Czerwone cebule w misce na konfiturę z czerwonej cebuli

Czy znasz tę sytuację, kiedy gotowe danie ląduje na talerzu, ale czujesz, że czegoś ciągle mu brakuje? W takich chwilach świetnie sprawdza się oryginalny dodatek, który szybko uzupełni potrawę. Konfitura z czerwonej cebuli fenomenalnie podkręca smak mięs, serów czy kanapek, sprawiając, że smakują jak z najlepszej restauracji. Z nami dowiesz się, jak ją zrobić! 

Konfitura z czerwonej cebuli – do jakich dań będzie pasować? 

Uwielbiamy niebanalne połączenia smaków, a jednym z naszych ulubionych jest romans słodkiego z kwaśnym. W konfiturze z czerwonej cebuli spotyka się ze sobą brązowy cukier i wytrawny ocet balsamiczny, a kojąca oliwa łączy się z głębią czerwonego wina. To strzał w dziesiątkę, dlatego ostrzegamy – od tego smaku można się uzależnić. 

Konfitura z cebuli może skojarzyć Ci się z indyjskim chutney, czyli gęstym sosem z przyprawami. Chutney oznacza „mocno przyprawiony”, a jego wyrazisty smak świetnie uzupełnia dania główne i przekąski. Taka właśnie jest konfitura, którą pomożemy Ci dziś przygotować! 

Konfitura z czerwonej cebuli będzie dobrze pasować przede wszystkim do różnych rodzajów mięs: wołowiny lub wieprzowiny w formie steków czy burgerów. Tak jak żurawina, czerwona cebula śmiało igra z naszymi kubkami smakowymi i dodaje wędlinom nutę słodyczy. Ale uwaga! Wegetarianie także powinni mieć ją w swojej spiżarni, ponieważ cebulowa konfitura perfekcyjnie uzupełnia dania na bazie kaszy, tofu czy grillowanych warzyw. Kocha też towarzystwo oscypka, serwowanego na ciepło. A jeszcze bardziej pasuje w duecie z serem halloumi! 

A może szykujesz przyjęcie z przekąskami takimi jak wędliny, sery czy mini kanapeczki? To niewątpliwie najbardziej popularne propozycje na świętowanie urodzin, rodzinnego spotkania czy wieczoru z przyjaciółmi. Gwarantujemy, że Twoja zimna płyta zyska na atrakcyjności, jeśli uzupełnisz ją sosami, dżemem z rabarbaru czy właśnie konfiturą z cebuli. Sosy podaj w osobnej miseczce lub słoiku, ponieważ w ten sposób goście sami zdecydują, jaką ich ilość chcą nałożyć. 

Konfiturą z czerwonej cebuli możesz również udekorować pizzę z kozim serem, orzechami i rukolą. To połączenie, które szturmem podbiło lokale i podniebienia nawet najbardziej wymagających gości! 

Na sam koniec zostawiliśmy jeszcze jeden pomysł – konfiturę możesz serwować jako dip do krakersów czy delikatnie solonych chipsów. W ten sposób zwyczajna przekąska nabierze zupełnie nowego charakteru. Chyba już wiemy, co szykujemy na następny maraton filmowy! 

Konfitura z czerwonej cebuli – czego będziesz potrzebować 

Domowe przetwory kochamy za to, że są pyszne, naturalne i łatwo jest je przygotować. Poradzi sobie z nimi nawet zupełnie początkujący kucharz! A z pewnością nic nie smakuje tak dobrze, jak własnoręcznie przygotowana konfitura z wiśni czy powidła śliwkowe, które wyjmuje się z domowej spiżarni w środku zimy… 

Konfitura z czerwonej cebuli nie jest wyjątkiem, ponieważ jej przygotowanie jest proste i tanie, a gotowy produkt możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy (a po pasteryzacji nawet dłużej!). To wszystko wymagać będzie tylko kilku chwil spędzonych w kuchni i paru składników. Dlatego zaczynajmy! Zobacz, czego będziesz potrzebować do zrobienia chutney z cebuli. 

