Gęsiarka

Gęsiarka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Gęsiarka-poradnik Westwing

Gęsiarka to rodzaj dużej brytfanny z przykrywką. Jej nazwa pochodzi od potrawy, która jest w niej tradycyjnie przygotowywana, czyli pieczonej gęsi. Wysokiej jakości gęsiarki przydadzą się jednak w kuchni nie tylko do przygotowywania dań z drobiu – można przyrządzać w nich również ryby, różnego rodzaju zapiekanki oraz potrawy duszone. Podpowiadamy, jak wybrać gęsiarkę, która będzie służyła przez dziesięciolecia!

Gęsiarka – żeliwna, stalowa czy ceramiczne?

To, z jakiego tworzywa wykonana jest gęsiarka, powinno zależeć od naszych kuchennych przyzwyczajeń. Każdy materiał ma swoje wady i zalety, ale dobrej jakości garnek od zaufanego producenta powinien spełniać oczekiwania nawet najbardziej wymagających!

  • Żeliwna gęsiarka to naczynie najwyższej klasy. Żeliwo jest wyjątkowo trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury – garnek, patelnia lub brytfanna wykonane z tego materiału będą nam służyły przez całe życie. Zwolennicy żeliwnych naczyń uważają, że smak przygotowywanych w nich potraw jest wyjątkowy. Trzeba jednak pamiętać, że taka gęsiarka może ważyć nawet 8 kg!
  • Gęsiarka z emaliowanej blachy jest znacznie lżejsza niż żeliwna. Jej zaletą jest również to, że można ją myć w zmywarce. Kupując emaliowaną gęsiarkę, warto zwrócić uwagę na to, czy ścianki naczynia są wystarczająco grube – gwarantuje to równomierne rozprowadzanie ciepła.
  • Gęsiarki ceramiczne są w rzeczywistości wykonane z aluminium pokrytego ceramiczną powłoką. Pokochają je zwolennicy zdrowej kuchni – ceramiczny garnek idealnie nada się do gotowania bez tłuszczu!

Kształt i rozmiar gęsiarki

Tradycyjna gęsiarka powinna mieć wymiary, które pozwolą na upieczenie w niej gęsi w całości. Gęsiarką nazywa się jednak również mniejsze naczynia, które przydadzą się także podczas gotowania codziennych posiłków. Kształt i rozmiar gęsiarki powinien być dostosowany do tego, w jaki sposób będziemy z niej korzystać:

  • Bardzo duża gęsiarka o pojemności około 14 litrów to naczynie służące do przygotowania gęsi w całości. Powinna ona mieć wysokość co najmniej 15 cm (bez pokrywy) i wymiary mniej więcej 40×30 cm. Taka gęsiarka ma zwykle owalny kształt, który sprawia, że jest bardziej
  • Do przygotowywania codziennych posiłków wystarczy brytfanna o pojemności 2-3 litrów. Można w niej przygotować zapiekanki oraz potrawy duszone. Taka brytfanna jest zwykle prostokątna.

Upieczenie gęsi to nielada wyzwania dla kucharza, warto jednak spróbować swoich sił. Przyrządzenie tego dania ułatwi wysokiej jakości gęsiarka!

Nadchodzące promocje