Gęsiarka

Gęsiarka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Gęsiarka-poradnik Westwing

Gęsiarka to rodzaj dużej brytfanny z przykrywką. Jej nazwa pochodzi od potrawy, która jest w niej tradycyjnie przygotowywana, czyli pieczonej gęsi. Wysokiej jakości gęsiarki przydadzą się jednak w kuchni nie tylko do przygotowywania dań z drobiu – można przyrządzać w nich również ryby, różnego rodzaju zapiekanki oraz potrawy duszone. Podpowiadamy, jak wybrać gęsiarkę, która będzie służyła przez dziesięciolecia!

Gęsiarka – żeliwna, stalowa czy ceramiczne?

To, z jakiego tworzywa wykonana jest gęsiarka, powinno zależeć od naszych kuchennych przyzwyczajeń. Każdy materiał ma swoje wady i zalety, ale dobrej jakości garnek od zaufanego producenta powinien spełniać oczekiwania nawet najbardziej wymagających!

  • Żeliwna gęsiarka to naczynie najwyższej klasy. Żeliwo jest wyjątkowo trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury – garnek, patelnia lub brytfanna wykonane z tego materiału będą nam służyły przez całe życie. Zwolennicy żeliwnych naczyń uważają, że smak przygotowywanych w nich potraw jest wyjątkowy. Trzeba jednak pamiętać, że taka gęsiarka może ważyć nawet 8 kg!
  • Gęsiarka z emaliowanej blachy jest znacznie lżejsza niż żeliwna. Jej zaletą jest również to, że można ją myć w zmywarce. Kupując emaliowaną gęsiarkę, warto zwrócić uwagę na to, czy ścianki naczynia są wystarczająco grube – gwarantuje to równomierne rozprowadzanie ciepła.
  • Gęsiarki ceramiczne są w rzeczywistości wykonane z aluminium pokrytego ceramiczną powłoką. Pokochają je zwolennicy zdrowej kuchni – ceramiczny garnek idealnie nada się do gotowania bez tłuszczu!

Kształt i rozmiar gęsiarki

Tradycyjna gęsiarka powinna mieć wymiary, które pozwolą na upieczenie w niej gęsi w całości. Gęsiarką nazywa się jednak również mniejsze naczynia, które przydadzą się także podczas gotowania codziennych posiłków. Kształt i rozmiar gęsiarki powinien być dostosowany do tego, w jaki sposób będziemy z niej korzystać:

  • Bardzo duża gęsiarka o pojemności około 14 litrów to naczynie służące do przygotowania gęsi w całości. Powinna ona mieć wysokość co najmniej 15 cm (bez pokrywy) i wymiary mniej więcej 40×30 cm. Taka gęsiarka ma zwykle owalny kształt, który sprawia, że jest bardziej
  • Do przygotowywania codziennych posiłków wystarczy brytfanna o pojemności 2-3 litrów. Można w niej przygotować zapiekanki oraz potrawy duszone. Taka brytfanna jest zwykle prostokątna.

Upieczenie gęsi to nielada wyzwania dla kucharza, warto jednak spróbować swoich sił. Przyrządzenie tego dania ułatwi wysokiej jakości gęsiarka!