warzywa i owoce, a obok soki w szklanych butelkach

Soki warzywne to nie tylko pyszne przekąski, ale także pełne zdrowia bomby witaminowe. Dbają zarówno o ciało, jak i o ducha! Oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają odporność, orzeźwiają umysł i wspaniale sycą, nie dostarczając wielu niepotrzebnych kalorii. Jakie są nasze ulubione soki, w jaki sposób przygotujesz je w domu i dlaczego warto je pić? Dzisiaj pokazujemy, jak wprowadzić je do swojej diety!

Soki warzywne – zalety picia

Dlaczego warto pić soki warzywne? Według piramidy zdrowego odżywiania zaprezentowanej przez Instytut Żywności i Żywienia warzywa powinny być podstawą diety osób w każdym wieku. Wiemy przecież, że nie zawsze udaje się dostarczyć ich odpowiednią ilość. Chociaż zawierają tak wiele witamin, niektórych z nich po prostu nie lubimy. Co zrobić w takim wypadku?

Z pomocą przychodzą niskokaloryczne soki warzywne, które łączą pyszne odświeżenie z odżywczą mocą samych warzyw. To prawdziwe superfoods, które są dobroczynne dla naszego organizmu. Jakie są zalety ich spożywania?

  1. Przyspieszają metabolizm, pomagając zrzucić zbędne kilogramy.

  2. Wzmacniają pracę układu nerwowego.

  3. Zwiększają odporność organizmu.

  4. Poprawiają kondycję skóry.

  5. Stanowią źródło niezbędnych witamin i minerałów.

  6. Dbają o prawidłowy poziom glukozy we krwi.

  7. Regulują ciśnienie.

  8. Wspomagają pracę serca i układu naczyniowego.

Warzywa i ich właściwości w sokach

Wszystkie warzywa są pyszne, ale poszczególne gatunki mogą poszczycić się różnorodnymi właściwościami. Które odpowiadają za jakie funkcje?

  • Kalafior – zawiera cenną glukorafaninę, która dostarczona w formie soku może zostać szybko przekształcona w sulforafan w celu zapewnienia korzyści układowi odpornościowemu.
  • Marchew – zawiera w sobie mnóstwo witamin z grupy A, która znana jest z dobroczynnego wpływu na kondycję wzroku. Dba o oczy!
  • Pak Choi – ta niezwykła kapusta jest świetnym źródłem kwasów omega-3, które dbają o kondycję serca i zapobiegają zawałom.
  • Burak – specjalne włókna, które zawierają w sobie buraki, są źródłem substancji redukujących szansę nowotworów jelita grubego i ogólnie wpływających pozytywnie na kondycję organizmu. To nie wszystko – świetnie pasuje do nich także kefir, są więc podstawą polskiego, domowego obiadu!
  • Jarmuż – pyszny jarmuż jest źródłem nietypowej mieszanki karotenoidów i flawonoidów, które według badań redukują szansę powstawania nowotworów.
  • Botwina – młode liście buraka liściowego zawierają kwas syryngowy, który pomaga osobom zmagającym się z cukrzycą. Regulują poziom cukru we krwi.
  • Szparag – jest bogatym źródłem glutationu – przeciwutleniacza, który pomaga neutralizować szkodliwe substancje kancerogenne.

Pora na sok z warzyw!

Kiedy najlepiej pić soki warzywne? Najkorzystniej jest spożywać je na pusty żołądek – wtedy organizm łatwiej je strawi i weźmie z nich wszystko to, co najlepsze. Delikatne, niewielkie łyczki pozwolą nie tylko rozkoszować się ich smakiem, ale także pozwolić ciału spokojnie przyswoić wszystkie wartości odżywcze.

Soki warzywne na śniadanie

Orzeźwiające soki warzywne są więc świetnym sposobem na śniadanie pite w biegu. Esencja witamin pobudza całe ciało i stawia na nogi niczym kawa, jednak działanie soków jest dużo dłuższe. To sposób na posiłek pełen życiodajnych substancji odżywczych – potasu, magnezu, naturalnych cukrów i błonnika.

Są alternatywą dla tych, którym nie w smak ułożona na talerzu o poranku komosa ryżowa, jagody goi czy zatopione w jogurcie nasiona chia i miód manuka. Są to oczywiście pyszne superfoods, na które jednak nie zawsze jest ochota!

10 najlepszych przepisów na soki warzywne

Jakie przepisy na soki warzywne my kochamy najbardziej? Które połączenia są najsmaczniejsze? Pamiętaj, wszystkie warzywa należy umyć, czasem obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki przed wyciskaniem. Poznaj naszych faworytów! Pamiętaj, że te przepisy możesz modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zostały wzbogacone o jagody acai, guaranę czy arcyzdrowe algi.

Antytoksyna

  • 2-3 średniej wielkości buraki,
  • 6 marchewek,
  • 2 średnie jabłka,
  • ½ cytryny,
  • 5 centymetrów imbiru.

Zdrowe oczy

  • 8 dużych marchewek,
  • 2-3 pomarańcze,
  • 5 centymetrów imbiru,
  • 2,5 centymetra kurkumy lub kurkuma w proszku.

