makaronu lub owoców morza. Dzięki odpowiedniej konstrukcji i zastosowaniu specjalnych materiałów znacznie ułatwiają one codzienne prace w kuchni. Jednym z ciekawszych akcesoriów jest garnek do wędzenia. Choć wydawać by się mogło, że z takiej metody przygotowywania potraw, mogą korzystać wyłącznie posiadacze ogrodowej wędzarni, nowoczesne naczynie pozwala w prosty sposób przyrządzić pyszne wyroby z ryb i mięsa na domowej kuchence. To idealna propozycja dla amatorów świeżych i zdrowych produktów własnej roboty!

Garnek do wędzenia — praktyczny i niezawodny

Garnek do wędzenia to naczynie o owalnym lub okrągłym kształcie wykonane ze stali nierdzewnej. Zestaw składa się z trzech części: metalowej misy, do której wsypuje się wióry, rusztu, na którym umieszcza się wędzoną potrawę i dopasowanej pokrywki. W pokrywce znajdują się specjalne otwory, umożliwiające wydostawanie się dymu. Jej zadaniem jest również zabezpieczanie potrawy przez wilgocią i tłuszczem. Naczynie ma specjalnie wyprofilowane brzegi zapobiegające skapywaniu wody i wygodne, profilowane uchwyty. Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w aluminiowy rdzeń, który przyśpiesza rozprowadzanie się ciepła. Standardowy garnek do wędzenia ma 28 cm średnicy, co pozwala na jednorazowe przyrządzenie około 1 kilograma mięsa.

Garnek do wędzenia — wędzenie krok po kroku

Garnek do wędzenia jest niezwykle łatwy w obsłudze. Do jego uruchomienia potrzebne są jedynie specjalne zrębki wędzarnicze, najczęściej zrobione z drewna dębowego lub olchowego. Naczynie nie powoduje dużego zadymienia, więc bez problemu można korzystać z niego również w domu. Oto krótki przepis na wędzoną rybę:

  1. Dno garnka wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na dno zrębki.
  2. Wkładamy do środka metalową kratkę, na której układamy przyprawione filety rybne.
  3. Garnek przykrywamy pokrywką i ustawiamy na kuchence na średnim płomieniu.
  4. Kiedy zrębki zaczną się tlić, można wyłączyć gaz.
  5. Po około 20 minutach ryba jest gotowa do podania.

Garnek do wędzenia do każdej kuchni

Profesjonalny garnek do wędzenia umożliwia przygotowanie świeżych, wędzonych potraw bez użycia konserwantów. Za jego pomocą przyrządzimy pyszne, wędzone ryby, szynkę i kiełbasę. Ciekawym sposobem na urozmaicenie menu może być samodzielnie zrobiony, wędzony ser. Naczynie nadaje się także do gotowania (w tym gotowania na parze) i pieczenia w piekarniku. Z większość dostępnych w sprzedaży modeli można korzystać na płytach elektrycznych i indukcyjnych. Dzięki solidnej konstrukcji wykonanej z wysokiej jakości stali naczynie jest wytrzymałe i łatwo utrzymać je w czystości. Garnki do wędzenia można też myć w zmywarce.

Praktyczny i łatwy w obsłudze garnek do wędzenia pozwoli delektować się wybornym smakiem, samodzielnie przyrządzonych wędzonych produktów. Warto znaleźć dla niego miejsce wśród kuchennych akcesoriów i zaprezentować światu swoje kulinarne umiejętności!

Nadchodzące promocje