babka na paterze ozdobiona kwiatami

26 maja to wyjątkowe święto dla każdej kobiety, która została mamą. Święto obchodzone jest niemal na całym świecie jako wyraz szacunku wobec matek i w celu uhonorowania ich trudu włożonego w wychowanie dzieci. Z tej okazji mamy w otrzymują od dzieci własnoręcznie wykonane laurki, prezenty oraz kwiaty i słodycze. A skoro o słodyczach mowa, może samodzielnie wykonane ciasto na Dzień Matki? Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź nasze propozycje na pyszne słodkie przekąski, które zachwycą każdą mamę! 

Słodkie pomysły na Dzień Matki 

Słodki upominek to wspaniały prezent dla mamy z okazji jej święta. Dlaczego? Każdy lubi słodycze, a smakują one jeszcze lepiej, jeśli wykonane zostały samodzielnie. Decydując się na tę formę na prezent na Dzień Mamy, nie zapomnij o dekoracji. Dekorowanie ciast może spędzać sen z powiek, szczególnie wtedy, kiedy nie czujemy się w tym mocni. Brak zdolności manualnych można jednak zniwelować, jeśli posłużymy się akcesoriami do dekoracji, które praktycznie wykonają pracę za nas. Podobnie rzecz ma się z gotowymi dodatkami – kolorowymi posypkami i czekoladkami w różnych kształtach lub konfetti. Wspaniałą dekoracją będą też owoce, które mogą stanowić również nadzienie ciast i muffinek. W maju króluje rabarbar, wczesne truskawki, jabłka i gruszki. 

Przepis na ciasto na Dzień Matki: klasyczne brownie 

Mówi się, że czekolada jest dobra na wszystko i na każdą okazję i jest to absolutna racja. Świetnie sprawdzi się w postaci prezentowego brownie  z okazji Dnia Mamy! 

Składniki: 

  • czekolada deserowa lub gorzka  (2 tabliczki) 
  • kostka masła 
  • ¾ szklanki cukru 
  • 3 jajka 
  • 100g mąki 
  1. Do rondelka wrzucić 200 g połamanej czekolady i 200 g masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Zestawić z palnika i przestudzić. 
  2. Do dużej miski wbić 3 jajka i utrzeć je do uzyskania jednolitego koloru za pomocą miksera. Cały czas ucierając, stopniowo dosypać 150 g cukru i ucierać przez ok. 5-10 minut, aż jajka zbieleją i podwoją swoją objętość. Stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas mieszając. 
  3. Wsypać 100 g mąki i płaską łyżeczkę soli, wymieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do przygotowanej blachy. 
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. 

Przepis na ciasto na Dzień Matki: kruche ciasto z owocami 

Składniki

Spód: 

  • 100 g masła 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 małe jajka 
  • 130 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Kruszonka: 

  • 100 g mąki pszennej 
  • 20 g płatków owsianych 
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • 80 g masła 
  • ok. 250, max 300 g owoców jagodowych lub moreli 
  1. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Przygotować formę o średnicy 22-14 cm – posmarować ją masłem i oprószyć tartą bułką tartą. 
  2. Wszystkie składniki do przygotowania spodu, umieszczamy w misce lub malakserze i ucieramy aż powstanie ciasto. Ciastem wylepiamy spód i boki formy. Wstawiamy do lodówki. 
  3. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i malaksera i miksujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy formę z lodówki, wsypujemy do niej owoce, na wierzch sypiemy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. 

Przepis na słodkie śniadanie do łóżka – naleśniki 

Nic tak nie zachwyci Mamy, jak leniwy poranek w łóżku, gdzie będzie mogła poczuć się jak prawdziwa gwiazda. Przygotuj dla niej coś specjalnego! Pomysły na Dzień Matki nie mają końca, zacznij natomiast od pysznych naleśników z czekolada i owocami! 

Naleśniki składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1 ½ szklanki mleka 3,2% 
  • szklanka wody gazowanej 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • czubata łyżka kakao 
  • 1 łyżka drobnego cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • biała czekolada 
  • owoce 
  1. Wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszaj wodę, mleko, olej i jajka. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi – wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. 
  2. Patelnię do naleśników rozgrzej i dodaj niewielką ilość oleju. Wykładaj 1 miarkę ciasta i smaż z obu stron – do zezłocenia. 
  3. Środek gotowego naleśnika wyłóż plasterkami truskawek i zwiń w rulon. Możesz też zawinąć w sakiewki i związać cienkim sznureczkiem. Polej rozpuszczoną białą czekoladą. 

Przepis na małe słodkości: muffinki 

Ciasto na Dzień Matki to cudny pomysł, ale równie dobrze z tej okazji sprawdzą się muffiny, koniecznie z pysznym kremem. Udekoruj je owocami i jadalnymi kwiatami oraz zapakuj w uroczyste pudełko z klasyczną czerwoną wstążką. Zachwyt mamy – gwarantowany. 

