Garnki indukcyjne

Garnki indukcyjne

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnki indukcyjne-poradnik Westwing

Kuchnia XXI wieku jest ergonomiczna, profesjonalna i energooszczędna. Świetną alternatywę dla płyt elektrycznych, gazowych czy ceramicznych stanowią kuchenki indukcyjne. Żeby jednak korzystać z ich możliwości, należy wyposażyć się w specjalne garnki indukcyjne. Sprawdź, o czym należy wiedzieć przed zakupem kompletu naczyń na kuchenkę indukcyjną.

Płyta indukcyjna nie jest wynalazkiem ostatnich lat. Pierwsze modele kuchenek indukcyjnych pojawiły się już w latach 70. w Stanach Zjednoczonych. Szczególnie w nowoczesnych mieszkaniach stawia się na to energooszczędne i bezpieczne rozwiązanie.

Sekret działania kuchenki indukcyjnej

Sekretem jej działania jest tak zwana indukcja elektromagnetyczna. Co to właściwie znaczy? Najprościej mówiąc, płyta indukcyjna wytwarza pole elektromagnetyczne, na skutek którego dno naczynia się nagrzewa. W praktyce – podczas gotowania kuchenka jest cały czas zimna, a ciepło wytwarzane jest przez garnek. Dzięki temu płyta indukcyjna zapewnia bezpieczeństwo podczas przyrządzania potraw – nie dojdzie do żadnych oparzeń, poza tym nic się na niej nie przypali (świetna w utrzymaniu w czystości). Warto pamiętać, że aby garnek, patelnia czy rondel się nagrzały, muszą idealnie przylegać do kuchenki, a ich dno musi być wykonane z odpowiedniego materiału. Dlatego tradycyjne garnki nie nadają się na płytę indukcyjną. Komplet specjalistycznych naczyń to dość duży wydatek, jednak trzeba pamiętać, że takie garnki czy patelnie można z powodzeniem używać na wszystkich innych rodzajach kuchenek.

Jak wybrać garnki indukcyjne?

Przede wszystkim w opisie naczynia czy kompletu należy szukać informacji, czy nadaje się do używania na płytach indukcyjnych. Jeśli jej nie ma, trzeba założyć, że takiej właściwości nie ma. Warto zwracać szczególną uwagę na jakość naczyń. Gdy ich dna nie są idealnie równe, kuchenka może nie działać prawidłowo – wtedy się nie nagrzeją. Warto też sprawdzić, czy na dnie nie wygrawerowano zbyt wielu żłobień. Im więcej nierówności (takich jak choćby logo producenta), tym bardziej nierównomiernie naczynia się nagrzewają. Garnki indukcyjne, a dokładniej ich dno, muszą być też wykonane z metali ferromagnetycznych (przyciągających magnes, co można łatwo sprawdzić przed zakupem), które umożliwiają odpowiednią pracę pola elektromagnetycznego. Na kuchence indukcyjnej na pewno nie zadziałają garnki, których dna wykonane są ze szkła, ceramiki, aluminium czy miedzi. Odpowiednie powstają na przykład ze specjalnej stali (w przypadku nierdzewnej zawsze warto się upewnić!) i żeliwa. Garnki indukcyjne trzeba dobierać też zgodnie z instrukcją producenta kuchenki. Tu chodzi przede wszystkim o średnicę dna.

Praktyczne nakładki na płytę indukcyjną

Często po zakupieniu płyty indukcyjnej okazuje się, że kuchenne garnki i patelnie na niej nie pracują. Wtedy można zdecydować się na proste rozwiązanie – odpowiednią nakładkę na kuchenkę indukcyjną. Działające pole elektromagnetyczne sprawi, że szybko się nagrzeje, a na niej można już ustawiać dowolne naczynia (także te emaliowane). Warto jednak pamiętać, że to rozwiązanie mniej efektywne i dochodzi do częściowej straty energii. Dlatego zawsze najlepszym rozwiązaniem jest zakup garnków indukcyjnych. Na rynku dostępne są komplety, które składają się z wielu elementów. Można w nich znaleźć garnki, patelnie, rondle i woki. Ponieważ oferta producentów jest coraz większa i coraz bardziej zróżnicowana, nie musi być to ogromne obciążenie dla domowego budżetu.
Kuchenki indukcyjne przebojem zdobywają kuchnie na całym świecie. Są o wiele bardziej energooszczędne od gazowych, ceramicznych czy elektrycznych. Wysokojakościowe garnki indukcyjne pozwolą wykorzystać pełnię ich możliwości. To gotowa recepta na mistrzowską i nowoczesną strefę gotowania!

Nadchodzące promocje