Garnek do ziemniaków

Garnek do ziemniaków

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do ziemniaków-poradnik Westwing

Gotowane ziemniaki to obiadowy klasyk. Są idealnym dodatkiem do niemal wszystkich mięs, dlatego przez wielu spożywane są prawie codziennie. Wszyscy miłośnicy tych smakowitych warzyw powinni zaopatrzyć się w garnek do ziemniaków, który znacznie ułatwi proces odcedzania ich z wody. Jest to znakomity wynalazek, który na pewno warto mieć w swojej kuchni. Podpowiadamy, jak gotować ziemniaki, żeby zachowały witaminy i wartości odżywcze, a także jakie odmiany najlepiej sprawdzą się do gotowania.

Garnek do ziemniaków — dlaczego warto go mieć?

Garnek do ziemniaków najczęściej wykonany jest ze stali nierdzewnej, czasem stosuje się w nim także powłokę teflonową lub ceramiczną, dzięki której nic do niej nie przywiera. Garnek do gotowania ziemniaków powinien mieć także grube dno, żeby długo utrzymywał wysoką temperaturę wewnątrz, co sprawia , że gotowanie jest bardziej oszczędne.

To, co odróżnia garnek do ziemniaków od zwykłego dużego garnka to jego pokrywka. Są różne modele pokrywek do tego rodzaju naczyń, ale wszystkie posiadają otwory, dzięki którym można odcedzić wodę z garnka bez ryzyka poparzenia się wodą. Otwory te działają na zasadzie sitka, przez które woda wylewa się a ziemniaki pozostają w środku.

Ważną rolę w łatwym odcedzaniu zimniaków lub innych warzyw odgrywają uchwyty, które zamontowane są nie tylko po bokach garnka, ale również na pokrywce. Pokryte są one antypoślizgowym, nienagrzewającym się tworzywem, dlatego uchwyty można złapać gołymi rękami, a do odcedzania ziemniaków nie potrzebna już jest ściereczka ani rękawice.

Jak wybrać ziemniaki? — Odmiany i typy

W Polsce występuje około 130 odmian ziemniaków, które dzielą się na cztery typy: A, B, C i D. Podzielone są tak ze względu na różną zawartość skrobi. Znając typ ziemniaków łatwo będzie wybrać te odpowiednie do gotowania, pieczenia, smażenia czy na placki.

Typ A

Charakteryzuje się dużą wilgotnością i małą zawartością skrobi. Są to ziemniaki idealne do sałatek oraz na grilla, ponieważ są twarde. Popularne odmiany: Albina, Frezja, Vineta, Cykada

Typ B

To ziemniaki średnio twarde idealne do gotowania, ale też bardzo dobre na frytki i placki, ponieważ podczas smażenia robią się wewnątrz miękkie, a z zewnątrz kruche i chrupiące. Popularne odmiany: Orlik, Atol, Balbina, Fala, Vital, Wawrzyn, Lotos, Danusia, Irys

Typ C

To ziemniaki o dużej zawartości skrobi, które rozpadają się podczas gotowania. Nadają się bardzo dobrze do przygotowywania klusek ,puree, farszów ziemniaczanych i zup. Popularne odmiany: Aster, Bryza, Ibis, Koral, Lena, Mila, Salto

Typ D

Ten ostatni typ ziemniaków to znak, że są to warzywa pastewne, które nie nadają się na obiad.

Jak gotować ziemniaki?

Są dwa sposoby, żeby ugotować ziemniaki zachowując ich witaminy i minerały, między innymi witaminę C i potas. Pierwsza metoda to wrzucenie ziemniaków dopiero do wrzącej wody, ponieważ witamina C rozkłada się szybciej w zimnej wodzie. Ważne jest także posolenie ziemniaków dopiero pod koniec gotowania, co pozwoli na zachowanie w nich większej ilości potasu.

Drugim sposobem jest ugotowanie ziemniaków w mundurkach, bo właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać , by przed włożeniem warzyw do garnka dokładnie oczyścić je pod bieżącą wodą, najlepiej małą szczoteczką. Ziemniaki w skórkach również warto wrzucić bezpośrednio do wrzątku, posolić i gotować przez około 30 minut.

Nadchodzące promocje