Kurkuma

Złote mleko ma niezwykłe właściwości lecznicze i prozdrowotne. Ten zimowy przysmak nie tylko potrafi rozgrzać i poprawić samopoczucie, ale jeszcze jak smakuje! Poznaj moc kurkumy i przepis na napój, który działa jak naturalny antybiotyk! Dowiesz się, czym jest złote mleko, jakie są jego zalety oraz wady. A także, jak wykonać pastę z kurkumy i jak ją wykorzystać w złotym mleku.

Czym jest złote mleko?

Szklanka na blacie obok dwóch dekoracyjnych, białych dyni i drewnianej łyżeczki z kurkumą

Złote mleko to zdrowotny napój składający się z kurkumy, mleka i miodu. Jego bogate lecznicze właściwości są znane medycynie wschodu od tysięcy lat. Kurkuma uważana jest za cenny superfood. Przyprawy tej od setek lat używana się w medycynie Dalekiego Wschodu. Dzięki sporej dawce antyoksydantów działa przeciwbólowo, antyzapalnie oraz skutecznie zwalcza wirusy, dlatego warto zwiększyć jej spożycie w okresie grypy. Lecznicze działanie kurkumy wzmacnia imbir, działający jak naturalny antybiotyk. Złoty eliksir to smaczna alternatywa dla syropu z cebuli, który robiły nasze babcie, nie cieszącego się rzeszą zwolenników. Jest słodki, kojący i rozgrzewający – warto pić go każdego dnia!

Zalety złotego mleka

W dobie wszechobecnych suplementów diety, gdy na większość schorzeń przemysł farmaceutyczny proponuje odpowiedni środek, zapominamy, że na wiele dolegliwości odpowiedź znajdziemy w naturze. I takim naturalnym odpowiednikiem na produkty dostępne w aptece, jest właśnie złote mleko!

Napój oparty na indyjskiej recepturze (medycynie ajurwedyjskiej) wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jest stosowany w leczeniu obrzęków i bólu głowy. Azjaci nazywają go naturalną aspiryną. Co więcej skutecznie pomaga walczyć z kaszlem i gorączką, ma korzystny wpływ na trawienie oraz pomaga leczyć biegunkę i niestrawność. To również naturalny antyoksydant – właściwością kurkumy jest zwalczanie wolnych rodników, które uszkadzają skórę i sprawiają, że traci ona swój blask i elastyczność.

Pasta z kurkumy

Pierwszym krokiem jest przygotowanie pasty z kurkumy. Można ją przechowywać po wystudzeniu w szklanym pojemniku w lodówce przez 2–3 tygodnie, po tym czasie jej metaliczny zapach zdradzi, że nie nadaje się już do wykorzystania w kuchni. Do jej wykonania będziesz tylko potrzebować:

  • 1/4 szklanki kurkumy,
  • 1/2 szklanki wody.

¼ szklanki kurkumy w proszku zmieszaj z ½ szklanki wody i wlej do garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 8 minut, uważając by nie doprowadzić do zagotowania mikstury. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i przełóż pastę do słoika.

Złote mleko: przepis

Dwie białe filiżanki na białym blacie ze złotym mlekiem

Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego, jeśli jesteś na diecie roślinnej,
  • łyżeczka pasty z kurkumy,
  • ulubione przyprawy,
  • łyżeczka miodu lub syropu z agawy.

  1. Krok

    Do rondla wlej mleko. Dodaj swoje ulubione przyprawy np. kardamon, goździki itp.

  2. Krok

    Napój doprowadź do lekkiego wrzenia. Gotuj na najmniejszym ogniu kilka minut, w trakcie dodaj łyżeczkę pasty z kurkumy.

  3. Krok

    Całość dokładnie wymieszaj i dodaj łyżeczkę miodu.

  4. Krok

    Wywar przelej do swojego ulubionego kubka, posyp cynamonem i gotowe! Czas na relaks.

Przygotowaliśmy dla Ciebie więcej zdrowych przepisów! Sprawdź je:

Do wersji dla dorosłych polecamy dodać odrobinę pieprzu lub chilli, które sprawiają, że kurkuma jest lepiej przyswajalna, a więc mogą dokładniej zadziałać jej lecznicze właściwości. Napój można wzbogacać o inne przyprawy korzenne jak imbir, anyż, gałka muszkatołowa czy kardamon. Od tego napoju warto zacząć dzień lub spożyć go wieczorem, na lepszy sen, gdyż posiada właściwości relaksacyjne. 

Pachnie cynamonem, przyjemnie rozgrzewa i smakuje tak, jak wygląda – słodko i bajecznie. Do tego wzmacnia odporność, przepędza infekcje i naprawdę poprawia humor.

Wiesz już jak przygotować złote mleko – napój idealny na długie zimowe wieczory. A jeśli szukasz dalszych wskazówek i inspiracji, zarejestruj się na Westwing i bądź na bieżąco.