Chleb domowego wypieku na lnianej serwetce

Poszukujesz porady jak upiec chleb w domu? Wbrew pozorom, pieczenie chleba to nic trudnego. Bochenek domowej roboty jest o wiele zdrowszy i znacznie smaczniejszy, niż pieczywo ze sklepowych półek. Dzięki naszym poradom szybko opanujesz tę sztukę. Sprawdź przepisy na proste domowe wypieki i zachwyć swoich domowników, świeżym śniadaniem w niedzielny poranek!

Skąd pochodzi chleb?

Chleb wymieniany jest wśród elementarnych posiłków człowieka w najstarszych źródłach historii kultury materialnej Europy i Bliskiego Wschodu, znany jest od co najmniej 10–11 tysięcy lat! Chleb z czasem stał się symbolem wszystkiego co wartościowe. Przykładowo w tradycji muzułmańskiej, chleba nie wolno sprzedawać, a jedynie ofiarowywać, bądź wymienić na inne towary, ponieważ był darem od Allaha.

Pierwszy bochenek chleba powstał przez przypadek. Według legendy, około 2600 p.n.e. egipski niewolnik zasnął podczas robienia tradycyjnych ciastek z mąki i wody. Ogień zgasł zanim ciastka zdążyły się upiec, a ciasto, będąc całą noc w ciepłym otoczeniu, wyrosło. Po upieczeniu, okazało się dużo smaczniejsze niż dotychczasowe twarde placki.
Obecnie, chleb występuje w wielu postaciach i formach wynikających z dostępności produktów, jak i również zwyczajów, wierzeń i pomysłowości ludzi, którzy go tworzyli.

Wiesz już, jak upiec chleb w domu i zastanawiasz się, co można robić w domu, oprócz domowych wypieków? Odkryj nasze sposoby na nudę:

Zalety domowego chleba

chleb domowej roboty na desce obok bananów i jajek

Pieczenie chleba w domu na pewno ma swoje plusy. Z pewnością, jak już zapach rozejdzie się po mieszkaniu i spróbujecie kromki z chrupiącą skórką – inny chleb nie będzie Wam tak smakował. Co jeszcze stoi za domowymi wypiekami?

  • Decydując się na wypiek domowego chleba, wiesz z jakich składników on powstaje. Możesz wykorzystywać do tego, swoje ulubione i wartościowe produkty.
  • Chleb wypiekany w domu przyrządzamy tak naprawdę z 2 składników – mąki i wody – podczas gdy chleb produkowany przemysłowo może ich mieć nawet 20.
  • Sposoby na nudę można znaleźć różne, ale jednym z nich będzie wspólne z domownikami pieczenie chleba!

Domowe pieczywo możemy piec albo na zakwasie lub na drożdżach. Są to dwa zupełnie inne procesy różniące się czasem przygotowania, rodzajem fermentacji i właściwościami zdrowotnymi.

Rodzaje chleba

różne rodzaje pieczywa w piekarni

Chleby można podzielić na kilka grup: chleby pszenne, żytnie, mieszane i orkiszowe. Choć ci, którzy znają się na pieczywie zdecydowanie bardziej, niż przeciętny zjadacz kanapek, doceniają też chleby z amarantusa, mąki gryczanej, jęczmiennej czy kukurydzianej. Coraz popularniejsze stają się również chleby przygotowywane ze starych odmian zbóż np.: pszenicy płaskurki, samopszy albo prosa.

  1. Pieczywo pszenne

    Wypiekane jest głównie z mąki oczyszczonej. Ma niewiele błonnika i jest lekkostrawne. Powstaje z różnych typów mąki pszennej i pieczony jest na zakwasie lub drożdżach. Ma jasny kolor, pulchny miękisz i ciemniejszą skórkę. Chrupiące bagietki, kajzerki, ciabatty czy delikatny chleb tostowy, bułki do hot dogów, posypane sezamem bułki do hamburgerów to tylko niektóre przykłady zastosowania mąki pszennej.

  2. Pieczywo żytnie

    Powstaje z mąki żytniej jasnej lub ciemnej. Mąka żytnia, prawdziwy skarbiec zdrowych i odżywczych składników, bogata jest w błonnik, niacynę, witaminę B i kwas foliowy. Z mąki żytniej piecze się chleby żytnie, razowe, litewskie czy pumpernikiel. Ich smak wzbogaca często dodatek miodu, ziaren lub nasion.

  3. Pieczywo mieszane

    Pieczemy z mieszanek mąk pszennej, żytniej i innych, na zakwasie czy drożdżach.

