Garnek do zapiekania

Garnek do zapiekania

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do zapiekania-poradnik Westwing

Garnek do zapiekania to praktyczne naczynie, które ma wiele zalet. Dlatego też warto jest mieć je w swojej kuchni. Przede wszystkim model ten łączy w sobie zalety patelni oraz brytfanny, dlatego jest wielofunkcyjny. Pozwala na stworzenie różnego rodzaju dań — lasagne, zapiekanek, tart, dań mięsnych oraz rybnych, risotto. W nowoczesnych modelach można przygotowywać dania właściwie bez dodatku tłuszczu, co pozwala na stworzenie dietetycznych i lekkostrawnych potraw. Dlatego też naczynie to jest odpowiednie dla osób, które dbają o zdrową dietę. Podpowiadamy, dlaczego garnek do zapiekania to funkcjonalne naczynie, które zadowoli zarówno wymagających szefów kuchni, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem!

Aluminiowy garnek do zapiekania

Warto wybrać garnek do zapiekania wykonany z aluminium. Materiał ten ma wiele walorów. Przede wszystkim jest dobrym przewodnikiem ciepła, dzięki czemu naczynie równomiernie i szybko się nagrzewa. Pozwala to zaoszczędzić energię, czas oraz pieniądze. Jest również trwałym produktem, dzięki czemu może przez długi czas posłużyć w kuchni. Nowoczesny aluminiowy garnek do zapiekania często ma powłokę antyadhezyjną, czyli taką, które uniemożliwia przywieranie dań do naczynia. Sprawia to, że łatwiej można je umyć. Niektóre modele są przeznaczone także do mycia w zmywarce. Dla niektórych zaletą może być także to, że aluminiowy garnek do zapiekania jest najlżejszym naczyniem tego rodzaju!

Oryginalny garnek do zapiekania

Garnek do zapiekania to produkt, który atrakcyjnie się prezentuje, dlatego może stanowić ciekawą ozdobę kuchennego stołu. Popularne są modele w stonowanych, jak i intensywnych barwach. Wszystko zależy od aranżacji kuchni. Takie modne naczynie można postawić bezpośrednio na kuchennym stole zaraz po wyjęciu go z piekarnika. Nie trzeba przekładać potrawy do innego naczynia. Wystarczy jedynie zakupić podstawkę, która zabezpieczy mebel przed wpływem gorącej temperatury. Często wybierane są podkładki zrobione z drewna, materiału lub silikonu. One również stanowią ciekawy kuchenny gadżet.

Garnek do zapiekania – modele

W sklepach dostępnych jest wiele modeli garnków do zapiekania. Można podzielić je na otarte oraz zamknięte. Otwarte garnki do zapiekania to takie, które nie mają w zestawie pokrywki. Służą one do wszelkiego rodzaju ciast, tart oraz innych wypieków. Zamknięte modele mają pokrywkę oraz inne przeznaczenie. Lepiej sprawdzają się do pieczenia dań mięsnych i rybnych. Pokrywa zapewnia odpowiednią cyrkulację pary wodnej, która nie ulatnia się z naczynia. Dzięki temu potrawy nie tracą mikroelementów i witamin. 

Nadchodzące promocje