Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Bataty na szarek desce, w tle solniczka i pieprzniczka oraz słoik z cukrem

Latem wszystko smakuje lepiej. Wszyscy upajamy się ciepłem, słońcem i wojażami – tymi dalszymi i tymi bliższymi. Nieodłączną częścią każdego lata są również powalające zapachy i smaki – szczególnie świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Wydawałoby się, że cieszyć możemy się nimi jedynie krótką chwilę, jednak nasze mamy i babcie mają niezawodny sposób na to, jak zamknąć lato w słoiku – domowe przetwory! Te proste przepisy pozwolą nam stworzyć własnoręczne frykasy, których smakiem będziemy delektować się cały rok. Jak się do tego zabrać? Z czym to się je? Zapraszamy do naszego zestawu wskazówek!

Domowe przetwory: co musisz wiedzieć

Przed zajęciem się samymi wyrobami musisz zatroszczyć się o… ich pojemniki! Starannie przygotowane słoiki są niezbędne do tego, by domowe przetwory zachowały swoją świeżość i niezwykły smak. Zadbaj o to, by były czyste – zarówno same pojemniki, jak i ich nakrętki. Przede wszystkim należy je umyć i przepłukać wrzącą wodą. Sprawdź również, że wieczko dobrze przylega do słoika – tylko wtedy masz pewność, że ich zawartość się nie popsuje. 

To nie koniec pracy! Wszystkie pojemniki przed ponownym użyciem wymagają jeszcze wyparzenia. W tym celu najlepiej umieścić je – wraz z nakrętkami – w garnku pełnym zimnej wody, a następnie doprowadzić ją do wrzenia. Powinny się gotować około 5 minut, następnie zostaw je do wystudzenia. Wytrzyj do sucha i gotowe! Czekają na przetwory!

Domowe przetwory: sposób przygotowania

Blat kuchenny z akcerosiami potrzebnymi w kuchni

Jak zabrać się za przygotowywanie? Domowe przetwory stworzysz na kilka sposobów – tylko od Ciebie zależy, który wykorzystasz w swojej kuchni. Oto te najbardziej popularne!

Pasteryzacja

Nie da się ukryć – to jedna z najpopularniejszych metod! Dzięki tej metodzie konserwacji nie trzeba używać żadnych sztucznych konserwantów – wszystko robi za nas temperatura. Sposób polega na podgrzaniu gotowych przetworów w słoikach w temperaturze większej niż 60 stopni Celsjusza, jednak nie przekraczającej 100. 

Jak to zrobić? To bardzo proste! Dno garnka wyłóż ścierką, by odseparować je od słoików. Na ścierce poustawiaj słoiki tak, by się ze sobą nie stykały. Wlej wodę do 3 centymetrów poniżej powierzchni zakręconych słoików i zagotuj – pamiętaj, że czas pasteryzacji mierzymy od momentu jej wrzenia, zmniejszając wtedy ogień na kuchence. Jak długo pasteryzować? Wszystko zależy od rodzajów przetworów – zwykle powinno trwać to około 20 minut.

Marynowanie

Marynowanie najbardziej kojarzy nam się z ogórkami lub grzybkami. To idealna przekąska do kolacji czy obiadu! Konserwowanie z użyciem octu to jeden z najstarszych sposobów na zachowanie trwałości przetworów. 

Jak to zrobić? Dobrze umyte warzywa czy też grzyby zalać należy roztworem dobrej jakości octu winnego, cukru, soli i wody. W jakich proporcjach? Do grzybków świetnie sprawdzi się marynata w następujących proporcjach: 4 szklanki wody, 1 szklanka octu winnego, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli. Opcjonalnie dodać można jeszcze ziarenka ziela angielskiego, pieprzu czy liście laurowe. By przetwory dłużej utrzymały świeżość, dobrze je pasteryzować!

Mrożenie

By produkty dłużej zachowały świeżość można je też zamrozić. Dzięki takiemu zabiegowi cieszyć możemy się ich zniewalającym smakiem o każdej porze roku! Co więcej, nie tracą dzięki temu wiele cennych składników! Pamiętaj, że raz rozmrożonych, nie można ponownie zamrozić. Czas szykować miejsce w zamrażarce!

Kiszenie

Kiszone warzywa są fantastycznym źródłem witamin i wartości odżywczych! Powstające w kiszonkach bakterie są prawdziwym eliksirem zdrowia – regulują prace jelit i pobudzają apetyt. Do kiszenia świetnie nadadzą się klasyki, takie jak kapusta czy ogórki, ale także marchewka, cebula czy rzodkiewki. Pamiętaj, by warzywa były dobrze przykryte sokiem, dzięki czemu unikniesz rozwijania się pleśni.

