herbatka z cytryną na jesiennym stole

Jesień to czas, kiedy chętniej sięgamy po coraz cieplejsze swetry, częściej zostajemy wieczorami w domu na kanapie z kubkiem gorącej herbaty, a w naszych domach stawiamy przede wszystkim na przytulny wystrój. Także decydując się na potrawy, sięgamy po te bardziej rozgrzewające i sycące. Wykorzystując sezonowe warzywa i owoce możemy wyczarować w kuchni pyszne dania, które przypadną do gustu każdemu, ponieważ o tej porze roku jest z czego wybierać! Mamy dla Ciebie kilka propozycji na jesienne potrawy od Cookidoo®, platformie z przepisami od Thermomix®,  których koniecznie musisz spróbować. Na dodatek, zdradzimy Ci jak zaaranżować jesienny stół na wieczór w domu ze znajomymi!

Jesień – wybierz sezonowe warzywa i owoce

Jesienią, decydując się na zakup warzyw i owoców, warto jest sięgać przede wszystkim po te, na które właśnie teraz jest najwyższy sezon. Kupowanie sezonowych i lokalnych produktów jest nie tylko lepsze dla środowiska, ale także dla naszego portfela, ponieważ są one wtedy najtańsze. Poniżej znajdziesz listę warzyw i owoców, które są dostępne teraz na rynku i z których przyrządzisz pyszne, jesienne potrawy.

Jesienne warzywa i owoce

  • Dynia
  • Cukinia
  • Buraki
  • Papryka
  • Brokuły
  • Kasztany
  • Kukurydza
  • Gruszki
  • Jabłka
  • Śliwki
  • Pigwa
  • Jeżyny
  • Mirabelki
  • Żurawina
  • Agrest
  • Dzika róża

Oczywiście nie możemy zapomnieć, że to właśnie jesienią mamy także sezon na:

  • Grzyby
  • Różnego rodzaju orzechy: włoskie, laskowe etc.
  • Kasztany

Jesienne menu: 4 jesienne potrawy, które zachwycą Twoich gości

Temperatury spadają a apetyt na rozgrzewające dania… rośnie! Wraz z naszym partnerem firmą Vorwerk, producentem urządzenia Thermomix® i właścicielem platformy z przepisami Cookidoo®, na której znajdziecie mnóstwo inspiracji na pyszne dania główne, desery, przekąski i napoje, wybraliśmy 4 propozycje jesiennych potraw, które z łatwością każdy zrobi sam w domu. Możesz zachwycić gości przygotowując każdą z tych propozycji, ponieważ świetnie sprawdzą się one jako jesienne menu – zupa, danie główne i deser. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie ich pojedyńczo, kiedy nie mamy czasu lub goście zapowiedzą się bez większego wyprzedzenia. Na dodatek, urządzenie Thermomix to najlepsza pomoc w kuchni – dzięki niemu i Cookidoo przygotowanie każdego dania będzie banalnie proste, nieważne czy masz duże doświadczenie w kuchni, czy zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem.

Na początek: zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem

zupa pomidorowa cookidoo
Cookidoo®

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g ryżu
  • 90 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1000 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • sok z 1⁄2 cytryny, świeżo wyciśnięty

Części urządzenia Thermomix®: koszyczek, miarka, kopystka

Potrzebny czas: 40 minut.

Przygotowanie:

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do
    niego ryż i soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz
    wskazówka), odstawić.

  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr.
    Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić
    3 min/120°C/obr. 1.

  3. Dodać opłukany ryż i soczewicę, pomidory, wodę, koncentrat bulionu
    warzywnego, kmin rzymski, kolendrę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i
    pieprz, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1.

  4. Do naczynia miksującego dodać szpinak, przemieszać kopystką, gotować
    5 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1. Zupę pomidorową z ryżem, soczewicą i szpinakiem
    podawać na ciepło, skropioną sokiem z cytryny.

  5. WSKAZÓWKA

    – W punkcie 1. ryż i soczewicę należy wypłukać bardzo dokładnie, do
    momentu, aż woda będzie czysta, aby uniknąć nadmiernego powstawania
    piany podczas gotowania.
    Dodając koncentrat bulionu wegańskiego zamiast warzywnego, zupa
    będzie wegańska.
    Przepis „Koncentrat bulionu wegańskiego” znajduje się
    na platformie Cookidoo®.

