Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Piekarnik, garnki i patelnia na blacie kuchennym oraz ścierki i inne przybory kuchenne.

Ciasta, pizza, mięsa, warzywa – piekarnik w naszych domach to niezwykle zajęte urządzenie. Nawet jeśli używasz go 2-3 razy w tygodniu i tak po pewnym czasie na blachach do pieczenia i w zakamarkach zgromadzą się resztki jedzenia, a szyba pokryje się przypalonym tłuszczem. Podpowiadamy Ci krok po kroku jak wyczyścić piekarnik domowymi sposobami. Poznaj nasze patenty, a przekonasz się, że ta czynność wcale nie musi to być tak uciążliwa.

Częste pytania dotyczące czyszczenia piekarnika

Najlepiej jest czyścić piekarnik co trzy miesiące. Prawda, że to wcale nie tak często? Warto poświęcić kilka wolnych chwil, żeby mieć pewność, że twoja pizza czy ciasto zostały upieczone w higienicznych warunkach.
Na pewno o tym, że w piekarniku przygotowujemy posiłki. Jeśli decydujesz się na zastosowanie chemicznych środków do czyszczenia piekarnika nie zapomnij otworzyć go po umyciu na kilka godzin. Wcześniej dokładnie zmyj środek chemiczny czystą wodą, tak żeby usunąć substancje i zapachy chemiczne. W innym razie pieczone w piekarniku potrawy mogą w najlepszym razie mieć nieprzyjemny zapach i smak, a w najgorszym nawet zaszkodzić twojemu zdrowiu.

Czyszczenie piekarnika od A do Z

Zacznij od usunięcia resztek, na przykład zalegających okruchów, możesz to zrobić suchą szmatką, ręcznikiem papierowym lub wymieść je specjalną szczoteczką. Nie zapomnij o gumowej uszczelce w drzwiach piekarnika! Tam najczęściej gromadzi się najwięcej brudu. Zrób to ostrożnie, żeby nie uszkodzić uszczelki, a na koniec upewnij się, czy drzwi prawidłowo się zamykają. Wytrzyj cały piekarnik ciepłą wodą z dodatkiem neutralnego środka myjącego.

Domowe sposoby na czyszczenie piekarnika

Spróbuj sprawdzonych, naturalnych metod, a będziesz miał pewność, że pieczesz w zdrowym środowisku. Nawet domowe środki mogą być bardzo skuteczne do czyszczenia piekarnika. Oto nasze sposoby na czyszczenia piekarnika naturalnymi środkami.

  • Proszek do pieczenia
    Wymieszaj saszetkę proszku do pieczenia z trzema łyżkami wody w stosunku 1:1. Nałóż pastę na najbardziej zabrudzone miejsca w piekarniku i zostaw na około 30 minut. Wyczyść piekarnik wilgotną szmatką.
  • Cytryna
    Wlej sok ze świeżo wyciśniętej cytryny do naczynia żaroodpornego, dodaj trochę wody i postaw naczynie z miksturą na dolnej półce w piekarniku. Włącz urządzenie, nastaw temperaturę na 200 stopni, i zostaw w nim naczynie na 15 minut. Unosząca się para usunie tłuszcz i brudne plamy, a kwas cytrynowy zneutralizuje nieprzyjemne zapachy.
  • Soda
    Zwilż blachę do pieczenia i posyp ją sodą w najbardziej lepkich i zanieczyszczonych przypalonym tłuszczem miejscach. Pozostaw na kilka minut. Wyszoruj brudne miejsca i spłucz czystą wodą.
Piekarnik z naczyniami i artykułami kuchennymi w tle stołu do jadalni.

4 sprytne wskazówki jak wyczyścić piekarnik

  1. Jeśli nie ufasz domowym sposobom i wierzysz w moc chemicznych środków, skorzystaj z klasycznego środka do czyszczenia piekarników. Wyjmij blachy do pieczenia oraz metalowe półki. Następnie spryskaj całe wnętrze środkiem do czyszczenia piekarników i zostaw tak urządzenie na około 20-30 min. Na koniec wytrzyj wnętrze wilgotną szmatką.
  2. W przypadku bardzo silnego zabrudzenia spryskaj wnętrze piekarnika środkiem do czyszczenia, przykryj folią spożywczą i zostaw tak na całą noc. Rano powinien być jak nowy!
  3. W oczekiwaniu na działanie środka do czyszczenia możesz wyczyścić drzwi piekarnika, blachy do pieczenia oraz ruszt. Do czyszczenia szyb w piekarniku przeznaczony jest specjalny środek rozpuszczający tłuszcz. Spryskaj nim drzwi, odczekaj 30 sekund, a potem zetrzyj środek czyszczący wilgotną szmatką, a drugą przetrzyj do sucha.
  4. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest zainwestowanie w piekarnik, który sam się czyści. Jak to działa? Od czasu do czasu trzeba uruchomić specjalny program tzw. pirolizę, który rozgrzewa wnętrze piekarnika do bardzo wysokiej temperatury (ok. 500 st.). Wszystkie zanieczyszczenia zamienią się w popiół. Kiedy program przestanie działać i piekarnik schłodzi się, wystarczy przetrzeć jego wnętrze wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Piekarniki z tą funkcją są droższe od klasycznych, ale taka inwestycja na pewno się opłaci. Tylko pomyśl jakie to wygodne!

Czyść piekarnik regularnie według naszych wskazówek

Zwłaszcza jeśli jest często używany, nie czekaj, aż niewielkie plamy z tłuszczu zamienią się w trudny do usunięcia osad. Im mniej zanieczyszczeń, tym łatwiej i szybciej je usuniesz.

Jeśli jednak z braku czasu nie możesz tego robić regularnie, nie martw się! Ważne, żebyś miał zawsze w domu odpowiednie produkty, z których szybko zrobisz domowy środek do czyszczenia piekarnika. Nasi eksperci podpowiadają jak to zrobić.

Czego potrzebujesz?

  • Soli
  • Bawełnianej ściereczki
  • Trochę wody

Przechodzimy do działania:

  1. Krok

    Przetrzyj blachy do pieczenia i najbardziej przypalone miejsca w piekarniku wilgotną ściereczką.

  2. Krok

    Posyp je dużą ilością soli kuchennej.

  3. Krok

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 50 stopni.

  4. Krok

    Kiedy sól zrobi się brązowa, możesz go wyłączyć.

  5. Krok

    Upewnij się, że piekarnik się wychłodził, wyjmij blachy, wysyp z nich sól i dokładnie przetrzyj ścianki wilgotną ściereczką.

  6. Krok

    Gotowe! Prawda, że przypalone miejsca są mniej zabrudzone, a może nawet idealnie czyste?

Mamy nadzieję, że już wiesz, jak wyczyścić piekarnik i sprzątanie kuchni pójdzie Ci teraz o wiele szybciej!