Talerze leżące na serwetce, biały ser i winogrona ukryte pod kloszem

Pamiętasz pyszny domowy twaróg z dzieciństwa? Kanapki z twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem albo twaróg z dżemem były prawdziwym rarytasem! Mamy jednak dobrą wiadomość – teraz możesz go wykonać także samodzielnie. Przedstawiamy sprawdzony przepis na idealny, zwarty i przede wszystkim przepyszny mleczny wyrób, który przypomni Ci smakiem dawne lata beztroski, a przy okazji nasyci swoimi wartościami odżywczymi! Przekonaj się sama, jak zrobić twaróg krok po kroku i zachwyć innych swoimi umiejętnościami. 

Dlaczego warto zrobić domowy twaróg? 

Nie bez powodu mówi się, że żyjemy w coraz bardziej zanieczyszczonym świecie. Nie dotyczy to tylko powietrza, ale także żywności. Nawet w prostych produktach możemy znaleźć mnóstwo niepotrzebnych składników, które nie wpływają dobrze na nasze zdrowie. Z tego powodu wiele osób decyduje się na domowe przetwory, aby wiedzieć, co jedzą. Przy obecnym trendzie slow life w sklepach możemy bez problemu znaleźć akcesoria do tworzenia własnych wyrobów, które pomagają i często przyspieszają proces. Dzięki nim suszenie grzybów, czy właśnie wykonanie domowego twarogu staje się o wiele prostsze. Dodatkowo możesz wypracować własny, autorski przepis, dzięki któremu zawsze będziesz mieć pewność, że twoje przetwory wyjdą idealnie. Dzisiaj przekonasz się, jak zrobić twaróg – prosty, pyszny i bez chemii! 

Domowy twaróg – czego będziesz potrzebować 

Do wykonania domowego twarogu nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt ani trudno dostępne składniki. To właśnie sprawia, że możesz go wykonać w zasadzie w dowolnym momencie, bez specjalnych przygotowań! 

Składniki: 

  • 3 litry mleka, 
  • sok z dużej cytryny lub 0,5 litra jogurtu, kefiru lub maślanki. 

W przypadku twarogu najważniejsze jest mleko. Najlepiej, jeśli masz to prawdziwe, od krowy (możesz je kupić na bazarkach, kupując przy okazji inne produkty prosto od dostawców np. antonówki na przetwory z jabłek). Jeśli jednak nie masz dostępu do takiego mleka, wystarczy zwykłe, pasteryzowane, o zawartości tłuszczu powyżej 3,2%. Z tej ilości wyjdzie Ci około 0,5 kg twarogu. 

Czym jest pasteryzacja? To proces, w którym pod wpływem temperatury eliminuje się szkodliwe drobnoustroje. W przypadku mleka najczęściej wykonuje się ją także w celu przedłużenia ważności. W domowych przetworach najczęściej słyszy się o pasteryzacji słoików, dzięki której nasze zamknięte przetwory możemy spożywać nie tylko kilka dni po wykonaniu, lecz także wiele miesięcy później, zachowując ich smak i aromat. 

Sprzęt:

  • garnek z grubym dnem, 
  • duża łyżka, 
  • chustka serowarska lub tetra, 
  • sitko,
  • termometr (opcjonalnie). 

Jeśli nie masz któregoś z tych produktów w domu, zajrzyj do marketów lub mniejszych sklepów – powinnaś znaleźć je bez problemu, a przydadzą Ci się one także podczas robienia np. przetworów z cukinii, albo mleka roślinnego domowej roboty. 

Jak zrobić twaróg – przepis krok po kroku 

Zanim dowiesz się, jak zrobić twaróg, najpierw musisz uzyskać zsiadłe mleko. W tym celu przelej mleko do dużego garnka i pozostaw na 2-3 dni w pokojowej temperaturze.  Po pierwszym dniu zbierz ciemniejszą śmietanę z wierzchu. W trakcie kwaszenia zauważysz, jak mleko rozwarstwia się i podchodzi śmietanką, nie należy go wtedy już mieszać. Następnie mleko powinno zgęstnieć także na dnie. Wtedy to znak, że nadaje się do wyrobu białego sera. 

