Grill

Grill

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Grill-poradnik Westwing

Kto nie lubi grillowania? To idealna forma spędzenia czasu na świeżym powietrzu, w gronie znajomych czy rodziny. Grill może być również używany w domu, a nie tylko na zewnątrz. By czerpać z niego pełną przyjemność, ważne jest, by odpowiednio wybrać urządzenie. Warto więc sprawdzić, który model najbardziej odpowiada potrzebom i najlepiej pasuje do domu czy ogrodu. Grill może być ucztą smaków – przygotowane na nim przysmaki znikną w mgnieniu oka, należy tylko przestrzegać kilku reguł.

Smażenie żywności umieszczonej nad źródłem ciepła znane jest już od czasów prehistorycznych. Opiekanie mięsa było wówczas podstawowym sposobem na przygotowanie posiłku. Grillowanie to popularna forma spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi zwłaszcza w okresie wakacyjnym.

Dawno temu w Ameryce…

Tradycyjny, półokrągły grill został opracowany przez spawacza George’a Stephena, który był niezadowolony z produkowanych wówczas płaskich grilli, ponieważ nie były one w żaden sposób osłonięte od wiatru. Zaproponowany przez niego w 1952 roku udoskonalony grill szybko przypadł do gustu milionom użytkowników.

Zanim wynaleziono grill okrągły, w całej Ameryce używano zbudowanych z cegieł grillów otwartych. Ciężko było jednak z nich korzystać podczas złych warunków pogodowych. Ograniczały także przyjemność grillowania, ponieważ popiół osadzał się na mięsie i ubraniu.

Pierwszy grill gazowy stworzyli w 1960 roku amerykańscy pracownicy firmy gazowej – William G. Wapfer oraz Melton Lancaster.

Zostań mistrzem grillowania

Prawdziwe grillowanie wymaga wielu lat praktyki – by stworzyć idealne mięso z grilla należy ćwiczyć i eksperymentować ze smakami i przyprawami. Dania muszą być przyrządzone odpowiednio wcześniej, a mięso i ryby powinny poleżeć kilka godzin w marynacie. Przepisy na popularne dania można znaleźć w internecie. Do przyrządzania grilla potrzebny jest oczywiście odpowiedni sprzęt.

Przy wyborze odpowiedniego grilla ważne jest, by spełniał on kilka podstawowych warunków. Warto więc zwrócić uwagę na:

Wielkość rusztu. Najlepiej, by był przynajmniej średniej wielkości. Grill okrągły powinien mieć średnicę około 50 centymetrów, a prostokątne lub kwadratowe – długość około 45 centymetrów. Jest to ważne, ponieważ musi na nim wystarczyć miejsca na mięso i warzywa dla kilku osób.

Regulację temperatury. Dzięki temu spalone mięso czy zwęglone warzywa już nigdy nie zepsują grillowania.

Dodatkowe półki i uchwyty – na przykład na szczypce do mięsa czy warzyw.

Grill elektryczny warto posmarować niewielką ilością wcześniej przygotowanego oleju z dodatkiem ziół. Nada on wspaniałego smaku i aromatu potrawom oraz sprawi, że nie będą one przywierać do powierzchni urządzenia. Warto użyć ulubionych ziół, na przykład tymianku, bazylii lub majeranku, dodać odrobinę chili oraz czosnku, a następnie zostawić wszystko na noc w lodówce.

Jaki grill wybrać?

Na początku trzeba określić, ile przestrzeni jest do dyspozycji, bo każdy grill musi mieć przecież swoje miejsce. Murowany może zająć nawet kilka metrów kwadratowych trawnika. Przenośny trzeba przechowywać pod dachem.

Kolejnym problemem, na który warto zwrócić uwagę, jest utrzymanie czystości. Grill powinien być wykonany z dobrej jakości materiałów, najlepiej o gładkich powierzchniach – będzie go wtedy łatwiej wyczyścić.

Właściciele grilla elektrycznego powinni pamiętać, że resztki jedzenia i tłuszczu warto zetrzeć od razu ręcznikiem papierowym. Później ruszt należy umyć w gorącej wodzie z octem (w proporcji 1:1) i odrobiną płynu do mycia naczyń. Kiedy nie ma pod ręka octu, można również użyć sody – trzy łyżki na dwie szklanki wody – i dokładnie spłukać. Grill będzie jak nowy!

