Stół wielkanocny z wypiekiem i porcelaną w stylu country

 Nie sposób wyobrazić sobie udanych Świąt Wielkiej Nocy bez pysznych ciast! Polskie tradycje wielkanocne są bardzo bogate, a oprócz wyjątkowego, niedzielnego śniadania prym wiodą zdecydowanie ciasta na Wielkanoc, które stają się dodatkiem do popołudniowej, leniwej kawy w rodzinnym gronie. Jak je przygotować? Na które warto postawić w tym roku? Poznaj nasze ulubione przepisy! 

Ciasta na Wielkanoc – jakie są tradycyjne przepisy wielkanocne? 

Ciasta na Wielkanoc to wyraz nieskrępowanej radości z przyrody budzącej się do życia z pozimowego snu. Ich wykonywanie to piękne i pyszne tradycje wielkanocne, a tworzone wypieki pełne są obfitości, radości i kolorów.  

Nie ma się co dziwić ich niezwykłym barwom – dawniej zima była zdecydowanie najtrudniejszą z pór roku, a kończące się zapasy nie napawały optymizmem. Dlatego właśnie nadejście wiosny, której perłą w koronie była Wielkanoc, świętowano tak hucznie.  

Podstawowymi zajęciami było malowanie jajek, w domach gościły bazie wielkanocne i dekoracje na Wielkanoc, takie jak stroik wielkanocny czy zajączek wielkanocny, pięknie współgrając z zapachem świeżo pieczonych ciast. Poznaj nasze przepisy na te najlepsze z nich! 

Ciasta na Wielkanoc – pomysł na mazurek wielkanocny 2022 

Zdecydowanie najbardziej popularnym ciastem jest mazurek wielkanocny, bez którego w niektórych częściach Polski trudno wyobrazić sobie święta. I słusznie, ponieważ jest przepyszny! Wypróbuj nasz przepis, dzięki któremu zawsze wyjdzie Ci idealny – chrupiący i słodki! 

Oto, czego będziesz potrzebować: 

  • 175 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 1 łyżkę śmietany 18%
  • 1 łyżkę śmietany Kremówki
  • 25 gramów cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego 
  • 350 mililitrów mleka
  • 180 gramów białej czekolady
  • 200 gramów konfitury malinowej
  • garść orzechów

Zabierajmy się do pracy! 

Krok 1 

Wymieszaj ze sobą mąkę, 100 gramów masła, śmietanę 18%, żółtko i cukier puder w misie, ugnieć ciasto. Gdy będzie gotowe, uformuj je w kulę, owiń miskę folią i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Warto poczekać! 

Krok 2 

W międzyczasie dobrze przygotować krem. W tym celu podgrzej połowę przygotowanego mleka w garnku i wymieszaj z pozostałym masłem.  

Krok 3 

W osobnej szklance rozrób budyń z ciepłym mlekiem, 3 łyżkami cukru i dobrze wymieszaj, 

Krok 4 

Do gorącej mieszanki w garnku dodaj 100 gramów białej czekolady i mieszaj, aż cała się rozpuści. Następnie ostrożnie wlej zawartość szklanki i intensywnie mieszaj, by zapobiec powstaniu grudek. Gdy wszystko się połączy odstaw garnek do wystygnięcia.  

Krok 5 

Przychodzi pora na wyjęcie ciasta z lodówki. Rozwałkuj je na grubość około 4-5 milimetrów i wytnij z niego taki kształt, jaki chcesz, by miał Twój mazurek. Możesz popisać się kreatywnością! Z resztki ciasta uformuj wałeczek i przyklej na zewnętrznej stronie ciasta. Nada mu to uroku! Umieść wszystko na papierze do pieczenia i ponownie wstaw do lodówki – tym razem jedynie na pół godziny. 

Krok 6 

Nakłuj ciasto za pomocą widelca i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie schłodź wypiek. 

Krok 7 

Rozprowadź konfiturę malinową po spodzie ciasta, a na nią nałóż warstwę przygotowanego wcześniej kremu. 

Krok 8 

W niewielkim garnku podgrzej łyżkę śmietanki z pozostałą czekoladą i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną polewą oblej krem budyniowy, a na wierzch wysyp ulubione orzechy. Najmodniejsze ciasto wielkanocne jest gotowe! 

