Garnki ze stali nierdzewnej

Garnki ze stali nierdzewnej

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnki ze stali nierdzewnej-poradnik Westwing

W dobrze urządzonej kuchni nie może zabraknąć eleganckich mebli i funkcjonalnych akcesoriów. Ważnym akcesorium są wszelkiego rodzaju garnki — bez nich przyrządzanie pysznych potraw byłoby niemożliwe, więc kuchenna aranżacja straciłaby na swoim znaczeniu. Wśród wielu rodzajów naczyń do gotowania, od lat, największą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej. Profesjonaliści i domowi kucharze doceniają ich trwałość i inne cechy. Jakie? Odpowiadamy.

Dlaczego warto kupić garnki ze stali nierdzewnej?

Stal nierdzewna to stop żelaza i chromu. Te metale połączone ze sobą są odporne na działanie kwasów i rdzy. Dodatkowo stal stosowana do robienia garnków zawiera nikiel, który sprawia, że naczynia są błyszczące i mają elegancki wygląd. To jednak nie koniec zalet garnków ze stali nierdzewnej. Kolejne to:

  • Garnki ze stali nierdzewnej są wytrzymałe i odporne na zarysowania. Dzięki temu, że nie są pokryte powłoką, do mieszania nie trzeba używać specjalnych narzędzi — wystarczą zwykłe sztućce używane na co dzień.
  • Stal nierdzewna dobrze przewodzi ciepło i długo je utrzymuje.
  • Garnków ze stali nierdzewnej można używać na kuchenkach indukcyjnych i w piekarnikach.
  • Można je myć w zmywarce.

Na co zwrócić uwagę wybierając garnki ze stali nierdzewnej?

Garnki nierdzewne to inwestycja na lata, dlatego podczas wyboru warto zwrócić uwagę na ich podstawowe cechy, dzięki temu dobrze spełnią swoją rolę. Podstawowa rzecz, to dno. Dobrze żeby było grube i pomiędzy warstwami ze stali znajdowała się płyta z miedzi lub aluminium. To zapewni równomierne rozprowadzenie ciepła. Warto także zwrócić uwagę na oznaczenie, które pojawia się na dnie – zwykle jest to 18/10 – są to cyfry oznaczające procentowy skład chromu i niklu w strukturze. Taka proporcja zapewnia dużą trwałość i odporność na rdzę. Kolejną ważną kwestią są uchwyty – najlepiej żeby były wykonane ze stali (wówczas w garnkach można także zapiekać potrawy w piekarniku). Jeśli decydujemy się na garnki z uchwytami z ebonitu, dobrze jeśli będą one umieszczone jak najwyżej – to zapobiegnie przypalaniu ich (jeśli są stosowane na kuchence gazowej).

Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?

Garnki ze stali nierdzewnej, podobnie jak inne naczynia, które służą do przygotowywania w nich posiłków, są narażone na działanie soli, kamienia i kwasów. Dlatego na co dzień warto je odpowiednio pielęgnować. Zwykłe zabrudzenia należy usuwać płynem do mycia naczyń lub w zmywarce. Nalot z kamienia można usunąć octem lub sokiem z cytryny. Przypalone powierzchnie należy najpierw odmoczyć w wodzie z dodatkiem detergent, dopiero później próbować usunąć gąbką. Ważne jest, żeby do mycia garnków nie używać tradycyjnych „druciaków” i innych szorstkich akcesoriów.

Garnki ze stali nierdzewnej to wciąż najpopularniejsze naczynia do gotowania. Biorąc pod uwagę ich trwałość i inne cechy — z pewnością jeszcze długo tak pozostanie!

Nadchodzące promocje