Ciasta na Wielkanoc 2022 – poznaj nasze modne przepisy
Nie sposób wyobrazić sobie udanych Świąt Wielkiej Nocy bez pysznych ciast! Polskie tradycje wielkanocne są bardzo bogate, a oprócz wyjątkowego, niedzielnego śniadania prym wiodą zdecydowanie ciasta na Wielkanoc, które stają się dodatkiem do popołudniowej, leniwej kawy w rodzinnym gronie. Jak je przygotować? Na które warto postawić w tym roku? Poznaj nasze ulubione przepisy!

Spis treści
- Ciasta na Wielkanoc – jakie są tradycyjne przepisy wielkanocne?
- Ciasta na Wielkanoc - pomysł na mazurek wielkanocny 2022
- Ciasta na Wielkanoc - przepis na nietypowy sernik wielkanocny
- Ciasta na Wielkanoc - modny tort wielkanocny
- Ciasta na Wielkanoc - drożdżowa babka wielkanocna
- Ciasta na Wielkanoc - kołacz z makiem
- Ciasta na Wielkanoc - nietypowe pomysły 2022
Nie sposób wyobrazić sobie udanych Świąt Wielkiej Nocy bez pysznych ciast! Polskie tradycje wielkanocne są bardzo bogate, a oprócz wyjątkowego, niedzielnego śniadania prym wiodą zdecydowanie ciasta na Wielkanoc, które stają się dodatkiem do popołudniowej, leniwej kawy w rodzinnym gronie. Jak je przygotować? Na które warto postawić w tym roku? Poznaj nasze ulubione przepisy!
Ciasta na Wielkanoc – jakie są tradycyjne przepisy wielkanocne?
Ciasta na Wielkanoc to wyraz nieskrępowanej radości z przyrody budzącej się do życia z pozimowego snu. Ich wykonywanie to piękne i pyszne tradycje wielkanocne, a tworzone wypieki pełne są obfitości, radości i kolorów.
Nie ma się co dziwić ich niezwykłym barwom – dawniej zima była zdecydowanie najtrudniejszą z pór roku, a kończące się zapasy nie napawały optymizmem. Dlatego właśnie nadejście wiosny, której perłą w koronie była Wielkanoc, świętowano tak hucznie.
Podstawowymi zajęciami było malowanie jajek, w domach gościły bazie wielkanocne i dekoracje na Wielkanoc, takie jak stroik wielkanocny czy zajączek wielkanocny, pięknie współgrając z zapachem świeżo pieczonych ciast. Poznaj nasze przepisy na te najlepsze z nich!
Ciasta na Wielkanoc – pomysł na mazurek wielkanocny 2022
Zdecydowanie najbardziej popularnym ciastem jest mazurek wielkanocny, bez którego w niektórych częściach Polski trudno wyobrazić sobie święta. I słusznie, ponieważ jest przepyszny! Wypróbuj nasz przepis, dzięki któremu zawsze wyjdzie Ci idealny – chrupiący i słodki!
Oto, czego będziesz potrzebować:
- 175 gramów mąki pszennej
- 200 gramów masła
- 1 łyżkę śmietany 18%
- 1 łyżkę śmietany Kremówki
- 25 gramów cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 350 mililitrów mleka
- 180 gramów białej czekolady
- 200 gramów konfitury malinowej
- garść orzechów
Zabierajmy się do pracy!
Krok 1
Wymieszaj ze sobą mąkę, 100 gramów masła, śmietanę 18%, żółtko i cukier puder w misie, ugnieć ciasto. Gdy będzie gotowe, uformuj je w kulę, owiń miskę folią i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Warto poczekać!
Krok 2
W międzyczasie dobrze przygotować krem. W tym celu podgrzej połowę przygotowanego mleka w garnku i wymieszaj z pozostałym masłem.
Krok 3
W osobnej szklance rozrób budyń z ciepłym mlekiem, 3 łyżkami cukru i dobrze wymieszaj,
Krok 4
Do gorącej mieszanki w garnku dodaj 100 gramów białej czekolady i mieszaj, aż cała się rozpuści. Następnie ostrożnie wlej zawartość szklanki i intensywnie mieszaj, by zapobiec powstaniu grudek. Gdy wszystko się połączy odstaw garnek do wystygnięcia.
Krok 5
Przychodzi pora na wyjęcie ciasta z lodówki. Rozwałkuj je na grubość około 4-5 milimetrów i wytnij z niego taki kształt, jaki chcesz, by miał Twój mazurek. Możesz popisać się kreatywnością! Z resztki ciasta uformuj wałeczek i przyklej na zewnętrznej stronie ciasta. Nada mu to uroku! Umieść wszystko na papierze do pieczenia i ponownie wstaw do lodówki – tym razem jedynie na pół godziny.
