Korzeń imbiru na szarym blacie

Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego działania są nie do przecenienia! Zapewne nie raz słyszałeś o jego prozdrowotnych zaletach. Specjalnie dla Ciebie wzięliśmy pod lupę tę wyjątkową roślinę i przygotowaliśmy krótki poradnik, byś mógł poznać lepiej właściwości imbiru. Z niego, dowiesz się co nie co o samym korzeniu imbiru, jakie są jego właściwości dla zdrowia i urody oraz podamy Ci kilka przepisów z jego zastosowaniem. Zainspiruj się z Westwing!

Właściwości imbiru: co musisz o nim wiedzieć?

Owoce leżące na blacie

Jego historia sięga ponad 5000 lat, gdy starożytny chiński filozof Konfucjusz, odkrył jego leczniczą moc. Imbir był uznanym przez Rzymian symbolem bogactwa i płodności.

Imbir to roślina kwitnąca, która pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji. Należy do rodziny imbirowatych i jest blisko spokrewniona z kurkumą i kardamonem. Początkowo korzeń imbiru zaczęto wykorzystywać jako sproszkowaną przyprawę (między innymi pod postacią curry), dodawaną głównie do potraw kuchni orientalnej (indyjskiej lub chińskiej). Z czasem jednak zaczęto go używać coraz śmielej, wprowadzając do kuchni polskiej i wykorzystując na rozmaite sposoby (np. dania wytrawne, napoje, wypieki cukiernicze, alkohole).

Imbir lekarski jest także wykorzystywany jako lek roślinny, który ma wiele właściwości, o których dowiesz się w dalszej części artykułu.

Wykorzystanie imbiru w kuchni

Brązowa miseczka z zupą oraz korzeniem imbiru obok

Obecnie imbir znalazł swoje zastosowanie praktycznie w połączeniu z każdą potrawą – mięsem, rybami, ciastami i napojami. Pokrojony w plastry korzeń może być też z powodzeniem kandyzowany w cukrze, stając się znakomitą przekąską.

Korzeń imbiru charakteryzuje się bardzo świeżym, cytrynowym zapachem oraz dość pikantnym, ostrym, lekko palącym smakiem.

Właściwości imbiru: zdrowie

Imbir ceniony jest w medycynie, gdyż jego korzeń posiada właściwości przeciwzapalne, wzmacniające i silnie rozgrzewające.

  • Imbir pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawiennym.
  • Do tego, może działać przeciwgorączkowo, dlatego też imbir jest polecany jako naturalny sposób na wzmocnienie odporności.
  • Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia.
  • Kolejną leczniczą właściwością imbiru jest łagodzenie obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie – substancje zawarte w tej przyprawie mają działanie moczopędne, usuwają nadmiar wody nagromadzonej w tkankach
  • Dodatkowo imbir łagodzi mdłości. Jest stosowany w lekach na chorobę lokomocyjną oraz przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii.
  • Ma on również nieoceniony wpływ na migreny. Regularne stosowanie zmniejsza ataki i towarzyszące im mdłości.
  • Co więcej, jest to wspaniały towarzysz dla studentów w czasie sesji. Pomaga w koncentracji i wzmacnia pamięć, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu.

Właściwości imbiru: uroda

  • Imbir często bywa dodawany do perfum, dzięki czemu mają one mocny, egzotyczny zapach. Można go też spotkać w szamponach i odżywkach do włosów ponieważ spowalnia starzenie się skóry głowy i nadaje włosom siły i zdrowego blasku.
  • Ekstrakt z imbiru znalazł swoje zastosowanie w preparatach odchudzających i antycellulitowych. Pobudza krążenie, które przyspiesza spalanie tłuszczu i zapobiega odkładaniu się nowej tkanki tłuszczowej.
  • Imbir redukuje przebarwienia. Wystarczy że weźmiesz kawałek imbiru i potrzesz nim bezpośrednio na przebarwienie. Powtarzaj kilka razy w tygodniu aby zobaczyć rezultaty.
  • To także świetny składnik peelingu! Prosty i skuteczny peeling możesz przygotować w kuchni z dwóch łyżek oliwy z oliwek, 4 łyżek brązowego cukru i łyżki mielonego imbiru. Wetrzyj w wilgotną skórę, a następnie dokładnie spłucz.

