Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Biała filiżanka do espresso na łóżku

Na przystawkę smażone kwiaty cukinii, na danie główne risotto z grzybami, a na deser pyszna panna cotta z owocowym musem. Co dalej? Aromatyczne espresso, oczywiście! Tak wygląda idealny włoski wieczór i zdecydowanie nie byłby kompletny bez pysznej kawy w mini filiżance. Aby poczuć ten smak wcale nie musisz wyjeżdżać do Włoch. Espresso możesz także przygotować je u siebie w domu.

Przygotowanie perfekcyjnego espresso to prawdziwa sztuka. Jest kilka rzeczy, o których trzeba pamiętać, by kawa smakowała tak dobrze, jak podczas włoskich wakacji. Istotny jest nie tylko wybór odpowiednich ziaren, ale również sam ekspres oraz nasze umiejętności. Zebraliśmy kilka rad i wskazówek, dzięki którym zaparzysz kawę idealną.

Espresso a zwykła kawa – czy są jakieś różnice?

By przygotować dobre espresso, należy zrozumieć, co czyni je tak wyjątkowym. Różnica pomiędzy nim a zwykłą kawą zależy przede wszystkim od trzech czynników.

Espresso w szklance

  1. Fakt

    Wszystko zaczyna się od ziaren. A nie wszystkie ziarna nadają się do espresso. Preferowana jest ich pewna odmiana – aromatyczne ziarna Arabica. Są ciemniejsze, podczas ich dłuższego palenia aromat staje się bogatszy, znika kwaskowaty posmak. Ziarna powinny być mielone tuż przed parzeniem.

  2. Fakt

    Parzenie espresso polega na przepuszczeniu gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę. W przeciwieństwie do zwykłej kawy, jest parzone w krótkim czasie. W efekcie uzyskujemy mocno skoncentrowany napój. Kluczowe jest odpowiednie zmielenie ziaren – zbyt drobny proszek spieni kawę i uwolni gorzki aromat. Ciśnienie, pod którym przepuszczana jest woda, zapewnia zaparzenie bardzo aromatycznego napoju w krótkim czasie. Espresso zawiera mniej kofeiny niż tradycyjna kawa i ze względu na niską kwasowość jest lekkostrawne.

  3. Fakt

    Metoda przygotowania kawy. Wiele automatycznych ekspresów posiada opcję parzenia espresso. Profesjonaliści zdecydowanie bardziej preferują ekspresy, które trzeba ustawić samodzielnie. Dzięki takiemu urządzeniu są w stanie samodzielnie ustawić parametry, które stoją za przygotowaniem perfekcyjnej małej czarnej.

Przygotowanie espresso krok po kroku

Gdy kupisz już idealne ziarna kawy i racjonalnie ocenisz swoje umiejętności baristy, przyszedł czas na wybór odpowiedniego ekspresu. Istnieją jego cztery podstawowe rodzaje.

Profesjonalny ekspres do kawy

Klasyczny ekspres do parzenia kawy to najpopularniejszy wybór wśród kawowych smakoszy. Taki ekspres wymaga od nas samodzielnego zmielenia ziaren w młynku. Podobnie jak wsypanie kawy do kolby – tego również nie zrobi za nas ekspres. Ma to swoje zalety – doświadczeni bariści potrafią idealnie dostosować kawę do swoich preferencji. Wadą jest to, że amatorzy mogą sobie z tym zadaniem poradzić trochę gorzej. Dla nich o wiele lepiej sprawdzi się ekspres automatyczny, który sam ustawi parametry i również przygotuje całkiem niezłe espresso.

Automatyczny ekspres do kawy

Kawosze, którzy lubią delektować się różnymi rodzajami kawy wcale nie musza kupować nowego ekspresu do parzenia idealnego espresso. Wiele w pełni automatycznych ekspresów ciśnieniowych przygotuje dla nas wspaniałą kawę – nie tylko cappuccino czy latte macchiato.

Ekspres na kapsułki

Najprostszym i najszybszym rozwiązaniem są ekspresy kapsułkowe. W specjalnej szufladce umieszczamy kapsułkę, w której znajduje się idealna mieszanka do przygotowania Twojej ulubionej kawy. Przelewana przed nią pod ciśnieniem gorąca woda sprawia, że przy minimalnym wysiłku i czasie przygotujemy idealną małą czarną.

Włoska kawiarka

Włoska kawiarka to idealna opcja dla wszystkich miłośników kawy i stylu retro. W tego typu urządzeniu ciśnienie nie jest wytwarzane przez maszynę, a przez proste zasady fizyki! Przygotowanie kawy w takim ekspresie wymaga od nas nieco więcej wysiłku niż naciśnięcie przycisku w ekspresie automatycznym, jednak taki sprzęt zajmuje znacznie mniej miejsca, nie jest drogi, a przy odrobinie praktyki przygotujemy w nim espresso idealne. Przecież ludzie uwielbiali tę kawę jeszcze przed erą automatycznych ekspresów!

Espresso na różne sposoby

Ta mała kawa zwykle podawana jest do deseru. Równie często wykorzystywana jest do jego przygotowania. Ty tez możesz wykorzystać ją do swoich przepisów. Co powiesz na pyszne domowe tiramisu? Albo zaserwuj swoim gościom smaczny krem na bazie kawy lub kawowo-jagodowe smoothie.

Nie zawsze masz ochotę na zwykłe espresso? Możesz podawać je na wiele sposobów. W letnie dni koniecznie wypróbuj kawę z dodatkiem lodów waniliowych. Wystarczy umieścić gałkę lodów w filiżance, a następnie zalać je przygotowaną chwilę wcześniej kawą. Jesteśmy przekonani, że połączenie to przypadnie Ci do gustu!

Od jakiegoś czasu hitem w modnych kawiarniach jest Espresso Tonic. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech składników: 150 ml toniku, kostek lodu i wspomniany rodzaj kawy. Do wysokiej szklanki wlej tonik, uzupełnij kostkami lodu i powoli wlej przygotowany napój z ekspresu. Gotowe!

Wybrałeś już swój ulubiony napój? Z pewnością przyda Ci się odpowiednie szkło. Przygotowaliśmy wybór stylowych filiżanek do espresso i zestawów do serwowania kawy. Daj się zainspirować i zaserwuj swoim gościom doskonałą kawę w pięknej oprawie.