jarmuż w białej misce na białym stole

Jarmuż ku radości dietetyków, coraz bardziej zyskuje na swojej popularności. Możliwe, że dla niektórych wydaje się newralgiczny ze względu na swój charakterystyczny smak i twardą konsystencję, ale odpowiednio przyrządzony może być naprawdę smakowitym dodatkiem do potraw. Jakie są właściwości jarmużu i co możemy z niego wyczarować w kuchni?

Jarmuż – lokalny superfood

Dietetycy są z pewnością zgodni, że jarmuż możemy z czystym sumieniem zaliczyć do prawdziwych superfoods. Co ważne, nie musisz szukać go w specjalistycznych sklepach. Jarmuż można polecić każdemu ogrodnikowi, który poszukuje roślin łatwych w uprawie, a przy tym smacznych i bardzo zdrowych. Możesz też wysiać go na swoim tarasie w doniczkach.

Ale zacznijmy od krótkiej charakterystyki. Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, tak samo jak brokuł. Możesz jeść go zarówno na surowo (jako składnik sałatek czy koktajli oraz robiąc soki warzywne), jak i po obróbce cieplnej np. do zup. Super alternatywą dla typowej przekąski do filmu, będą domowe chipsy z jarmużu z przyprawami. Jarmuż spotkamy w kuchni zarówno w Europie, jak i Afryce oraz Azji. Sezon na niego trwa od września do początku zimy. W zależności od odmiany posiada karbowane liście w kolorze butelkowej zieleni lub fioletu.

Właściwości jarmużu

Dlaczego jarmuż uważany jest za tak zdrowy i potrzebny dla naszego organizmu? Ponieważ jest to jedno z najbogatszych w wartości odżywcze warzyw. Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Posiada wyjątkowo mało kalorii i niski indeks glikemiczny, a więc to świetne rozwiązanie dla cukrzyków i tych, którzy walczą z insulinooporością. Podobnie jak nasiona chia i komosa ryżowa, jarmuż jest też świetnym źródłem błonnika wspierającego pracę układu trawiennego oraz cechuje się wysoką zawartością białka i wapnia. Razem z potasem, wapń wspiera regulację ciśnienia tętniczego krwi. Co więcej, jest bogaty w ogromną ilość polifenoli, dostarcza również dużo luteiny oraz glukozynolanów, którym przypisywane jest działanie przeciwnowotworowe.

Jarmuż – 5 korzyści dla zdrowia

  1. Poprawia stan skóry. Witamina A, której jarmuż jest pełen, podobnie jak jagody goji, przyczynia się do poprawy stanu cery, włosów i paznokci oraz wspiera prawidłowe widzenie.
  2. Wspiera nasz układ immunologiczny. Przeciwutleniacze i witamina C wspierają odporność organizmu zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym, w którym występuje jarmuż.
  3. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Jarmuż zawiera sekwestranty kwasów żółciowych, które mogą obniżać poziom cholesterolu.
  4. Wspomaga odchudzanie. Ilość błonnika i białka pozwala zachować uczucie sytości na dłużej, a znikoma liczba kalorii dodatkowo zapobiega odkładaniu się tych dodatkowych w tkance tłuszczowej.
  5. Wspiera mocne kości. Jarmuż, jak i kefir zawiera wiele minerałów, a zwłaszcza wapń, który jest integralną częścią zdrowia kości i podstawowych funkcji komórkowych.

Jarmuż – nie dla każdego

Jest to bez wątpienia źródło wyjątkowych witamin i wartości odżywczych, jednakże można znaleźć kilka przeciwwskazań do jego stosowania w swojej diecie. Zawiera on szczawiany, które mogą zaszkodzić osobom borykającym się z kamicą nerkową, a także  goitrogeny hamujące przyswajanie jodu, co może być niekorzystne dla tych posiadających problemy tarczycowe. Przeciwwskazaniem do spożywania jarmużu mogą być również zaburzenia krzepliwości krwi.

Rodzaje jarmużu

  • Jarmuż zwyczajny – występuje kolorze od bladego do ciemnozielonego z dużymi, karbowanymi liśćmi i łodygami. Często jest sprzedawany jako pojedyncze liście.
  • Lacinato Kale, czyli jarmuż włoski – ma ciemno niebiesko-zielone, smukłe, długie liście, które o dziwo nie mają żadnych falbanek i plisów typowych dla jarmużu. Liście są raczej delikatnie pomarszczone.
  • Jarmuż ozdobny – ta odmiana jest plisowana i wyjątkowo puszysta. Występuje w wyjątkowych kolorach różu, fioletu, aż po kolor magenta.  Najczęściej wykorzystuje się ją na stołach bufetowych do ekspozycji potraw.
  • Jarmuż chiński – zwany inaczej chińskim brokułem i słusznie, bo jarmuż ten może zastąpić zwykłe brokuły w wielu przepisach. Jest wyjątkowo bogaty w wapń, żelazo, witaminy A i C. Często spotkać możemy go w daniach smażonych typu WOK, ale równie smaczny będzie na parze i ugotowany.

Jak jeść jarmuż?

Jarmuż, jak i szpinak, algi czy siemię lniane jest dosyć uniwersalnym warzywem. Oznacza to, że masz pełną swobodę co do sposobu jego jedzenia. Możesz spożywać go na surowo, blanszować, gotować, piec i zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, dań głównych wytrawnych, ale także jako element smoothie. Jeśli zależy Ci na pożywnym i zdrowym śniadaniu, dodaj jarmuż do omleta czy sałatki. Urozmaici smak zapiekanek i makaronów.   Prawdziwym dietetycznym hitem, jest również jarmuż w postaci chipsów. Wystarczy obsypać go ulubionymi przyprawami, lekko skropić oliwą i zapiec w piekarniku. Pyszna i zdrowa przekąska gotowa w zaledwie kilka minut.

Pomysły na smoothie z jarmużem

Smoothie to świetny pomysł na drugie śniadanie lub deser, który możesz zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Co więcej, używając odpowiednich składników, będzie to prawdziwa bomba witaminowa! Mamy dla Ciebie dwie listy składników na pyszne smoothie, w którym główną rolę odgrywa jarmuż! Całość wystarczy dokładnie zblendować i podać w ulubionym kubku.

Owocowe smoothie z jarmużem

Składniki:

Śniadaniowe smoothie

Składniki:

  • duża garść jarmużu
  • 1 awokado
  • 1 duża pomarańcza
  • jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka mielonego proszku matcha

Jeśli zależy Ci na wprowadzeniu zdrowych produktów do swojej diety, jarmuż jest tego najlepszym przykładem. Ta niepozorna roślina potrafi dostarczyć całą masę niezbędnych mikro i makro składników, a przy tym nie mieć za wiele kalorii! Poszukując dalszych wskazówek i porad – zarejestruj się na Westwing. Znajdziesz tam całą gamę inspiracji i produktów do stworzenia wyjątkowego i pięknego domu!