Gęsiarka żeliwna emaliowana

Gęsiarka żeliwna emaliowana

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Gęsiarka żeliwna emaliowana-poradnik Westwing

Gęsiarka żeliwna emaliowana to naczynie, dzięki któremu przygotowywanie potrwa będzie efektywne, szybkie i przyjemne. Umożliwia ona przygotowanie soczystych oraz aromatycznych dań, które zachwycą domowników, jak i gości. Materiał, z którego wykonana jest gęsiarka żeliwna emaliowana ma wiele zalet. Zapewne dlatego cieszy się dużą popularnością. Modele te przede wszystkim szybką się nagrzewają, na długo utrzymują ciepło oraz łatwo jest je wyczyścić. Podpowiadamy, dlaczego gęsiarka żeliwna emaliowana to wyjątkowy produkt, który zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających szefów kuchni, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem!

Gęsiarka żeliwna emaliowana, czyli jaka?

Gęsiarka żeliwna emaliowana to produkt, który ma wiele walorów. Emalia, którą pokrywa się żeliwo zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, to materiał sprzyjający przygotowywaniu potraw z różnego rodzaju mięs. Powłoka emaliowana ma również właściwości antyalergiczne, dlatego że jest gładka i dzięki temu nie osadza się na niej brud ani bakterie. Łatwo więc jest ją wyczyścić. Powłoka emaliowana nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z przygotowywanymi potrawami, co jest jej ogromną zaletą. Ponadto jest stabilna i trwała, dlatego można cieszyć się jej użytkowaniem przez długi czas.

Gęsiarka żeliwna emaliowana – zalety

Gęsiarka żeliwna emaliowana ma wiele zalet. Oto niektóre z nich:

  • Naczynia te mają grube ścianki, co powoduje, że szybko się one nagrzewają i na długo utrzymują ciepło. To pozwala zaoszczędzić energię, czas oraz pieniądze.
  • Dzięki temu, że ciepło równomiernie rozprowadzane jest po całym naczyniu, ma się pewność, że z czasem dno się nie zdeformuje.
  • Warto wybierać gęsiarki, których uchwyty są zrobione z tego samego materiału, co naczynie, czyli odlewa się je w jednej formie. Gwarantuje to solidność i trwałość. Należy jednak zaopatrzyć się wtedy w rękawice kuchenne. Najlepiej sprawdzają się modele wykonane z materiału lub silikonu. Takie akcesoria sprawią, że złapanie uchwytu będzie bezpieczne i stabilne, dlatego będzie można dowolnie operować naczyniem.
  • Emaliowana powłoka zapobiega przywieraniu oraz przypalaniu potraw, a także jest odporna na wpływ wysokich temperatur (nawet do -300 stopni Celsjusza).
  • Charakterystyczny kształt gęsiarki zapewnia odpowiedni termoobieg, co daje efekt równomiernego dopieczenia oraz nawilżenia dania.

Gęsiarka żeliwna emaliowana – praktyczne porady

Gęsiarka żeliwna emaliowana powinna mieć odpowiednie wymiary. W tradycyjnych modelach musi się zmieścić cała gęś. Jednak w nowoczesnych modelach można przygotowywać także inne potrawy, dlatego mają one również mniejsze rozmiary. Wszystko zależy więc od tego, w jakim celu będzie się używać naczynia. Standardowe modele są dość duże. Mogą mieć pojemność nawet 14 litrów oraz wysokość sięgającą około 15-20 cm. W sklepach dostępne są również niewielkie gęsiarki, których pojemność wynosi jedynie 2-3 litry. Zdecydowanie nie pomieszczą w sobie całej gęsi, ale świetnie sprawdzą się do przygotowywania w nich wszelkiego rodzaju ryb, mięs, zapiekanek, lasagne. Każdy, kto ma w swoim domu taki garnek, na pewno nie może się bez niego obejść!

Nadchodzące promocje