Chlebek bananowy na drewnianej tacy w na marmurowym blacie z obok skadnikw potrzebnych do jego wykonania

Chlebek bananowy to rodzaj ciasta babkowego. Wymyślono go w Stanach Zjednoczonych. Choć wiele osób uważa inaczej, nie jest to tradycyjny amerykański wypiek. Pierwszy przepis na chlebek bananowy pojawił się w 1933 roku w książce “Pillsbury Balanced Recipes Cookbook”. Obecnie chlebek bananowy jest popularny również w Europie. Jego głównym składnikiem są banany, ale też cukier i tłuszcz. Dzięki baku spulchniaczy chlebek jest dość ciężki a więc w trakcie pieczenie nie wyrasta wysoki. Ale za to jak smakuje! Przygotowaliśmy dla Ciebie trzy przepisy na chlebek bananowy: w pełnej wersji, wegańskiej i bezglutenowej.

Dlaczego uwielbiamy chlebek bananowy? Odpowiedź jest bardzo prosta: ciasto zawsze się udaje, jest puszyste i wilgotne, jest szybkie w przygotowaniu i nie trzeba używać miksera. Ten deser to rewelacyjna opcja dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami, nie mają czasu na kuchenne rewolucje lub też mają ochotę na szybką przekąskę z resztek, które zaległy w lodówce! Podsumowując – jest to słodka przekąska dla każdego!

Co będzie potrzebne do jego wykonania?

Dużym plusem tego deseru jest fakt, iż do jego przygotowania nie potrzebujesz praktycznie żadnych sprzętów. Bez problemu banany rozgnieciesz widelcem, a całość wymieszasz łyżką lub trzepaczką. Jeżeli zależy Ci jednak, na gładkiej konsystencji, polecamy użycie blendera ręcznego.

Chlebek bananowy: przepis

Biały robot kuchenny na blacie obok drewnianej deski z chlebkiem bananowym

Wiesz już dlaczego ten deser spodoba się każdemu i dlaczego warto wykonywać go w domu, a więc czas przejść do konkretów i pomówić o przepisie. Mamy dla siebie bardzo prostą i sprawdzoną recepturę na ciasto, które wykonasz w niespełna kilka minut!

Przygotuj:

  • 4 duże, przejrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  1. Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem w misce. W tym samym czasie na patelni roztop masło.
  2. Roztopione masło wlej do miski z bananami, dodaj cukier, jajko i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Bezpośrednio do miski ze składnikami, przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość dokładnie wymieszaj, łącząc wszystkie składniki.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej w nią ciasto. Całość schowaj do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 50 minut (do suchego patyczka)

Chlebek podawaj z pokrojonym świeżym bananem, bitą śmietaną i polewą czekoladową. Brzmi pysznie, prawda?

Wegański chlebek bananowy

Ujęcie chlebka bananowego z owocami na białym talerzu

To nie jest tak, że weganie rezygnują ze słodyczy! A wręcz przeciwnie. Spożywając produkty roślinnego pochodzenia masz szansę stworzyć coś równie pysznego! Mamy dla Ciebie przepis na wegański chlebek bananowy, który sprawdzi się jako słodkie drugie śniadanie lub przekąska do kubka gorącej kawy!

Potrzebujesz:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (lub owsianej lub mieszanki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej w równych proporcjach),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru kokosowego,
  • szczypta soli,
  • 50g gorzkiej czekolady.
  1. Banany rozgnieć widelcem w misce, dodaj olej, sok z cytryny i całość wymieszaj.
  2. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki delikatnie mieszając.
  3. Połącz mokre składniki z suchymi i dodaj do nich pokruszoną gorzką czekoladę. Część możesz zostawić do posypania chlebka po upieczeniu.
  4. Ciasto przelej do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz około 40-45 minut. Gotowe!

Bezglutenowy chlebek bananowy

Chlebek bananowy ozdobiony bananami

Osoby cierpiące na celiakię lub posiadające inne problemy zdrowotne, uniemożliwiające im spożywanie glutenu, często muszą szukać alternatyw wielu tradycyjnych potraw. Na szczęście jest także alternatywa dla tradycyjnego bananowego chlebka. A zatem sprawdź nasz prosty przepis na chleb bananowy bez glutenu!

Potrzebujesz:

  • 70 g olej kokosowy
  • 4 dojrzałe banany
  • 70 g brązowego cukru
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 165 g mąki kukurydzianej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g kokosowych wiórek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  1. Banany rozgnieć widelcem w misce, a olej kokosowy rozgrzej w rondelku. Do bananów wsyp cynamon, sól i cukier oraz olej kokosowy. Całość wymieszaj.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz suche składniki: proszek do pieczenia, sodę, mąkę kukurydzianą, skrobię i wiórki kokosowe. Wlej mieszankę z rondelka, wsyp posiekaną czekoladę i krótko wymieszaj łyżką, do połączenia składników.
  3. Całą masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz w temperaturze 180 C przez 50 minut. Chlebek smakuje najlepiej, kiedy jest jeszcze lekko ciepły, zwłaszcza z lodami waniliowymi!

Dodatki do chlebka bananowego

Chlebek bananowy ułożony na ściereczce

To co dodasz do swojego chlebka bananowego ogranicza jedynie Twoja wyobraźnia i kubki smakowe. Dobrze smakuje w swojej klasycznej wersji, jednak możesz pokusić się o wrzucenie do masy, pokruszonych orzechów, gorzkiej czekolady, a nawet rodzynek. Chociaż w  kwestii rodzynek, chyba tak jak i w przypadku sernika i ciasta drożdżowego – znajdą się fani jak i totalna opozycja.

Z czym podawać chlebek bananowy?

Chlebek bananowy smakuje dobrze zarówno na zimno jak i lekko przestudzony, zaraz po upieczeniu. Pomimo, że nie przechowuje się dobrze w pokojowej temperaturze, może być mrożony przez dłuższy okres czasu. Możesz podawać go ze świeżymi owocami i gałką lodów waniliowych. To chyba nasza ulubiona kompozycja. Nieodłącznym elementem takiego deseru, będzie także kubek ulubionej herbaty lub aromatycznej kawy. Takim sposobem zyskujesz przepis na wspaniałe popołudnie.

Plusem chlebka bananowego, jest fakt iż banany są dostępne przez cały rok, a więc ten wyjątkowo prosty i smaczny deser, wykonasz o każdej porze roku! A jeśli szukasz dalszych inspiracji i przepisów na smaczne dania i desery – zarejestruj się na Westwing!