Krok 6
Nakłuj ciasto za pomocą widelca i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie schłodź wypiek.
Krok 7
Rozprowadź konfiturę malinową po spodzie ciasta, a na nią nałóż warstwę przygotowanego wcześniej kremu.
Krok 8
W niewielkim garnku podgrzej łyżkę śmietanki z pozostałą czekoladą i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną polewą oblej krem budyniowy, a na wierzch wysyp ulubione orzechy. Najmodniejsze ciasto wielkanocne jest gotowe!
Ciasta na Wielkanoc – przepis na nietypowy sernik wielkanocny
Sernik, jaki jest, każdy widzi. A co, gdyby w te święta przygotować go w niecodzienny sposób? Poznaj naszą metodę na przygotowanie sernika, który zaskoczy wszystkich gości. Ciasta na Wielkanoc to również miejsce na odrobinę szaleństwa, a przekładany sernik to prosty sposób na alternatywną wersję tej niekwestionowanej klasyki.
Przygotuj:
- 2 szklanki cukru
- 10 jajek
- 1 szklankę mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 10 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 gramów twarogu półtłustego
- 250 gramów margaryny
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 opakowania cukru waniliowego
Zaczynajmy!
Krok 1
Kluczem każdego sernika jest niewątpliwie masa serowa. Pierwszym krokiem będzie więc zmielenie sera. Do garnka włóż margarynę, twaróg, 4 jajka, szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko zmiksuj.
Krok 2
Podgrzewaj przygotowaną mieszaninę na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż nie wytworzy Ci się jednolita konsystencja.
Krok 3
Do garnka dosyp budyń i jeszcze raz zmiksuj, tworząc cudownie kremową konsystencję.
Krok 4
Przekładany sernik oparty jest na biszkopcie, a każdy ma swój najlepszy przepis. My do sernika polecamy użycie takiego, do którego dodasz kakao. Prezentuje się świetnie! Wykorzystaj pozostałe składniki, a na pewno Ci się uda. Wystarczy je połączyć i upiec w niezbyt wysokiej temperaturze!
Krok 5
Gdy biszkopt będzie gotowy i wystudzony, przekrój go na pół, a gorącą masą serową przełóż płaty ciasta. Udekoruj tak, jak lubisz. Gotowe!
Ciasta na Wielkanoc – modny tort wielkanocny
Wielkanoc to czas świętowania, więc jest świetną okazją na pyszny tort! My polecamy wiosenne, pięknie prezentujące się ciasto stracciatella z kawałkami czekolady. Jest prawdziwą, modną ozdobą świątecznego stołu!
Przygotuj:
- ½ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru drobnego
- 1 łyżka masła
- Tabliczka czekolady mlecznej
- 500 mililitrów śmietanki 36%
- 500 gramów serka mascarpone
- 1 cytryna
- sól
Zabierajmy się do pracy!
Krok 1
Zacznij od oddzielenia żółtek jaj od białek. Białka ubij ze szczyptą soli aż do uzyskania sztywnej konsystencji, stopniowo i powoli dodając do masy cukier. Gdy oba składniki się połączą, dodaj żółtka i ponownie zmiksuj.
Krok 2
Dosyp przesiane mąki i delikatnie zmieszaj – najlepiej za pomocą trzepaczki.
Krok 3
Do kolejnego kroku będzie Ci potrzebna tortownica. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto: najlepiej wcześniej wysmarować ją masłem i posypać niewielką ilością mąki. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 4
Wyjmij biszkopt z piekarnika i zostaw do wystudzenia, następnie przekrój na 3 równe płaty.
Krok 5
Mamy już podstawę – należy zabrać się za krem. Najpierw zetrzyj czekoladę na tarce i ubij śmietankę mikserem.
Krok 6
Do śmietanki dodaj cukier, ubij, dodaj mascarpone i ponownie miksuj do połączenia. Do mieszaniny wsyp wiórki czekolady.
Krok 7
Tę warstwę biszkoptu, która znajdzie się na spodzie, nasącz sokiem z cytryny. Następnie rozprowadź na niej krem, połóż kolejną warstwę biszkoptu i powtórz czynność jeszcze dwa razy. Dociśnij tort, przełóż na rant i wysmaruj kremem również wierzch oraz boki ciasta.
Krok 8
Udekoruj ulubionymi dodatkami i twój wielkanocny tort będzie gotowy!
