Gofrownica

Gofrownica

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Gofrownica-poradnik Westwing

Gofry to nieodłączny symbol lata. Chrupiące, złociste wafle polane czekoladą i bitą śmietaną stanowią pokusę, której trudno się oprzeć, spacerując po świeżym powietrzu. Jeżeli należymy do grona prawdziwych miłośników karbowanych przysmaków, warto spróbować przyrządzić je samodzielnie. Domowa gofrownica pozwoli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem gofrów o każdej porze roku.

Nowoczesne gofrownice są szybkie i proste w obsłudze. Wiele urządzeń oprócz przygotowywania gofrów oferuje również funkcję grillowania, opiekania kanapek oraz wypiekania babeczek. Jak wybrać model, który najlepiej spełni nasze oczekiwania? Oto kilka wskazówek.

Idealna gofrownica

Gofrownica to niewielkie urządzenie przypominające toster. W metalowej obudowie zamknięte są dwie pary wyciętych płytek, na które wlewa się przygotowane wcześniej ciasto. Po około 3-4 minutach można wyjmować chrupiące wafle. Choć przygotowywanie gofrów nie jest skomplikowane, wybierając sprzęt należy zwrócić uwagę na niektóre jego parametry:

Materiał — obudowa gofrownicy najczęściej wykonana jest z tworzywa sztucznego z domieszką aluminium lub stali nierdzewnej. W pierwszym przypadku urządzenie jest nieco lżejsze, ale mniej odporne na zarysowania i odkształcenia. Takie gofrownice sprawdzą się w przypadku osób, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem, a także podczas kempingów i wyjazdów. Droższe modele ze stali nierdzewnej są bardziej trwałe i zapewniają większą stabilność. Warto zwrócić uwagę również na warstwę termoizolacyjną, która eliminuje ryzyko zbytniego nagrzewania się pokrywy.

Powłoka — płytki gofrownicy powinny być zabezpieczone praktyczną, teflonową powłoką, ograniczającą przywieranie ciasta. Aby zapobiec jej uszkodzeniu, podczas pieczenia należy korzystać wyłącznie z narzędzi, które nie spowodują zarysowań.

Kształt płytek — klasyczne gofry są prostokątne, ale dużą popularnością cieszą się również wafle o innym kształcie. Kółka, serduszka, gwiazdki lub ciastka z podobizną bohaterów kreskówek mogą być doskonałym urozmaiceniem przyjęcia w ogrodzie. Ozdobione kolorową posypką przysmaki przypadną do gustu zwłaszcza młodszym domownikom.

Liczba gofrów — standardowe modele umożliwiają przygotowanie od dwóch do czterech gofrów równocześnie. Z myślą o spotkaniach w gronie znajomych można jednak rozważyć zakup większego urządzenia, które pozwoli na upieczenie nawet dziesięciu wafli na raz.

Moc — od mocy urządzenia zależy szybkość jego nagrzewania. Standardowa moc gofrownicy, umożliwiająca efektywne pieczenie to 800-1000 W.

Dodatkowe funkcje — to między innymi funkcja obracania, gwarantująca równomierne wypieczenie gofrów, wyjmowane płytki, ułatwiające czyszczenie oraz wyświetlacz regulujący stopień przyrumienienia, temperaturę i czas pieczenia.

Gofrownica — domowe gofry

Przygotowanie gofrów jest niezwykle proste! Do przyrządzenia podstawowej wersji wafli potrzebne będą jedynie:

  • 1 szklanka mleka
  • 1¼ szklanki mąki
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  1. Mąkę, mleko, masło, olej, cukier i dwa żółtka jajek mieszamy mikserem na gładką masę
  2. Dodajemu ubite na sztywną pianę białka.
  3. Po wymieszaniu niewielką ilość ciasta nalewamy na rozgrzane płytki gofrownicy.
  4. Po 3-4 minutach wyjmujemy gofry i pozostawiamy do przestygnięcia
  5. Gotowe wafle można ozdobić bitą śmietaną, czekoladą lub owocami.

Oprócz tradycyjnych, słodkich gofrów bardzo dobrze smakują również wafle w wersji wytrawnej. Do ciasta można dodać między szpinak, cukinię, ser lub szynkę. Nowa gofrownica to doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów! Warto odkryć drzemiący w niej potencjał!

Nadchodzące promocje