Fasolka szparagowa na desce drewnianej

Sezon na fasolkę szparagową zaczyna się w czerwcu. Nie możemy się doczekać, kiedy wreszcie skrzynki na straganach obok młodej kapusty i szparagów zapełnią się żółtymi i zielonymi strąkami. To warzywo jest bardzo popularne w polskiej kuchni, ale niewiele osób wie, że przywędrowało do Europy z Ameryki Północnej i Południowej. Pierwsze potrawy robili z niej Indianie, później przedostała się do Azji, Afryki, a wreszcie na nasz kontynent. Ten cudowny, delikatny smak, który wspaniale łączy się  z wieloma potrawami warto zatrzymać na dłużej. Żeby cieszyć się nim przez cały rok, zamknij go w słoikach. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na łatwą do zrobienia fasolkę szparagową do słoików.  

Dlaczego warto robić przetwory z fasolki szparagowej? 

Przetwory z owoców cieszą się większą popularnością. Letnie dary z sadu kuszą, żeby przygotować przetwory z gruszek, czy powidła śliwkowe. Z plonów zebranych w  przydomowym ogródku robimy dżem z rabarbarukonfiturę z agrestukonfiturę z aronii czy pyszną konfiturę z wiśni. A sezon na truskawki najczęściej kończymy sięgając po przepis jak zrobić dżem truskawkowy.  

Warzywa cieszą się mniejszą popularnością – może pora to zmienić? Jeśli przymierzasz się w tym roku do robienia domowych przetworów z młodych warzyw, nie może zabraknąć w Twojej spiżarni również fasolki szparagowej. Te pyszne strąki jedzone najcześciej z tartą bułką przyrumienioną na maśle równie dobrze będą smakować zimą. Oczywiście w sklepach cały rok można kupić mrożoną fasolkę, ale jednak to nie to samo, co przygotowana własnoręcznie fasolka szparagowa do słoików. 

Najbardziej popularną odmianą jest żółta, trochę słodsza i delikatniejsza, ale także zielona jest bardzo smaczna i ma wiele cennych właściwości. Obie zawierają błonnik, który wspomaga procesy trawienia, wiele przeciwutleniaczy, manganu, witaminy A, potas oraz kwas foliowy i żelazo (zwłaszcza zielona). Choćby z tego powodu warto wprowadzić ją do całodziennej diety. No a poza prozdrowotnymi właściwościami fasolka szparagowa jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, mięs, można zrobić z niej sałatkę, albo po prostu skropić oliwą i odrobiną cytryny i zjeść jako przystawkę. Pycha!  

Czego będziesz potrzebować do pracy? 

Na szczęście fasolkę szparagową do słoików robi się szybko i łatwo, i wcale nie potrzeba do tego specjalistycznych akcesoriów. Większość z nich znajdziesz z pewnością w swojej kuchni: 

Akcesoria

  • Ostry nożyk do warzyw – do odcinania końcówek i ewentualnie zdejmowania włókien, 
  • Szczypce – do wkładania fasolki szparagowej do słoików
  • Garnek – do gotowania, ewentualnie garnek do gotowania na parze, 
  • Słoiki – w zupełności wystarczą zwykłe z zakrętką typu twist, ale możesz też wykorzystać kultowe wecki z gumową uszczelką – najlepiej smukłe, nieco wyższe, 
  • Garnek do pasteryzacji słoików lub zwykły wyłożony ściereczką, 
  • Szczypce lub specjalne uchwyty do wyjmowania słoików z gorącej kąpieli wodnej. 

Produkty

  • Fasolka szparagowa – wybierz odmianę, która lubisz – zieloną lub żółtą. My polecamy obie. Kupując, zwróć uwagę, żeby warzywa były młode, jędrne, mało włókniste, bez żółtych plamek i przebarwień

Fasolka szparagowa do słoików bez octu 

Przepis jest banalnie prosty i szybki do wykonania. Tak przygotowana fasolka szparagowa do słoików będzie zimą wspaniałym dodatkiem warzywnym do obiadu, a małym niejadkom możesz ją podać tradycyjnie z masełkiem i tartą bułką.  

Będziesz potrzebować: 

  • 1 kg świeżej fasolki szparagowej (zdecyduj, którą odmianę wolisz), 
  • Słoiki typu twist. 

Na zalewę: 

  • 1 litr wody, 
  • Płaska łyżeczka soli, 
  • Pół łyżeczki cukru. 

  1. Zacznij od przygotowania słoików: umyj je dokładnie, osusz i wyparz w piekarniku.

  2. Umyj fasolkę pod bieżącą wodą. Odetnij końce i zdejmij delikatnie włókna, jeśli takie posiada (lepiej sprawdzić, starsze odmiany są często łykowate).