Ciasta na Wielkanoc – drożdżowa babka wielkanocna
Piękna babka wielkanocna tradycyjnie kojarzy nam się właśnie z Wielkanocą – posypana cukrem pudrem i ozdobiona zielonymi gałązkami, wypełniając koszyczki wielkanocne. Jak ją przygotować, by zawsze była udana?
Składniki:
- ½ kilograma mąki
- 5 żółtek
- 300 mililitrów mleka
- 100 gramów masła
- 100 gramów cukru
- 300 mililitrów mleka
- 50 gramów świeżych drożdży
- cukier waniliowy
- skórka z pomarańczy
- skórka z cytryny
- migdały w płatkach
- oliwa z oliwek
- sól
Jak należy ją przygotować?
Krok 1
Pamiętaj, by wszystkie składniki były utrzymane w temperaturze pokojowej. Na początek podgrzej mleko z dodatkiem masła i cukrem waniliowym w niewielkim garnku.
Krok 2
W małym naczyniu połącz ze sobą drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mleka i łyżkę mąki. W ten sposób powstanie zaczyn, który będzie niezbędny do powstania ciasta. Odstaw go w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoił swoją objętość.
Krok 3
Przygotowane żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, do mieszaniny dodaj przygotowany wcześniej zaczyn, masło z mlekiem i cukrem waniliowym. Dodawaj również mąkę i wyrób ciasto tak, by pozostało elastyczne.
Krok 4
Do ciasta dolej oliwę z oliwek, migdały oraz 2-3 łyżeczki skórki z pomarańczy i łyżeczkę skórki z cytryny. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby nieco wyrosło.
Krok 5
Przełóż przygotowane ciasto do formy do babki i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i piecz przez około 40 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Krok 6
Ostudź babkę i udekoruj cukrem pudrem. Gotowe!
Ciasta na Wielkanoc – kołacz z makiem
Tradycyjny kołacz z makiem to jeden ze sztandarowych wypieków pochodzących z Górnego Śląska, który szybko zdobył ogólnopolską sławę. Nic dziwnego – jest po prostu pyszny! Zobacz, jak go przygotować.
Składniki na ciasto:
- 40 gramów drożdży
- 100 gramów margaryny
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 120 gramów cukru
- olejek pomarańczowy
Składniki na masę makową:
- 2 szklanki maku
- 2 szklanki cukru
- zapach migdałowy
- 2 jajka
Składniki na kruszonkę:
- 50 gramów masła
- 4 łyżki cukru
- ½ szklanki mąki
- Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu wymieszaj drożdże z odrobiną mleka i cukru, by przygotować zaczyn. Odstaw go do ciepłego miejsca, aż nieco wyrośnie.
- Wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami przeznaczonymi do ciasta. Wyrób ciasto i ponownie odstaw na około 30-60 minut do ciepłego miejsca, aż do wyrośnięcia.
- W tym czasie zabierz się za masę makową. Zacznij od porządnego sparzenia maku. Połącz sparzony mak z cukrem, dodaj jajka i zapach migdałowi porządnie wymieszaj do stworzenia jednolitej masy.
- Wykonaj kruszonkę, która stanie się wisienką na torcie kołacza. W tym celu wymieszaj masło z cukrem w niewielkim podgrzewanym garnku, wsyp mąką i dobrze wymieszaj.
- Rozłóż przygotowane wcześniej ciasto w brytfance, umieść na nim masę makową oraz kruszonkę i piecz przez godzinę w 200 stopniach Celsjusza. Wystudź ciasto i podawaj. Gotowe!
Ciasta na Wielkanoc – nietypowe pomysły 2022
Nudzą Cię tradycyjne przepisy? A może w tym roku chciałbyś spróbować czegoś nowego? Wiosenne świętowanie skłania do eksperymentów, dlatego właśnie kusi nas próbowanie swoich sił – szalenie popularne stają się nie tylko ozdoby wielkanocne DIY, ale także nietypowe przepisy na ciasta na Wielkanoc, którym nie sposób się oprzeć. Gwarantujemy: za ich pomocą zaskoczysz swoich gości!
Wielkanocne niby-jajka
To deser, który do złudzenia przypomina chyba najbardziej znane symbole wielkanocne – jajka, jednak tak naprawdę nie ma z nimi nic wspólnego!
Przygotuj:
- 500 mililitrów śmietanki 36%
- cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru pudru
- 8 połówek brzoskwiń z puszki
Wykonanie jest bardzo proste! Do schłodzonej w zamrażarce miski włóż śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubij wszystko na sztywną bitą śmietanę za pomocą miksera. Prawie gotowe! Teraz wystarczy wyłożyć porcję śmietany do miseczek, a na jej środku umieścić połówkę brzoskwini. Z pewnością Twoich goście będą zaskoczeni niecodziennym deserem!
