Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Zastawiony stół do jadalni z goframi na granitowej tacy

Gofry to takie danie, które można jeść przez okrągły rok! Latem z truskawkami, jagodami oraz lodami, a jesienią i zimą z pysznymi, gęstymi syropami. Ich roznoszący się po domu zapach w mig ściąga wszystkich domowników. Nie ma w tym dziwnego – tym przysmakom wprost nie można się oprzeć! Czy to na słodko – z dżemem, cukrem pudrem lub kremem czekoladowym, czy wytrawnie z serem i szynką – wszyscy szalejemy za pysznymi goframi! Przekonaj się, jak zrobić gofry!

Jeśli i Tobie, aż cieknie ślinka na myśl o tych znakomitościach i zastanawiasz się nad ich przyrządzeniem, mamy dla Ciebie dobrą informację! Nasi kulinarni eksperci przygotowali najlepszy przepis na gofry, który pozwoli Ci bez problemu przygotować te niezastąpione przysmaki.

Szybko, łatwo i smacznie

Puszyste gofry na słodko to prawdziwa uczta – czy to z kremem, dżemem czy cukrem pudrem. Dzięki podstawowej recepturze uzyskasz doskonałą bazę, którą z łatwością zmodyfikujesz zależnie od preferencji czy ulubionych dodatków. Oto jak zrobić gofry! Nie możemy się już doczekać!

Lista składników:

  • 200 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 200 gramów margaryny
  • 4 jajka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Jak zrobić gofry krok po kroku:

  1. Krok

    Z dwóch jajek oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli tak, by utworzyły sztywną pianę.

  2. Krok

    Żółtka i dwa pozostałe jajka wraz cukrem i margaryną połącz w dużej misce. Ubij wszystko do uzyskania kremowej konsystencji.

  3. Krok

    Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś – to dobry moment, by zacząć podgrzewać gofrownicę.

  4. Krok

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i włóż do kremowej masy.

  5. Krok

    Do reszty ostrożnie dodaj uprzednio ubite białka jaj.

  6. Krok

    Aby ciasto nie przywierało do gofrownicy, delikatnie posmaruj jej ścianki odrobiną oleju słonecznikowego.

  7. Krok

    Za pomocą dużej łyżki wazowej rozlej ciasto na gofrownicy. 

  8. Krok

    Piecz gofry tyle ile lubisz – jeśli Twoimi faworytami są te spieczone, będą potrzebowały odrobinę więcej czasu. Podawaj na ciepło i słuchaj zachwytów swoich gości!

Pieczenie gofrów – najważniejsze pytania

Do przyrządzania gofrów faktycznie najbardziej nadaje się to dedykowane im narzędzie, ale tak naprawdę uda Ci się przyrządzić je również na patelni czy dzięki odpowiedniej foremce – w piekarniku. Te alternatywy pozwalają na gofry bez użycia gofrownicy, ale niestety – pod względem prostoty wykonania, kształtu i smaku nie mogą się z nią równać.
Gofry należy piec aż do momentu, gdy staną się złotobrązowe – czas pieczenia zależy od temperatury gofrownicy. Najlepszą metodą będzie sprawdzanie stanu ich przygotowania w trakcie pieczenia. Uważaj jednak, by nie robić tego przez pierwszą minutę – ciasto nie zdąży się jeszcze wtedy ściąć i możesz zniszczyć kształt swoich przysmaków. Orientacyjnie można powiedzieć, że czas pieczenia gofra wynosi od trzech do pięciu minut. 
Aby ciasto gofrowe nie przylegało do gofrownicy, konieczne będzie pokrycie jej wnętrza odpowiednim tłuszczem. Idealnie w tej roli sprawdzi się masło, smalec maślany, margaryna czy olej – rzepakowy lub słonecznikowy. Silikonowym pędzelkiem lepiej rozprowadzisz go po gofrownicy. 

