Gofry w kształcie serca ułożona na białym talerzu śniadaniowym obok złotych sztućców na drewnianym stole

Gofry to takie danie, które można jeść przez okrągły rok! Latem z truskawkami, jagodami oraz lodami, a jesienią i zimą z pysznymi, gęstymi syropami. Ich roznoszący się po domu zapach w mig ściąga wszystkich domowników. Nie ma w tym dziwnego – tym przysmakom wprost nie można się oprzeć! Czy to na słodko – z dżemem, cukrem pudrem lub kremem czekoladowym, czy wytrawnie z serem i szynką – wszyscy szalejemy za pysznymi goframi! Przekonaj się, jak zrobić gofry!

Wszystko o… gofrach

Gofry to jedno z ulubionych śniadań dzieci, ale i dorosłych! Co ciekawe, gofry nie są nowym wynalazkiem – pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą już z XII wieku z terenów dzisiejszej Francji i Belgii. Ale to właśnie Belgię można uznać za królestwo gofrów.

To stamtąd pochodzą dwa najpopularniejsze rodzaje gofra!

  • Gofry brukselskie. Jest to spore ciasto w kształcie prostokąta, z lekkiego ciasta. Gofry brukselskie są przygotowywane z rzadkiego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakuje na ciepło.
  • Gofry z Liège. Z kolei, ten rodzaj gofra jest mniejszy niż jego brukselski brat oraz ma inny kształt – gofr z Liège jest okrągły. Co więcej, to ciastko jest grubsze i posiada większe cząstki cukru perłowego. Dobrze smakuje na ciepło, ale i na zimno.

Szybko, łatwo i smacznie: przepis na gofry brukselskie

Puszyste gofry na słodko to prawdziwa uczta – czy to z kremem, domowymi przetworami – dżemami, marmoladami czy cukrem pudrem. Dzięki podstawowej recepturze uzyskasz doskonałą bazę, którą z łatwością zmodyfikujesz zależnie od preferencji czy ulubionych dodatków. Oto przepis jak zrobić gofry! Nie możemy się już doczekać!

Lista składników:

  • 200 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 200 gramów margaryny
  • 4 jajka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Jak zrobić gofry krok po kroku:

  1. Krok

    Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli tak, by utworzyły sztywną pianę.

  2. Krok

    Żółtka i dwa pozostałe jajka wraz cukrem i margaryną połącz w dużej misce. Ubij wszystko do uzyskania kremowej konsystencji.

  3. Krok

    Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś – to dobry moment, by zacząć podgrzewać gofrownicę.

  4. Krok

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i włóż do kremowej masy.

  5. Krok

    Do reszty ostrożnie dodaj uprzednio ubite białka jaj.

  6. Krok

    Aby ciasto nie przywierało do gofrownicy, delikatnie posmaruj jej ścianki odrobiną oleju słonecznikowego.

  7. Krok

    Za pomocą dużej łyżki wazowej rozlej ciasto na gofrownicy. 

  8. Krok

    Piecz gofry tyle ile lubisz – jeśli Twoimi faworytami są te spieczone, będą potrzebowały odrobinę więcej czasu. Podawaj na ciepło i słuchaj zachwytów swoich gości!

Jeśli masz ochotę na gofry czekoladowe, do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodaj 40 gramów kakao.

Gofry z Liège: jak je zrobić?

Ciasto na gofry z Liège różni się z od ciasta na gofry brukselskie. Przede wszystkim jest to ciasto oparte na drożdżach oraz dodaje się do niego cukru perlistego, który przyjemnie chrupie pod zębami. Przygotuj:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 16 g świeżych drożdży lub 7 g suchych (zawartość jednej torebki),
  • łyżeczka cukru (może być również wanilinowy),
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła oraz
  • 100 g cukru perlistego.
  1. Jeśli korzystasz z świeżych gofrów, najpierw wykonaj zaczyn. Podgrzej mleko, tak aby było ciepłe, ale nie gorące i dodaj do niego łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz maksymalnie 3 łyżki mąki. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drożdży instant zaczyn nie jest potrzebny, wystarczy, że wymieszasz je z mąką i dodasz resztę składników.
  2. W międzyczasie, roztop masło i pozostaw je do ostygnięcia.
  3. Do miski wysp mąkę i dodaj do niej sól, jajka oraz zaczyn. Wyrób ciasto – ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
  4. W czasie wyrabiania ciasta, stopniowo dodawaj do niego mąkę. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Kiedy ciasto zwiększyło swoją objętość, dodaj do niego cukier perlisty. Następnie, rozgrzej gofrownicę.
  6. Ciasto na gofry wyłóż przy pomocy dużej łyżki na środek urządzenia.
  7. Smaż gofry na złoty kolor.

