Donald Robertson x Westwing Collection: Premiera już dziś o godz. 16:00!

słoik miodu z drewnianą łyżką w środku

Poznałeś już najzdrowszy miód na świecie? Miód manuka, bo to o nim właśnie mowa, jest prawdziwym przebojem wśród naturalnych produktów o prozdrowotnym działaniu. To nowozelandzkie superfoods nazywane bywa „płynnym złotem” – kusi pysznym smakiem i zachwycającymi, leczniczymi właściwościami. Sprawdź, jak możesz wykorzystać go w swoim domu!

Miód manuka – płynne złoto z Nowej Zelandii

Pochodzący z dalekiej Nowej Zelandii miód manuka swoją nazwę zawdzięcza egzotycznemu językowi Maorysów, czyli autochtonicznych mieszkańców tych oceanicznych wysp. Oznacza ona nic innego, niż „miód z drzewa herbacianego”, którego kwiaty i pyłek rzeczywiście służą pszczołom do produkcji tego życiodajnego superfoods. Jego właściwości szybko przekroczyły ocean, stając się doceniane na całym świecie!

Właściwości prozdrowotne miodu manuka

Jakie właściwości ma miód manuka i czemu jest tak popularny? Tak jak jagody acai, jarmuż, guarana, algi czy komosa ryżowa zaliczany jest do prestiżowego grona superfoods, czyli tych produktów spożywczych, które wykazują szczególne pozytywne oddziaływanie na organizm człowieka. Czym może poszczycić się miód manuka?

  1. Łagodzi oparzenia i rany

    Jego właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne przyspieszają leczenie podrażnień i chorób skóry.

  2. Pomaga w leczeniu nowotworów

    Dzięki aktywacji enzymów nazywanych kaspazami miód manuka indukuje apoptozę w komórki nowotworowe, pomagając organizmowi w ich leczeniu.

  3. Hamuje choroby wywołane przez Clostridum Difficle

    Miód manuka wykazuje działanie lecznicze zwalczające ten jeden z najbardziej lekoopornych patogenów atakujących ludzkie organizmu. To siła natury!

  4. Zapobiega powstawaniu próchnicy i zapalenia dziąseł

    Stosowanie miodu manuka wykazało pozytywne działanie u wszystkich tych, którzy zmagają się z problemami w jamie ustnej, takimi jak próchnica czy częste ubytki.

  5. Wykazuje działa hipoalergiczne

    Okazuje się, że miód manuka może pochwalić się działaniem redukującym objawy alergii, przynosząc szczególną ulgę w okresie intensywnego pylenia roślin.

  6. Wspomaga zdrowy sen

    Wydłuża okres tak zwanego „snu głębokiego”, poprawiając ogólną jakość nocnego wypoczynku.

  7. Jest naturalnym probiotykiem

    Miód manuka wspomaga rozwój probiotycznych bakterii, wspierając pracę układu trawiennego. W szranki z nim może stawać jedynie nasz ulubionych kefir!

  8. To słodki afrodyzjak

    Zawarte w miodzie manuka substancje zwiększają przepływ krwi, wspomagając erekcję.

Zastosowanie miodu manuka

Chociaż pochodzi z drugiego końca globu, miód manuka coraz częściej otrzymać można również w polskich sklepach. Dzięki temu możemy cieszyć się jego właściwościami również w swoich domach! Przy jego użyciu leczy się między innymi choroby żołądka, wzmacnia odporność czy dba o stan skóry. Oprócz tego – pysznie smakuje!

Najlepiej spożywać około 2-3 łyżeczki dziennie – rano lub wieczorem, tuż przed zaśnięciem. Stanowi świetny dodatek do herbaty i dobrze współgrają z nim nasiona chia (na przykład w jogurcie). Na jego obecności zyskają również niektóre soki warzywne, którym potrzeba nieco słodkiego „twistu”. Można również rozpuścić go w szklance wody z cytryną.

Zastosowanie w kosmetyce

Jego spożycie to jedno, ale miód manuka jest nie tylko pysznym produktem spożywczym. To także cenny, naturalny składnik stosowany w kosmetyce. Czemu jest tak popularny?

