Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Taca ze śniadaniem i kawą do łózka oraz gałązką eukaliptusa.

Coraz więcej, zarówno w telewizji jak i w internecie, słyszymy o tzw. diecie bezglutenowej. Na półkach w sklepach zapewne zwróciłeś uwagę na logo przekreślonego kłosa na produktach. Czy nastała nowa moda na produkty i przepisy bezglutenowe, czy faktycznie gluten może być dla nasz szkodliwy? Dodatkowo, powiemy Ci, co można jest na diecie bezglutenowej a czego nie. A na samym końcu, znajdziesz kilka przepisów na dania bez glutenu!

Dieta bezglutenowa: konieczność czy moda?

Peter Gibson w 2011 roku, opublikował swoje badania na temat zgubnego wpływu glutenu na zdrowie człowieka. Uznał on, że gluten zawarty w żywności może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, które mogą dotyczyć nawet co trzeciego mieszkańca Europy Zachodniej. Od tego czasu dieta bezglutenowa bije rekordy swojej popularności.

Czy wykluczenie glutenu z diety, faktycznie jest takie zdrowe? Gluten to białko, a dokładniej mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, która znajduje się w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia, w mniejszej ilości także w owsie i orkiszu. Znajdziesz go także w kaszy mannie czy bulgur.

Do tej pory lekarze i naukowcy nie stwierdzili, że gluten dla zdrowego człowieka jest substancją szkodliwą. Jego wykluczenie tyczy się jedynie osób chorych. Osoby chore muszą wykluczyć gluten z diety do końca życia, gdyż gluten niszczy ich kosmki jelitowe, powodując stan zapalny. Jeśli dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, kolejnym etapem jest ich zanik, co z kolei prowadzi do tego, że organizm nie jest w stanie przyjmować żadnych wartości odżywczych z pożywienia.

Na przepisy bezglutenowe muszą przejść przede wszystkim osoby z celiakią. Następnym przykładem będą osoby ze stwierdzoną alergią pokarmową na gluten. Ze względu na podobną do celiakii etiologię, prowadzone są badania na temat wpływu diety bezglutenowej na chorobę Hashimoto.

Dieta bezglutenowa: co jeść, a czego nie?

Z diety osoby, która nie toleruje glutenu, powinny być usunięte źródła gliadyny obecnej w pszenicy, sekaliny znajdującej się w życie, hordeiny w jęczmieniu i aweniny w owsie. Wchodząc do sklepu czy restauracji, czego zdecydowanie nie powinieneś zamawiać?

Dwie miseczki ze szpinakiem ułożona na drewnianym blacie

Będą to produkty i dania takie jak: pszenica – w tym orkisz, pszenżyto, żyto, jęczmień, zwykły owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, zwykła owsiana, płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, zwykłe owsiane, musli, kasza manna, kuskus, jęczmienna – pęczak, wiejska, perłowa, mazurska, bulgur, kasze owsiane, kaszki zbożowe i mleczno-zbożowe, makaron pszenny, żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo (jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe) – graham, razowe, białe, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze – słodkie bułki, ciasta, wafelki, pierniki, biszkopty, herbatniki, sucharki, paluszki, pizza, bułka tarta, produkty mleczne z ziarnami zbóż lub zawierające słód jęczmienny, olej z kiełków pszenicy, proszek do pieczenia, kawa zbożowa, kakao owsiane, piwo, zwykły sos sojowy, zupy – z zasmażką, z makaronem, lanym ciastem lub niedozwolonymi kaszami.

Brzmi poważanie, ale pamiętaj, że jeśli musisz usunąć gluten ze swojej diety, to nie jest to koniec świata! Istnieje masa przepisów bezglutenowych i inspiracji!

W ramach zamiennika za gluten możesz spożywać:

Najlepszą alternatywą dla zwykłego pieczywa jest dobrej jakości pieczywo bezglutenowe, które można kupić w specjalistycznych piekarniach lub samodzielny wypiek chleba. Możesz wypiec go z mąki kukurydzianej, razowej, gryczanej czy jaglanej. To samo tyczy się makaronów. Na rynku bardzo wiele jest gotowych mieszanek i produktów bezglutenowych. Te certyfikowane znakiem przekreślonego kłosa dają gwarancję, że nie znajdują się w nich nawet śladowe ilości glutenu.

Na jakie produkty należy uważać?

