Garnki do gotowania na parze

Garnki do gotowania na parze

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnki do gotowania na parze-poradnik Westwing

Zdrowa kuchnia to nie tylko gorący trend ostatnich lat, lecz także potężna korzyść dla kondycji organizmu. Gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych form przyrządzania potraw. Nie wymaga przy tym specjalistycznego wyposażenia AGD – wystarczą zwykłe garnki do gotowania na parze. Warto więc wiedzieć, jak wybrać te najwyższej jakości.

Na parze można gotować zarówno warzywa, jak i mięsa oraz ryby, a także pełne potrawy obiadowe. Garnki do gotowania na parze są łatwo dostępne na rynku. Nie trzeba od razu zaopatrywać się w parowar.

Gotowanie na parze ma długą tradycję

Za początki gotowania na parze można uznać przyrządzanie potraw na przykład nad gorącymi źródłami, kiedy jeszcze nie potrafiono odpowiednio wykorzystywać ognia. Pierwsze ślady takiego sposobu gotowania znaleziono między innymi w Arizonie – datowane są aż na 10 tysięcy lat wstecz. Również w starożytnych Chinach metoda była powszechnie znana. Przy okazji da się zauważyć pewne różnice w zwyczajach kulinarnych. W kulturze Zachodu na parze przyrządza się przede wszystkim warzywa, w Azji zaś ryby czy owoce morza. Jednak globalizacja i moda na gotowanie sprawiły, że w tej chwili trudno mówić o dużych rozbieżnościach w różnych częściach świata. Uznaje się, że gotowanie na parze jest bardzo zdrowe. Po pierwsze, nie potrzeba tłuszczu, po drugie – żywność zachowuje wszystkie swoje walory smakowe, a co ważne dla estetów – także naturalne, soczyste kolory! Widać to chociażby w przypadku marchewek czy brokułów, które są bardzo delikatnymi warzywami.

Garnki do gotowania na parze, czyli jakie?

Typowy garnek do gotowania na parze składa się z dwóch części – korpusu i specjalnego sitka nakładanego na ten korpus. Całość należy szczelnie przykryć pokrywką, tak by żywność gotowała się szybciej, a smaki i aromaty nie umykały przez szczeliny. Jeśli chodzi o materiały, z jakich wykonuje się garnki do gotowania na parze, bardzo wskazana jest stal nierdzewna. Powód jest prosty – im większa odporność na wodę i parę wodną, tym lepiej, a w przypadku stali nie należy się o to martwić. Jednak oferta rynkowa garnków do gotowania na parze jest bardzo szeroka. Można znaleźć na przykład modele wykonane z dwóch różnych materiałów – typu korpus z ceramiki, a sitko ze szkła, które także świetnie broni się przed wilgocią i wysokimi temperaturami. Coraz popularniejsze są także sitka z silikonu, który dzięki wytrzymałości na wysokie temperatury, nowoczesnym formom i soczystym kolorom przebojem wkroczyły do współczesnych kuchni. Akcesoria z silikonu doskonale pasują do wnętrz w stylu nowoczesnym.

Kilka przydatnych wskazówek

Alternatywą dla garnków do gotowania na parze, które są wykonane ze stali, innych metali lub ceramiki, są parowniki bambusowe. Ten materiał wykorzystywany jest chociażby w kuchni chińskiej od bardzo dawna. Potrawy w nim przyrządzane są bardzo smaczne, a dodatkowo można zyskać ciekawe kuchenne akcesorium – polecane szczególnie miłośnikom Wschodu i minimalizmu. Również zwykłe garnki można bardzo szybko dostosować do gotowania na parze. Wystarczy dokupić oddzielnie sitka – ze stali nierdzewnej czy z silikonu. Tu już jednak trzeba uważać, by sitko idealnie pasowało do garnka. Inaczej nie uda się wykorzystać wspaniałych walorów gotowania na parze! Także pokrywka musi perfekcyjnie przylegać do zestawu garnek plus sitko. Ważne jest także to, by garnek miał odpowiednią pojemność – musi się w nim zmieścić i gotująca się woda, i sitko z żywnością.
Garnki do gotowania na parze to produkty kuchenne, które zadowolą osoby dbające o zdrowie i smukłą linię. Aromatyczne warzywa czy mięsa przyrządzone bez grama tłuszczu pozwalają odkryć ciekawe oblicze zdrowej kuchni.

Nadchodzące promocje