Ciasta na Wielkanoc – przepis na nietypowy sernik wielkanocny 

Sernik, jaki jest, każdy widzi. A co, gdyby w te święta przygotować go w niecodzienny sposób? Poznaj naszą metodę na przygotowanie sernika, który zaskoczy wszystkich gości. Ciasta na Wielkanoc to również miejsce na odrobinę szaleństwa, a przekładany sernik to prosty sposób na alternatywną wersję tej niekwestionowanej klasyki. 

Przygotuj: 

  • 2 szklanki cukru
  • 10 jajek
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 10 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 gramów twarogu półtłustego
  • 250 gramów margaryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Zaczynajmy! 

Krok 1 

Kluczem każdego sernika jest niewątpliwie masa serowa. Pierwszym krokiem będzie więc zmielenie sera. Do garnka włóż margarynę, twaróg, 4 jajka, szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko zmiksuj. 

Krok 2 

Podgrzewaj przygotowaną mieszaninę na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż nie wytworzy Ci się jednolita konsystencja. 

Krok 3 

Do garnka dosyp budyń i jeszcze raz zmiksuj, tworząc cudownie kremową konsystencję. 

Krok 4 

Przekładany sernik oparty jest na biszkopcie, a każdy ma swój najlepszy przepis. My do sernika polecamy użycie takiego, do którego dodasz kakao. Prezentuje się świetnie! Wykorzystaj pozostałe składniki, a na pewno Ci się uda. Wystarczy je połączyć i upiec w niezbyt wysokiej temperaturze!  

Krok 5 

Gdy biszkopt będzie gotowy i wystudzony, przekrój go na pół, a gorącą masą serową przełóż płaty ciasta. Udekoruj tak, jak lubisz. Gotowe! 

Ciasta na Wielkanoc – modny tort wielkanocny 

Wielkanoc to czas świętowania, więc jest świetną okazją na pyszny tort! My polecamy wiosenne, pięknie prezentujące się ciasto stracciatella z kawałkami czekolady. Jest prawdziwą, modną ozdobą świątecznego stołu! 

Przygotuj: 

  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżka masła
  • Tabliczka czekolady mlecznej
  • 500 mililitrów śmietanki 36%
  • 500 gramów serka mascarpone
  • 1 cytryna
  • sól

Zabierajmy się do pracy! 

Krok 1 

Zacznij od oddzielenia żółtek jaj od białek. Białka ubij ze szczyptą soli aż do uzyskania sztywnej konsystencji, stopniowo i powoli dodając do masy cukier. Gdy oba składniki się połączą, dodaj żółtka i ponownie zmiksuj.  

Krok 2 

Dosyp przesiane mąki i delikatnie zmieszaj – najlepiej za pomocą trzepaczki. 

Krok 3 

Do kolejnego kroku będzie Ci potrzebna tortownica. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto: najlepiej wcześniej wysmarować ją masłem i posypać niewielką ilością mąki. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. 

Krok 4 

Wyjmij biszkopt z piekarnika i zostaw do wystudzenia, następnie przekrój na 3 równe płaty. 

Krok 5 

Mamy już podstawę – należy zabrać się za krem. Najpierw zetrzyj czekoladę na tarce i ubij śmietankę mikserem. 

Krok 6 

Do śmietanki dodaj cukier, ubij, dodaj mascarpone i ponownie miksuj do połączenia. Do mieszaniny wsyp wiórki czekolady. 

Krok 7 

Tę warstwę biszkoptu, która znajdzie się na spodzie, nasącz sokiem z cytryny. Następnie rozprowadź na niej krem, połóż kolejną warstwę biszkoptu i powtórz czynność jeszcze dwa razy. Dociśnij tort, przełóż na rant i wysmaruj kremem również wierzch oraz boki ciasta.  

Krok 8 

Udekoruj ulubionymi dodatkami i twój wielkanocny tort będzie gotowy! 

Ciasta na Wielkanoc – drożdżowa babka wielkanocna 

Piękna babka wielkanocna tradycyjnie kojarzy nam się właśnie z Wielkanocą – posypana cukrem pudrem i ozdobiona zielonymi gałązkami, wypełniając koszyczki wielkanocne. Jak ją przygotować, by zawsze była udana? 

Składniki: 

  • ½ kilograma mąki
  • 5 żółtek
  • 300 mililitrów mleka
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 300 mililitrów mleka
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • cukier waniliowy
  • skórka z pomarańczy
  • skórka z cytryny
  • migdały w płatkach
  • oliwa z oliwek
  • sól

Jak należy ją przygotować? 

