Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Łopata wbita w grządkę warzywną

Własny ogród warzywny jest marzeniem wielu z nas. Nie każdy jednak posiada dużą działkę.  Czy do uprawy warzyw i owoców wymagana jest duża przestrzeń? Niekoniecznie musi tak być. Nawet na niewielkiej powierzchni czy balkonie możemy uprawiać własny ogródek warzywny. Przy niewielkim nakładzie prac i czasu możesz zacząć uprawiać własne warzywa. Podpowiadamy, jak przygotować ogród na wiosnę.  

Jak zaplanować ogród?

Piękny ogród wymaga dobrego planu. Ogród powinniśmy zaplanować w trakcie budowy domu. Jeśli chcesz zagospodarować działkę przy już stojącym budynku, wykonaj plan ogrodu w porze zimowej. Dzięki temu, wiosną pełną parą ruszysz z realizacją pięknego ogrodu. Jak zaplanować ogród? Poniższe kroki znacznie ułatwią jego organizację:

  1. Funkcje ogrodu

    Zastanów się jaką funkcję ma spełniać ogród. Czy ma odgrywać tylko rolę reprezentacyjną, a może także rekreacyjną? Warto wydzielić również miejsce na grządki warzywne. Wykonaj również orientacyjny szkic, na którym umieść dom, kierunki świata oraz rosnące na działce drzewa i krzewy. Pomoże to w rozplanowaniu poszczególnych części ogrodu.

  2. Rozmieszczenie roślin

    Im dalej od domu tam powinny się znaleźć najwyższe rośliny i drzewa, bliżej budynku zaplanuj rabatę kwiatową. Przy organizacji przestrzeni na ogródek warzywny pamiętaj, by nie umieszczać grządek obok drzew i krzewów. Będą niepotrzebnie zacieniać ogród. Ponadto ich korzenie są długie i pobierają dużo wody, niezbędnej do wzrostu warzyw.

  3. Wybór roślin

    Początkujący ogrodnicy powinni wybrać rośliny wytrzymałe, łatwe w uprawie i dostosowane do panujących warunków. W zależności od rodzaju podłoża dobierzmy odpowiednie gatunki. Na glebie kwaśnej dobrze będą się czuły azalie, hortensje i iglaki. Z kolei warzywa potrzebują gleby żyznej, próchnicznej o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. 

  4. Przygotowanie rabat

    Przed posadzaniem roślin, rabaty trzeba odpowiednio przygotować. Późniejszą pielęgnacje ogrodu znacznie ułatwi instalacja automatycznego nawadniania. Z kolei rabaty i grządki trzeba wymierzyć, przekopać i usunąć z nich stare kłącza oraz korzenie chwastów. Podłoże najlepiej spulchnić szpadlem, w ten sposób dostarczysz roślinom cennego do wzrostu powietrza i wody. 

  5. Sadzenie roślin

    Od przedwiośnia można rozpocząć sadzenie drzew, krzewów oraz wysiewać warzywa. Wybieraj rośliny o rozwiniętym systemie korzeniowym. Znacznie szybciej się ukorzenią i przystosują do nowych warunków. Zaopatrz się w wysokiej jakości nasiona i rośliny pochodzące ze sprawdzonego źródła. Najlepiej z ekologicznego gospodarstwa i polecanych szkółek roślin.

Ogródek warzywny na balkonie

Posiadacze balkonów i tarasów mogą z powodzeniem uprawiać warzywa, owoce, a także zioła w pojemnikach. Warzywniak w skrzyniach zapewnia stały dostęp do świeżych i wyjątkowych w smaku warzyw. Jak stworzyć ogród warzywny na balkonie? Zaopatrz się w skrzynki, w zależności od upodobań, możesz wybrać drewniane lub z tworzywa sztucznego. Skrzynie drewniane trzeba jednak wyłożyć wewnątrz grubą folią ogrodniczą, zabezpieczającą drewno przed gniciem. Ścianki wewnątrz obłóż warstwą styropianu, który zabezpieczy rośliny przed przemarznięciem. Na dno wysyp warstwę drenażu z keramzytu lub żwiru.

Następnie wypełnij pojemniki żyzną, próchniczną ziemią odpowiednią do uprawy warzyw. Na początek warto wybrać bezproblemowe w uprawie warzywa jak rzodkiewka, sałata, cebula dymka czy mini pomidory. W pojemnikach możesz także uprawiać truskawki i maliny, a także zioła jak szczypiorek, koperek, bazylię, tymianek czy oregano. Należy jednak dobrać odpowiednią głębokość pojemnika, optymalna głębokość wynosi 20 cm. Po wysianiu nasion, należy uprawę regularnie podlewać. W ciągu roku możesz kilkukrotnie zbierać plony z Twojego balkonowego ogródka.

Ogródek warzywny: kiedy siać warzywa?

Warzywa w wiklinowym koszyku położone na stole

Każda roślina ma określony okres wegetacyjny, podczas którego najlepiej się rozwija. Dotyczy to także warzyw. Gdy mini ryzyko największych przymrozków można wysiewać poszczególne gatunki. W marcu można wysiać cebulę. Po posadzeniu w kwietniu jej z dymki szybciej uzyskamy szczypiorek. Sałatę, rzodkiewkę, pietruszkę, marchew, seler, groch możesz siać na przełomie marca i kwietnia.

W okresie późnowiosennym, na przełomie kwietnia i maja sadzi się na grządkach inne warzywa jak kapustę, brokuły, buraki i kalafiory. Z kolei w maju jest idealna pora na posadzenie ogórków, cukinii, dyni i kopru. W połowie maja możesz bez obaw o przymrozki posadzić pomidory. Przełom maja i czerwca to czas na sadzenie fasoli.

Wiosna w ogrodzie

Narządzia ogrodowe umieszczone na specjalnej półce nad grządką warzywną

Pierwsze wiosenne dni zachęcają do rozpoczęcia pierwszych prac w ogrodzie. Gdy miną przymrozki, można zdjąć okrywy z wrażliwych na mróz roślin. Wraz z ustąpieniem przymrozków warto zasilić azotem rośliny, pobudzając je tym samym do wzrostu. Po przeschnięciu podłoża grabimy trawnik z uschniętych liści, resztek starej trawy i kłączy bylin, jednocześnie go napowietrzając. Dzięki temu umożliwimy młodym pędom szybszy rozwój.

Warto zadbać również o ogródek warzywny, przygotowanie grządek rozpocznij od ich przekopania i rozplanowania wysiewu nasion. Ziemie wokół rabat kwiatowych również przekopujemy, usuwając z niej wszystkie chwasty. Wiosna to czas na sadzenie nowych roślin i krzewów oraz podziwianie zakwitających roślin z cebulek. Pierwsze zakwitną przebiśniegi, krokusy i narcyzy, kwiecień i maj to czas rozkwitu tulipanów.

Z pewnością nasze wskazówki przydadzą się w trakcie planowania Twojego wymarzonego ogrodu. Zarejestruj się na Westwing i nie przegap naszych najlepszych ofert oraz promocji do stworzenia pięknego domu!