Dwie szklanki z uchem z chai latte oraz donuty na drewnianym blacie

Rozgrzeje w chłodny dzień, orzeźwi w czasie upału. Zastanawiasz się nad fenomenem chai latte? Chai sugeruje herbatę i to w wersji hinduskiej, czyli masala chai. Latte to z kolei kawa z mlekiem. Napój ten, cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, choć wciąż trwają spory, czy głównym składnikiem tego płynu powinna być herbata czy kawa? Podpowiemy Ci, jak możesz samodzielnie wykonać chai latte i w tym ją serwować.

Co to jest chai latte?

Wysoka, brązowa szklanka z chai latte, na białym blacie

W tradycyjnym chai latte najważniejsza jest indyjska herbata, która powinna być mocna. Bywa także, że miłośnicy kawy lub osoby spragnione nieco większej dawki kofeiny przygotowują chai latte mieszając herbatę z kawą.

Niemniej jednak, w klasycznej wersji, chai latte to nic innego jak herbata z mlekiem wzbogacona o korzenne przyprawy. Chai latte jest niezwykle aromatyczna, pyszna, pożywna i relaksująca. Dzięki dodatkom – także rozgrzewająca. Tym co sprawia, że masala chai w każdym domu i na każdym straganie ma swój wyjątkowy smak, są przyprawy. Różne przyprawy, w różnych proporcjach. Niektórzy dodają zioła i przyprawy w całości, inni rozgniatają je, aby wydobyć z nich intensywny aromat. Jedni gotują całość od razu inni, dosypują je pod koniec, podczas podawania.

Skąd pochodzi chai latte?

Popularność chai latte wybuchła kilka lat temu w amerykańskich kawiarniach – ale, jak zapewne się domyślasz, napój ten ma swoje korzenie w zupełnie innej części świata. Pochodzi z północnych Indii, gdzie przyrządza się go jako masala chai. Słowo masala oznacza dosłownie mieszankę przypraw, której skład różni się w zależności od regionu.

Tak więc, chai latte to właśnie ciepła, mocna herbata z kardamonem, goździkami, imbirem (które występują w każdej masala, jako bazowe składniki) oraz z mlekiem.

Dlaczego warto pić chai latte?

Masala chai rozgrzewa, może stanowić zamiennik dla grzanego wina lub piwa w chłodne, zimowe wieczory. Doskonale wzmacnia również odporność. Przyprawy oraz napar z mocnej herbaty dodaje także energii i poprawia nastrój – podobnie jak kawa.

Co ciekawe, posiada właściwości rozluźniające i dlatego jest doskonała dla kobiet z objawami PMS. Chai latte działa korzystnie na trawienie – poprawia pracę wątroby i żołądka. Herbata pomaga na układ krwionośny, rozszerza naczynia i w ten sposób obniża lekko ciśnienie. Pomaga zwalczyć zły cholesterol. Z kolei przyprawy korzenne, które dodawane są do napoju (m.in. imbir) mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Chai latte: przepis

Chai latte podane z ciasteczkami

Mamy dla Ciebie naszą autorską wersję tego pysznego indyjskiego napoju. Sprawdzi się ona na przyjęciu lub spotkaniu z rodziną, gdzie będziesz chciał zaserwować coś oryginalnego, pełnego aromatów.

Przygotuj:

  • 500 ml mleka,
  • 2 torebki chai masala,
  • bitą śmietanę,
  • 2 gałki lodów waniliowych,
  • 2 laski cynamonu,
  • mikser,
  • donaty,
  • kolorową posypkę.

Krok 1: Podgrzej mleko na wolnym ogniu. Po chwili włóż do niego torebki z herbatą i dodaj cynamon. Poczekaj, aż herbata się zaparzy.

Krok 2: Przestudź napój. Dodaj lody i zmiksuj wszystkie składniki.

Krok 3:  Gotowe latte, rozlej do szklanek. Na wierzchu ułóż donaty, udekoruj je bitą śmietaną i posypką.

Gotowe! Zaproś przyjaciół na pyszny deser! Smacznego!

Szukasz innych, ciekawych pomysłów na dania, które warto przygotować? Oto niektóre z nich:

Wegańska wersja napoju

chai latte na tle tablicy dekoracyjnej

Ten wyjątkowy indyjski napój możesz wykonać także w wersji wegańskiej, czyli pomijając produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przypadku mleko. Bez problemu możesz normalne mleko, zastąpić mlekiem owsianym lub migdałowym. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Poniżej, przygotowaliśmy dla Ciebie naszą propozycję na wegańskie chai latte!

Przygotuj:

  • 2 kory cynamonu,
  • 1 gwiazdkę anyżu,
  • laskę wanilii,
  • plaster imbiru,
  • parę ziarenek całego kardamonu,
  • 4 goździki,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 2 łyżki słodkiego syropu (syrop z agawy/daktyli/mód),
  • torebka dobrej mocnej czarnej herbaty lub zielonej herbaty,
  • 300ml ulubionego mleka np. migdałowego lub ryżowego.

Krok 1: Przenieś wszystkie przyprawy do rondelka i zalej szklanką wody. Całość zagotuj, aż płyn zredukuje się do połowy. Następnie, zdejmij całość z palnika dodaj herbatę przykryj i parząc około 10 minut.

Krok 2: Dodaj mleko roślinne i syrop. Wymieszaj i ponownie zagotuj.

Krok 3: Wyjmij przyprawy i torebki herbaty, posyp cynamonem i przelej wywar do filiżanek.

Jak je najlepiej serwować?

Chai latte w dzbanku w stylu japońskim

Pełna aromatycznych korzennych przypraw i idealna z odrobiną mleka – herbata chai to wspaniały sposób na pobudzenie zmysłów i gwarancja świetnie rozpoczętego dnia. Pamiętaj, że bazujemy nie tylko na zmyśle węchu czy smaku. Mówi się, że czasami jemy oczami, dlatego ważnym jest, by Twoje danie prezentowały się apetycznie!

Do zimnej wersji tej wyjątkowej herbaty, polecamy wysokie, przezroczyste szklanki lub kufelki. Wersja rozgrzewająca, może być podana w emaliowanych kubeczkach, które używasz do grzanego wina lub kakao.

Mamy nadzieję, że skorzystasz z któregoś z przedstawionych przez przepisów. Jak widzisz wprowadzenie odrobiny Indii do swojego domu nie jest trudne. A jeśli szukasz dalszych inspiracji i pomysłów, zarejestruj się na Westwing!