Grajmy w zielone

  • 2 garści liści szpinaku,
  • 6 gałązek selera naciowego,
  • 2 duże ogórki,
  • ½ cytryny,
  • 2 średnie jabłka,
  • 5 centymetrów imbiru,
  • garść natki pietruszki.

Słodka marchewka

  • 10 dużych marchewek,
  • 2 średnie jabłka,
  • (opcjonalnie) niewielka garść natki pietruszki.

Burak z twistem

  • 1 duży burak,
  • 4 duże marchewki,
  • 3 centymetry imbiru.

Domowy „Kubuś”

  • 4 marchewki,
  • 1 brzoskwinia,
  • 1 jabłko.

Zielone jabłuszko

  • 1 duże jabłko,
  • 1 duża gruszka,
  • 3 garści liści szpinaku,
  • 3 łodygi selera naciowego.

Orzeźwienie

  • 1 grejpfrut,
  • 1 gruszka,
  • 1 cytryna,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 garści jarmużu,
  • 5 centymetrów imbiru,
  • garść natki pietruszki.

Letnie popołudnie

  • ¼ świeżego ananasa,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 3 centymetry imbiru.

Toń oceanu

  • 2 duże ogórki,
  • 2 jabłka,
  • 2 limonki.

Soki warzywne dla skóry i włosów

Znasz już przepisy na nasze ulubione soki warzywne. Czemu jeszcze warto je pić? Są pyszne, ale to nie jedyne ich zalety. Regularne spożywanie warzyw w takiej formie zapewnia ich odpowiednie przyswajanie przez organizm, a efekt widoczne są gołym okiem.

Soki warzywne dbają między innymi o kondycję cery – dzięki nim staje się ona sprężysta i pełna koloru – oraz włosów. Te kuszą jedwabistą miękkością i swoją wytrzymałością. Pamiętaj o tym, zanim sięgniesz po drogie, syntetyczne kosmetyki!

Dieta sokowa

Soki warzywne stają się modnym tematem rozmów również za sprawą diety sokowej. To zyskująca popularność kuracja odchudzająca i oczyszczająca z toksyn. Należy jednak pamiętać, że jej stosowanie polega na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców – niesie za sobą więc wiele przeciwwskazań oraz może generować skutki uboczne.

Zalety diety sokowej

Dieta sokowa niewątpliwie odciąża układ trawienia i dostarcza wielu składników odżywczych. Krótkookresowo wspomaga również przemianę materii, więc ma pozytywny wpływ na odchudzanie. Przyzwyczaja także organizm do spożywania większej ilości produktów roślinnych, stanowi więc dobry wstęp dla osób, które chcą nieco odciążyć swój jadłospis.

Przeciwwskazania diety sokowej

Sama dieta sokowa nie zawiera w sobie jednak niezbędnego dla organizmu białka i tłuszczy. Jej zbyt długie stosowanie może więc prowadzić do utraty tkanki mięśniowej i wody z organizmu, w efekcie osłabiając jego funkcjonowanie. Dieta sokowa trwająca dłużej niż kilka dni prowadzić może również do efektu jo-jo i zwiększać tendencję do tycia.

Należy również pamiętać, że dieta sokowa może być nieodpowiednia dla niektórych osób – zalecana jest więc konsultacja ze specjalistą, zanim się na nią zdecydujemy. Szczególnie uważać powinny osoby cierpiące na choroby przewlekłe, nietolerancje czy alergie pokarmowe.

Unikać jej stosowania muszą również kobiety w ciąży i karmiące piersią, seniorzy, osoby z zaburzeniami odżywiania, chorobami nerek, cukrzycy czy anemicy.

Sok czy smoothie?

Co wybrać, sok czy smoothie? Czym różnią się one od siebie? Soki warzywne powstają poprzez wyciśnięcie soku z owoców w specjalnej wyciskarce. Smoothie to napoje, w których całe owoce czy warzywa miksuje się w blenderze – charakteryzuje je włóknisty miąższ i pulpa.

Smoothie są więc nieco bardziej kaloryczne i zawierają więcej składników odżywczych – to ważne dla tych, którzy dbają o linię. Takie smoothie z owoców to pełnoprawny posiłek o nieco innej konsystencji – ich mięsisty format nie wszystkim musi odpowiadać.

Soki warzywne zawierają nieco mniej kalorii, przez co zdecydowanie łatwiej włączyć je do codziennej diety jako przekąskę czy bombę witaminową między posiłkami. Nadal zawierają wiele cennych składników odżywczych, jednak trochę mniej niż popularne smoothie. Warto również dodać, że smoothie często powstają z owoców, które charakteryzują się większą zawartością cukru: to dodatkowo wpływa na ich kaloryczność.

Soki warzywne nie mają już przed Tobą tajemnic! Warto odkryć ich magię i pyszny smak. Dopiero rozbudziliśmy Twój apetyt? Sprawdź, czym jest matcha czy tajemnicza kombucha i poznaj nowy świat prozdrowotnych napojów, w których łatwo się zakochać. W tym celu zarejestruj się na Westwing, by nie przegapić naszych codziennych poradników, dawek inspiracji i najlepszych ofert dla pięknego domu. Smacznego!