Właściwości imbiru: poznaj moc tej przyprawy
Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego działania są nie do przecenienia! Zapewne nie raz słyszałeś o jego prozdrowotnych zaletach. Specjalnie dla Ciebie wzięliśmy pod lupę tę wyjątkową roślinę i przygotowaliśmy krótki poradnik, byś mógł poznać lepiej właściwości imbiru. Z niego, dowiesz się co nie co o samym korzeniu imbiru, jakie są jego właściwości dla zdrowia i urody oraz podamy Ci kilka przepisów z jego zastosowaniem. Zainspiruj się z Westwing!

Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego działania są nie do przecenienia! Zapewne nie raz słyszałeś o jego prozdrowotnych zaletach. Specjalnie dla Ciebie wzięliśmy pod lupę tę wyjątkową roślinę i przygotowaliśmy krótki poradnik, byś mógł poznać lepiej właściwości imbiru. Z niego, dowiesz się co nie co o samym korzeniu imbiru, jakie są jego właściwości dla zdrowia i urody oraz podamy Ci kilka przepisów z jego zastosowaniem. Zainspiruj się z Westwing!
Właściwości imbiru: co musisz o nim wiedzieć?

Jego historia sięga ponad 5000 lat, gdy starożytny chiński filozof Konfucjusz, odkrył jego leczniczą moc. Imbir był uznanym przez Rzymian symbolem bogactwa i płodności.
Imbir to roślina kwitnąca, która pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji. Należy do rodziny imbirowatych i jest blisko spokrewniona z kurkumą i kardamonem. Początkowo korzeń imbiru zaczęto wykorzystywać jako sproszkowaną przyprawę (między innymi pod postacią curry), dodawaną głównie do potraw kuchni orientalnej (indyjskiej lub chińskiej). Z czasem jednak zaczęto go używać coraz śmielej, wprowadzając do kuchni polskiej i wykorzystując na rozmaite sposoby (np. dania wytrawne, napoje, wypieki cukiernicze, alkohole).
Imbir lekarski jest także wykorzystywany jako lek roślinny, który ma wiele właściwości, o których dowiesz się w dalszej części artykułu.
Wykorzystanie imbiru w kuchni

Obecnie imbir znalazł swoje zastosowanie praktycznie w połączeniu z każdą potrawą – mięsem, rybami, ciastami i napojami. Pokrojony w plastry korzeń może być też z powodzeniem kandyzowany w cukrze, stając się znakomitą przekąską.
Korzeń imbiru charakteryzuje się bardzo świeżym, cytrynowym zapachem oraz dość pikantnym, ostrym, lekko palącym smakiem.
Właściwości imbiru: zdrowie
Imbir ceniony jest w medycynie, gdyż jego korzeń posiada właściwości przeciwzapalne, wzmacniające i silnie rozgrzewające.
- Imbir pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawiennym.
- Do tego, może działać przeciwgorączkowo, dlatego też imbir jest polecany jako naturalny sposób na wzmocnienie odporności.
- Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia.
- Kolejną leczniczą właściwością imbiru jest łagodzenie obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie – substancje zawarte w tej przyprawie mają działanie moczopędne, usuwają nadmiar wody nagromadzonej w tkankach
- Dodatkowo imbir łagodzi mdłości. Jest stosowany w lekach na chorobę lokomocyjną oraz przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii.
- Ma on również nieoceniony wpływ na migreny. Regularne stosowanie zmniejsza ataki i towarzyszące im mdłości.
- Co więcej, jest to wspaniały towarzysz dla studentów w czasie sesji. Pomaga w koncentracji i wzmacnia pamięć, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu.
Właściwości imbiru: uroda
- Imbir często bywa dodawany do perfum, dzięki czemu mają one mocny, egzotyczny zapach. Można go też spotkać w szamponach i odżywkach do włosów ponieważ spowalnia starzenie się skóry głowy i nadaje włosom siły i zdrowego blasku.
- Ekstrakt z imbiru znalazł swoje zastosowanie w preparatach odchudzających i antycellulitowych. Pobudza krążenie, które przyspiesza spalanie tłuszczu i zapobiega odkładaniu się nowej tkanki tłuszczowej.
- Imbir redukuje przebarwienia. Wystarczy że weźmiesz kawałek imbiru i potrzesz nim bezpośrednio na przebarwienie. Powtarzaj kilka razy w tygodniu aby zobaczyć rezultaty.
- To także świetny składnik peelingu! Prosty i skuteczny peeling możesz przygotować w kuchni z dwóch łyżek oliwy z oliwek, 4 łyżek brązowego cukru i łyżki mielonego imbiru. Wetrzyj w wilgotną skórę, a następnie dokładnie spłucz.
Kto nie może jeść imbiru?
Potraw z imbirem i innych produktów z tą przyprawą nie należy podawać dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. Jest to dość ostra przyprawa, silnie drażniąca delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka. Spożywanie imbiru nie jest także wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka, dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, gdyż obecne w nim substancje drażnią bowiem śluzówkę przewodu pokarmowego. Imbiru nie powinny też jeść w nadmiarze osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyprawa ta podnosi ciśnienie krwi.
Przepisy z imbirem
Imbir główne zastosowanie znajduje w kuchni jako przyprawa do dań głównych oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do ciast, sałatek i herbatników. Poniżej przygotowaliśmy kilka przepisów, w których główną role gra właśnie imbir!
Aromatyczny napar z imbiru