Lista zakupów: 

  • ok. 500 g czerwonej cebuli (4-5 dużych sztuk) 
  • 120 ml wina (czerwonego, wytrawnego) 
  • 4 łyżki octu balsamicznego 
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka masła 
  • sól i pieprz 
  • przyprawy do smaku (np. suszony tymianek). 

Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj także słoiki z zakrętkami, do których przełożysz gotową konfiturę. Obowiązuje ta sama zasada, co przy robieniu fasolki szparagowej do słoików: pamiętaj, żeby wcześniej je umyć i wyparzyć w piekarniku lub mikrofalówce. W ten sposób przetwory nie ulegną zepsuciu. 

Warto przygotować także ozdobne nalepki na słoiki, na których umieścisz nazwę przetworu i datę jego zrobienia. Tak przygotowaną konfiturę możesz śmiało wręczyć w prezencie – niewątpliwie nie ma nic lepszego niż zdrowe i pyszne podarki prosto z serca! Szczególnie teraz, kiedy coraz więcej osób rezygnuje ze sklepowych produktów na rzecz tych przygotowanych z czułością w domu. 

Jakich przypraw możesz użyć? 

Wydaje się, że domowe przetwory nie mogą się obejść bez szczypty przypraw. To właśnie one wzmacniają smak i sprawiają, że podjadanie domowych dżemów czy konfitur nie kończy się zazwyczaj na jednej łyżce… Tak jak przetwory z gruszek uwielbiają cynamon i wanilię, tak i konfitura z czerwonej cebuli ma swoich faworytów!  

Oprócz standardowych przypraw, takich jak sól czy pieprz, dobrym dopełnieniem słodko-wytrawnego smaku będzie rozmaryn lub tymianek. W drugoplanowej roli świetnie sprawdzi się także czosnek, a jeśli chcesz nadać całości orientalną nutę – wybierz cynamon. Twoi domownicy uwielbiają ostrzejsze smaki? Śmiało dodaj kilka płatków chili! A może jest na odwrót, i zależy Ci na łagodnym finiszu? W takim razie postaw na kilka kropel miodu.  

Jak widzisz, wszystko zależy od efektu, który chcesz osiągnąć. Po dodaniu wszystkich składników, na etapie duszenia konfitury, dobrze jest sprawdzić smak sosu i odpowiednio go doprawić. Dlatego kieruj się przede wszystkim własnymi preferencjami! 

Konfitura z czerwonej cebuli – przepis 

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobione weki z warzyw lub owoców. I chociaż niektóre z nich możesz przygotować tylko przez kilka tygodni w roku, kiedy na dane produkty jest sezon – tak jak w przypadku przetworów z winogron, czerwona cebula jest dostępna w sklepach praktycznie przez cały rok.  A co najlepsze, z naszym przepisem przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli zajmie Ci maksymalnie godzinę. Zaczynamy? 

  1. Najpierw obierz cebule i pokrój je w drobne piórka. Zadbaj, żeby kawałki były podobnej wielkości, ponieważ dzięki temu konfitura będzie miała doskonałą konsystencję. 

  2. Następnie podgrzej na patelni olej z masłem i wrzuć posiekaną cebulę. Dodaj sól, która zmiękczy cebulę. Warzywo duś pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.  

  3. Potem dodaj wino, ocet, cukier, pieprz i wybrane przyprawy, takie jak chili czy cynamon i zmniejsz ogień. Smaż całość przez kolejne 30 minut, aż cebula będzie miękka, a sos zgęstnieje. 

  4. Sprawdź, czy odpowiada Ci konsystencja konfitury i czy nie potrzeba jej żadnych przypraw. Na sam koniec przełóż ją do wcześniej przygotowanych słoików. Smacznego! 

Widzisz? Jeśli wiesz, jak zrobić dżem truskawkowy lub inne domowe przetwory, przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli będzie banalnie proste! Ale nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, ten przepis nie powinien sprawić Ci żadnych trudności, a efekt będzie znakomity. 

Często to dodatki decydują o charakterze całego dania! Konfitura z czerwonej cebuli nada potrawom wyrafinowany, niepowtarzalny smak, a Ty poczujesz się jak prawdziwy szef kuchni. Zobacz, jakie inne inspiracje ma dla Ciebie Westwing