  1. Zsiadłe mleko gotujemy w tym samym garnku, na najmniejszym palniku i na małym ogniu przez około 30 minut.

  2. W trakcie gotowania delikatnie zgarniamy powstający skrzep od boków do środka łyżką cedzakową.

  3. Zasada jest prosta – im wolniej podgrzewasz, tym delikatniejszy twaróg otrzymasz. Temperaturę możesz sprawdzić palcem lub termometrem – nie powinna ona przekraczać 40-45 stopni.

  4. Po ugotowaniu odstawiamy całość do wystygnięcia. 

  5. Następnym krokiem jest zebranie powstałego skrzepu i przełożenie go do sita lub durszlaka wyłożonego gazą bądź bawełnianą ściereczką.

  6. Jeśli chcemy otrzymać bardziej zwartą formę, związany ściereczką ser można dodatkowo przykryć deską lub pokrywką.

  7. I gotowe! Teraz już wiesz, jak zrobić twaróg. 

Idealny twaróg, czyli jaki? 

Nie wiesz, jak rozpoznać, czy twój twaróg jest idealny? Największą rolę gra tutaj jego konsystencja. Gładki, lekko kwaśny, zwarty i można go kroić – to cechy, jakie powinien mieć biały ser. Jeśli wyjdzie Ci jednak mazisty, kwaśny albo za rzadki, nie martw się! I tak możesz go wykorzystać np. do posmarowania kanapek lub naleśników. Najczęściej wszystko zależy od mleka, a nie od Twoich zdolności kulinarnych, więc kolejnym razem musisz po prostu kupić inne mleko. 

Pomysły na dania z domowym twarogiem 

Twaróg gotowy, ale z czym go jeść? Poza klasycznym zestawieniem wspomnianym już wcześniej, twaróg możesz odkrywać na nowo, łącząc go także na słodko np. z suszonymi jabłkami albo przetworami z pomidorów (tak, tak, dżem pomidorowy to prawdziwy hit!), bądź na słono, dodając do kanapki z awokado i czosnkiem albo faszerując nim pierogi. 

Oto 3 przepisy, do których możesz wykorzystać swój domowy twaróg! 

1. Naleśniki ruskie 

Usmaż naleśniki według swojego ulubionego przepisu. Następnie zrób farsz: gotowane ziemniaki (już rozgniecione), twaróg, pół cebuli oraz przyprawy. Posmaruj naleśniki tak przygotowanym nadzieniem i złóż jak krokiety. Pyszny obiad gotowy! Do takiej potrawy idealnie będą też pasować ogórki kiszone (jeśli nie wiesz, jak zrobić ogórki kiszone, przepis znajdziesz w naszych artykułach!) 

2. Omlet cesarski 

Pora na prawdziwy królewski przysmak! W misce mieszamy 200 g twarogu, 2 żółtka, szczyptę soli, łyżkę cukru, łyżeczkę cukru wanilinowego, pół szklanki mąki i pół szklanki mleka. Następnie ubijamy 2 białka na pianę i dodajemy do masy. Smażymy około 4 minuty z każdej strony na maśle na średnim ogniu. Ten omlet szczególnie polecamy z dżemem! 

3. Stir-fry z kaszą gryczaną i białym serem 

Podsmaż ulubione warzywa na patelni (polecamy paprykę, cukinię, cebulę, czosnek i chilli). Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną. Dopraw solą i pieprzem i dorzuć świeże zioła. Odstaw z ognia i dodaj pokruszony twaróg. Skrop wszystko sokiem z limonki. 

Ile można przechowywać twaróg? 

Twaróg należy przechowywać w lodówce maksymalnie 10 dni, w praktyce jednak traci on świeżość zazwyczaj po 4-5 dniach. Niestety twaróg szybko chłonie inne zapachy, dlatego najlepiej trzymać go w ceramicznym naczyniu ze szczelną pokrywką. Gwarantujemy jednak, że zjesz go o wiele szybciej, bo jest tak pyszny! 

Mamy nadzieję, że nie tylko wiesz już, jak zrobić twaróg, ale także wypróbujesz swoją wiedzę w praktyce! Satysfakcja z domowych wyrobów jest dużo większa, jeśli dodatkowo wypracujesz swój autorski przepis, dlatego polecamy Ci spróbować wykonać twaróg kilka razy, po drodze go udoskonalając. A jeśli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji, możesz być pewna, że dołączając do klubu Westwing nigdy nie będziesz się nudzić! Codziennie czekają tam na Ciebie nowe pomysły i ciekawe rozwiązania do domu.