Ten napar to idealna rozgrzewająca herbata na zimę. Podobne właściwości rozgrzewające, ale i uspakajające ma złote mleko, które wykorzystuje imbir, ale i kurkumę.
Składniki:
- 5 cm obranego korzenia imbiru,
- miód,
- kilka plasterków cytryny,
- wrzątek.
Imbir obierz i pokrój na małe kawałki. Zagotuj 1/2 litra wody wraz z pokrojonym imbirem. Odcedź, poczekaj aż wystygnie, dodaj cytrynę, a następnie miód. Serwuj gorące.
Gruszkowo – imbirowy koktajl
Szybki pomysł na sycącą przekąskę, ale także bazę do śniadaniowego smoothie bowl.
Składniki:
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru
Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni podgrzej masło – podsmaż na nim przez około 3 minuty gruszki z cukrem i imbirem. Zostaw do ostygnięcia. Zmiksuj w blenderze/mikserze masę z patelni z mlekiem i podawaj w ulubionej szklance!
Jabłkowo – imbirowo konfitura

Idealna na słodkie pieczywo, do herbaty, ale także do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka. Zobacz przepis na zdrowy deser w postaci konfitury.
- 1,4 kg jabłek,
- 600 ml wody,
- wyciśnięty sok z cytryny,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 laska cynamonu,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1,4 kg cukru.
- W pierwszej kolejności, wyparz słoiki do których chcesz włożyć konfiturę.
- Jabłka obierz, usuń ich środek oraz je pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie umieć je razem z wodą, sokiem z cytryny, cynamonem na patelni, na której będziesz smażyć konfiturę.
- Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i smaż jabłka do momentu, kiedy będą miękkie.
- Kiedy jabłka będą miękkie, wyjmij z patelni laskę cynamonu, a resztę zawartości patelni możesz lekko zblendować lub wykorzystać tłuczek do ziemniaków.
- Dodaj cukier, gałkę muszkatołową oraz starty imbir cały czas mieszając.
- Przelej do wyparzonych słoiczków, zamknij je i włóż jem wieczkiem do dołu do dużego garnka. Następnie gotuj słoiczki z konfiturą
Sałatka z imbirowym sosem
Osoby będące nie tylko na diecie roślinnej i wegetariańskiej pokochają tą sałatkę. Przyjemnie chrupie pod zębami, a pomidorowy sos z charakterystycznym smakiem imbiru pobudzi Twoje kubki smakowe.
Składniki:
- mała główka sałaty,
- połowa główki sałaty karbowanej,
- duża cykoria,
- pół czerwonej i pół żółtej papryki,
- kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.
Sos:
- 1/3 szklanki soku pomidorowego,
- 5 łyżek oliwy,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- łyżka octu winnego,
- 2 łyżki startego imbiru,
- łyżka cukru.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do lodówki. Oczyszczone liście sałat porozrywaj na kawałki, cykorię pokrój na paseczki. Polej sosem, wymieszaj, udekoruj papryką i natką pietruszki i możesz podawać gościom!
Znasz już właściwości imbiru i na pewno chętniej zaczniesz go wykorzystywać nie tylko w kuchni! Zarejestruj się na Westwing, poznaj wiele więcej domowych ciekawostek i nie przegap naszych najlepszych ofert!