Grill gazowy jest prosty w użyciu, łatwo i szybko można go rozpalić. Regulowanie i utrzymywanie konkretnej temperatury to kolejna zaleta, a modele wielopalnikowe zapewniają możliwość zastosowania kilku metod grillowania. Będzie idealny dla właścicieli dużych ogrodów i tarasów oraz dla smakoszy, którzy chcą pozostać fit. Tłuszcz z potraw będzie zbierał się w specjalnym pojemniku.

Grill na węgiel to najbardziej popularny i tradycyjny w Polsce grill. Jego zwolennicy twierdzą, że tylko węgiel zapewni odpowiedni smak i zapach dymu w potrawach. Nie daje on jednak możliwości regulowania temperatury. Grill ten rozpala się również najdłużej. Polecany będzie zatem dla osób, które korzystają z niego na świeżym powietrzu, w gronie rodziny czy znajomych, jednak z daleka od zabudowań, tak by dym nie zakłócał spokoju innych.

Grill elektryczny jest łatwy i szybki w użyciu. Ważne jest, że można użyć tego grilla w domu. Niestraszne będą mu więc deszcz czy niska temperatura. Smaczne potrawy można przyrządzić w domowym zaciszu. Użytkownicy będą zależni od prądu, grill jest jednak łatwy w obsłudze i nie tworzy dymu, który mógłby przeszkadzać sąsiadom. Docenią go właściciele mieszkań w mieście oraz osoby, które szukają kompromisu pomiędzy wielkością a radością z grillowania na świeżym powietrzu.

Ciekawostką dla wszystkich, którzy szukają kolejnych inspiracji w kuchni, będą:

Raclette – grill dla tych, dla których gotowanie to nie tylko przyjemność, ale także próbowanie czegoś nowego. Dwie płyty sprawiają, że w tym samym czasie można przygotować kilka różnych potraw – na górnej mięso czy warzywa, a na dolnej roztopić ser za pomocą specjalnej patelni. Raclette może być użyty jak grill albo zgodnie z jego pierwotnym przeznaczeniem – jako sposób na przyrządzenie szwajcarskiego sera.

Płyty teppan yaki czy grill plancha – płyta z płaską powierzchnią to nie lada gratka dla miłośników kuchni japońskiej. Będzie idealna do każdego rodzaju produktów, zwłaszcza do smażenia warzyw, ryb i owoców morza. Dzięki płaskiej płycie ciepło rozchodzi się równomiernie, a tłuszcz jest odprowadzany do specjalnego pojemnika.

Grill – co można na nim przyrządzić?

Grill jest bardzo wielofunkcyjnym urządzeniem. Można na nim przyrządzić niemal wszystko. Pomimo, że kojarzy się głównie z grilowaną kiełbaską i karczkiem, posiada znacznie większe możliwości. Grill doskonale nadaje się do ryb. Można przyrządzać je bezpośrednio na ruszcie, a także w folii aluminiowej z dodatkiem ziół, przypraw i cytryny. Doskonale smakuje także pieczony tuńczyk z rozmarynem. Na grillu można przyrządzić najlepsze pieczone ziemniaki. Grill to niemal nieograniczone możliwości do przygotowywania mięs, steków, boczku, kurczaka oraz wszelkiego rodzaju szaszłyków. Ponadto, mało kto oprze się pieczonym krewetkom lub warzywom: cukinii, bakłażanom, faszerowanym pieczarkom. Warto także wykorzystać grilla do eksperymentowania z  mniej kojarzącymi się z nim potrawami lub owocami – mango, tofu czy awokado.

W domu, parku czy w ogrodzie?

W zależności od tego, czy urządza się dinner party w ogrodzie, czy grilluje się z przyjaciółmi w parku, potrzebne jest odpowiednie przygotowanie i wyposażenie. Stacjonarny grill ogrodowy świetnie sprawdzi się, gdy przestrzeń jest większa i można go postawić niedaleko stołu, przy którym będą się zbierać rodzina i przyjaciele.

Jednorazowy grill to idealna opcja do parku, na biwak czy wypad na ryby, kiedy nie ma możliwości zabrania ze sobą urządzeń o większych gabarytach.

Należy jednak pamiętać, że bezpieczeństwo jest najważniejsze. Najlepiej dokupić do swojego grilla odpowiednie szczypce i rękawice z dobrego materiału, które zapobiegną poparzeniom i innym nieprzyjemnościom. Grillowanie ma być czasem spędzonym na ucztowaniu i zabawie, dlatego też warto zadbać o te szczegóły.

Nadchodzące promocje