Danie główne: bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka

bakłążany z kaszą gryczaną i pulpecikami z kurczaka cookidoo
Cookidoo®

Składniki na 4 porcje:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, uprzednio uprażonych
  • 300 g udek z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na 3 cm kawałki lub 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 3⁄4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 11⁄2 łyżeczki soli
  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej, Melvit
  • 500 g soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
  • 50 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 2 bakłażany, duże (ok. 450 g każdy)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 350 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 5 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 3⁄4 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej, pimienton
  • 1⁄2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • granat, tylko pestki, ilość do dekoracji (patrz wskazówka)
  • bazylia, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji

Przydatne przybory kuchenne: blacha i papier do pieczenia
Części urządzenia Thermomix®: miarka, kopystka, koszyczek
Czas: 1h 35 min

Przygotowanie:

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mięso z kurczaka, suszone pomidory, zioła prowansalskie i 1⁄2 łyżeczki soli, rozdrobnić 15 s/obr. 6. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wsypać kaszę, dodać sok wielowarzywny, wodę i 1⁄2 łyżeczki soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 15 min/95°C/obroty wsteczne/obr. 2. W tym czasie bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką, zostawiając ścianki o grubości 1 cm, miąższ pokroić na kawałki, zachować. Ugotowaną kaszę przełożyć do wydrążonych bakłażanów w taki sposób, aby wypełnić je do 3⁄4 wysokości, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć zachowany miąższ z bakłażana, cebulę i paprykę, dodać oliwę, ocet, cukier, paprykę wędzoną, pieprz i pozostałe 1⁄2 łyżeczki soli, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 10 min/120°C/obr. 1. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bakłażany z kaszą i rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy mięsnej pulpety (Ø 3 cm) i równomiernie ułożyć je na kaszy w bakłażanach. Zawartością naczynia miksującego polać nafaszerowane bakłażany.
  5. Piec ok. 30 min (180°C).
  6. Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane pestkami granatu i bazylią.

Wskazówka:

  • Gotowy sok wielowarzywny można zastąpić innymi sokami, np.: pomidorowym, marchewkowym i buraczanym wymieszanymi w dowolnych proporcjach dostosowanych do osobistych preferencji.
  • Kaszę gryczaną ugotowaną w soku wielowarzywnym (punkt 3.) można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, np. gulaszów.
  • Aby wyjąć pestki z granatu, należy odciąć ok. 1⁄4 wierzchołka owocu, następnie rozdzielić go, nacinając skórkę wzdłuż linii podziału wyznaczanych przez segmenty owocu, po czym zdjąć białe błonki i rozdzielić pestki palcami. Owoc można również przekroić w poprzek na pół, trzymać nisko rozcięciem w dół nad miską i opukiwać łyżką, aby pestki wypadły.

Wariant:

Kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka można nadziać także inne warzywa, np. cukinie, dynie czy papryki. Należy wówczas dodać do sosu zamiast zachowanego miąższu z bakłażana miąższ z cukinii lub ok. 300 g krojonych pomidorów z puszki.

Na deser: maślankowa panna cotta z duszonymi śliwkami

panna cotta cookidoo
Cookidoo®

Składniki:

  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 20 g cukru wanilinowego
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 300 g maślanki
  • 300 g śliwek, dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego

Przydatne przybory kuchenne: kokilki (Ø 9 cm, wys. 5 cm)
Części urządzenia Thermomix®: miarka, koszyczek
Czas: 3h 40 min

Przygotowanie:

  1. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać 60 g cukru, cukier waniliowy i żelatynę, podgrzewać 10 min/90°C/obr. 2.
  2. Dodać maślankę, wymieszać 30 s/obr. 2. Przelać do 6 ceramicznych kokilek (Ø 9 cm, wys. 5 cm) lub filiżanek, odstawić do ostudzenia, następnie odstawić do lodówki na ok. 3 godz. W tym czasie przygotować duszone śliwki. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć śliwki (patrz wskazówka), dodać pozostałe 20 g cukru i cynamon, dusić 7-10 min/120°C/obroty wsteczne/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia. Maślankową panna cottę przełożyć na talerzyki (patrz wskazówka) i podawać z duszonymi śliwkami.

Wskazówka:

  • Przepis „Cukier waniliowy” znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • W zależności od stopnia dojrzałości śliwek i preferowanej finalnej konsystencji duszonych śliwek w punkcie 3. można skrócić czas duszenia do 7 min oraz zmodyfikować ilość cukru i cynamonu.
  • Aby w łatwiejszy sposób przełożyć panna cottę na talerze, należy ostrożnie zanurzyć kokilki z deserem na kilka sekund w gorącej wodzie, następnie odwrócić je do dnem do góry.

