Jak zrobić twaróg: zdrowy poradnik krok po kroku
Pamiętasz pyszny domowy twaróg z dzieciństwa? Kanapki z twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem albo twaróg z dżemem były prawdziwym rarytasem! Mamy jednak dobrą wiadomość - teraz możesz go wykonać także samodzielnie. Przedstawiamy sprawdzony przepis na idealny, zwarty i przede wszystkim przepyszny mleczny wyrób, który przypomni Ci smakiem dawne lata beztroski, a przy okazji nasyci swoimi wartościami odżywczymi! Przekonaj się sama, jak zrobić twaróg krok po kroku i zachwyć innych swoimi umiejętnościami.

Pamiętasz pyszny domowy twaróg z dzieciństwa? Kanapki z twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem albo twaróg z dżemem były prawdziwym rarytasem! Mamy jednak dobrą wiadomość – teraz możesz go wykonać także samodzielnie. Przedstawiamy sprawdzony przepis na idealny, zwarty i przede wszystkim przepyszny mleczny wyrób, który przypomni Ci smakiem dawne lata beztroski, a przy okazji nasyci swoimi wartościami odżywczymi! Przekonaj się sama, jak zrobić twaróg krok po kroku i zachwyć innych swoimi umiejętnościami.
Dlaczego warto zrobić domowy twaróg?
Nie bez powodu mówi się, że żyjemy w coraz bardziej zanieczyszczonym świecie. Nie dotyczy to tylko powietrza, ale także żywności. Nawet w prostych produktach możemy znaleźć mnóstwo niepotrzebnych składników, które nie wpływają dobrze na nasze zdrowie. Z tego powodu wiele osób decyduje się na domowe przetwory, aby wiedzieć, co jedzą. Przy obecnym trendzie slow life w sklepach możemy bez problemu znaleźć akcesoria do tworzenia własnych wyrobów, które pomagają i często przyspieszają proces. Dzięki nim suszenie grzybów, czy właśnie wykonanie domowego twarogu staje się o wiele prostsze. Dodatkowo możesz wypracować własny, autorski przepis, dzięki któremu zawsze będziesz mieć pewność, że twoje przetwory wyjdą idealnie. Dzisiaj przekonasz się, jak zrobić twaróg – prosty, pyszny i bez chemii!
Domowy twaróg – czego będziesz potrzebować

Do wykonania domowego twarogu nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt ani trudno dostępne składniki. To właśnie sprawia, że możesz go wykonać w zasadzie w dowolnym momencie, bez specjalnych przygotowań!
Składniki:
- 3 litry mleka,
- sok z dużej cytryny lub 0,5 litra jogurtu, kefiru lub maślanki.
W przypadku twarogu najważniejsze jest mleko. Najlepiej, jeśli masz to prawdziwe, od krowy (możesz je kupić na bazarkach, kupując przy okazji inne produkty prosto od dostawców np. antonówki na przetwory z jabłek. Jeśli jednak nie masz dostępu do takiego mleka, wystarczy zwykłe, pasteryzowane, o zawartości tłuszczu powyżej 3,2%. Z tej ilości wyjdzie Ci około 0,5 kg twarogu.
Czym jest pasteryzacja? To proces, w którym pod wpływem temperatury eliminuje się szkodliwe drobnoustroje. W przypadku mleka najczęściej wykonuje się ją także w celu przedłużenia ważności. W domowych przetworach najczęściej słyszy się o pasteryzacji słoików, dzięki której nasze zamknięte przetwory możemy spożywać nie tylko kilka dni po wykonaniu, lecz także wiele miesięcy później, zachowując ich smak i aromat.
Sprzęt:
- garnek z grubym dnem,
- duża łyżka,
- chustka serowarska lub tetra,
- sitko,
- termometr (opcjonalnie).
Jeśli nie masz któregoś z tych produktów w domu, zajrzyj do marketów lub mniejszych sklepów – powinnaś znaleźć je bez problemu, a przydadzą Ci się one także podczas robienia np. przetworów z cukinii, albo mleka roślinnego domowej roboty.
Jak zrobić twaróg – przepis krok po kroku

