Garnki żeliwne emaliowane

Garnki żeliwne emaliowane

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnki żeliwne emaliowane-poradnik Westwing

Garnki żeliwne często kojarzą się z nieco zapomnianymi już akcesoriami używanymi w kuchniach naszych babć i dziadków. Ciężkie, masywne, o nieco surowym wykończeniu w ostatnich dekadach odeszły nieco w zapomnienie, wyparte przez wyroby z ceramiki i teflonu. Obecnie coraz chętniej wracamy jednak do starych, sprawdzonych rozwiązań. Dla bardziej optymalnego użytkowania garnki żeliwne często pokrywa się emalią. Dlaczego warto wypróbować garnki żeliwne emaliowane i co można w nich gotować? Oto kilka wskazówek.

Garnki żeliwne emaliowane — zalety żeliwa

Żeliwo to stop żelaza z wysoką zawartością węgla. Wykonane z niego naczynia cechują się doskonałymi właściwościami termicznymi. Wzmocniona konstrukcja powoduje, że ciepło równomiernie rozchodzi się w obrębie naczynia. Potrawa jest odpowiednio podgrzana na całej powierzchni i długo zachowuje wysoką temperaturę. Z tego względu proces gotowania nie wymaga też użycia dużych ilości tłuszczu lub wody. Wszystkie składniki mineralne są zatrzymywane w jedzeniu, które staje się zdrowsze i mniej kaloryczne. Garnki żeliwne to także doskonałą inwestycja — solidne naczynia są wyjątkowo odporne na korozję i zarysowania, przez co można z nich korzystać przez długie lata.

Garnki żeliwne emaliowane — praktyczna powłoka

Emaliowanie to technika polegająca na powlekaniu naczyń mieszaniną sproszkowanych minerałów i pigmentów. Nakładana w wysokiej temperaturze szklista powłoka powoduje, że garnki i patelnie zyskują lepsze właściwości fizyczne i są bardziej odporne na uszkodzenia. W przypadku garnków żeliwnych emalia powoduje przede wszystkim, że naczynia można łatwiej wyczyścić. Gładka powłoka zapewnia idealnie śliską powierzchnię, z której bez trudu usuniemy brud i zanieczyszczenia. Garnki żeliwne emaliowane nie chłoną zapachów i nie wchodzą w reakcje chemiczne z innymi potrawami. Wielu użytkowników ceni je również ze względu na atrakcyjny design. Emalią pokrywą się często także zewnętrzną stronę naczynia, barwiąc je na dowolny kolor. Oryginalny garnek w wyrazistym czerwonym, pomarańczowym lub żółtym kolorze będzie ciekawą ozdobą kuchni.

Garnki żeliwne emaliowane do każdej kuchni

Garnki żeliwne emaliowane doskonale sprawdzają się podczas przyrządzania potraw wymagających długotrwałego lub kilkukrotnego podgrzewania. Doświadczeni kucharze polecają je zwłaszcza do gotowania bigosu, powideł, gulaszu i różnego rodzaju potrawek. Jedyną wadą tego typu naczyń jest duża waga, co może być uciążliwe podczas zmywania. Z drugiej jednak strony masywna konstrukcja powoduje, że garnek jest bardziej stabilny i wygodniej się w nim miesza. Wiele modeli garnków można także myć w zmywarce.

Solidny garnek żeliwny przyda się w każdej kuchni. Warto sięgnąć po niego szczególnie gotując tradycyjne potrawy, takie jak bigos lub przygotowując domowe powidła. Efekty naszych kulinarnych eksperymentów na pewno docenią wszyscy domownicy!

Nadchodzące promocje