matcha rozpuszczona w wodzie w miseczce, a obok mieszadełko

Matcha, czyli japońska zielona herbata to w ostatnim czasie prawdziwym hit! Bezsprzecznie jest to wyjątkowe odkrycie, które zawładnęło sercami fanów zdrowego odżywiania, jak i klasycznych kawoszy, którzy szukali alternatyw dla małej czarnej. O tym, czym dokładnie jest matcha, jakie ma właściwości i jak najlepiej jest ją przyrządzać – dowiesz się z naszego nowego artykułu! Zainspiruj się z Westwing!

Matcha  – co to jest?

Matcha w dosłownym tłumaczeniu oznacza herbatę w proszku. Jest to całkiem słuszne, gdyż w takiej właśnie konsystencji możemy ją kupić w sklepie. To zebrane o odpowiedniej porze dnia, delikatnie suszone i rozdrobnione na proszek liście o pięknym, intensywnie zielonym kolorze. Krzewy matchy są w odpowiedni sposób uprawiane, by ten superfood otrzymał jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Mniej więcej dwa tygodnie przed planowanym zbiorem, krzewy matchy są osłaniane przed słońcem za pomocą bambusowych konstrukcji. W ten sposób ich wzrost zostaje spowolniony. Wówczas liście uzyskują blady odcień zieleni oraz wytwarzają liczne aminokwasy. Wpływa to dodatkowo na smak i wyjątkowy aromat! Kolejnym krokiem jest oddzielenie liści od łodyżek i już proces mielenia herbaty.

Ponieważ matcha łatwo się utlenia, tracąc cenne właściwości, polecamy przechowywanie jej w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu, które nie przepuszcza światła.

Matcha i jej właściwości

Matcha jest, podobnie jak jarmuż czy nasiona chia, skarbnicą antyoksydantów. Dzięki zawartości związków takich jak kofeina i L-teaninia pobudza niczym kofeina czy guarana, jednocześnie działając relaksująco, co ostatecznie pozwala osiągnąć bardzo przyjemny stan jasności umysłu.  Katechiny, stanowiące jeden z głównych składników matchy zapewniają właściwości antybiotyczne i wzmacniające organizm, działając antybakteryjnie i antywirusowo.

Działanie matchy

Matcha to wyjątkowo magiczna herbata, która oddziałuje na wiele sfer w organizmie człowieka. Jak przekonują naukowcy, jedna filiżanka matchy ma równowartość odżywczą prawie 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty. Jakie prozdrowotne działanie ma to na nasz organizm?

  • Redukuje stres i napięcia. Wszystko przez dużą dawkę L-teaniny, która zmniejsza stres i niepokój oraz stabilizuje nastrój.
  • Pobudza i otwiera umysł. Z uwagi na zawartość kofeiny stopniowo pobudza, unikając tym samym nagłego spadku sił.
  • Sprzyja odchudzaniu. Matcha korzystnie wpływa na nasz metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.
  • Hamuje rozwój nowotworów. Ze względu na katechiny, picie japońskiej zielonej herbaty znacznie obniża ryzyko wystąpienia m.in. raka prostaty, żołądka, jelita grubego czy przełyku. Podobne działanie mają również jagody goji, jagody acai i
  • Wspiera układ odpornościowy. Katechiny wpływają nie tylko na wolne rodniki, ale działają antybakteryjnie, jak naturalny antybiotyk i kultury bakterii jak kefir.

Matcha nie tylko w formie herbaty!

Matcha, podobnie jak kombucha ma smak, który może nie od razu zachwyci nasze kubki smakowe. Najczęściej spotykamy ją w tradycyjnej formie, czyli w połączeniu proszku z wodą. Jednakże to tylko od Ciebie zależy do czego ją dodasz! Z powodzeniem możesz użyć ulubionego soku lub mleka! Możesz dodać ją do koktajlu czy tworząc soki warzywne czy owocowe.  Może być to także składnik owsianki, smoothie czy wypieków!

Jak zrobić matcha latte?