Wegańskie bułeczki cross buns
Modne bułeczki Hot Cross Buns znane są na całym świecie i stanowią doskonały, nietypowy deser wielkanocny. Zobacz, jak możesz wykonać je w domu!
Przygotuj:
- 600 gramów mąki
- 50 gramów cukru
- 7 gramów suchych drożdży
- ½ łyżeczki cynamonu
- gałka muszkatołowa
- skórka z połówki pomarańczy
- 300 mililitrów napoju migdałowego
- pół jabłka
- oliwę z oliwek
- 120 gramów rodzynek
Do dekoracji przyda Ci się również:
- 50 gramów mąki
- 10 gramów cukru pudru
- dżem morelowy
Jak wykonać takie bułeczki? Należy zacząć od przygotowania ciasta. Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę w pomarańczy. Podgrzej także napój migdałowy i połącz go w mikserze ze startym na drobno jabłkiem i oliwą z oliwek. Następnie wszystko przelej do naczynia z mąką i przyprawami.
Wyrób jednolite ciasto, a w trakcie ugniatania dodaj do niego rodzynki. Przełóż do dużej miski i poczekaj na wyrośnięcie.
Ciasto podziel na kilkanaście równych kawałków i uformuj z nich kulki. Ułóż na blasze, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W celu dekoracji charakterystycznymi krzyżami połącz mąkę, wodę i cukier na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj wierzch bułki znakiem krzyżyka.
Gotowe bułeczki piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 Celsjusza. W celu stworzenia smakowitej glazury połącz dżem morelowy z łyżeczką ciepłej wody i za pomocą pędzelka. Po wystudzeniu są gotowe, a Tobie szykuje się pyszna, wegańska Wielkanoc!
Zielona babka wielkanocna
Szukasz wiosennej alternatywy dla klasycznej babki? Postaw na soczystą zieleń i zaskocz swoich gości wyjątkowym kolorem!
Przygotuj:
- 150 gramów szpinaku
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 300 mililitrów oleju
- 300 gramów mąki
- proszek do pieczenia
- sok z cytryny
Do dekoracji przygotuj:
- białą czekoladę
- płatki migdałów
- słodką śmietankę 30%
Połącz jajka zarówno z cukrem zwykłym, jak i waniliowym i ubij na sztywną masę. Dodaj sok z cytryny. Następnie zmiksuj szpinak z olejem i powoli dolewaj do masy jajecznej.
Do ciasta dodaj mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj, przelej do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę.
W celu dekoracji rozpuść czekoladę ze słodką śmietanką, polej nią gotową babkę i obsyp migdałami. Gotowe!
Ptasie gniazda z czekolady
Śpiew ptaków to rzecz nieodłącznie kojarząca się z nadejściem wiosny a wraz z nią – wyczekaną Wielkanocą. By uczcić ich ton, zaskocz swoich gości pysznym deserem inspirowanym naturą!
Przygotuj:
- 100 gramów delikatnych paluszków
- tabliczka czekolady mlecznej
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 100 mililitrów słodkiej śmietanki 30%
- 50 gramów pistacji
- 80 gramów marcepanu
- barwniki spożywcze o jaskrawych kolorach
Rozpuść czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej i dodaj drobno połamane paluszki. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do form do babeczek i dociśnij łyżeczką w taki sposób, by w środku pojawiło się wgłębienie, a sama masa przypominała swoim kształtem gniazda. Gdy jest jeszcze ciepła, posyp ją posiekanymi pistacjami.
Marcepan podziel na 3 części i do każdej dodaj kilka kropli barwnika o różnej barwie i zagnieć każdą masę. Gdy nabiorą koloru, na którym Ci zależy, odrywaj po kawałku i uformuj małe jajeczka.
Włóż je do gniazdek i gotowe przysmaki umieść w zimnym pomieszczeniu, by masa zastygła. Po kilku godzinach możesz wyciągnąć je z foremek. To świetne uzupełnienie menu na Wielkanoc, które spodoba się także najmłodszym!
Ciasta na Wielkanoc nie mają przed Tobą tajemnic i z pewnością uda Ci się stworzyć coś pysznego. Szukasz dalszych inspiracji? Sprawdź, jak wygląda najmodniejsza dekoracja stołu na Wielkanoc i zarejestruj się na Westwing, by uzyskać dostęp do codziennych poradników i najlepszych ofert dla pięknego domu. Wesołych i pysznych Świąt Wielkiej Nocy!