Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Zbliżenie na drewniany stół z drinkiem w szklance, limonką oraz imbirem

Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego działania są nie do przecenienia! Zapewne nie raz słyszałeś o jego prozdrowotnych zaletach. Specjalnie dla Ciebie wzięliśmy pod lupę tę wyjątkową roślinę i przygotowaliśmy krótki poradnik, byś mógł poznać lepiej właściwości imbiru. Z niego, dowiesz się co nie co o samym korzeniu imbiru, jakie są jego właściwości dla zdrowia i urody oraz podamy Ci kilka przepisów z jego zastosowaniem. Zainspiruj się z Westwing!

Podstawowe informacje o imbirze

Jego historia sięga ponad 5000 lat, gdy starożytny chiński filozof Konfucjusz, odkrył jego leczniczą moc. Imbir był uznanym przez Rzymian symbolem bogactwa i płodności.

Imbir to roślina kwitnąca, która pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji. Należy do rodziny imbirowatych i jest blisko spokrewniona z kurkumą i kardamonem. Początkowo korzeń imbiru zaczęto wykorzystywać jako sproszkowaną przyprawę (między innymi pod postacią curry), dodawaną głównie do potraw kuchni orientalnej (indyjskiej lub chińskiej). Z czasem jednak zaczęto go używać coraz śmielej, wprowadzając do kuchni polskiej i wykorzystując na rozmaite sposoby (np. dania wytrawne, napoje, wypieki cukiernicze, alkohole). Obecnie imbir znalazł swoje zastosowanie praktycznie w połączeniu z każdą potrawą – mięsem, rybami, ciastami i napojami. Pokrojony w plastry korzeń może być też z powodzeniem kandyzowany w cukrze, stając się znakomitą przekąską.

Korzeń imbiru charakteryzuje się bardzo świeżym, cytrynowym zapachem oraz dość pikantnym, ostrym, lekko palącym smakiem.

Właściwości imbiru: zdrowie

Imbir ceniony jest w medycynie, gdyż jego korzeń posiada właściwości przeciwzapalne, wzmacniające i silnie rozgrzewające. Imbir pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawiennym. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia.

Kolejną leczniczą właściwością imbiru jest łagodzenie obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie – substancje zawarte w tej przyprawie mają działanie moczopędne, usuwają nadmiar wody nagromadzonej w tkankach

Dodatkowo imbir łagodzi mdłości. Jest stosowany w lekach na chorobę lokomocyjną oraz przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Ma on również nieoceniony wpływ na migreny. Regularne stosowanie zmniejsza ataki i towarzyszące im mdłości.

Co więcej, jest to wspaniały towarzysz studentów. Pomaga w koncentracji i wzmacnia pamięć ponieważ poprawia ukrwienie mózgu.

Właściwości imbiru: uroda

  • Imbir jest bardzo często stosowanym składnikiem w koncernach farmaceutycznych. Często bywa też dodawany do perfum, dzięki czemu mają one mocny, egzotyczny zapach. Można go też spotkać w szamponach i odżywkach do włosów ponieważ spowalnia starzenie się skóry głowy i nadaje włosom siły i zdrowego blasku.
  • Ekstrakt z imbiru znalazł swoje zastosowanie w preparatach odchudzających i antycellulitowych. Pobudza krążenie, które przyspiesza spalanie tłuszczu i zapobiega odkładaniu się nowej tkanki tłuszczowej.
  • Imbir redukuje przebarwienia. Wystarczy że weźmiesz kawałek imbiru i potrzesz nim bezpośrednio na przebarwienie. Powtarzaj kilka razy w tygodniu aby zobaczyć rezultaty.
  • To także świetny składnik peelingu! Prosty i skuteczny peeling możesz przygotować w kuchni z dwóch łyżek oliwy z oliwek, 4 łyżek brązowego cukru i łyżki mielonego imbiru. Wetrzyj w wilgotną skórę, a następnie dokładnie spłucz.

Kto nie może jeść imbiru?

Potraw z imbirem i innych produktów z tą przyprawą nie należy podawać dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. Jest to dość ostra przyprawa, silnie drażniąca delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka. Spożywanie imbiru nie jest także wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, obecne w imbirze substancje drażnią bowiem śluzówkę przewodu pokarmowego. Imbiru nie powinny też jeść w nadmiarze osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyprawa ta podnosi ciśnienie krwi.

Przepisy z imbirem

Imbir główne zastosowanie znajduje w kuchni jako przyprawa do dań głównych oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do ciast, sałatek i herbatników. Poniżej przygotowaliśmy kilka przepisów, w których główną role gra właśnie imbir!

Aromatyczny napar z imbiru 

Składniki:

  • 5 cm obranego korzenia imbiru
  • Miód
  • Kilka plasterków cytryny
  • Wrzątek

Imbir obierz i pokrój na małe kawałki. Zagotuj 1/2 litra wody wraz z pokrojonym imbirem. Odcedź, poczekaj aż wystygnie, dodaj cytrynę, a następnie miód. Serwuj gorące.

Gruszkowo – imbirowy koktajl

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru

Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni podgrzej masło – podsmaż na nim przez około 3 minuty gruszki z cukrem i imbirem. Zostaw do ostygnięcia. Zmiksuj w blenderze/mikserze masę z patelni z mlekiem i podawaj w ulubionej szklance!

Sałatka z imbirowym sosem

Składniki:

  • Mała główka sałaty
  • Połowa główki sałaty karbowanej
  • Duża cykoria
  • Pół czerwonej i pół żółtej papryki
  • Kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji

Sos:

  • 1/3 szklanki soku pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • łyżka cukru

Składniki sosu dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do lodówki. Oczyszczone liście sałat porozrywaj na kawałki, cykorię pokrój na paseczki. Polej sosem, wymieszaj, udekoruj papryką i natką pietruszki i możesz podawać gościom!

Znasz już właściwości imbiru i na pewno chętniej zaczniesz go wykorzystywać nie tylko w kuchni! Zarejestruj się na Westwing, poznaj wiele więcej domowych ciekawostek i nie przegap naszych najlepszych ofert!