Kto nie może jeść imbiru?

Potraw z imbirem i innych produktów z tą przyprawą nie należy podawać dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. Jest to dość ostra przyprawa, silnie drażniąca delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka. Spożywanie imbiru nie jest także wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka, dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, gdyż obecne w nim substancje drażnią bowiem śluzówkę przewodu pokarmowego. Imbiru nie powinny też jeść w nadmiarze osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyprawa ta podnosi ciśnienie krwi.

Przepisy z imbirem

Imbir główne zastosowanie znajduje w kuchni jako przyprawa do dań głównych oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do ciast, sałatek i herbatników. Poniżej przygotowaliśmy kilka przepisów, w których główną role gra właśnie imbir!

Aromatyczny napar z imbiru

Zbliżenie na szklankę z naparem z imbiru na blacie w kuchni

Ten napar to idealna rozgrzewająca herbata na zimę. Podobne właściwości rozgrzewające, ale i uspakajające ma złote mleko, które wykorzystuje imbir, ale i kurkumę.

Składniki:

  • 5 cm obranego korzenia imbiru,
  • miód,
  • kilka plasterków cytryny,
  • wrzątek.

Imbir obierz i pokrój na małe kawałki. Zagotuj 1/2 litra wody wraz z pokrojonym imbirem. Odcedź, poczekaj aż wystygnie, dodaj cytrynę, a następnie miód. Serwuj gorące.

Gruszkowo – imbirowy koktajl

Szybki pomysł na sycącą przekąskę, ale także bazę do śniadaniowego smoothie bowl.

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru

Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni podgrzej masło – podsmaż na nim przez około 3 minuty gruszki z cukrem i imbirem. Zostaw do ostygnięcia. Zmiksuj w blenderze/mikserze masę z patelni z mlekiem i podawaj w ulubionej szklance!

Jabłkowo – imbirowo konfitura

zbliżenie na szklany słoiczek z dżemem morelowym oraz srebrna łyżeczką

Idealna na słodkie pieczywo, do herbaty, ale także do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka. Zobacz przepis na zdrowy deser w postaci konfitury.

  • 1,4 kg jabłek,
  • 600 ml wody,
  • wyciśnięty sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 laska cynamonu,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1,4 kg cukru.
  1. W pierwszej kolejności, wyparz słoiki do których chcesz włożyć konfiturę.
  2. Jabłka obierz, usuń ich środek oraz je pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Następnie umieć je razem z wodą, sokiem z cytryny, cynamonem na patelni, na której będziesz smażyć konfiturę.
  4. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i smaż jabłka do momentu, kiedy będą miękkie.
  5. Kiedy jabłka będą miękkie, wyjmij z patelni laskę cynamonu, a resztę zawartości patelni możesz lekko zblendować lub wykorzystać tłuczek do ziemniaków.
  6. Dodaj cukier, gałkę muszkatołową oraz starty imbir cały czas mieszając.
  7. Przelej do wyparzonych słoiczków, zamknij je i włóż jem wieczkiem do dołu do dużego garnka. Następnie gotuj słoiczki z konfiturą

Sałatka z imbirowym sosem

Osoby będące nie tylko na diecie roślinnej i wegetariańskiej pokochają tą sałatkę. Przyjemnie chrupie pod zębami, a pomidorowy sos z charakterystycznym smakiem imbiru pobudzi Twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • mała główka sałaty,
  • połowa główki sałaty karbowanej,
  • duża cykoria,
  • pół czerwonej i pół żółtej papryki,
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.

Sos:

  • 1/3 szklanki soku pomidorowego,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki startego imbiru,
  • łyżka cukru.

Składniki sosu dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do lodówki. Oczyszczone liście sałat porozrywaj na kawałki, cykorię pokrój na paseczki. Polej sosem, wymieszaj, udekoruj papryką i natką pietruszki i możesz podawać gościom!

Znasz już właściwości imbiru i na pewno chętniej zaczniesz go wykorzystywać nie tylko w kuchni! Zarejestruj się na Westwing, poznaj wiele więcej domowych ciekawostek i nie przegap naszych najlepszych ofert!