Krok 1 

Pamiętaj, by wszystkie składniki były utrzymane w temperaturze pokojowej. Na początek podgrzej mleko z dodatkiem masła i cukrem waniliowym w niewielkim garnku. 

Krok 2 

W małym naczyniu połącz ze sobą drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mleka i łyżkę mąki. W ten sposób powstanie zaczyn, który będzie niezbędny do powstania ciasta. Odstaw go w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoił swoją objętość. 

Krok 3 

Przygotowane żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, do mieszaniny dodaj przygotowany wcześniej zaczyn, masło z mlekiem i cukrem waniliowym. Dodawaj również mąkę i wyrób ciasto tak, by pozostało elastyczne. 

Krok 4 

Do ciasta dolej oliwę z oliwek, migdały oraz 2-3 łyżeczki skórki z pomarańczy i  łyżeczkę skórki z cytryny. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby nieco wyrosło. 

Krok 5 

Przełóż przygotowane ciasto do formy do babki i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i piecz przez około 40 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. 

Krok 6 

Ostudź babkę i udekoruj cukrem pudrem. Gotowe! 

Ciasta na Wielkanoc – kołacz z makiem 

Tradycyjny kołacz z makiem to jeden ze sztandarowych wypieków pochodzących z Górnego Śląska, który szybko zdobył ogólnopolską sławę. Nic dziwnego – jest po prostu pyszny! Zobacz, jak go przygotować. 

Składniki na ciasto: 

  • 40 gramów drożdży
  • 100 gramów margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 120 gramów cukru
  • olejek pomarańczowy

Składniki na masę makową: 

  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • zapach migdałowy
  • 2 jajka

Składniki na kruszonkę: 

  • 50 gramów masła
  • 4 łyżki cukru
  • ½ szklanki mąki

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu wymieszaj drożdże z odrobiną mleka i cukru, by przygotować zaczyn. Odstaw go do ciepłego miejsca, aż nieco wyrośnie. 

  2. Wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami przeznaczonymi do ciasta. Wyrób ciasto i ponownie odstaw na około 30-60 minut do ciepłego miejsca, aż do wyrośnięcia. 

  3. W tym czasie zabierz się za masę makową. Zacznij od porządnego sparzenia maku. Połącz sparzony mak z cukrem, dodaj jajka i zapach migdałowi porządnie wymieszaj do stworzenia jednolitej masy. 

  4. Wykonaj kruszonkę, która stanie się wisienką na torcie kołacza. W tym celu wymieszaj masło z cukrem w niewielkim podgrzewanym garnku, wsyp mąką i dobrze wymieszaj. 

  5. Rozłóż przygotowane wcześniej ciasto w brytfance, umieść na nim masę makową oraz kruszonkę i piecz przez godzinę w 200 stopniach Celsjusza. Wystudź ciasto i podawaj. Gotowe! 

Ciasta na Wielkanoc – nietypowe pomysły 2022 

Nudzą Cię tradycyjne przepisy? A może w tym roku chciałbyś spróbować czegoś nowego? Wiosenne świętowanie skłania do eksperymentów, dlatego właśnie kusi nas próbowanie swoich sił – szalenie popularne stają się nie tylko ozdoby wielkanocne DIY, ale także nietypowe przepisy na ciasta na Wielkanoc, którym nie sposób się oprzeć. Gwarantujemy: za ich pomocą zaskoczysz swoich gości!

Wielkanocne niby-jajka 

To deser, który do złudzenia przypomina chyba najbardziej znane symbole wielkanocne – jajka, jednak tak naprawdę nie ma z nimi nic wspólnego! 

Przygotuj: 

  • 500 mililitrów śmietanki 36%
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 8 połówek brzoskwiń z puszki

Wykonanie jest bardzo proste! Do schłodzonej w zamrażarce miski włóż śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubij wszystko na sztywną bitą śmietanę za pomocą miksera. Prawie gotowe! Teraz wystarczy wyłożyć porcję śmietany do miseczek, a na jej środku umieścić połówkę brzoskwini. Z pewnością Twoich goście będą zaskoczeni niecodziennym deserem!