Suszenie

Suszone owoce to świetny pomysł na szybką przekąskę! Świetnie sprawdzają się jako dodatki do orzechów lub samotnie, jako substytut do niekoniecznie zdrowego jedzenia podczas  filmowego seansu w domu. Z powodzeniem wysuszysz je w zacienionym miejscu, ale również dobrze sprawdzi się piekarnik, jednocześnie je odkażając. Pamiętaj, by tak powstały susz schować do szczelnie zamkniętego pojemnika.

Przepisy na domowe przetwory

Stół w kuchni a na nim noże, deska i czosnek

Znasz już najlepsze metody, więc pora na kilka sprawdzonych przepisów. Oto nasze ulubione domowe przetwory, które – naszym zdaniem – zdecydowanie warto wykorzystać w każdej kuchni. Nie są trudne, a przy tym jakie pyszne. Uwaga! Zdradzamy sekrety!

Domowe dżemy

Dżem z truskawek

Wszyscy prawdziwie szalejemy, gdy zaczyna się sezon na truskawki – to jeden z ulubionych owoców, który zawiera w sobie esencję całego lata. By zachować ją przy sobie na dłużej, warto przerobić je na dżem, który przypomni nam o ciepłych promykach nawet w środku zimy. 

By przygotować około 2 słoiczków będziesz potrzebować:

  • 1kg truskawek
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Otartą skórkę cytrynową
  • 2 łyżeczki masła

A oto przepis:

  1. Oczyść truskawki i pozbądź się szypułek. Nie chcesz ich w swoim dżemie!
  2. Wszystkie składniki włóż do większego garnka i wstaw na średni ogień.
  3. Po kilku minutach, gdy owoce puszczą sok, zacznij mieszać je drewnianą łyżką.
  4. Gdy zaczną się gotować, zmniejsz ogień i niczym nie przykrywając pozwól mu dochodzić, mieszając co godzinę. Dżem powinieneś podgrzewać około 6 godzin, by zmniejszył swoją objętość i stał się prawdziwą, owocową esencją. 
  5. Gotowy dżem przełóż do słoików i pasteryzuj, by dłużej utrzymał świeżość

Dżem morelowo – lawendowy

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 1 cytryna
  • 400 g cukru żelującego, 2:1
  • 4 cl rumu
  • 1 łyżka kwiatów lawendy

Zobacz sposób jego wykonania:

  1. Sparz morele, opłucz zimną wodą, obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki, a pozostały miąższ pokrój na kawałki.
  2. Sparz cytrynę i zetrzyj skórkę. Następnie, wyciśnij z niej sok, który wymieszja ze skórką z cytryny z morelami i cukrem żelującym w dużym garnku.
  3. Zostaw na pół godziny, a po 30 minutach zagotuj ciągle mieszając.
  4. Zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji, dodaj rum i kwiaty lawendy. Przełóż do słoiczków.

Dżem malinowy

Sprawdź nasz przepis na dżem malinowy imbirowo-cytrynową nutą, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem i zapachem lata przez niemal cały rok! Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru trzcinowego żelującego (1:1)
  • 1 cytrynę (sparzoną)
  • kawałek obranego imbiru

Cytrynę obierz tak, aby otrzymać jak najdłuższe kawałki skórki bez białej, gorzkiej części. Wyciśnij sok z cytryny, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, maliny opłucz zimną wodą. Skórkę, maliny oraz imbir przełóż do garnka, dodaj około 50-70 ml wody i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach dolej sok z cytryny, całość zamieszaj, dosyp cukier i doprowadź ponownie do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec wyłów skórki cytryny i przelej dżem do uprzednio przygotowanych słoików.

Nasza wskazówka: jeśli nie przepadasz za dużą ilością pestek w dżemie, połowę masy przetrzyj przez metalowe sitko, a następnie wymieszaj je z całością. Pamiętaj, aby całość zagotować przed wlaniem do słoików.

Własna passata pomidorowa

Kochasz sos pomidorowy, ale męczy Cię wciąż kupowanie pełnej sztucznych składników passaty w sklepie?  Stanowi ona bazę do całego dania, więc ważne, by była wyprodukowana z jak najlepszych składników. Oto, jak zrobisz własny, niezwykle aromatyczny przecier pomidorowy. Aż ślinka nam cieknie na myśl o stworzonym z niego sosie bolońskim!

