Garnek z pokrywą do odcedzania

Garnek z pokrywą do odcedzania

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek z pokrywą do odcedzania-poradnik Westwing

Nowoczesne akcesoria kuchenne często projektowane są z myślą o konkretnych zadaniach. W sprzedaży dostępne są specjalne garnki przeznaczone do gotowania ryb, zapiekania i kąpieli wodnej. Dostosowana do określonego typu czynności konstrukcja znacznie przyśpiesza gotowanie i ułatwia codzienne prace kuchenne. W domach, w których na stole często gości ryż, makaron i warzywa przydatnym akcesorium będzie garnek do odcedzania. Praktyczna pokrywka umożliwi szybkie odsączenie zawartości naczynia i podanie gotowej potrawy na stół. Jak wybrać idealny garnek z pokrywką? Oto kilka wskazówek.

Garnek z pokrywą do odcedzania — wybór materiału

Przy zakupie garnka warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonany. To od niego zależy, jak szybko będzie nagrzewało się naczynie i czy będzie miało dobre właściwości antyadhezyjne. Najpopularniejsze modele garnków z pokrywką to:

  • Garnki aluminiowe — lekkie i poręczne. Dobrze przewodzą ciepło, ale po zdjęciu z gazu w krótkim czasie stygną. Idealnie nadają się do szybkiego podgrzewania. Ich zaletą jest również niska cena — zużyty garnek możemy bez problemu wymienić na nowy. O ile nie są zabezpieczone odpowiednią powłoką, nie nadają się do przyrządzania potraw o kwaśnym odczynie.
  • Garnki stalowe — wytrzymałe i odporne na zarysowania. Nie wymagają stosowania dodatkowych powłok. Są nieco cięższe od garnków aluminiowych, ale szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło.
  • Garnki tytanowe — mają doskonałe właściwości termiczne i są odporne na ścieranie. Są lżejsze od garnków stalowych, a przy tym bardzo wytrzymałe. Podgrzewane jedzenie nie przywiera do powierzchni.
  • Garnki ceramiczne — ich zaletą jest przystępna cena i wytrzymałość. Dzięki gładkiej powierzchni łatwo się je czyści. Nie zawierają szkodliwych substancji i nie wpływają na smak potraw.

Garnek z pokrywą do odcedzania

Garnek z pokrywką — konstrukcja naczynia

Wysokiej jakości garnki charakteryzują się wytrzymałą konstrukcją i solidnym wykończeniem. Szczególnie cenione są garnki z grubym dnem. Choć ich ścianki nieco wolniej się nagrzewają, równomiernie rozprowadzają ciepło, a gotowane w nich potrawy dłużej pozostają gorące. W przypadku garnków z pokrywką zabezpieczonych powłoką — na przykład teflonową lub ceramiczną — istotne znaczenie ma grubość dodatkowej warstwy. Aby naczynia służyły jak najdłużej, najlepiej zrezygnować z ostrych metalowych sztućców i zdecydować się na akcesoria wykonane z teflonu lub silikonu.

Idealny garnek z pokrywką

Garnki z pokrywką dostępne są we wszystkich standardowych rozmiarach średnicy — od 16 do 30 cm. Wyposażone w otwory pokrywki przeważnie wykonane są ze stali nierdzewnej. Takie rozwiązanie ma swoją zaletę — metalowe przykrycie dobrze zatrzymuje ciepło i jest odporne na uszkodzenia. W przeciwieństwie do pokrywek szklanych uniemożliwia jednak obserwowanie na bieżąco procesu gotowania. Dobrą alternatywą są pokrywki w formie półkolistych nakładek, które zasłaniają jedynie połowę otworu garnka. Mogą być wykonane z metalu lub silikonu. Aby akcesoria dobrze spełniały swoją funkcję, warto kupić je od razu w zestawie z garnkiem. W sprzedaży dostępne są też garnki z pełną szklaną pokrywką i specjalnym dzióbkiem do odcedzania.

Nadchodzące promocje