Jak upiec chleb w domu: przepis na chleb drożdżowy

chleb drożdzowy pokrojony na kromki

Pięknie wypieczona, rumiana i chrupiąca skórka i ten zapach w całym domu! A to wszystko już za chwilę w Twoim domu. Oto prosty przepis na chleb drożdzowy.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 g mąki pszennej razowej lub żytniej (jasnej lub razowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 ml ciepłej wody (30 – 38ºC)
  • 175 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub słodowego
  • 5 łyżeczek drożdży suchych (20 g) lub 40 g drożdży świeżych

Do większego naczynia wsyp obie mąki i dodaj drożdże oraz sól. Dodać masło i wyrób całość lekko między palcami. W drugim naczyniu wymieszaj ciepłą wodę, starte ziemniaki, ocet – dodaj do suchych składników i wyrób klejące ciasto. Odłóż przykryte ciasto na 10 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie lekko naoliw dłonie i stolnicę i ponownie wyrób i zagnieć ciasto. Znowu odłóż na 10 minut. Ponownie wyrób i ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie uformuj bochenek, przełóż do oprószonej mąką miski. Przykryj lnianym ręczniczkiem i odłożyć w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości o połowę, na około 20 – 30 minut.
Po tym czasie przełóż masę na rozgrzany kamień lub blachę, szybko natnij i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, przez około 40 – 50 minut. Wystudź na kratce i podawaj z masełkiem.

Jak upiec chleb w domu: przepis na chleb na zakwasie

Zbliżenie na dłonie ugniatające chleb w mące

Samodzielne pieczenie chleba na zakwasie może być źródłem niesamowitej satysfakcji. Domowy chleb na zakwasie jest nie tylko bardzo smaczny, ale również długo zachowuje swoją świeżość. Najpierw konieczne jest przygotowanie tak zwanego zaczynu. Zaczyn przygotuj dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem chleba – do tego celu wystarczy Ci tylko zakwas, woda oraz wybrana mąka. Wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw w miejsce mające temperaturę pokojową. Zaczyn jest bardzo ważnym elementem procesu pieczenia chleba na zakwasie, dlatego zadbaj o jego prawidłowe wykonanie. Odstany zaczyn następnie należy wymieszać z podanymi w przepisie składnikami na ciasto.

Składniki

  • 500 g mąki żytniej typ 700 (może być też razowa)
  • 7 g soli
  • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
  • 450 ml letniej wody (może być z kranu)
  • Dodatkowo: ziarna, pestki, przyprawy (wg uznania)
  • Prostokątna forma o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm

Wlej odrobinę oleju i wysmaruj np. pędzelkiem silikonowym, ilość oleju nie powinna być zbyt duża, tylko żeby natłuścić formę. Następnie wsyp mąkę (białą lub razową lub otręby) i oprósz foremkę. Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj zakwas i ziarna. Zakwas przed dodaniem koniecznie dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie gęsta i klejąca. Przełóż ciasto do foremki. Ciasto wygładź łyżką. Tak przygotowaną foremką przykryj folią i odstaw na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Po zrobieniu chleba powinno pozostać ok. 50 g zakwasu. Dokarmiamy go poprzez dodanie 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody, a następnie starannie wymieszaj.

Po 4-5 godzinach chleb powinien wypełniać foremkę zostawiając ok. 1 cm od góry. Wyrośnięte ciasto spryskaj wodą i posyp ulubionymi ziarnami. Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 210°C.

Jak upiec chleb w mikrofalówce?

Rodzina z dójką małych dziewczynek przygotowuje ciasto

Niedzielny poranek, a Ty nie masz chleba na rodzinne śniadanie? Sprawdź ten szybki przepis na chleb z mikrofali! Mamy dla Ciebie prosty, bez pieczenia, bez wyrastania, mikrofalowy przepis na chleb, który możesz dosłownie przygotować od początku do końca w mniej niż 5 minut.

Składniki:

  • 40g mąki
  • 1 białko jajka
  • 25 g margaryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli

Do szklanej miski dodaj mąkę, białko jaja, sok z cytryny, cukier, sól i proszek do pieczenia. Rozpuść margarynę i dodaj do reszty składników. Wymieszaj całość, aż powstanie gładkie ciasto. Umieść miskę z ciastem w kuchence mikrofalowej i gotuj na pełnej mocy przez około 90 sekund. Pozostaw do ostygnięcia i ciesz się pysznym i szybkim pieczywem.

Teraz już znasz trzy [podstawowe sposoby na to jak upiec chleb w domu. Mamy nadzieję, że wyszło pysznie i chrupiąco. A jeśli szukasz dalszych wskazówek, zarejestruj się na Westwing.