Garnek

Garnek

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek-poradnik Westwing

Każdy korzysta z niego codziennie. Bez niego nie byłoby pysznego obiadu ani rodzinnej kolacji. Mowa oczywiście o garnku. Dla jednych gotowanie to pasja, dla innych obowiązek – dobry zestaw garnków ułatwi to zadanie i sprawi, że dania będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Sprawdź, jak wybrać ten najlepszy, który posłuży przez lata!

Dawniej dobre garnki były częścią posagu panny młodej. Dziś to nieodłączny element każdej kuchni. Istnieje specjalny garnek do gotowania szparagów, makaronu, sokownik czy szybkowar. Ciężko przygotować wspaniałe danie, używając wyłącznie jednego garnka, jednak jeden dobry garnek jest wart więcej niż cały zestaw kiepskich. Dobrej jakości garnek to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Warto jednak pamiętać, że nie każdy garnek może być użyty w ten sam sposób.

Garnek na indukcję

Wybierając garnek, warto się zastanowić, do czego będzie się go używać, ale także na czym będzie się w nim gotować. W zależności od rodzaju kuchenki różne będą możliwości wyboru garnka. Coraz bardziej popularne kuchnie indukcyjne nie są dostosowane do naczyń ceramicznych, ze szkła oraz stali nierdzewnej, aluminium, brązu czy miedzi – chyba że na garnku zaznaczono inaczej. Warto także wiedzieć, że na kuchence indukcyjnej może być używany wyłącznie garnek o specjalnym dnie. Dno musi być przede wszystkim idealnie płaskie, by doskonale przylegało do płyty. Najlepiej, gdy średnica dna garnka jest taka sama jak średnica pola grzejnego. Warto o tym pamiętać, szczególnie w przypadku garnków zwężających się ku dołowi.

Z jakiego materiału garnek wybrać?

To, z jakiego materiału wykonano garnek, jest bardzo istotne. Rodzaj materiału będzie wpływał nie tylko na sposób użytkowania garnka, ale także na rodzaj potraw, jakie mogą być w nim gotowane.

  • Garnek aluminiowy – pokryty trwałą powłoką – najlepiej tytanową – będzie idealny w każdej kuchni. Świetnie przewodzi ciepło i jest bardzo odporny. Należy jednak pamiętać, że w starych modelach podczas gotowania mogą wytwarzać się niebezpieczne dla zdrowia substancje. Powyżej temperatury 180 stopni garnek aluminiowy nie powinien być w ogóle używany!
  • Garnek stalowy – z dodatkiem jonów srebra będzie nie tylko uszlachetniony, ale też antybakteryjny. Uchodzi więc za jeden z najzdrowszych. Przechowywane jedzenie pozostaje długo świeże, a jego smak niezmieniony.
  • Garnek miedziany – dobrze przewodzi ciepło i długo utrzymuje temperaturę, jednak garnki wykonane w 100% z miedzi są ciężkie i dość drogie. Nie są także odporne na działanie kwasów zawartych w żywności – nie powinno się w nich gotować na przykład kiszonej kapusty. Z drugiej strony garnek miedziany ze względu na swój nieco staroświecki charakter może być interesującą dekoracją kuchni, szczególniej w stylu rustykalnym lub vintage.
  • Garnek żeliwny – wymaga specjalnej pielęgnacji. Będzie ciężki i drogi, jednak bardzo trwały. Długo trzyma temperaturę i doskonale przewodzi ciepło. Podczas gotowania do posiłku przechodzą cząsteczki żelaza, dlatego nie powinno się w nim przechowywać żywności dłużej – zwłaszcza dań o odczynach kwaśnych.
  • Szklany garnek jest świetnym przewodnikiem ciepła. Dodatkowo nie pochłania żadnych zapachów. Niestety, łatwo go zniszczyć, a garnek dość szybko traci uzyskaną temperaturę.
  • Przy zakupie warto także zwrócić uwagę na powłoki, jakimi pokryty jest garnek. Będą one miały kluczowe znaczenie podczas gotowania i zabezpieczenia garnka przed uszkodzeniami.
  • Garnek emaliowany – najczęściej emalią zabezpiecza się garnek stalowy czy szklany. Jest antybakteryjna, a także odporna na działanie kwasów i substancji zasadowych. Niestety, z czasem może odpryskiwać.
  • Garnek tytanowy to jedna z najtrwalszych powłok – do mieszania w garnku pokrytym tytanem można użyć nawet normalnych sztućców. Jest również bardzo odporny na substancje zasadowe i kwasy. Sprawdzi się najlepiej w każdej kuchni.
  • Garnek ceramiczny – wyroby ceramiczne są uznawane za bardzo dobrej jakości. Nie wszystkie naczynia z tego rodzaju powłoką nadają się jednak do gotowania na kuchence indukcyjnej. Największą zaletą powłoki ceramicznej jest to, że potrawy do niej nie przywierają oraz duża odporność na uszkodzenia.
  • Garnek teflonowy – nie jest odporny na zarysowania, dlatego do mieszania powinno się użyć specjalnych drewnianych łopatek lub takich wykonanych z silikonu. Można w nim smażyć i gotować bez tłuszczu. Ważne, by nie zawierał szkodliwego związku chemicznego PFOA – może znajdować się w tańszych modelach, a bardzo ciężko jest go wydalić z organizmu.

