W polskiej tradycji święta wielkanocne to przede wszystkim jajka i biała kiełbasa z barszczem. Czy można to obejść i stworzyć świąteczne, pyszne menu w wersji wegańskiej? Oczywiście, że tak! Wegańska Wielkanoc, może być również odświętna jak ta tradycyjna, znana przez nasze babcie. Jak przygotować te pyszne dania? Sprawdź nasze inspiracje. 

Organizacja wegańskiej Wielkanocy 

Organizacja wegańskich świąt wielkanocnych to wyzwanie. Wszak w tym okresie jada się przede wszystkim jajka, białą kiełbasę, rozmaite pasztety i ciasta. Uwierz, że wegańska Wielkanoc może być równie pyszna, jak ta tradycyjna. Wykonanie wielu świątecznych potraw jest niemożliwe bez jajek, śmietany, majonezu czy mleka. Jeśli jednak znajdziesz dla nich wartościowe i smaczne zamienniki, bez trudu przygotujesz typowo wielkanocne ciasta oraz sałatki. Jeśli nie jesteś weganem natomiast Twoi goście już tak, warto poprosić ich o radę, co najbardziej lubią i jakie są ich sposoby na wegańskie przepisy. Unikniesz tym samym wtopy. 

Wegańska Wielkanoc: pomysły na potrawy 

Jak wiadomo tradycyjne dania wielkanocne bazują w większości na mięsie i mnogości jaj. Jednak przy odrobinie chęci możemy spędzić te święta posilając się smacznymi i zarazem etycznymi, wegańskimi potrawami – i równocześnie zachęcić do nich bliskich. Oto nasza propozycja na wegańskie menu na Wielkanoc, która z pewnością przypadnie do gustu największym mięsożercom. 

Wegańska Wielkanoc: co jeść zamiast jajek? 

Kolorowe danie wegańskie z ciecierzycą, warzywami i podpłomykiem

Wraz z modą na weganizm chętniej sięgamy po roślinne alternatywy odzwierzęcych produktów w tym jajek. Chociaż może wydawać się to dziwne – możesz w bardzo prosty sposób zastąpić jajka w swojej diecie. Bez problemu wykonasz “jajecznicę”, naleśniki, czy ulubione ciasto, bez dodatku białka i żółtka! Polecamy tofu – roślinny odpowiednik twarogu, otrzymywany z napoju sojowego. Choć jajka wydają się nieodłącznym elementem ciast, ich zastąpienie nie jest trudne. By zagęścić masę i połączyć wszystkie suche składniki, polecamy zmiksowane dojrzałe banany. Podobne działanie wykazują jabłka, awokado, bataty. Do różnego rodzaju placuszków i naleśników przydadzą się mąka ziemniaczana, kukurydziana lub owsiana, wymieszane z niewielką ilością wody. 

Wegański majonez 

Wegański majonez w smaku jest niemalże nie do odróżnienia od tradycyjnego, jajecznego przysmaku, za to składem faktycznie bije go na głowę! 

Składniki

  • aquafaba – 60 ml 
  • musztarda – ¼ łyżeczki 
  • sól – ½ łyżeczki 
  • sok z cytryny – 1 łyżka 
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka 
  • syrop z agawy – 1 łyżeczka 
  • olej rzepakowy – ¾ szklanki 

W wysokim i wąskim naczyniu ubij aquafabę, ocet, sok z cytryny, sól, syrop z agawy i musztardę. Pod koniec ubijania, stopniowo, cienkim strumieniem, wlej olej rzepakowy. Ubijaj, aż powstanie puszysty i aksamitny krem. 

Wegańska Wielkanoc: sałatka nie-jajeczna 

Kolorowe warzywa w małych półmiskach

Nieodzownym elementem każdych świąt i spotkań rodzinnych jest sałatka warzywna z jajkiem i majonezem. Czy można wykonać ją w wersji wegańskiej. Sałatka z jajkiem ale bez jajka. Można? Jasne, że tak! 

Składniki: 

  • kukurydza 1 puszka (400 g) 
  • groszek zielony 1 puszka (400 g) 
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g) 
  • rzodkiewka 1 pęczek 
  • ogórek 1 sztuka 
  • szczypiorek 1 pęczek 
  • olej lniany 2 łyżki 
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka 
  • czarna sól kala namak do smaku 
  • kurkuma pół łyżeczki 
  • pieprz 

Tofu pokrój w kostkę i  wsyp do miseczki. Dodaj pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki soli kala namak i wymieszaj. W misce ułóż warstwami: zielony groszek, tofu, kukurydzę, pokrojonego w kosteczkę ogórka, pokrojone rzodkiewki, poszatkowany szczypiorek. Polej olejem lnianym i octem jabłkowym. Posyp solą kala namak i pieprzem. 

Pasztet wegański na Wielkanoc 

Wegański pasztet na desce

Pasztet który piecze babcia jest wybitny ale warto sprawdzić nowe smaki i spróbować czegoś zupełnie odmiennego. Ta potrawa wcale nie musi być pełna mięsa. Poznaj jego alternatywną, roślinną wersję. 