Lista składników:

  • Około 3 kg mięsistych pomidorów – świetnie sprawdzą się te z gatunku Lima
  • 2 łyżeczki soli
  • Szczypta cukru
  • Oliwa z oliwek
  • Dodatki opcjonalne: czosnek, oregano czy chilli

Zabierajmy się do pracy!

  1. Dokładnie umyte pomidory zagotuj przez minutę we wrzącej wodzie
  2. Tak przegotowane pomidory przetrzyj na tarce lub przez praskę – możesz zdjąć z nich skórę, by było Ci łatwiej. Usuń również pestki.
  3. Przetarte warzywa przelej do garnka i dodaj sól, cukier i opcjonalne dodatki. 
  4. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu, przed końcem dodając dwie łyżki oliwy z oliwek.
  5. Przełóż do słoików i pasteryzuj. Domowa passata jest gotowa!

Dla miłośników pomidrów mamy jeszcze jeden przepis z ich wykorzystaniem. Sprawdź poniżej

Dżem z zielonych pomidorów

Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 1 pomarańcza
  • 1 laska cynamonu
  • 500 g cukru żelującego, 2:1
  1. Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń nasiona. Pozostały miąższ pokrój na kawałki i przełóż do dużego garnka.
  2. Następnie, sparz pomarańczę, osusz ją, zetrzyj skórkę (bardzo cienko, tylko pomarańczową warstwę) i wyciśnij sok. Skórkę i sok wymieszaj z cynamonem i cukrem, a następnie dodaj do pomidorów.
  3. Zostaw na 15 minut, a potem zagotuj. Usuń laskę cynamonu i przełóż dżem do słoiczków.

Chutney z jabłek

Chutney z jabłek, czyli swojego rodzaju ostro-słodka konfitura, stanowi świetną alternatywę do popularnego w Polsce keczupu. Brzmi enigmatycznie? W kraju nad Wisłą często bywa nazywany po prostu „czatnej”, co brzmi już dużo bardziej swojsko. To prawdziwa „przetworowa” eksplozja smaków!

Lista składników:

  • Kilogram jabłek
  • 1 cebula
  • Pół szklanki octu
  • Pół świeżej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Cukier
  1. Najpierw zabierzmy się za sok – w tym celu wyłóż na patelnię 6 łyżek cukru, a gdy się skarmelizuje – przykryj go posiekaną drobno cebulką i wylej ocet. Podgrzewaj do powstania soku.
  2. Do garnka wsyp pokrojone na drobne kawałki jabłka i zalej powstałym wcześniej sokiem. Dodaj chilli, kolejne 6 łyżek cukru i gotuj do rozpadnięcia się jabłek.
  3. Pod koniec gotowania dodaj resztę przypraw i duś przez chwilę pod przykryciem.
  4. Przełóż do słoików i pasteryzuj. Gotowe! Stworzyłeś swój świetny, zaskakujący i elektryzujący sos!

Marynowane gruszki

To świetny dodatek do mięs, ale także jako samodzielna przekąska! Są bardzo łatwe do zrobienia, a smakują wprost obłędnie!

Oto, czego potrzebujesz:

  • 2 kg gruszek
  • 4 szklanki wody
  • Szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • Goździki

Przepis jest bardzo prosty!

  1. Obierz gruszki pozbądź się nasion i pokrój w ćwiartki, by było można wygodnie je jeść. 
  2. W garnku podgrzej wodę, ocet i cukier.
  3. Do tak powstałej zalewy wrzuć gruszki i gotuj przez 5 minut, aż staną się lśniące. 
  4. Przełóż do słoików, zalej zalewą i dodaj po kilka goździków.
  5. Gotowe! 

Nasza wskazówka: Aby wzbogacić smak domowych przetworów, możesz dodawać do nich: kilka łyżek espresso, ulubiony likier, skórkę pomarańczy, korę cynamonu, laskę wanilii, a nawet czekoladę!

Tęczowe pikle

Słoiki ze słoneczną zawartością opatrzone samodzielnie przygotowaną etykietką ucieszą każdego. Takiego prezentu nie można kupić w żadnym sklepie! Szczególnie polecamy tęczowe pikle! Przygotuj:

  • 1 kg papryki (wybierz różne kolory: żółtą, pomarańczową, czerwoną, zieloną)
  • 2 lub 3 ząbki czosnku, obrane, pokrojone
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina

Obierz paprykę usuwając wszystkie białe części i nasiona. Pokrój w ósemki. Podgrzej piekarnik w funkcji grillowania. Ułóż paprykę na kratce i grilluj przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij kawałki papryki z piekarnika i włóż je do foliowej torebki. Po pięciu minutach wyjmij paprykę z torebki i obierz ją ze skórki. Kolorowe kawałki obranej papryki włóż do słoików tworząc ładne kompozycje kolorystyczne. Wymieszaj olej, ocet z solą, pieprzem i czosnkiem. Zalej paprykę. Zakręć słoiki i ciesz się smakiem lata podczas jesiennych i zimowych posiłków!