Jak wybrać bezpieczny garnek?

Niektóre garnki, najczęściej te z niższej półki, posiadają łatwo i szybko nagrzewające się uchwyty. Problem ten może jednak dotyczyć także garnka żeliwnego. Należy pamiętać, że w takim przypadku powinno się zaopatrzyć w dobre rękawice, które ochronią przed poparzeniami.

Podczas zakupów warto sprawdzić, czy przykrywka szczelnie zakrywa garnek. Dzięki temu uniknie się niepotrzebnych poparzeń. W przypadku gdy pokrywka będzie zbyt duża, skraplająca się woda będzie spadać na kuchenkę, a powstająca para może oparzyć gotującego. Za małe przykrywki będą bezużyteczne do zakupionego naczynia, można je jednak wykorzystać do innego garnka, jeśli ich rozmiar będzie pasował. Nieszczelne przykrywki będą przepuszczać gorącą parę oraz gotującą się wodę.

Osoby uczulone na nikiel powinny unikać garnka wykonanego ze stali nierdzewnej. Warto także zapamiętać, by stalowy garnek z zarysowaną powłoką natychmiast wyrzucić. W takcie gotowania mogą się w nim wytwarzać szkodliwe substancje.

Jednym z najbardziej niebezpiecznych elementów jest także uszkodzona powłoka teflonowa, na przykład poprzez zarysowanie. Cząsteczki teflonu będą dostawać się do przyrządzanej żywności i negatywnie wpływać na zdrowie użytkowników. Powinno się wybierać wyłącznie oryginalne produkty z niebieskim logo „Teflon”.

Dobrze, gdy garnek posiada również atesty. Bezpieczeństwo zapewnią między innymi atest Państwowego Zakładu Higieny, ale także gwarancja od producenta – im dłuższa, tym lepiej!

Garnek – uniwersalny prezent

Garnek to doskonały pomysł na prezent ślubny lub upominek z okazji przeprowadzki do nowego mieszkania. O ile osoba, którą zamierzamy obdarować nie posiada zbyt małej kuchni, dodatkowe naczynia do gotowania na pewno zostaną przyjęte z entuzjazmem. Szukając odpowiedniego modelu, warto wybrać coś z wyższej półki o oryginalnym designie lub specjalnej funkcji. Miłośnicy spaghetti docenią praktyczny garnek do makaronu, który znacznie ułatwia odcedzanie ugotowanej pasty. Osobom ceniącym zdrowy tryb życia i lubiącym odkrywać nowe smaki przypadnie do gustu tadżin – garnek, który można wykorzystać między innymi do opiekania warzyw. Inne propozycje to między innymi: garnek do gotowania na parze, garnek do zapiekania, kolorowy garnek z powłoką ceramiczną lub garnek do wędzenia ryb.

Nadchodzące promocje