Niestety musisz być czujny. W wielu produktach z natury bezglutenowych, możesz natknąć się na śladowe ilości glutenu, które w odniesieniu do osób silnie uczulonych mogą być bardzo niebezpieczne. Będą to np. wędliny, konserwy, wyroby garmażeryjne, jogurty smakowe i mleczne napoje ale także słodycze i zupki instant.

Przepisy bezglutenowe: śniadanie

Jaglanka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżkami syropu klonowego
  • 1 łyżką soku z cytryn

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz, wymieniając co jakiś czas wodę na świeżą, aż przestanie być mętna. Dzięki temu kasza nie będzie miała goryczkowego posmaku. Odsączamy kaszę na sitku i przesypujemy ją do garnka. Dodajemy szklankę mleka, mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Banana kroimy w grube plastry. Masło orzechowe mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i 1 łyżką soku z cytryny. Jaglankę wykładamy na talerz, dodajemy banana i polewamy orzechowym sosem. Jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz oczywiście używać swoich ulubionych owoców. Fajnie sprawdzi się tu np. kiwi.

Kanapki z awokado i jajkiem

  • 1 jajko
  • ½ awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczką oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeży szczypiorek
  • bezglutenowy chleb

Jajko ugotuj na pół miękko (ok. 3 minuty od zagotowania się wody). Awokado obierz i pokój na plastry, skraplając je sokiem z cytryny. Rozkładamy awokado na bezglutenowym pieczywie i rozsmarowujemy jak masło. Jajko obieramy i kroimy na grubsze plastry. Kilka rzodkiewek także kroimy w plastry. Układamy je razem z jajkiem na kanapkach. 1 łyżeczkę musztardy francuskiej mieszamy z 1 łyżeczką oliwy i polewamy tym kanapki. Całość udekoruj szczypiorkiem.

Przepisy bezglutenowe: lunch

Sałatka z brokułów, twarożkiem i kukurydzą

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 250 g twarogu
  • 80 g kukurydzy
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia (do smaku)
  • sól morska
  • Czarny pieprz mielony
  • Mielony imbir
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym

Pokrój i ugotuj ad dente brokuły. W misce wymieszaj twaróg z przyprawami, kukurydzą i czosnkiem granulowanym. Dodaj pokrojone brokuły i dopraw solą według uznania i dodaj tuńczyka.

Przepisy bezglutenowe: kolacja

Pizza z awokado, tuńczykiem i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej)
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz (do smaku)
  • tuńczyk w zalewie
  • Wierzch pizzy:
  • 1 awokado
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu

W dużej misce wymieszaj tuńczyka odsączonego z sosu, 2 jajka, wodę, mąkę z ciecierzycy (lub dowolną inną), sól i pieprz. Wyłóż ciasto na okrągłą blachę (o średnicy około 22 cm) wyłożoną pergaminem lub spryskaną olejem. Piecz ciasto przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabierze złotego koloru. W małej misce rozgnieć awokado widelcem i rozłóż je na pizzy. Na koniec przygotuj jajko w koszulce. W niewielkim garnku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz płomień do minimum, aby woda przestała wrzeć. Zamieszaj wodę, aby utworzyć delikatny wir, a następnie powoli wbij jajko do środka. Gotuj je przez 3-4 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i umieść na pizzy.

Ciasto bezglutenowe: czas na deser

Bezglutenowe ciasto bananowe bez pieczenia

Składniki:

  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki daktyli lub suszonych rodzynków
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 banany (można zastąpić innym owocem)
  • ¾ szklanki migdałów
  • Polewa:
  • 7 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
  • 150 g miękkiego twarogu

Zblenduj migdały i płatki owsiane na drobno. Dodaj daktyle i suszone rodzynki i wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, tworząc ciasto. Jeśli masz problem z mieszaniem lub ciasto jest zbyt kruche, dodaj 1-2 łyżki wody. Umieść ciasto na spodzie brytfanki lub innej formy do pieczenia i ugnieć (do podanych składników najlepiej wykorzystać formę o średnicy 15 cm). Umieść pokrojone lub rozgniecione banany na wierzchu. Żeby przygotować polewę, zblenduj twaróg, daktyle i masło orzechowe lub migdałowe w blenderze. Zalej ciasto polewą i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Zarejestruj się za darmo na Westwing, a otrzymasz codzienną dawkę inspiracji do każdego pomieszczenia oraz wyjątkowych ofert.