Składniki: 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 1 szklanka nasion słonecznika 
  • puszka kukurydzy (212 ml) 
  • puszka groszku (212 ml) 
  • słoiczek przecieru pomidorowego (ok. 90 g) 
  • 70 g oleju z roślinnego 
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 duża pietruszka (korzeń) 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 3 listki laurowe 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 /2-2 łyżki cząbru 
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej kokosowy lub oliwa do smażenia 
  • słonecznik do posypania pasztetu 
  1. Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, przelej wrzątkiem i ugotuj w 2,5 szklanki wody.
  2. Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i przesmaż na odrobinie oleju kokosowego lub oliwy.
  3. Dodaj ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, pietruszkę i marchew.
  4. Duś na małym ogniu, pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Wyciągnij kulki ziela i listki laurowe.
  5. W dużej misce wymieszaj przestudzoną kaszę jaglaną i warzywa, przecier pomidorowy, olej roślinny oraz przyprawy. Zmiksuj na gładką masę i ewentualnie dopraw do smaku.
  6. Do masy dodaj odsączoną kukurydzę, groszek i słonecznik. Wymieszaj masę łyżką.
  7. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na pasztet, posyp z wierzchu słonecznikiem i piecz w temperaturze 200 st. C przez 50 minut. 

Wegański deser: ciasto czekoladowe 

Wegańskie ciasto czekoladowe

Skoro święta to czas na deser i pyszne, aromatyczne a do tego niemożliwie proste do przygotowania ciasto czekoladowe w wersji bez nabiału i jajek. 

Składniki: 

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 4 łyżki gorzkiego kakao 
  • 4 łyżki oleju 
  • Niepełna szklanka cukru 
  • Szklanka zaparzonej kawy (ewentualnie wody lub mleka roślinnego) 
  • Łyżeczka sody oczyszczonej 
  • Łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny) 
  • Szczypta soli 
  • Opcjonalnie: migdały do dekoracji

Piekarnik nagrzej do 180ºC. Do naczynia wsyp składniki suche: mąkę pszenną, cukier, kakao, sodę, proszek i sól. Dokładnie wymieszaj, aż proszek będzie miał jednolity kolor. Wlej składniki mokre: kawę, ocet (lub sok z cytryny) oraz olej. Mieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Dodaj posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Wyłóż do małej blaszki wyłożonej papierem – np. niedużej keksówki, kwadratowej formy 20×20 czy małej tortownicy. Piecz ok. 40-50 minut. 

Wegański sernik na Wielkanoc 

Są tacy co za sernik oddaliby życie. Czy to królewskie ciasto w wersji wegańskiej przypadnie im do gustu. Jesteśmy pewnie, że tak! Pyszne, lekkie i proste w przygotowaniu. 

Składniki: 

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 
  • 3 szklanki mleka roślinnego, 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru, 
  • 150 g orzechów ziemnych lub orzechów nerkowca, 
  • 1 puszka mleka kokosowego (sama gęsta jego część), 
  • sok z 1 cytryny, 
  • otarta skórka z cytryny, 
  • rodzynki, 
  • aromat śmietankowy 
  • pokrojona mandarynka. 

Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Zagotuj mleko i wsyp kaszę jaglaną. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przestudzoną kaszę wymieszaj z cukrem, mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny oraz aromatem śmietankowym. Całość zblenduj na gładką masę. Orzechy należy zmielić, a następnie dodać do kaszy, na koniec dodaj mandarynkę i skórkę z cytryny. Masa powinna być tak gęsta, jak tradycyjny sernik. Tak przygotowaną masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 1 h w temp. 180 stopni. 

Dekoracje na wegańską Wielkanoc 

To może być mniej znana przeszkoda dla wegańskiej imprezy, ponieważ wiele osób zapomina o drugiej części wegańskiego stylu życia – weganie nie tylko unikają jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także nie używają niczego, co zostało zrobione ze zwierząt. Z tego powodu, upewnij się, że Twoje dekoracje wiekanocne nie zaweirają materiałów takich jak skóra, jedwab i wełna. Zwróć również uwagę na kwiaty – upewnij się, że są z legalnego źródła lub użyj roślin doniczkowych jako dekoracji stołu na Wielkanoc

Odkryj nasze pomysły na ozdoby na Wielkanoc:

Prezent dla weganina na Wielkanoc 

Jeśli dajesz swoim gościom jakiekolwiek upominki na Zajączka Wielkanocnego, musisz się upewnić, że są one również wegańskie. Opcjami mogą być świece sojowe, niektóre mydła lub kule kąpielowe, słoiki na ciasta z wegańskimi składnikami lub konkretne słodycze, które są przyjazne dla wegan. Najlepsze prezenty na Wielkanoc dla tej grupy to przysmaki własnego wypieku. Domowe przysmaki są często najłatwiejsze do wykonania w wersji wegańskiej, ponieważ możesz dokładnie kontrolować, co się w nich znajduje; możesz wykazać się kreatywnością używając nasion lub roślin, herbaty, wegańskich smakołyków, a nawet wegańskiej czekolady. 

Wegański styl życia obejmuje coraz większą liczbę Polaków. Zbilansowana dieta, złożona z wartościowych i zdrowych produktów pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak widzisz, wegańskie przepisy znajdą swoje miejsce nawet w tradycyjnych potrawach, które od wieków znajdują się na naszych świątecznych stołach. Wegańska wielkanoc może być naprawdę pyszna. A jeśli szukasz dalszych wskazówek i porad, zarejestruj się na Westwing!