To prawdziwy hit dla fanów kawy. Latte w nietuzinkowym, zdrowszym wydaniu, czyli kawa z zieloną herbatą. Zastanawiasz się, czy to się nie gryzie? Absolutnie! Co ciekawe wbrew pozorom, tam wcale nie musi pojawić się kawa. Jest to dodatek opcjonalny. Napój głównie składa się z mleka, wody oraz tradycyjnej, specjalnie ubijanej japońskiej herbaty matcha.

Składniki:

  • ok. 2 g proszku matcha
  • 80 ml wody ciepłej (nie wrzącej) wody
  • 120 ml mleka
  • opcjonalnie 1 skondensowane espresso

Przygotuj naczynie, w którym zaserwujesz napój. Przez sitko przesiej do szklanki proszek matcha. Zalej ją niewielką ilością ciepłej wody i wymieszaj ręcznym spieniaczem do mleka. W garnuszku podgrzej mleko. Podziel je na pół, gdzie jedną połowę spienisz. Płynną część przelej do matchy. Możesz dodać kawę lub łyżeczkę miodu manuka. Na wierzch, małą łyżeczką nałóż piankę z mleka. I gotowe!

Pianki z matchą w roli głównej



Matcha – lepsza od kawy i zielonej herbaty?

Pijąc matche, dostarczasz praktycznie tę samą dawkę kofeiny, którą znajdziemy w filiżance tzw. małej czarnej. Jednakże w przeciwieństwie do kawy matcha dodaje organizmowi energii stopniowo i tak samo ją wydala, przez co unikamy nagłych skoków energii i później bolesnych jej spadków. Warto dodać, że zawiera ona minerały, których niestety brakuje kawie, a są to potas, witamina C, żelazo, wapń, białko oraz błonnik, który wspomaga odchudzanie.

Jak to wygląda w odniesieniu do zielonej herbaty? Matcha, jak i tradycyjna zielona herbata ma w większości te same właściwości zdrowotne dla naszego organizmu. Jednak ponieważ matcha będąc zmielonymi liśćmi, jest bardziej skondensowana zawiera więcej przeciwutleniaczy, które chronią nas m.in przed chorobami nowotworowymi. Jedna filiżanka (250ml) ma ich tyle, co 3 filiżanki zwykłej zielonej herbaty. Bilans jest prosty?

Matcha – zastosowanie w kosmetyce

Matcha to świetny produkt nie tylko do kuchni, ale i do zastosowania w kosmetyce. Z uwagi na proces uprawy i zbiorów, matcha posiada duże ilości chlorofilu, który z kolei dobrze wpływa na stan cery i skóry. Możesz wykorzystać ją do produkcji domowych maseczek!

W misce wymieszaj 3 łyżeczki matchy, dodaj tyle samo miodu, pół awokado i 4 łyżki płatków owsianych. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej papki i nałóż na oczyszczoną twarz z pominięciem oczu i ust. Pozostaw maseczkę na około 10 minut. Następnie zmyj ją z twarzy i poczuj ten wyjątkowy efekt!

Kiedy unikać matchy?

Zielona herbata matcha uważana jest za bezpieczną, lecz jak ze wszystkimi innymi produktami, nie powinno się spożywać jej w nadmiarze. Według Narodowego Instytutu Zdrowia nie powinno się przekraczać 5 szklanek zielonej herbaty, lecz w przypadku matchy ta liczba jest nieco niższa (około 2 szklanek), ponieważ są to sproszkowane liście.

Głównym składnikiem matchy jest kofeina, która sama w sobie w nadmiarze, może mieć wiele skutków ubocznych. Najczęściej są to bezsenność, ból głowy, biegunki i drażliwość. Ten wyjątkowej herbaty powinny unikać dzieci, kobiety w ciążki i mamy karmiące.

Patrząc na ogromną ilość prozdrowotnych właściwości, jesteśmy przekonani, że pijąc matche zauważysz, że czujesz się zdrowszy, spokojniejszy, bardziej produktywny i, co najlepsze, mniej zestresowany! Poszukujesz innych porad i ciekawych tematów? Zarejestruj się na Westwing!