Składniki

Ciasto: 

  • 130g miękkiego masła 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego 
  • 2 jajka 
  • 300 g przesianej mąki 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 125ml mleka 
  • 250g owoców jagodowych 

Krem: 

  • 250g serka mascarpone 
  • 250g schłodzonej śmietanki kremówki 
  • 3-4 łyżki cukru pudru 
  • 2 krople aromatu śmietankowego 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 4 łyżki jagód 
  • 4 łyżki pokrojonych truskawek 
  1. Mąkę pszenną wymieszać z 1 łyżką mąki kukurydzianej, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 2 minuty mikserem na wysokich obrotach. Dodać aromat. 
  2. Na zmniejszonych obrotach miksera, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 45 sekund, aż składniki się połączą. Dodać mąkę, mleko i krótko wymieszać mikserem. Dodać owoce. 
  3. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Formę na muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut i następnie wyciągnąć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia. 
  4. Jagody i truskawki osobno zmiksować na mus. Serek mascarpone przemieszać łyżką, aż będzie miękki. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i aromatem. Śmietankę dodać do serka i wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mus jagodowy, a do drugiej truskawkowy. 
  5. Kremy przełożyć do szprycy lub woreczka foliowego z metalową końcówką i udekorować nimi babeczki. Na wierzchu poukładać owoce. 

Jak udekorować ciasto na Dzień Matki? 

Najpopularniejszym sposobem na udekorowanie ciasta jest polewa czekoladowa, którą można łatwo przygotować z czekolady roztopionej w mleku wymieszanym pół na pół ze śmietaną. Równie łatwo można zrobić polewę kajmakową. Najprostszy sposób na nią to zagotowanie w gorącej wodzie puszki ze słodkim, skondensowanym mlekiem. Po 3 godzinach kajmak jest gotowy. Można też roztopić krówki w mikrofalówce. Ale nie oszukujmy się- polewa to nie wszystko. Dzień Mamy wypada 26 maja, a więc podczas pięknej wiosny, gdzie wszystko budzi się do życia. Ciasto warto wówczas udekorować świeżymi leśnymi owocami oraz majowymi kwiatami – bez, konwalia, piwonie, hiacynty, niezapominajka, bratki, goździki. 

Tea party jako ciasto na Dzień Matki 

A może małe słodkości podczas tea time razem z mamą? Anglicy mają tzw. cream tea, czyli czas przeznaczony na relaks i kontemplację, albo degustację naparów w gronie bliskich. Najczęściej herbacie towarzyszą słodkości w postaci ciastek scones, małych deserów i innych zakąsek. Decydując się na takie wspólne popołudnie, nie zapomnij o wyjątkowej zastawie. Herbatę (najlepiej English Breakfast, Darjeeling lub Earl Grey) zaparz w eleganckim imbryczku. Nie zapomnij o stylowych filiżankach. To wszystko na małym stoliku kawowym pełnym pater i etażerek z pysznościami w  postaci drożdżówek, muffinek z kremem, trójkątnych kanapeczek lub przygotowanego przez Ciebie wcześniej ciasta. 

Co przygotować na kolację na Dzień Matki 

Prawdą jest, że każda mam doceni wszystko co przygotuje jej dziecko. Liczy się chęć i zaangażowanie w procesie pracy. Niemniej jednak, każdy lubi osiągać efekt WOW! Co zatem oprócz słodkich upominków, skradnie podniebienie każdej mamy? 

Makaron z ricottą i szpinakiem 

Składniki

  • 2 łyżeczki soli 
  • 24 sztuki makaronu muszle 
  • 30 g sera parmezan 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 30 g oliwy z oliwek 
  • 200 g liści szpinaku, świeżych 
  • 250 g sera ricotta, 
  • 80 g cebuli 
  • 400 g krojonych pomidorów, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • ½ łyżeczki bazylii, 
  1. Makaron ugotuj al dente. 
  2. Szpinak podsmaż z oliwą i dwoma ząbkami czosnku. 
  3. Dodaj ricottę i zwiększ temperaturę palnika. A piekarnik nagrzej do 180 stopni. 
  4. W osobnym garnku podsmaż czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę oraz pomidory robiąc sos. Przypraw bazylia i oregano. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj faszerowane ricottą i szpinakiem muszle i posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut.   

Kwiaty na Dzień Mamy oraz życzenia na Dzień Mamy to wspaniały podarek, jednak nic nie równa się z tym co wykonasz samodzielnie, zwłaszcza jeśli będzie to np. pyszna kolacja! Przystrój odświętnie stół, zadbaj o świeże kwiaty do wazonu i ulubioną herbatę lub wino Twojej mamy. 

Ciasto na Dzień Matki będzie wyjątkowym, bo samodzielnie wykonanym, prezentem. Jesteśmy przekonani, że każda mama będzie zachwycona z tej formy podarku! A jeśli szukasz dalszych wskazówek i inspiracji, koniecznie zarejestruj się na Westwing i bądź na bieżąco.