  1. Łagodzi wysypkę.
  2. Zwalcza trądzik i przebarwienia skórne.
  3. Dba o kondycję włosów.
  4. Pomaga w leczeniu ran, oparzeń, ropieni czy przetok.
  5. Zwalcza groźne szczepy bakterii, które mogą wywoływać choroby.
  6. Hamuje ogólnoustrojowe stany zapalne.
  7. Łagodzi infekcje oczu, uszu i zatok.
  8. Wspomaga gojenie tkanek, dbając o piękną cerę.

Nic dziwnego, że miód manuka możemy znaleźć w składach kremów, maści, opatrunków czy maseczek. Czy wiesz jednak, że możesz przygotować ją samodzielnie z łatwo dostępnych składników?

Maseczka z miodem manuka – zrób ją sama!

Miód manuka pełen jest aminokwasów, witamin, minerałów i prozdrowotnych enzymów. Pozostawia naszą skórę promienną, dobrze odżywioną i lśniącą! Zobacz, jak łatwo możesz przygotować życiodajną, nawilżającą maseczkę z wykorzystaniem tego cudownego składnika.

Miód manuka wystarczy połączyć z awokado, by uzyskać niepowtarzalny duet do zadań specjalnych. Wystarczy wymieszać 1 łyżkę miodu manuka z ¼ bardzo dojrzałego awokado i ½ łyżeczki oleju kokosowego. Tak przygotowaną mieszankę nałóż na suchą skórę i zostaw na 15 minut. To naturalne nawilżenie, któremu nie można się oprzeć!

Przeciwwskazania do stosowania miodu manuka

Tak jak w przypadku wszystkich substancji leczniczych, również dla stosowania miodu manuka mogą pojawić się przeciwwskazania. Chociaż jest to produkt całkowicie naturalny, to wystrzegać się go powinny osoby uczulone na wszystkie produkty pszczele czy oczywiście – sam miód! Przeciwwskazaniem do stosowania, ze względu na wysoką zawartość cukru, jest również występowanie cukrzycy. W takim wypadku należy najpierw skonsultować się z lekarzem.

Miód manuka – na co zwracać uwagę przy zakupie?

Niestety – jeden produkt drugiemu nierówny i wybierając swój miód manuka, warto pamiętać o kilku ważnych aspektach. Przede wszystkim należy sprawdzić, ile metyglioksalu zawiera. To składnik, który dba o skuteczność antybakteryjną miodu, więc zależy nam na jak największej zawartości MGO. Warto, by zawierał przynajmniej 100 miligramów tej substancji w 1 kilogramie miodu. Im więcej, tym lepiej!

O jakości miodu świadczy także współczynnik UMF (z ang. Unique Manuka Factor), który wskazuje właściwości antybakteryjne produktu w przeliczeniu na fenol. Tutaj tak samo – większa liczba oznacza silniejsze działanie!

Miód manuka a inne rodzaje miodu

Czemu więc warto wybierać miód manuka i czym różni się od innych rodzajów miodu? Tak jak jagody goji różnią się od zwyczajnych jagód, tak i nowozelandzki produkt wyróżniać się będzie wśród swoich kuzynów z innych części świata.

Przede wszystkim warto pamiętać, że miód manuka powstaje tylko z nektaru z kwiatów drzewa herbacianego. Wyróżnia go także jego kolor – ciemny, palony lub bursztynowy i zwarta, nieco żelowa konsystencja. Miody dzikie i zwyczajne z kolei pochodzić będą zaś od różnorodnych roślin i prezentować całą paletę barw i konsystencji.

Oczyszczane, pasteryzowane miody mogą do tego zawierać dużo mniej cennych składników utraconych w procesie powstrzymywania fermentacji. Znaleźć w nich można również niemające wiele wspólnego ze zdrowiem substancje słodzące.

Miody manuka przechodzą szczegółowy proces certyfikacji, a ich jakość jest ściśle monitorowana przez nowozelandzką organizację zajmującą się tym wyjątkowym produktem (UMFHA). Dzięki temu masz pewność, że zawiera on odpowiednią ilość cennych składników i pozytywnie wpływa na zdrowie.

Miód manuka to zachwycające superfoods, którego nie może zabraknąć w Twoim domu. Nie tylko świetnie smakuje, ale także kompleksowo dba o organizm – zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz! Chcesz poznać inne prozdrowotne produkty? Dowiedz się, czym jest matcha czy kombucha dzięki rejestracji na Westwing – dzięki temu nie przegapisz naszych kolejnych poradników i najlepszych ofert. Smacznego!