Grill kuchenny

Grill kuchenny

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Grill kuchenny-poradnik Westwing

Wraz z nadejściem ciepłej wiosny rozpoczyna się kilkumiesięczny sezon na grillowanie. Wspólne przyrządzanie i spożywanie grillowanych przysmaków to sposób na przyjemne spędzenie czasu w gronie bliskich osób. Na szczęście z grillem nie trzeba się żegnać, gdy kończy się lato. AGD przeznaczone do kuchni pozwalają cieszyć się smakiem pieczonych mięs, warzyw i owoców przez cały rok. Przenośny grill kuchenny elektryczny to praktyczne rozwiązanie nawet do niedużej kuchni. W większej można sobie zaś pozwolić na grill w zabudowie. Co więcej, nowoczesne sprzęty są na tyle funkcjonalne, że oprócz klasycznego grillowania mogą służyć do przyrządzania raclette czy naleśników.

Zalety grilla kuchennego

Elektryczny grill kuchenny to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą przyrządzać grillowane potrawy przez cały rok. Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze i mniej wymagające niż tradycyjne grille węglowe czy gazowe. Jakie jeszcze ma zalety?

  • Zdrowsze dania – podczas przyrządzania potraw na grillu elektrycznym nie uwalniają się szkodliwe substancje.
  • Czystość i porządek – poszczególne elementy grilla kuchennego można wygodnie myć w zmywarce.
  • Do kuchni, na taras i do ogrodu – przenośnego grilla kuchennego można używać wszędzie tam, gdzie jest dostęp do energii elektrycznej. Urządzenie nie wytwarza dymu, dlatego można z niego korzystać przez cały rok w pomieszczeniach zamkniętych.
  • Szybka gotowość do pracy – nie potrzeba rozpalania, wystarczy podłączyć grill do prądu i poczekać, aż się rozgrzeje.

Grill kuchenny przenośny i do zabudowy

Przenośny grill kuchenny to bardzo praktyczne urządzenie do niedużego wnętrza. Nieużywane można wygodnie przechowywać w szafce. Dostępne są produkty o różnych wymiarach, dlatego łatwo znaleźć model zależnie od potrzeb. Uruchomione urządzenie można bezpiecznie umieścić na dowolnym blacie. Grill kuchenny ma dwudzielną konstrukcję z zamykaną pokrywą albo składa się tylko z pojedynczej płyty. Dania najbliższe smakowo tym z tradycyjnego grilla powstają w modelu z pokrywą. Płyty grillowe pokryte są charakterystycznymi żłobieniami, po których wytapiający się tłuszcz spływa do pojemnika umieszczonego w dolnej części urządzenia.

W dużej kuchni można na stałe zamontować grill w zabudowie, na przykład obok płyty grzewczej. Dostępne są również szersze kuchenki gazowe, elektryczne i indukcyjne z płytą grillową umieszczoną pośrodku, pomiędzy palnikami. Zwykle grill kuchenny do zabudowy ma nieco inną konstrukcję niż model przenośny. Metalowa kratka na górnym poziomie podgrzewana jest przez grzałki.

Rozbudowane grille kuchenne

Przyrządzanie szaszłyków, grillowanych mięs, owoców morza, warzyw czy owoców to niejedyne możliwe dania z grilla kuchennego. Nowoczesne urządzenia często wzbogacone są o dodatkowe akcesoria, które poszerzają wachlarz kulinarnych możliwości.

  • Płyta do smażenia naleśników i pancakesów – prawdziwa gratka dla fanów mącznych placków. Na płycie wystarczy rozprowadzić ciasto, a powstaną idealnie wysmażone cienkie naleśniki bądź puszyste pancakesy w stylu amerykańskim.
  • Małe patelnie do raclette – w dolnej części grill kuchenny często ma miejsce na minipatelnie do przyrządzania coraz popularniejszego dania o szwajcarskim rodowodzie, czyli raclette. To świetny pomysł na integrujące gotowanie w gronie kilku osób. Każdy w swojej patelni przygotowuje indywidualnie skomponowane raclette, czyli danie z podgrzanego, roztopionego sera z dodatkami.

Sezon na grillowanie może trwać przez cały rok! Wystarczy mieć grill kuchenny przenośny lub w zabudowie, by także zimą cieszyć się smakiem aromatycznych, zdrowych potraw.