Herbata

Herbata

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Herbata-poradnik Westwing

Historia herbaty zaczyna się od Chin. Pierwsza wzmianka w literaturze dotycząca herbaty pochodzi z V wieku przed naszą erą. Z jej początkami związanych jest wiele legend i opowieści. Ponoć pierwszą herbatę wypił cesarz Shen Nung żyjący w roku 2737 przed naszą erą. Cesarz odpoczywał w ogrodzie pijąc gorącą wodę. Do kubka wpadł przypadkiem liść herbaty, woda zmieniła swój smak, a cesarz był zachwycony!

Według przekazów w Polsce pierwszą filiżankę herbaty zaparzyła żona dwóch polskich królów –Władysława IV i Jana II Kazimierza – francuska księżniczka Maria Ludwika Gonzaga. Dziś statystyczny Polak spożywa co roku pół kilograma herbaty. Polska to kraina miodem…i herbatą płynąca!

Herbata i jej rodzaje

Naukowcy twierdzą, że najbardziej korzystne dla zdrowia są herbaty zielona i czerwona.

  • Herbata zielona powstaje z tej samej rośliny, co herbata czarna, ale nie zostaje poddana procesowi fermentacji. W filiżance napar zielonej herbaty przybiera barwę cytrynowożółtą lub słomkową. Zielona herbata ma korzystny wpływ na zdrowie: ułatwia trawienie, pracę nerek, ma działanie moczopędne i obniża poziom cholesterolu.
  • Herbata czerwona to herbata półfermentowana. Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia. Wśród herbat czerwonych wyróżnia się Pu-Erh. Napar czerwonej herbaty jest ciemnobrunatny.
  • Herbata Oolong (Ulung, Wulung) to herbata półfermentowana, którą w Chinach określa się jako „niebieską” lub „szmaragdową”. Produkuje się ją w Chinach i na Tajwanie. W Polsce zalicza się ją do grupy herbat czerwonych.
  • Najbardziej popularna jest herbata czarna, która ma właściwości pobudzające. Ta powszechnie znana herbata zostaje poddana procesowi pełnej fermentacji. Napar czarnej herbaty jest zwykle czerwony lub brunatny. Najbardziej cenione odmiany czarnej herbaty to Darjeeling z północnych Indii, Assam, Madras oraz Cejlon.
  • Herbata biała produkowana jest głównie w Chinach. Powstaje z młodych pączków, które zbierane są na wiosnę. To najmniej przetworzony typ herbaty – poddawana jest tylko procesom więdnięcia i suszenia.
  • Yerba mate i rooibos nazywa się herbatami, choć nie pochodzą z liści krzewu herbacianego. Rooibos otrzymuje się z krzewów Rooibos, które nie są spokrewnione z krzewami herbacianymi. Yerba mate produkowana jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego.

Jaka herbata?

Herbata sypana jest lepsza od tej w torebkach i pozwala w pełni cieszyć się herbacianym aromatem. Niektóre herbaty czarne opatrzone są oznaczeniami, które pomogą nam stwierdzić, co się tak naprawdę kryje pod nazwą „herbata”.

  • B – Broken – herbata z łamanych liści
  • F – Fanning – pył, miał i odsiew
  • T – Tips – herbata z nierozwiniętych pączków liściowych
  • OP – Orange Pekoe – herbata o długich, spiczastych liściach, rzadko zawiera pączki
  • P – Pekoe – herbata o krótszych liściach niż Orange Pekoe
  • PS – Pekoe Souchong – zawierają krótsze i twardsze liście niż Pekoe
  • S – Souchong – herbata o dużych liściach

Jak parzyć herbatę?

Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem herbaty, należy ją parzyć prawidłowo. Niezależnie od tego, czy parzymy ją w imbryku, w czajniczku, w kubku z sitkiem, warto pamiętać o kilku prostych zasadach.

Ważną informacją, która umożliwi nam otrzymanie idealnie aromatycznego naparu w filiżance, jest temperatura wody. Natychmiast po zagotowaniu temperatura wody waha się w pobliżu 100°C. Po 3 – 4 minutach po zagotowaniu woda ma temperaturę 95°C. Po 12 – 17 minutach woda ma temperaturę 70 – 85°C.

  • Biała: czas parzenia 9 – 12 minut, 70 – 80°C
  • Zielona: czas parzenia 2 – 4 minuty, 70 – 80°C
  • Oolong: czas parzenia 5 minut, 90 – 95°C
  • Czarna: czas parzenia 4 – 5 minut, 95°C
  • Pu-erh: czas parzenia 3 – 5 minut, 95°C
  • Rooibos: czas parzenia 3 – 5 minut, 95°C
  • Yerba Mate: czas parzenia 2 – 3 minut, 60 – 80°C

Herbaty zielone, czerwone i białe można parzyć wielokrotnie.

Nadchodzące promocje