Nasza wskazówka: gofrów nie musisz smażyć na maśle, ponieważ samo ciasto ma już jego wystarczającą ilość.

Pieczenie gofrów – najważniejsze pytania

Do przyrządzania gofrów faktycznie najbardziej nadaje się to dedykowane im narzędzie, ale tak naprawdę uda Ci się przyrządzić je również na patelni czy dzięki odpowiedniej foremce – w piekarniku. Te alternatywy pozwalają na gofry bez użycia gofrownicy, ale niestety – pod względem prostoty wykonania, kształtu i smaku nie mogą się z nią równać.
Gofry należy piec aż do momentu, gdy staną się złotobrązowe – czas pieczenia zależy od temperatury gofrownicy. Najlepszą metodą będzie sprawdzanie stanu ich przygotowania w trakcie pieczenia. Uważaj jednak, by nie robić tego przez pierwszą minutę – ciasto nie zdąży się jeszcze wtedy ściąć i możesz zniszczyć kształt swoich przysmaków. Orientacyjnie można powiedzieć, że czas pieczenia gofra wynosi od trzech do pięciu minut. 
Aby ciasto gofrowe nie przylegało do gofrownicy, konieczne będzie pokrycie jej wnętrza odpowiednim tłuszczem. Idealnie w tej roli sprawdzi się masło, smalec maślany, margaryna czy olej – rzepakowy lub słonecznikowy. Silikonowym pędzelkiem lepiej rozprowadzisz go po gofrownicy. 

Jak zrobić gofry? Nasze wskazówki

  • Wskazówka 1: By uniknąć przypalenia gofrów, nie należy ustawiać gofrownicy na zbyt wysoką temperaturę. Pamiętaj, że szybkość nagrzewania tego urządzenia nie zależy od ustawionej temperatury, nie ma więc potrzeby nastawiać jej na maksimum.
  • Wskazówka 2: Gofry smakują obłędnie, ale mogą być też pięknie wyglądać. Aby były równomiernie duże, należy dobrze odmierzyć ilość ciasta przed wlaniem go na gofrownicę. Łyżka wazowa nadaje się do tego idealnie!
  • Wskazówka 3: Te przysmaki nie lubią zgniatania, więc nie kładź gofrów jeden na drugim zaraz po upieczeniu. Podawaj bezpośrednio na talerzu lub zostaw je na chwilę do ostygnięcia.
  • Wskazówka 4: Jeśli zostało Ci nieco gofrów, łatwo przechowasz je, owijając je pojedynczo pergaminem. Schowaj do zamrażarki, aby zjeść je, gdy znów najdzie Cię ochota. Wystarczy 10 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku, by cieszyć się ich obłędnym smakiem!

Wytrawne gofry na większy głód

Znasz już przepis na gofry przygotowywane klasycznie. Mamy dla Ciebie niespodziankę – dzięki poniższym wskazówkom urozmaicisz swoje danie, dodając mu interesującej pikanterii. Gofry będą i jeszcze pyszniejsze! 

Lista składników:

  • 50 gramów pokrojonego w kostkę boczku
  • ½ cebuli, również pokrojonej w kostkę
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 75 gramów tartego sera Emmentaler
  • 1 łyżkę posiekanej bazylii
  • 40 gramów stopionego masła
  • 175 mililitrów mleka
  • 10 gramów drożdży
  • 200 gramów mąki
  • 1 jajko
  • Sól
  • 50 mililitrów bulionu warzywnego

Brzmi to nieco bardziej skomplikowanie, ale nie martw się – wykonanie jest bardzo proste, a dzięki naszemu przewodnikowi przyrządzisz je bez problemu.