  3. Ugotuj fasolkę na półtwardo, aż będzie al dente – miękka, ale nie rozgotowana.

  4. Zieloną fasolkę przełóż na chwilę do miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu – dzięki temu się zahartuje i zachowa ładny kolor.

  5. Zagotuj zalewę (niektórzy dodają do niej odrobinę kwasku cytrynowego – dzięki temu nie trzeba powtarzać procesu pasteryzacji).  

  6. Przełóż fasolkę do słoików – najlepiej układaj ją pionowo, niezbyt ciasno i zostawiając od brzegu słoika ok. 2 cm.

  7. Zalej fasolkę zagotowaną zalewą i zakręć słoiki. 

  8. Pasteryzuj słoiki w specjalnym garnku do pasteryzowania, albo w zwykłym wyłożonym ściereczką. Po ok. 30 minutach wyjmij i przestudź. 

  9. Następnego dnia powtórz proces pasteryzacji. Niektórzy robią to trzy razy, ale dwa w zupełności wystarczą.  

  10. Obróć słoiki do góry dnem, żeby wieczko „chwyciło” i zostaw tak na 24 godziny. Po tym czasie przestaw w chłodne miejsce.

  11. Możesz dodać do każdego słoika po ząbku czosnku, jeśli chcesz nadać warzywom nieco bardziej wyrazisty smak. 

Fasolka szparagowa do słoików w zalewie z octem 

Będziesz potrzebować: 

  • 1 kg fasolki szparagowej, 
  • marchewkę (pokrojoną w plasterki), 
  • opcjonalnie czosnek, 
  • liście laurowe, 
  • pół łyżeczki gorczycy, 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, 
  • pieprz, 
  • sól, 
  • cukier. 

Zalewa:  

  • 1 litr wody, 
  • 3 łyżki octu,  
  • sól, 
  • cukier. 

Przygotuj słoiki tak jak poprzednio, a następnie umyj fasolkę, odetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki. Potem obgotuj ją we wrzątku z łyżeczką soli i cukru (ok. 5 minut) tak, żeby była al dente i odcedź. Później ułóż ją w słoikach i dodaj do każdego słoika po kilka plasterków marchewki, po listku laurowym, pół łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Na koniec zagotuj zalewę, zalej fasolkę i zakręć słoiki – pasteryzuj 15 minut.  

Fasolka szparagowa do słoików w pomidorach 

To nie tylko świetne połączenie smakowe, ale doskonała propozycja na gotowe danie lub dodatek typu dwa w jednym. Oprócz pysznej fasolki masz domowy sos ze świeżych pomidorów. Możesz do niego wkroić inne warzywa, np. cukinię, bakłażana, paprykę, żeby zrobić pełnowartościowy wegetariański posiłek. Jeśli lubisz azjatyckie smaki, możesz połączyć ją z krewetkami. Możliwości jest bardzo wiele.  

Na 2 słoiki o pojemności 700 ml będziesz potrzebowała: 

  • 60 dkg świeżej fasolki szparagowej, 
  • kilogram dojrzałych pomidorów (wybieraj ładne, czerwone, miękkie, ale nieprzejrzałe, bez skaz), 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • cukier. 

Najpierw umytą fasolkę z odciętymi końcami ugotuj w lekko osolonym wrzątku na al dente i odcedź. Następnie pokrój umyte pomidory i uduś je w rondlu, aż całkiem zmiękną (nie warto obierać ze skórki). Potem przetrzyj przez sito, a pulpę pomidorową zagotuj przyprawiając szczyptą soli, pieprzu i cukru. Jeśli chcesz, możesz dodać ulubione zioła (pasuje tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn) i przeciśnięty ząbek czosnku. Później do umytych i wyparzonych wcześniej słoików wlewaj na dno po kilka łyżek przecieru. A na koniec włóż fasolkę i znowu zalej przecierem zostawiając 2 cm od brzegu. Pasteryzuj ok. 30 minut. Przetwory z warzyw powinno się pasteryzować 2-3 razy, ale fasolkę szparagową do słoików z dodatkiem pomidorów wystarczy raz.  

Jak widzisz, nie taki diabeł straszny, jak go malują. Wokół robienia przetworów narosło sporo mitów, a tak naprawę robi się je stosunkowo szybko. Nawet, jeśli na początku zajmie Ci to trochę więcej czasu, warto go poświęcić, żeby móc cieszyć się pysznymi warzywami jesienią i zimą. Zachęcamy do zarejestrowania się na Westwing. Oprócz przepisów na fasolkę szparagową do słoików, znajdziesz tam receptury na przetwory z cukinii, dyni i ogórków.