Jak zrobić gofry? Nasze wskazówki

  • Wskazówka 1: By uniknąć przypalenia gofrów, nie należy ustawiać gofrownicy na zbyt wysoką temperaturę. Pamiętaj, że szybkość nagrzewania tego urządzenia nie zależy od ustawionej temperatury, nie ma więc potrzeby nastawiać jej na maksimum.
  • Wskazówka 2: Gofry smakują obłędnie, ale mogą być też pięknie wyglądać. Aby były równomiernie duże, należy dobrze odmierzyć ilość ciasta przed wlaniem go na gofrownicę. Łyżka wazowa nadaje się do tego idealnie!
  • Wskazówka 3: Te przysmaki nie lubią zgniatania, więc nie kładź gofrów jeden na drugim zaraz po upieczeniu. Podawaj bezpośrednio na talerzu lub zostaw je na chwilę do ostygnięcia.
  • Wskazówka 4: Jeśli zostało Ci nieco gofrów, łatwo przechowasz je, owijając je pojedynczo pergaminem. Schowaj do zamrażarki, aby zjeść je, gdy znów najdzie Cię ochota. Wystarczy 10 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku, by cieszyć się ich obłędnym smakiem!

Wytrawne gofry na większy głód

Znasz już przepis na gofry przygotowywane klasycznie. Mamy dla Ciebie niespodziankę – dzięki poniższym wskazówkom urozmaicisz swoje danie, dodając mu interesującej pikanterii. Gofry będą i jeszcze pyszniejsze! 

Lista składników:

  • 50 gramów pokrojonego w kostkę boczku
  • ½ cebuli, również pokrojonej w kostkę
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 75 gramów tartego sera Emmentaler
  • 1 łyżkę posiekanej bazylii
  • 40 gramów stopionego masła
  • 175 mililitrów mleka
  • 10 gramów drożdży
  • 200 gramów mąki
  • 1 jajko
  • Sól
  • 50 mililitrów bulionu warzywnego

Brzmi to nieco bardziej skomplikowanie, ale nie martw się – wykonanie jest bardzo proste, a dzięki naszemu przewodnikowi przyrządzisz je bez problemu.

Najpierw rozgrzej olej na patelni, dodaj boczek, cebulę i pomidory. Zdejmij patelnię z ognia i gdy się schłodzi, dodaj ser i bazylię. Co za zapach! W misce wymieszaj stopione masło z letnim mlekiem i rozpuść w nim drożdże. Zagnieć mąkę, jajko i sól z mieszanką drożdży i bulionem do gładkiego ciasta, dodaj pozostałe składniki (boczek, cebulę i pomidory) i dopraw do smaku. Pozostaw ciasto na 30 minut, następnie wyłóż do gofrownicy. Takie gofry możesz podawać z sałatką. Będą idealnym pomysłem lunch.

Piecz, baw się, smakuj! Akcesoria do pieczenia gofrów

Pieczenie gofrów do wspaniała rozrywka na deszczowe popołudnie dla całej rodziny. Przysmaki znikają w ekspresowym tempie i nadają się do serwowania zarówno jako pyszny deser, pożywne śniadanie czy sycący obiad. Stylowy tort złożony z gofrów to doskonały przepis na niezwykłe urodziny!

W WestwingNow znajdziesz mnóstwo produktów, które dodadzą gofrom jeszcze więcej smaku. Od kolorowych talerzy, przez praktyczne kubki mierzące składniki, po drobne stalowe sztućce dodające elegancji. Zainspiruj się naszą ofertą!

Przyjemność z pieczenia

Gdy najdzie Cię ochota na gofry, oprócz gofrownicy potrzebować będziesz kilku dodatkowych naczyń, aby ciasto wyszło cudownie puszyste i idealne. Miska, miarka i trzepaczka to nieodzowni pomocnicy każdego gofrowania! Odpowiedni sprzęt ma kluczowe znaczenie dla ułatwienia pieczenia. Jeśli akcesoria uda się dopasować do stylowego wnętrza, będą nietylko przydatne, ale też dekoracyjne.

Stylowe przysmaki

Już wiesz, jak zrobić gofry! Danie to aż prosi się o to, by być celebrowane z klasą. Gofry są pyszne, świetnie się prezentują i nadają do wszystkich eleganckich potraw. Sprawdzą się znakomicie na kolejnej kawie ze znajomymi, okraszone pięknymi talerzami w pastelowych kolorach. Kusi Cię nutka ekstrawagancji? Pomyśl o deskach z granitu, na których złociste gofry w ostrym świetle wyglądać będą obłędnie. Odpowiednie sztućce doskonale uzupełnią nowoczesny stolik kawowy, dopełniając dzieła. Smacznego!