  1. Najpierw rozgrzej olej na patelni, dodaj boczek, cebulę i pomidory.
  2. Zdejmij patelnię z ognia i gdy się schłodzi, dodaj ser i bazylię. Co za zapach!
  3. W misce wymieszaj stopione masło z letnim mlekiem i rozpuść w nim drożdże.
  4. Zagnieć mąkę, jajko i sól z mieszanką drożdży i bulionem do gładkiego ciasta, dodaj pozostałe składniki (boczek, cebulę i pomidory) i dopraw do smaku.
  5. Pozostaw ciasto na 30 minut, następnie wyłóż do gofrownicy. Takie gofry możesz podawać z sałatką. Będą idealnym pomysłem lunch do pracy.

Celebracja weekendu: brunch z goframi w roli głównej

Najlepsza pora na serwowanie gofrów? Oczywiście weekendowy brunch z rodziną lub przyjaciółmi. Ale zacznijmy od początku, czyli czym jest brunch? Jest to posiłek łączony śniadanie (ang. breakfast) oraz wczesny, lekki obiad (ang. lunch) serwowany w późnych godzinach porannych – od około 10.

A co zawiera menu brunchowe? Klasyczne dania śniadaniowe, czyli:

  • muesli z jogurtem,
  • słodkie pieczywo, często serwowane z domowymi przetworami,
  • pieczywo wytrawne,
  • sery i wędliny
  • jajka wykonane na wszystkie możliwe sposoby,
  • kawę, herbatę, chai latte, sok pomarańczowy lub czasem lekkie i orzeźwiające drinki,
  • naleśniki bądź właśnie gofry.

Brunch to super pomysł na spędzenie czasu z naszymi najbliższymi przyjaciółmi i rodziną, więc dlaczego by nie umówić się nieco wcześniej na wspólne przygotowanie tych wszystkich pyszności?

A stół do śniadaniowania udekorujcie miskami z sezonowymi owocami, bukietem kwiatów w wazonie, Waszym ulubionym zestawem talerzy oraz oczywiście talerzami ze wszystkimi smakowitoścami!

Zobacz nasze, inne kuchenne inspiracje!

Przyjemność z pieczenia

Fragment stołu z tacą śniadaniową z goframi, talerzami śniadaniowymi i kubkami

Gdy najdzie Cię ochota na gofry, oprócz gofrownicy potrzebować będziesz kilku dodatkowych naczyń, aby ciasto wyszło cudownie puszyste i idealne. Miska, miarka i trzepaczka to nieodzowni pomocnicy każdego gofrowania! Odpowiedni sprzęt ma kluczowe znaczenie dla ułatwienia pieczenia. Jeśli akcesoria uda się dopasować do stylowego wnętrza, będą nietylko przydatne, ale też dekoracyjne. A czym dekorować gofry?

  • Kolorowymi posypkami
  • Kleksami z dżemu
  • Sezonowymi owocami. Z nich możesz stworzyć wesołe, śniadaniowe buzie.

Stylowe przysmaki

Już wiesz, jak zrobić gofry! Danie to aż prosi się o to, by być celebrowane z klasą. Gofry są pyszne, świetnie się prezentują i nadają do wszystkich eleganckich potraw. Sprawdzą się znakomicie na kolejnej kawie ze znajomymi, okraszone pięknymi talerzami w pastelowych kolorach. Kusi Cię nutka ekstrawagancji? Pomyśl o deskach z granitu, na których złociste gofry w ostrym świetle wyglądać będą obłędnie. Odpowiednie sztućce doskonale uzupełnią nowoczesny stolik kawowy, dopełniając dzieła. Smacznego!

Masz ochotę na więcej inspiracji? Nie zapomnij zarejestrować się na Westwing, dzięki czemu nie przegapisz naszych bieżących porad, najlepszych ofert oraz kampanii, które sprawią, że Twój dom będzie jeszcze piękniejszy. Do zobaczenia! I smacznego!