Dodatek: królowa sezonu czyli dyniowe cappuccino

dyniowe cappuccino cookidoo
Cookidoo®

Składniki na 4 szklanki:

  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 150 g miąższu dyni, pokrojonego na kawałki
  • 550-650 g mleka
  • 120 g espresso, zaparzonego lub 4-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 40-60 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 szczypta imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczypta goździków, mielonych

Części urządzenia Thermomix®: motylek, miarka, kopystka
Czas: 20 min

Przygotowanie:

1.   Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3 bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
2.  Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Dynię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3.  Dodać mleko, espresso, cukier, cynamon, imbir i goździki, podgrzewać 12 min/90°C/obr. 2, następnie zmiksować 1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do szklanek. Dyniowe cappuccino udekorować przygotowaną wcześniej bitą śmietaną, oprószyć cynamonem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówka:
 Podawać z laskami cynamonu, ciasteczkami imbirowymi lub kruchymi ciasteczkami.

Wariant:
Przyprawy w punkcie 3. można zastąpić 1½ łyżeczki przyprawy do piernika. Przepis znajduje się na platformie Cookidoo®. 

Dekoracje na jesienny stół

Jesień to nie tylko pora na cieplejsze dania, ale również czas na przytulne dekoracje na coraz dłuższe i zimniejsze wieczory w domu. Podczas dekorowania naszego domu nie możemy zapomnieć o stole! Podpowiadamy, co sprawi, że twoja jesienna aranżacja stołu zachwyci każdego gościa w twoim domu.

Jesienna paleta barw

Typowe, naturalne jesienne kolory to przede wszystkim brąz, czerwień i odcienie pomarańczowego. Łatwo je ze sobą łączyć i świetnie będą wyglądać w wystroju vintage z drewnianymi meblami i dodatkami, ale także w nowoczesnych aranżacjach w odcieniach beżu. W minimalistycznych pomieszczeniach z dominującą bielą, szarością lub czernią, dekoracje w jesiennej palecie barw natychmiast dodadzą przytulności i ciepła. Ciekawe połączenia kolorystyczne tych kolorów uzyskamy również z niebieskim, żółtym, zielonym oraz fioletowym. W tym sezonie znowu bardzo modne są dekoracyjne dynie z aksamitu w różnych kolorach, które idealnie uzupełnią jesienne dekoracje, także na stole!

Tekstylia na jesienny stół

Na stole nie może zabraknąć tekstyliów w ciepłych, jesiennych barwach. Ważną rolę odgrywa tutaj także materiał – warto postawić na obrusy, bieżniki i serwetki z naturalnych materiałów takich jak len. W sklepie internetowym Westwing znajdziesz piękne tekstylia kuchenne w różnych kolorach, które będą pasować do każdej aranżacji.

Zastawa na jesiennym stole

Odpowiednia zastawa to doskonałe dopełnienie każdej aranżacji stołu. Pewnym wyborem będzie oczywiście klasyczna biała zastawa z porcelany. Dekorując jesienny stół warto jednak także sięgnąć po odrobinę koloru – tutaj na pewno sprawdzi się ceramiczna zastawa w ciepłych odcieniach beżu i szarości.

Świece i świeczniki

Jesień to czas na przytulne oświetlenie czyli świece oraz girlandy świetlne. Świec nie może zabraknąć także na jesiennym stole, nie ważne czy to kolacja z przyjacółmi, czy randka we dwoje. Wybór jest na prawdę duży i nie ważne, czy wybierzemy podgrzewacze w kolorowych, szklanych latarenkach, czy długie świece stołowe w drewnianych świecznikach – dzięki nim sprawimy, że atmosfera przy stole będzie jeszcze bardziej nastrojowa i przytulna. W ofercie Westwing znajdziesz również świece LED w najróżniejszych formach!

Jesienne kwaty na stół

Jesienią wcale nie musimy rezygnować z żywych kompozycji kwiatowych w wazonie. Jest to sezon, w którym możemy cieszyć się pięknymi chryzantemami, daliami, hortensjami i astrami. Dzięki kwiatom na stole z łatwością dodamy koloru do całości. Doskonałym wyborem na jesienny stół będą także suszone kwiaty. Suszki to hit sezonu oraz świetna alternatywa dla tych, którzy chcą cieszyć się bukietem jeszcze dłużej. Wybierając wazon, w którym postawimy kwiaty, warto zdecydować się na ciepły odcień beżu lub odcienie bursztynu.

Szukasz więcej jesiennych inspiracji oraz przepisów? Zarejestruj się na Westwing i zyskaj dostęp do naszych poradników aranżacyjnych oraz najnowszych kampanii!