Zanim dowiesz się, jak zrobić twaróg, najpierw musisz uzyskać zsiadłe mleko. W tym celu przelej mleko do dużego garnka i pozostaw na 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Po pierwszym dniu zbierz ciemniejszą śmietanę z wierzchu. W trakcie kwaszenia zauważysz, jak mleko rozwarstwia się i podchodzi śmietanką, nie należy go wtedy już mieszać. Następnie mleko powinno zgęstnieć także na dnie. Wtedy to znak, że nadaje się do wyrobu białego sera.
-
Zsiadłe mleko gotujemy w tym samym garnku, na najmniejszym palniku i na małym ogniu przez około 30 minut.
-
W trakcie gotowania delikatnie zgarniamy powstający skrzep od boków do środka łyżką cedzakową.
-
Zasada jest prosta – im wolniej podgrzewasz, tym delikatniejszy twaróg otrzymasz. Temperaturę możesz sprawdzić palcem lub termometrem – nie powinna ona przekraczać 40-45 stopni.
-
Po ugotowaniu odstawiamy całość do wystygnięcia.
-
Następnym krokiem jest zebranie powstałego skrzepu i przełożenie go do sita lub durszlaka wyłożonego gazą bądź bawełnianą ściereczką.
-
Jeśli chcemy otrzymać bardziej zwartą formę, związany ściereczką ser można dodatkowo przykryć deską lub pokrywką.
-
I gotowe! Teraz już wiesz, jak zrobić twaróg.
Idealny twaróg, czyli jaki?
Nie wiesz, jak rozpoznać, czy twój twaróg jest idealny? Największą rolę gra tutaj jego konsystencja. Gładki, lekko kwaśny, zwarty i można go kroić – to cechy, jakie powinien mieć biały ser. Jeśli wyjdzie Ci jednak mazisty, kwaśny albo za rzadki, nie martw się! I tak możesz go wykorzystać np. do posmarowania kanapek lub naleśników. Najczęściej wszystko zależy od mleka, a nie od Twoich zdolności kulinarnych, więc kolejnym razem musisz po prostu kupić inne mleko.
Pomysły na dania z domowym twarogiem

Twaróg gotowy, ale z czym go jeść? Poza klasycznym zestawieniem wspomnianym już wcześniej, twaróg możesz odkrywać na nowo, łącząc go także na słodko np. z suszonymi jabłkami albo przetworami z pomidorów (tak, tak, dżem pomidorowy to prawdziwy hit!), bądź na słono, dodając do kanapki z awokado i czosnkiem albo faszerując nim pierogi.
Oto 3 przepisy, do których możesz wykorzystać swój domowy twaróg!
1. Naleśniki ruskie
Usmaż naleśniki według swojego ulubionego przepisu. Następnie zrób farsz: gotowane ziemniaki (już rozgniecione), twaróg, pół cebuli oraz przyprawy. Posmaruj naleśniki tak przygotowanym nadzieniem i złóż jak krokiety. Pyszny obiad gotowy! Do takiej potrawy idealnie będą też pasować ogórki kiszone (jeśli nie wiesz, jak zrobić ogórki kiszone, przepis znajdziesz w naszych artykułach!)
2. Omlet cesarski
Pora na prawdziwy królewski przysmak! W misce mieszamy 200 g twarogu, 2 żółtka, szczyptę soli, łyżkę cukru, łyżeczkę cukru wanilinowego, pół szklanki mąki i pół szklanki mleka. Następnie ubijamy 2 białka na pianę i dodajemy do masy. Smażymy około 4 minuty z każdej strony na maśle na średnim ogniu. Ten omlet szczególnie polecamy z dżemem!
3. Stir-fry z kaszą gryczaną i białym serem
Podsmaż ulubione warzywa na patelni (polecamy paprykę, cukinię, cebulę, czosnek i chilli). Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną. Dopraw solą i pieprzem i dorzuć świeże zioła. Odstaw z ognia i dodaj pokruszony twaróg. Skrop wszystko sokiem z limonki.
Ile można przechowywać twaróg?
Twaróg należy przechowywać w lodówce maksymalnie 10 dni, w praktyce jednak traci on świeżość zazwyczaj po 4-5 dniach. Niestety twaróg szybko chłonie inne zapachy, dlatego najlepiej trzymać go w ceramicznym naczyniu ze szczelną pokrywką. Gwarantujemy jednak, że zjesz go o wiele szybciej, bo jest tak pyszny!
Mamy nadzieję, że nie tylko wiesz już, jak zrobić twaróg, ale także wypróbujesz swoją wiedzę w praktyce! Satysfakcja z domowych wyrobów jest dużo większa, jeśli dodatkowo wypracujesz swój autorski przepis, dlatego polecamy Ci spróbować wykonać twaróg kilka razy, po drodze go udoskonalając. A jeśli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji, możesz być pewna, że dołączając do klubu Westwing nigdy nie będziesz się nudzić! Codziennie czekają tam na Ciebie nowe pomysły i ciekawe rozwiązania do domu.