Wiśnie w białej miseczce

Kochasz lato i jego świeże, owocowe smaki? My także! Co powiesz na to, by spróbować zachować je na dłużej, zamykając w małych słoiczkach? Sezon na wiśnie nie trwa długo, natomiast konfiturę z wiśni możesz jeść przez cały rok! Dlatego też mamy dla Ciebie krótki poradnik, z którego dowiesz się, jak ją przygotować samodzielnie! 

Różnice między konfiturą z wiśni a dżemem 

Zanim zaczniesz przygotowywać domowe przetwory, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym tak naprawdę różni się dżem od konfitury. Na sklepowych półkach widzimy ustawione słoiczki –  dżem z  rabarbarukonfitura z wiśni, marmolada jabłkowa i powidła śliwkowe . Czym właściwie różni się konfitura od dżemu i innych przetworów?  

Podstawowymi składnikami dżemu są owoce i cukier – można też dodać do nich środków żelujących, ale z uwagi na zdrowie, nie zalecamy dodawania chemii. To właśnie cukier jest w klasycznym dżemie tym środkiem, który konserwuje wyrób. Im więcej cukru i mniej wody, tym dżem będzie trwalszy. Domowy dżem możesz przygotować z różnych owoców. Świetnie nadają się do tego truskawki, maliny, brzoskwinie, morele, jagody czy pigwa. 

Czym zatem jest konfitura? Poznamy ją po całych, dorodnych owocach i naprawdę sporej zawartości cukru, który pełni tu także rolę konserwantu. W przypadku dżemu stosuje się zazwyczaj ok. 60 g cukru na 1 kg owoców, a przygotowując konfiturę możemy użyć ponad 1 kg cukru na 1 kg owoców. W gęstym cukrowym syropie zanurzone i smażone są całe, a nie pokrojone owoce. Przetwory z gruszek i przetwory z agrestu także mogą być przygotowane w formie konfitur, a niektórzy przygotowują nawet konfiturę z czerwonej cebuli.

Konfitura z wiśni: zrób to sama! 

Bez wątpienia wiele gospodyń domowych w okresie letnim zastanawia się nad tym, czy warto robić przetwory i magazynować je na zimę? Czy nie taniej i łatwiej kupić gotowe w sklepie? Oczywiście, że łatwiej. Czy taniej? Nie zawsze. Czy zdrowiej? Zdecydowanie nie! Wiele osób robi własne przetwory, ponieważ wie, jakich składników do tego użyć. Dzięki temu nie musimy się obawiać żadnych konserwantów czy innych szkodliwych substancji. Zawsze lepiej i bezpieczniej jest, jeśli wiesz, co jesz. Dodatkowo ta wspaniała satysfakcja z samodzielnie przygotowanych przetworów… bezcenne. Pamiętaj, że nie tylko konfitura z wiśni nadaje się do zamknięcia w słoiku. Sprawdź również nasze przepisy na przetwory z winogron i przetwory z aronii. Możesz też wypróbować nasze pomysły na fasolkę szparagową do słoików.

Konfitura z wiśni – tego będziesz potrzebować 

Konfitura z wiśni uwielbiana jest przez wiele osób. Tym przysmakiem możemy zajadać się przez cały rok. Jest to świetny dodatek do kanapek, bułeczek, chałek i wielu dań wytrawnych, jak mięsa. 

Jak z każdą pracą, zanim do niej przystąpisz, należy zaopatrzyć się w konieczny sprzęt oraz listę zakupów. Zawsze zalecamy przygotować sobie plan działania. Unikniesz tym samym niepotrzebnego chaosu, stresu i straty czasu. Zatem co będzie Ci potrzebne, aby stworzyć pyszną konfiturę z wiśni?  

Produkty:

  • dobrej jakości owoce wiśni (2 kg), 
  • cukier (1,5 kg), 
  • woda, 
  • dodatki: cynamon, kardamon, cytryna.  

Narzędzia:

  • garnek z szerokim dnem,
  • drewniana łyżka do mieszania, 
  • drylownica,
  • słoiki z nakrętkami.

Przepis na konfiturę z wiśni 

  1. Po pierwsze, aby stworzyć kipiący od owocowych smaków specjał, najważniejsza jest odpowiednia baza. Dlatego też do przygotowania konfitury należy wybierać jedynie najbardziej dojrzałe i pozbawione skaz wiśnie.  

  2. Dokładnie umyte owoce wydryluj. Najlepiej robić to ręcznie, wtedy masz pewność, że wszystkie pestki zostaną usunięte. Na rynku z pewnością znajdziesz ręczna drylownicę, a jeśli nie, to z pomocą przyjdzie Ci spinacz biurowy. 

  3. Ponieważ wiśnie są bardzo soczyste, zbierz cały sok, który powstaje podczas drylowania i dodaj go do rondla z cukrem, dolej również sok z cytryn i podgrzej na małym ogniu tworząc syrop.

  4. Przygotowane owoce wrzuć do szerokiego garnka. Unikaj małych garnków, w których wiśnie będą leżały na sobie. Lepiej, żeby dotykały dna.

  5. Owoce gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu zdejmując garnek z ognia i potrząsając nim przez chwilę, żeby wiśnie nie przywarły do dna. Po około 90 minutach dodaj pozostały cukier i gotuj dalej. 

  6. Studź wiśnie 5-8 godzin i znowu podgrzewaj. Czynność powtarzaj mniej więcej trzykrotnie. Konfitury są gotowe, gdy wiśnie zaczynają wypływać na powierzchnię. 

  7. Gorąca konfiturę przełóż do wcześniej oczyszczonych i wyparzonych słoików. Ostatni krok to szczelne zamknięcie. 

Wiśnie to jeden z najbardziej charakterystycznych lipcowych owoców. Niestety sezon trwa bardzo krótko, dlatego też nie czekaj i zamknij te pyszności w słoiczkach na zimę. Konfitura z wiśni jest bardzo prosta w przygotowaniu i zasmakuje na pewno każdemu domownikowi! Jeśli szukasz dalszych porad, zarejestruj się na Westwing! Znajdziesz tam dedykowane kampanie oraz całą gamę inspiracji i wskazówek do stworzenia pięknego domu.