Truskawki na dżem truskawkowy

Lato pachnie jak skóra muśnięta słońcem, jak morska bryza, jak soczyste truskawki. I chociaż dwóch pierwszych składników każdych wakacji nie potrafimy zatrzymać na dłużej, to mamy sposób na ten ostatni! Zapach i smak truskawek możesz zamknąć szczelnie w słoiczku i wypuścić, gdy za oknem pada deszcz. W sekundę przeniesie Cię to z powrotem w stronę ciepłych dni! Dziś pokażemy Ci, jak zrobić dżem truskawkowy – obiecujemy, że będzie zdrowo, łatwo i przepysznie!  

Dlaczego warto robić dżem truskawkowy samodzielnie? 

Po latach kulinarnych eksperymentów i odkryć coraz chętniej wracamy do tego, co znane i tradycyjne. Przypominamy sobie ulubione przepisy babci i wspólne rodzinne gotowanie, gdy byliśmy dziećmi. To prawdopodobnie po części tęsknota za czasem, który minął, ale także za autentycznym smakiem, którego na próżno szukać na sklepowych półkach. 

Czy wiesz, co to comfort food? To jedzenie, które przypomina nam dzieciństwo, dlatego ma niezwykłą moc ukojenia i poprawy nawet najgorszego nastroju. Powidła śliwkowe jedzone prosto ze słoika, mięciutkie racuchy, domowa zupa pomidorowa… Te proste w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne potrawy przeniosą nas w czasie! Zaraz przekonasz się, jak zrobić dżem truskawkowy, z którego byłaby dumna Twoja babcia – i który pokochają Twoje dzieci. 

Filozofia slow life podpowiada, aby czerpać przyjemność z codziennych czynności – takich jak gotowanie, rozmowa z bliskimi czy przebywanie blisko natury. Prostota tych działań potrafi nas wyciszyć, oderwać się od codziennych problemów i zrelaksować. Przygotowywanie dżemu z owoców możesz także potraktować jako trening uważności – to okazja, aby zachwycić się głębokim kolorem truskawek, ich słodkim zapachem i smakiem. 

Jednak przede wszystkim, samodzielnie przygotowując domowe przetwory, takie jak dżem z truskawek, mamy pełną kontrolę nad tym, co znajdzie się w środku. Możemy być pewni, że nie będzie tam żadnych konserwantów, substancji żelujących, a także ograniczona ilość cukru. To zdrowa alternatywa dla produktów kupionych w sklepie. Nie musisz już czytać etykiet i martwić się, że nie wiesz, skąd pochodzą użyte składniki! 

Pewnie zastanawiasz się, jak zrobić dżem truskawkowy, kiedy masz tyle na głowie! Co najlepsze, sam proces przygotowania tego słodkiego dodatku jest bardzo szybki i łatwy. Tak naprawdę, oprócz kilku podstawowych czynności, wystarczy… Twoja obecność w kuchni! Czekając, aż owoce zmiękną, możesz robić inne rzeczy – bawić się z dzieckiem, czytać książkę, a nawet pracować. 

Lista potrzebnych rzeczy 

Ponieważ sezon na krajowe truskawki trwa dość krótko – od maja do lipca, dlatego pamiętaj, żeby nie zwlekać z robieniem dżemu. Niech to będzie podstawowa zasada w Twojej kuchni – wybieraj owoce, które rosną w Polsce i jest na nie sezon. W lecie, oprócz truskawek, są to na przykład porzeczki, maliny czy agrest, z którego możesz przygotować konfiturę z agrestu.  

Jakie produkty są potrzebne do zrobienia dżemu z truskawek? 

  1. Truskawki

    Owoce kupuj przede wszystkim od sprawdzonych, lokalnych dostawców, na przykład na targu. Pamiętaj, że do produkcji dżemu możesz użyć także tych truskawek, które nie nadają się już do jedzenia, ponieważ są poobijane lub zbyt dojrzałe – w ten sposób będziesz bardziej eko! 

  2. Cukier

    Do przygotowania dżemu wykorzystaj zwykły, biały cukier. 

  3. Sok z cytryny lub pomarańczy

    Doskonale przełamie smak truskawek i sprawi, że całość stanie się bardziej wyrazista.

