Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Jasna kuchnia ze srebrną lodówką z otwartymi drzwiami

Lubisz mieć zapas żywności w domu, by nie czuć się zaskoczonym kiedy wpadną do Ciebie goście z niezapowiedziana wizytą? Ale czy wiesz jak prawidłowo ją przechowywać? O ile z suchą żywnością nie ma problemu, o tyle świeże produkty, albo te z krótką datą ważności wymagają specjalnego przechowywania. Do tego służy lodówka. Istnieją jednak krótkie i porste zasady dotyczące przechowywania żywności w lodówce. Dowiedz się jakie!

Wybierając lodówkę, przede wszystkim należy wziąć pod uwagę ile osób będzie z niej korzystać. Jeśli jest was dwoje, często jadacie na mieście, a kolacje dla przyjaciół wydajecie sporadycznie, nie ma sensu zabierać miejsca ustawiać w kuchni wielkiej lodówki typu side by side. Taka sporych rozmiarów chłodząca szafa przyda się w przypadku dużej rodziny.

Co i jak w lodówce – podstawowe informacje

Zamin przejdziemy do tego, jak przechowywać żywność w naszej kuchennej lodówce, warto poznać podstawowe informacje na temat optymalnej temperatury w lodówce oraz na której półce powinno układać się dane produkty spożywcze. Sprawdź sam:

  • Na górnych półkach temperatura w lodówce jest wyższa niż na dolnych. Z reguły ma ok. 9-8 °C. Dlatego najlepiej na nich przechowywać mleko, kefiry, śmietanę i jogurty. Zwłaszcza jest to istotne w przypadku jogurtów – cenne bakterie, które znajdują się w jogurtach, tracą swoje właściwości w niskiej temperaturze.
  • Środkowa półka to idealne miejsce na produkty, które krótko zachowują świeżość: wędliny, sery, domowe przetwory, na przykład ugotowana zupa. Odpowiednia dla nich temperatura to ok. 4-7 °C.
  • Boczne pólki na drzwiach lodówki ro dobre miejsce na soki, oleje, ketchup, jajka czy płynne przyprawy.

Zero waste, czyli jak nie marnować żywności przy jej przechowywaniu

Czy zdarzyło ci się kiedyś wyrzucić żywność bo straciła datę ważności lub nie miałeś pomysłu co zrobić z resztkami z obiadu? Z pewnością tak! Co zrobić, żeby temu zapobiec? Jak żyć oszczędnie, ekologicznie i rozważnie? Mamy na to kilka sposobów.

  1. Zaplanuj swój jadłospis

    Przemyśl dokładnie, co chcesz ugotować i spisz produkty, które będą ci potrzebne. Rób zakupy z listą w ręką i staraj się nie kupować nic co właśnie wpadło ci w oko. W ten sposób wykorzystasz to, co naprawdę potrzebujesz i unikniesz wyrzucania przeterminowanych produktów.

  2. Kupuj na wagę

    Najlepiej tyle ile Ci właśnie potrzeba. Wykorzystuj własne opakowania wielokrotnego użytku z pojemników plastikowych lub ze słoików. Unikaj tzw. gotowców. Oszczędna i zdrowa kuchnia to ta ze świeżych produktów.

  3. Dziel się z innymi

    Nie przejadasz? Ugotowałeś za dużo? Masz ochotę na coś innego? Zaproś znajomych, sąsiadów. Nie wyrzucaj. Podziel się z innymi. W ten sposób działają różne inicjatywy foodsharingu – kuchnie społeczne, jadłodzielnie.

W czym przechowywać żywność w lodówce?

Kupioną żywnośc najlepiej jest przechowywać w ceramicznych lub szklanych pojemnikach. A im ciemniejsze i grubsze szkło tym lepiej. Jeśli masz już w domu opakowania z tworzyw sztucznych sprawdź koniecznie czy mają atest na kontakt z żywnością. Ceramika i szkło nie wchodzą w reakcje chemiczne z artykułami spożywczymi. Warzywa, owoce i cięte zioła możesz owijać w papier spożywczy lub wkładać do specjalnych siatek z materiału służących do przechowywania żywności w lodówce.

Aby zachować porządek w lodówce, pamiętaj, żeby oddzielić produkty gotowane od surowych. Układaj produkty w lodówce tak, żeby uniknąć przenikania się aromatów. Ryby, owoce morza czy wędliny nie powinny leżeć w pobliżu masła – nabierze ono nieprzyjemnego zapachu. Albo przechowuj je w praktycznej maselniczce.

Które produkty można przechowywać w lodówce?

  • Orzechy i daktyle – najlepiej w szklanych słoikach, na bocznych drzwiach lodówki. Na długo zachowają świeżość i nie wyschną.
  • Olej kokosowy – dzięki temu zachowa swoją strukturę i właściwości.
  • Jagody i winogrona – przechowuj je na dolnej półce, albo w szufladzie na owoce. Możesz je zapakować do pojemniczków lub woreczków foliowych, a następnie zamrozić.
  • Sałata – pamiętaj jednak, żeby nie zamykać jej szczelnie w pojemniku lub woreczku, ponieważ może się ona szybciej zepsuć.

Najważniejsze w przechowywaniu żywności w lodówce jest, aby nie kupować zbyt wiele produktów oraz wcześniej zaplanować listę zakupów. Również warto pamiętać o umiejętnym przechowywaniu ugotowanych już posiłków oraz dzieleniu się nimi z innymi.