Jak dekorować domowe przetwory?

Jak wszyscy dobrze wiemy, jemy także oczami – by nasze przetwory jeszcze bardziej nam smakowały, musimy ślicznie je udekorować! Przy niewielkim wkładzie pieniężnym możemy zdziałać cuda, a nasze przetwory zaprezentują się lepiej niż niejedne zakupione w rzemieślniczym sklepie.

Najpopularniejszą metodą dekoracji będzie z pewnością przykrywanie wieczek słoików gustownym papierem – najlepiej ze wzorem związanym z danym produktem! Wystarczy wyciąć jego kwadratowy kawałek, obowiązać sznurkiem bądź wstążką wokół wieczka i gotowe! Nasz słoik wygląda jak babciny przetwór sprzed lat. Tak udekorowane słoiki świetnie nadają się na prezent od serca. Równie dobry efekt osiągniesz, zastępując kolorowy papier zwykłym… papierem do pieczenia! Prezentuje się obłędnie i nieco bardziej minimalistycznie!

Domowe przetwory i aranżacja spiżarni

Fragment szafki kuchennej z poukładanymi produktami

Rozpoczynając domową manufakturę, musimy liczyć się z tym, że dużo czasu spędzimy… szukając wolnego miejsca w spiżarni! Jakoś tak to jest, że, gdy już się zacznie, słoiczki z pysznościami równie szybko się opróżniają, co ponownie zapełniają. Niezwykle ważna jest więc dobrze zaaranżowana spiżarnia, która uchroni przed wdarciem się chaosu.

Gdy mamy osobne pomieszczenie na przetwory – sprawa staje się prosta. To świątynia pyszności, w której one sprawują niepodzielne rządy! W przypadku małego mieszkania, taka spiżarnia równie dobrze powstać może w kuchni. Wystarczy jedynie odrobina pomysłu! 

Możesz na przykład na spiżarnię przeznaczyć jedną z szafek. Dzieląc poszczególne produkty na osobne półki unikniesz powstawania bałaganu. Produkty suche, takie jak makarony czy kasze przechowuj w szczelnie zamykanych, plastikowych pojemnikach. Dzięki temu widzisz od razu, co w nich jest i zapobiegniesz niechcianej inwazji – na przykład głodnych moli.

Jak przechowywać przetwory

Naczynia kuchenne ułożone na kredensie

W wyciemnionych szufladach świetnie sprawdzą się kontenerowate pojemniki. W jednym możesz trzymać przyprawy (pamiętaj o ich podpisaniu!), a w innym te nieco cięższe przetwory – takie jak dżemy czy kiszonki. Posegreguj je dobrze, tak, by zawsze znaleźć to, na co masz ochotę. Osobno dżemy, a osobno marynowane grzybki? Proszę bardzo! Pamiętaj jedynie, by nie wystawiać je na słońce, które może im zaszkodzić. 

Idealnym jednak miejscem, w którym przetwory będą mogły czekać na swoją kolej, jest piwnica – panująca w niej niższa temperatura i ograniczony dostęp światła stanowią idealne warunki do tego, by nasze produkty zachowały swój niezwykły smak i świeżość. Co jakiś czas możesz przynieść kilka słoiczków do domu i wstawić do szufladowego „bufora bezpieczeństwa”, z którego będziesz mieć do nich wygodny dostęp. Nie powinny jednak spędzić tam całej zimy.

Mamy nadzieję, że już nie możesz się doczekać, aż domowe przetwory zapełnią Twoją spiżarnię! Nadchodzące lato jest niezwykłym czasem, który warto zamknąć w słoiku – tak, by móc do niego wrócić nawet mroźną zimą. Gwarantujemy – własnoręcznie wykonany dżem smakuje o niebo lepiej, niż ten kupiony w sklepie. 

Masz ochotę na więcej inspiracji? Nie zapomnij zarejestrować się na Westwing, dzięki czemu nie przegapisz naszych bieżących porad, najlepszych ofert oraz kampanii, które sprawią, że Twój dom będzie jeszcze piękniejszy. Do zobaczenia! I smacznego!