Donald Robertson x Westwing Collection: Premiera już dziś o godz. 16:00!

koktajle z alg i jagód w butelkach ze słomkami

Czy wiesz, czym są algi? Te wykorzystywane od wieków, prozdrowotne glony wyróżniają się bogactwem cennych składników odżywczych i niepowtarzalnym smakiem. Algi oczyszczają organizm z toksyn, są naturalnym kosmetykiem, dotleniają i odżywiają. Dzisiaj pokazujemy wartość wynikającą z ich stosowania i nasze ulubione sposoby na włączenie ich do swojej diety.

Czym są algi morskie?

Algi to nic innego niż glony – organizmy, które naturalnie występują w morzach i oceanach. Z pewnością słyszałeś już o kilku gatunkach, na przykład o spirulinie czy chlorelli, które są częstym dodatkiem niektórych prozdrowotnych produktów spożywczych, takich jak kefir czy nawet soki warzywne. Nic dziwnego – uważa się je za superfoods, czyli pożywienie o szczególnie korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Są niezwykle bogate w witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe. To prawdziwa esencja zdrowia, która kryje się pod powierzchnią wody!

Właściwości alg morskich

Wyjątkowo bogaty skład alg sprawia, że wszystkie ich gatunki charakteryzują się dobroczynnym wpływem na organizm. Dostarczają między innymi:

  • witamin z grup A, D, E oraz B,
  • kwas askorbinowy, czyli popularną witaminę C,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • pełnowartościowe białko.

To jednak nie wszystko! Znajdziemy w nich również szereg przydatnych mikro i makroelementów. Pełne są cynku, wapnia, jodu, magnezu, żelaza czy bromu. Udowodniono, że zawarta w nich fukoksantyna wspiera odchudzanie, a kartenoidy czy kwas gamma-linolenowy zapobiega chorobom układu krążenia, czy niealkoholowemu zapaleniu wątroby.

Algi działają także jako naturalny środek do usuwania metali ciężkich z organizmu i redukujący działanie toksyn. Są więc dobrym wyborem dla wszystkich tych, którzy chcą oczyścić swoje ciało. Dobre efekty w tym aspekcie przynosi również matcha czy jarmuż. Wykazują także działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. W tej materii konkurują z nimi tylko niektóre z innych superfoods – na przykład jagody acai czy kombucha.

Rodzaje alg

Chociaż możemy wskazać wiele gatunków alg, to dwa z nich zasługują na szczególne wyróżnienie. Traf chciał, że padło akurat na prawdziwych mikrusów, bowiem najciekawsze właściwości odżywcze znajdujemy wśród dwóch mikroalg – zielonej chlorelli oraz niebieskozielonej spiruliny. Wśród pozostałych gatunków możemy wyróżnić również brązowe algi (czyli na przykład popularne glony wakame), czy czerwone – wykorzystywane w sushi glony nori.

Chlorella

Te algi są jednokomórkowcami i charakteryzuje je największa w przyrodzie zawartość chlorofilu. Czemu to tak ważne? To związek, który pomaga w walce z astmą, cukrzycą czy w regulacji cyklu menstruacyjnego. Znakomicie oczyszcza organizm i poprawia odporność. Wykazuje również działanie przeciwutleniające, będąc cennym składnikiem antystarzeniowym. Ma intensywnie zieloną barwę i kulisty kształt.

Spirulina

Spirulina to niebieskozielona alga, za której niezwykły kolor odpowiada zawarty w niej barwnik – fikocyjanina. Wyróżnia ją także charakterystyczny, spiralny kształt. Bogata jest w wiele cennych pierwiastków, witamin i składników odżywczych. To organizm wielokomórkowy, dlatego spirulina jest szczególnie bogata w białko – podobnie jak komosa ryżowa. Pomaga również w walce z objawami alergii, infekcji czy ma wpływ na obniżenie ciśnienia. Jest także lepiej przyswajalna dla człowieka z uwagi na swój brak ścianek komórkowych. Dzięki ogromnej zawartości beta-karotenu wykazuje znakomite działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Dlaczego warto jeść algi?

Masz jeszcze wątpliwości, czy algi są dla Ciebie? To superfoods, którego zdecydowanie warto spróbować! Oto 5 zalet, które pomogą Ci się przekonać!

  1. Są niezwykle bogate w żelazo, wapń oraz wszelkie witaminy. To jedno z najbogatszych ich źródeł!

  2. Znajdziesz w nich mnóstwo białka i minimalną zawartość tłuszczu.

  3. To niepowtarzalne źródło jodu – cennego składnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

  4. Zawierają cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które wspierają pracę całego ciała.

  5. Z powodzeniem ubogacisz nimi wiele ulubionych przepisów!

Algi – jak spożywać?

Duże algi z pewnością spotkałeś już w wielu daniach azjatyckich. Wakame stanowią same w sobie przepis na pyszną sałatkę, a nori to nieodłączny składnik lubianego przez wielu sushi. Warto również doprawić nimi ulubiony sos curry, dodając mu nie tylko mnóstwo smaku, ale także wartości odżywczych. Świetnie komponują się z nimi na przykład nasiona chia!

Mikroalgi, takie jak opisywana wyżej spirulina czy chlorella, z powodzeniem znajdziesz pod postacią wygodnych suplementów diety. Upewnij się jednak, że wybrane preparaty z algami są wysokiej jakości, a organizm z pewnością Ci się odwdzięczy. Spirulina jest również częstym składnikiem innych produktów spożywczych. To świetny dodatek do miodu – w tej roli dobrze sprawdza się pełen wartości odżywczych miód manuka.

Kosmetyczne właściwości alg

Algi chętnie wykorzystuje się również w kosmetologii. Ich dobroczynne działanie na skórę sprawia, że stanowią cenny składnik kremów, maści czy maseczek. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe chronią naskórek i wspomagają utrzymanie jędrnej, młodej skóry pełnej blasku. Nawilżają i normalizują pracę gruczołów łojowych. Wspomagają także regenerację – są przydatne między innymi podczas leczenia blizn.

W jaki sposób można wykorzystać algi?

Algi mogą pochwalić się mnóstwem zastosowań – dobrze, że udało nam się poznać ich podmorską siłę! Uzupełniają wiele dziedzin życia ludzi na całym świecie.

Mają wpływ na zdrowie – ich działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe czy przeciwnowotworowe doskonale dba o kondycję organizmu. Nic dziwnego, że algi na Bliskim Wschodzie do dziś stanowią remedium na wiele chorób!

Można wytworzyć z nich także wydajne, ekologiczne paliwo. Olej z alg stanowi cenny surowiec uzyskiwany za pomocą transestryfikacji. W kosmetyce, dzięki zawartości cennej astaksantyny redukują suchość skóry, pomagają walczyć ze zmarszczkami czy oznakami starzenia.

To jednak nie wszystko! Po zmieszaniu z celulozą, algi stają się ekologicznym materiałem do tworzenia wyjątkowych tekstyliów – powstają z nich miękkie i oddychające ubrania, którymi zachwyca się cały świat.

Agli to wyjątkowe organizmy, których spożywanie może mieć zbawienne skutki dla organizmu człowieka! Warto poznać je bliżej! Chcesz poznać inne wyjątkowe superfoods? Sprawdź, czym są jagody goji czy jak smakuje guarana i koniecznie zarejestruj się na Westwing, by nie przegapić naszych kolejnych poradników i najlepszych ofert dla stworzenia pięknego domu. Smacznego!