Wegańskie bułeczki cross buns 

Modne bułeczki Hot Cross Buns znane są na całym świecie i stanowią doskonały, nietypowy deser wielkanocny. Zobacz, jak możesz wykonać je w domu! 

Przygotuj: 

  • 600 gramów mąki
  • 50 gramów cukru
  • 7 gramów suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • skórka z połówki pomarańczy
  • 300 mililitrów napoju migdałowego
  • pół jabłka
  • oliwę z oliwek
  • 120 gramów rodzynek

Do dekoracji przyda Ci się również: 

  • 50 gramów mąki
  • 10 gramów cukru pudru
  • dżem morelowy

Jak wykonać takie bułeczki? Należy zacząć od przygotowania ciasta. Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę w pomarańczy. Podgrzej także napój migdałowy i połącz go w mikserze ze startym na drobno jabłkiem i oliwą z oliwek. Następnie wszystko przelej do naczynia z mąką i przyprawami. 

Wyrób jednolite ciasto, a w trakcie ugniatania dodaj do niego rodzynki. Przełóż do dużej miski i poczekaj na wyrośnięcie. 

Ciasto podziel na kilkanaście równych kawałków i uformuj z nich kulki. Ułóż na blasze, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

W celu dekoracji charakterystycznymi krzyżami połącz mąkę, wodę i cukier na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj wierzch bułki znakiem krzyżyka. 

Gotowe bułeczki piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 Celsjusza. W celu stworzenia smakowitej glazury połącz dżem morelowy z łyżeczką ciepłej wody i za pomocą pędzelka. Po wystudzeniu są gotowe, a Tobie szykuje się pyszna, wegańska Wielkanoc

Zielona babka wielkanocna 

Szukasz wiosennej alternatywy dla klasycznej babki? Postaw na soczystą zieleń i zaskocz swoich gości wyjątkowym kolorem! 

Przygotuj: 

  • 150 gramów szpinaku 
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 300 mililitrów oleju
  • 300 gramów mąki
  • proszek do pieczenia
  • sok z cytryny

Do dekoracji przygotuj: 

  • białą czekoladę
  • płatki migdałów
  • słodką śmietankę 30%

Połącz jajka zarówno z cukrem zwykłym, jak i waniliowym i ubij na sztywną masę. Dodaj sok z cytryny. Następnie zmiksuj szpinak z olejem i powoli dolewaj do masy jajecznej. 

Do ciasta dodaj mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj, przelej do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę.  

W celu dekoracji rozpuść czekoladę ze słodką śmietanką, polej nią gotową babkę i obsyp migdałami. Gotowe! 

Ptasie gniazda z czekolady 

Śpiew ptaków to rzecz nieodłącznie kojarząca się z nadejściem wiosny a wraz z nią – wyczekaną Wielkanocą. By uczcić ich ton, zaskocz swoich gości pysznym deserem inspirowanym naturą! 

Przygotuj: 

  • 100 gramów delikatnych paluszków
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 100 mililitrów słodkiej śmietanki 30%
  • 50 gramów pistacji
  • 80 gramów marcepanu
  • barwniki spożywcze o jaskrawych kolorach

Rozpuść czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej i dodaj drobno połamane paluszki. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do form do babeczek i dociśnij łyżeczką w taki sposób, by w środku pojawiło się wgłębienie, a sama masa przypominała swoim kształtem gniazda. Gdy jest jeszcze ciepła, posyp ją posiekanymi pistacjami. 

Marcepan podziel na 3 części i do każdej dodaj kilka kropli barwnika o różnej barwie i zagnieć każdą masę. Gdy nabiorą koloru, na którym Ci zależy, odrywaj po kawałku i uformuj małe jajeczka.  

Włóż je do gniazdek i gotowe przysmaki umieść w zimnym pomieszczeniu, by masa zastygła. Po kilku godzinach możesz wyciągnąć je z foremek. To świetne uzupełnienie menu na Wielkanoc, które spodoba się także najmłodszym! 

Ciasta na Wielkanoc nie mają przed Tobą tajemnic i z pewnością uda Ci się stworzyć coś pysznego. Szukasz dalszych inspiracji? Sprawdź, jak wygląda najmodniejsza dekoracja stołu na Wielkanoc i zarejestruj się na Westwing, by uzyskać dostęp do codziennych poradników i najlepszych ofert dla pięknego domu. Wesołych i pysznych Świąt Wielkiej Nocy!