  4. Ekstrakt z wanilii

    Możesz dodać go, żeby uzyskać dodatkowy wymiar smaku. Dzięki nucie wanilii dżem z truskawek lub konfitura z wiśni staną się bardziej szlachetne. 

  5. Duży garnek

    Wybierz taki, który pomieści około 4-6 kilogramów truskawek. 

  6. Chochla

    Przyda się podczas odsączania soku

  7. Słoiki

    Możesz kupić je w sklepie lub wykorzystać te z majonezu lub sosu. Wcześniej dokładnie je umyj i wyparz, najlepiej w piekarniku lub zmywarce. Ze względu na to, że możesz używać ich wielokrotnie, przydadzą się również wtedy, gdy przyjdzie Ci ochota na przygotowanie fasolki szparagowej do słoików

Przepis na tradycyjny dżem truskawkowy 

Aromatyczny, słodki (ale nie przesłodzony!), z małymi kawałkami owoców – oto domowy dżem doskonały. Zdradzimy Ci sekret, jak zrobić dżem truskawkowy, który smakuje jak lato Twojego dzieciństwa! Ostrzegamy – po tym, jak go spróbujesz, prawie na pewno sklepowe dżemy już nie będą Ci smakować. 

  • 6 kg truskawek 
  • 750 g cukru 
  • sok z 1 cytryny 

Najpierw umyj truskawki pod zimną wodą, a potem odetnij szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Następnie włóż truskawki do garnka, dodaj połowę cukru i zagotuj. Po tym, kiedy owoce puszczą sok, odlej go za pomocą chochli do innego garnka. Do zagotowanych owoców dodaj resztę cukru i duś wszystko na wolnym ogniu przez około 4 godziny, aż osiągniesz gęstą konsystencję. Co jakiś czas mieszaj dżem, a pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Potem przełóż całość do słoików i odwróć je na chwilę do góry nogami, przykrywając ściereczką lub zapasteryzuj. W ten sposób zapobiegniesz otwarciu słoików i zepsuciu się dżemu. 

Nasza porada: koniecznie wykorzystaj sok odlany z truskawek! Zajmie Ci to tylko kilka dodatkowych minut, a w ten sposób otrzymasz pyszny koncentrat, który możesz rozcieńczyć wodą lub dodać do herbaty. Przyda się zarówno podczas upalnych, wakacyjnych dni, jak i w zimie! Jak go zrobić? Odsączony z truskawek sok zagotuj, dodaj 150 gramów cukru i przelej do słoików.

Widzisz? Domowe przetwory są naprawdę proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Zamknięte w słoikach owoce przydadzą Ci się podczas zimowych wieczorów, jako urozmaicenie posiłków, a także jako uroczy prezent dla najbliższych. Tylko pomyśl, jak pyszne mogą być zrobione samodzielnie przetwory z gruszek albo konfitura z czerwonej cebuli!

Przepis na dżem truskawkowy bez cukru 

Chcesz rozkoszować się smakiem truskawek bez wyrzutów sumienia? Zdradzimy Ci, jak zrobić dżem truskawkowy w wersji light! To świetna opcja nie tylko dla osób na diecie, ale także maluchów i fanów naturalnego jedzenia. Taki dżem będzie smakował dokładnie tak jak owoce, z których go przygotujesz. Samo zdrowie! Tak jak dżem z rabarbaru, może być lekko kwaskowaty, dlatego świetnie sprawdzi się do porannej owsianki lub jako dodatek do kanapki z serkiem mascarpone. Bezsprzecznie, to najbardziej naturalna opcja, którą możesz wybrać. 

  • 2 kg truskawek 
  • odrobina soli 

Truskawki umyj pod zimną wodą, usuń szypułki, a potem włóż do garnka i dodaj soli. Następnie duś owoce przez ok. 3-4 godziny na małym ogniu, aż zmiękną i puszczą sok. Na koniec przełóż dżem do słoików, a potem je zapasteryzuj. W ten sposób ochronisz je przed zepsuciem. To szczególnie ważne w przypadku dżemów bez cukru! 

Najlepiej smakuje to, co przyrządzisz z miłością! Dziś podpowiedzieliśmy Ci, jak zrobić dżem truskawkowy, który przypomni Ci smak dzieciństwa – a w świecie Westwing znajdziesz jeszcze więcej słodkich inspiracji!