Garnki ferromagnetyczne

Garnki ferromagnetyczne

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnki ferromagnetyczne-poradnik Westwing

Żeby przyrządzić wyśmienite dania, których smak będzie cieszył całą rodzinę niezbędne są naczynia, w których potrawy można ugotować. Są to różnego rodzaju garnki i patelnie. Bardzo ważne jest, aby dobrać je odpowiednio do modelu kuchenki jaka jest używana w kuchni. Garnki są wykonane z różnych materiałów. Do kuchni gazowej można używać właściwie każdego rodzaju stali, ceramiki czy żaroodpornego szkła. Jednak w przypadku coraz popularniejszych płyt indukcyjnych sprawa wygląda już zupełnie inaczej. Jeśli płyta grzewcza w kuchni jest indukcyjna należy do niej stosować tylko naczynia, które są zrobione ze stali przyciągającej magnes, czyli patelnie i garnki ferromagnetyczne.

Garnki ferromagnetyczne

Specjalne garnki, których używa się do gotowania na kuchenkach indukcyjnych są wykonane z metalu ferromagnetycznego, co dosłownie oznacza, że po przyłożeniu magnesu do spodu garnka, będzie się on trzymał naczynia. Dobrze, gdy ścianki również są wykonane z tej stali, ale nie jest to absolutnie konieczne, bo najważniejsza jest ta część garnka, która styka się bezpośrednio z płytą indukcyjną. Przy zakupie garnków nie trzeba jednak nosić ze sobą magnesu, bo stosowne oznaczenia zawsze umieszczane są przez producentów na opakowaniu lub na spodzie naczynia. Symbol, którym oznacza się garnki odpowiednie do kuchenek indukcyjnych to symbol przypominający szlaczek złożony z kilku połączonych ze sobą pętelek.

Garnki ferromagnetyczne — odpowiedni kształt

Oprócz właściwego rodzaju stali z jakiej są wykonane, garnki stosowane na kuchenkach indukcyjnych, powinny mieć także odpowiedni kształt. Ich dno musi być całkowicie płaskie i ma przylegać całą powierzchnią do płyty kuchennej. Wiele kuchenek indukcyjnych jest tak skonstruowanych, że rozmiarem garnek musi idealnie przylegać do pola grzejnego lub być od niego mniejszy. Jeśli dno garnka będzie wystawać poza wyznaczone pole, płyta może wcale się nie uruchomić. To oczywiście nie dotyczy tych modeli, które mają sensory grzewcze na całej powierzchni, wtedy można postawić garnek obojętnie gdzie.

Garnki do kuchenki indukcyjnej — dodatkowe cechy

Dodatkową zaletą garnków ferromagnetycznych będzie grube dno, które lepiej się nagrzewa i długo trzyma ciepło. Dobre są także garnki, które mają węższe dno od średnicy w środku naczynia, ponieważ indukcja działa tylko na powierzchni, która przylega do płyty. W ten sposób zawartość szybciej się nagrzeje i będzie to bardziej energooszczędne. Ważną cechą garnków są także nienagrzewające się uchwyty i pokrywka — to pozwoli uniknąć przypadkowego oparzenia.
Warto zaopatrzyć się w odpowiednie garnki, jeśli kuchnia wyposażona jest w płytę indukcyjną, w ten sposób gotowanie będzie całkowicie bezpieczne i stanie się przyjemniejsze, a także o wiele łatwiejsze.

Nadchodzące promocje