Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Pojemnik kuchenny z deskami do krojenia i przyrządami kuchennymi

To bez znaczenia czy jesteś fanem klasycznego wzornictwa, nowoczesnych rozwiązań, czy materiałów najwyższej jakości. Deska do krojenia to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni! Ci praktyczni pomocnicy są nie tylko niebywale funkcjonalni. Kiedy nie używasz desek do krojenia, możesz z łatwością wykorzystać je w swojej kuchni jako przedmiot dekoracyjny, dzięki któremu nadasz charakteru blatowi kuchennemu. A co powiesz na spotkanie rodzinne, na którym nie powinno zabraknąć stylowej deski do krojenia pełnej aromatycznych serów i soczystych winogron?

Chcemy, by stylowe wyposażenie Twojej kuchni służyło Ci jak najdłużej! Dlatego nasi eksperci od aranżacji wnętrz przygotowali dla Ciebie praktyczny przewodnik po deskach do krojenia. Przedstawiamy 5 sprawdzonych wskazówek dotyczących pielęgnacji desek do krojenia, materiałów ich wykonania oraz sztuczek, dzięki którym praca w kuchni stanie się jeszcze przyjemniejsza. Życzymy owocnej lektury!

Deski do krojenia – 5 sprawdzonych wskazówek:

  • Wskazówka 1:
    Któż z nas nie zna tego frustrującego uczucia, które ogarnia nas, gdy chcemy poszatkować warzywa na desce niczym profesjonalista, lecz ona nie chce z nami współpracować i przesuwa się w każdym możliwym kierunku? Następnym razem spróbuj podłożyć mokrą ściereczkę pod deskę do krojenia. Dzięki temu sprawisz, że deska będzie lepiej przylegać do blatu w kuchni i zapobiegniesz zranieniom podczas krojenia.
  • Wskazówka 2:
    Krojenie cebuli to nie bułka z masłem! Przez napływające do oczu łzy na pewno nie należy to do Twoich ulubionych zajęć. Nasza rada: Przetrzyj drewnianą deskę do krojenia ręcznikiem kuchennym z odrobiną octu. W ten sposób zapobiegniesz pieczeniu oczu i sprawisz, że nic nie stanie na przeszkodzie do drobniutko posiekanej cebuli.
  • Wskazówka 3:
    Jeśli planujesz umieszczenie przekąsek na desce do krojenia, wybierz taką, która zagwarantuje Ci odpowiednią ilość miejsca. Lepiej będzie, jeśli wybierzesz deskę do krojenia nieco większych rozmiarów, niż za małą!
  • Wskazówka 4:
    Marmur, tworzywo sztuczne lub drewno doskonale sprawdzą się w przypadku desek do krojenia. W naszym przewodniku po tym niezbęnym dodatku dowiesz się, który materiał nada się do krojenia konkretnych produktów.
  • Wskazówka 5:
    Aby uniknąć wnikania zarazków w głąb drewnianej deski, pamiętaj o regularnym jej zwilżaniu olejem. W tym celu doskonale sprawdzi się olej lniany, oliwa z oliwek lub olej kokosowy. W ten sposób deska do krojenia będzie wciąż naturalnie wyglądać, a jednocześnie nie będzie pochłaniać nieprzyjemnych zapachów. Jeśli posiadasz zmywarkę do naczyń, plastikowe deski do krojenia okażą się strzałem w dziesiątkę.

Deski do krojenia – Marmur, plastik, a może drewno?

Marmur nie tylko prezentuje się niezwykle stylowo w każdej kuchni. Deska do krojenia wykonana z tego materiału cechuje się wysoką trwałością. Z kolei, ta plastikowa sprawdzi się wśród miłośników ryb i mięsa, ponieważ zapobiega namnażaniu się bakterii. Natomiast drewniane deski do krojenia charakteryzują się doskonałą przyczepnością do blatu w kuchni. Dlatego jeśli używasz mocno naostrzonych noży, takie deski do krojenia to strzał w dziesiątkę, ponieważ nie spadną nam z blatu kuchennego i dzięki czemu nie zranisz się podczas przygotowywania posiłku.

Zainspirował Cię nasz przewodnik? Wszystko, czego teraz potrzebujesz to deska do krojenia w wybranym przez Ciebie materiale wykonania. W naszym starannie wyselekcjonowanym asortymencie dostępnym na Westwing znajdziesz rozmaite, stylowe deski wykonane z różnorodnych tworzyw. Wolisz drewno, czy plastik? A może w Twojej kuchni doskonale sprawdzi się deska wykonana z marmuru? Daj się przekonać i wybierz nasze deski do krojenia!