Grzane wino

Grzane wino

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Grzane wino-poradnik Westwing

Tradycja picia podgrzewanego wina z przyprawami i miodem sięga już czasów rzymskich. W XII wieku raczono się nim na dworach w Katalonii i południowej Francji. Przyrządzenie tego napoju wymagało jednak użycia drogich i trudno dostępnych składników, dlatego początkowo był to przywilej wyłącznie najbogatszych. Dopiero gdy do Europy na dużą skalę zaczęły napływać egzotyczne przyprawy i cukier, grzane wino stało się popularne również wśród mniej zamożnych.  

Na szczęście dziś bez przeszkód możemy delektować się tym pysznym, aromatycznym trunkiem. Grzane wino jest nieodłączną częścią świątecznych jarmarków i kuligów. Nic tak nie rozgrzewa po powrocie z zimowego spaceru, jak kubeczek ciepłego, korzennego napoju. Przygotowanie go nie jest specjalnie skomplikowane, dlatego bez trudu możemy podjąć się tego zadania w domu. Grzane wino wprawi w doskonały nastrój uczestników każdego przyjęcia!

Akcesoria do grzanego wina

Aby gotowanie grzanego wina przebiegło szybko i sprawnie, warto zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Potrzebne będą:

Garnek z pogrzewaczem – garnek do grzanego wina powinien być wyposażony w grube denko, wygodne uchwyty i dopasowaną pokrywkę z otworem na łyżkę. Najlepiej, jeśli jest wykonany z materiałów dobrze utrzymujących wysoką temperaturę, np. kamionki lub żeliwa. W sprzedaży dostępne są również specjalne dzbanki z podgrzewaczem, dzięki którym przygotowanego napoju przed podaniem na stół nie trzeba dodatkowo przelewać do innego naczynia.

Kubki – dzięki odpowiednim kubkom o grubych ściankach zaserwowane wino na dłużej utrzyma odpowiednią temperaturę. Specjalnie profilowane kubeczki o baryłkowatym kształcie przydadzą się również do podawania innych napojów, np. miodu pitnego lub herbaty z rumem. Podobnie jak garnki i dzbany kubki do grzanego wina najczęściej wykonane są z ceramiki.

Chochelka – dobrze wyprofilowana chochelka umożliwi łatwe i szybkie nalanie wina do kubków. Można ją kupić w zestawie z garnkiem.

Akcesoria do grzanego wina często dostępne są w ciepłych matowych kolorach, na przykład brązowym, beżowym i zielonym. Taki elegancki zestaw naczyń zdobionych świątecznym motywem to idealny pomysł na prezent.

Prosty przepis na grzane wino

Składniki:
Butelka czerwonego wina
Pokrojona w plastry pomarańcza
1/4 szklanki brandy
1/4 szklanki miodu
8 goździków
2 laski cynamonu
2 gwiazdki anyżu

Przygotowanie:
Pomarańcze pokrój w plasterki, włóż do garnka i zalej czerwonym winem. Dodaj brandy, miód i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Grzane wino można podawać z plastrami pomarańczy lub ciasteczkami.

Właściwości grzanego wina

Grzane wino doskonale sprawdzi się w długie zimowe wieczory. Przede wszystkim wina, szczególnie grzane mają właściwości rozgrzewające. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele, dlatego  świetnie sprawdzą się jako szybki sposób na rozgrzanie, jeżeli wróci się do domu przemarzniętym. W takiej sytuacji, grzane wino może nawet uchronić przed przeziębieniem. Przyprawy używane do grzanego wina to głównie przyprawy korzenne, które wzmacniają odporność organizmu. Dużym pomocnikiem w walce z bólami gardła są goździki, które dodawane są niemal zawsze do grzanego wina. Grzane wino pomaga często przy objawach przeziębienia, nie wyleczy ono jednak infekcji. Należy jednak pamiętać, że wino to alkohol dlatego nie wolno łączyć go z lekami. Grzane wino ma również działanie antydepresyjny gdy dopadnie nas zimowa chandra.

Czerwone wino to trunek, który spożywany w niewielkich ilościach, ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Czerwone wino zawiera antyoksydanty, które pomagają w zachowaniu młodości. Ponieważ ten rodzaj win wytwarzany jest z całych winogron, zawiera cenne dla zdrowia polifenole. Poza podstawowymi składnikami, jak potas czy magnez, niektóre gatunki wina mogą także zawierać łatwo przyswajalne żelazo i błonnik. Czerwone wino reguluje ciśnienie oraz ma dobry wpływ na żołądek i serce – działa przeciw miażdżycy oraz zakrzepom, chroniąc przed chorobą wieńcową. To właśnie czerwone wino spożywane w niewielkich ilościach, jest powodem dla którego Francuzi żyjący w regionie Bordeaux najrzadziej na świecie umierają na choroby serca. To właśnie francuskie wina, w tym pochodzące z regionu Bordeaux, zawierają najwięcej polifenoli spośród win całego świata: Burgundia 4,39 mg/l, Bordeaux 3,89 mg/l, Beaujolais 2,88 mg/l.

Grzane wino – przyprawy

Grzane wino uwielbia przyprawy korzenne. Warto wypróbować przepisy zawierające różne z nich, na przykład cynamon, kardamon, goździki, imbir czy gałkę muszkatołową. Doskonałe dodatki to także miód, cytryna oraz owoce: pomarańcze i jabłka.

Nadchodzące promocje