Trukusowe pojemniki z lunchem do pracy na czarnym blacie z kuchni

Lunch w pracy czy na uczelni wcale nie musi być nudny! Jeśli codziennie rano szykujesz sobie te same kanapki na wynos, sprawdź jakie urozmaicone i pełnowartościowe  posiłki możesz przygotować dzień wcześniej w domu i w co warto taki posiłek zapakować. 

Sztuka przygotowywania lunchu do pracy 

Szklany słoik jako pojemnik na lunch z sałatką oraz miseczki z pestkami granatu

Żyjemy bardzo intensywnie, a w natłoku obowiązków przygotowywanie wartościowych posiłków schodzi na drugi plan. Codzienne kupowanie przed pracą drożdżówki to zdecydowanie kilka kilogramów dodatkowo więcej. Z kolei zamawianie jedzenia do pracy, obciąża nasz portfel. Pozostaje zatem przygotowywanie jedzenia do pracy – jak to robić bez wysiłku? Przygotowując obiady do pracy na cały tydzień, kieruj się kilkoma zasadami. 

  1. W myśl zasady less-waste staraj się wykorzystywać jeden składnik do kilku posiłków. Przykładowo pół papryki pokrój do sałatki, a drugą połówkę wykorzystaj do sosu z warzyw. 
  2. Im prościej, tym lepiej. Lunch do pracy nie musi być czasochłonny w przygotowaniu. Liczy się pomysł. Nie musisz gotować wymagających posiłków rodem z najlepszych książek kucharskich. Postaw na znane Ci i lubiane przez Ciebie, proste potrawy. 
  3. Wybieraj przepisy jednogarnkowe. To duże ułatwienie dla organizacji, dzięki temu nie tracisz czasu na zmywaniu. 
  4. Szykuj potrawy na dwa dni. Lunchu nie trzeba gotować z dnia na dzień. Możesz spróbować przygotować go na 2 a nawet 3 dni. Dania gotowane jak najbardziej wytrzymają 3 dni w lodówce, sałatki i inne potrawy bez obróbki termicznej lepiej przygotować na dwa dni. 

Jeśli masz w pracy zgraną grupę kolegów możesz też zaproponować wspólne posiłki bazujące na tym, że codziennie ktoś inny gotuje dla wszystkich. Wtedy wprawdzie musisz poświęcić jakiś czas na gotowanie do pracy, ale za to w pozostałe dni tygodnia (jeśli grupa ma 5 osób), masz wolne. 

Lunch do pracy: 9 szybkich i sprawdzonych przepisów 

Lunch, czyli drugie śniadanie, to bardzo ważny punkt dnia. Pozwala zregenerować siły, dostarcza energii i daje chwilę wytchnienia. Lunche do pracy nie muszą być nudne, a już na pewno – mało wartościowe. Posiłki warto zaplanować już na początku tygodnia, aby zaoszczędzić czas i nie marnować żywności. Mamy dla Ciebie 9 wyjątkowych przepisów na prosty i smaczny lunch! 

Lunch do pracy z mięsem 

Makaron z kurczakiem w sezamie 

Makaron z kurczakiem i sezamem w białym talerzu

Składniki: 

  • 1 łyżka tahini 
  • Sok z 1 limonki 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 2 pieczone ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • ½ łyżeczki płatków chili i dodatkowo do podania 
  • 200g ugotowanego makaronu ryżowego 
  • 200g pieczonego kurczaka 
  • 1 pieczony bakłażan 
  • 1 starta marchewka 
  • ½ ogórek, pestki usunięte i pokrojone w półksiężyce 
  • ½ małe opakowanie mięty, grubo posiekane 

Krok 1: W dużej misce wymieszaj tahini, sok z limonki, sos sojowy, miąższ z pieczonego czosnku (wcześniej przeciśnięty przez praskę), olej sezamowy i płatki chili, dodając tyle wody, aby powstał kremowy dressing. 

Krok 2: Dodaj ugotowany makaron, pieczonego kurczaka (mogą być pozostałości z wczorajszego obiadu). Bakłażana i marchewkę grilluj.   

Krok 3:Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie delikatnie wymieszaj z ogórkiem i miętą. Podziel na dwa pojemniki, a następnie posyp kilkoma dodatkowymi płatkami chili. 

Mięsne klopsiki z makaronem z cukinii

zółty robot kuchenyy ze specjalną końcówką do wykrawania cukinii

Składniki: 

  • ½ średnia cebula, grubo posiekana 
  • 85 g tartej bułki 
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki 
  • 200g chudego mielonego mięsa wieprzowego 
  • 200g mielonego indyka 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżka mąki 
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • 1 łyżka masła 
  • 400 ml gorącego bulionu wołowego 
  • 2 łyżki śmietany 

Krok 1: Pokrój cebulę i pietruszkę. Dodaj mielone mięso, gałkę muszkatołową i przyprawy. 

Krok 2: Dodaj mięso mielone i bułkę tartą. Uformuj 20 klopsików wielkości orzecha i posyp mąką. 

Krok 3: Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki partiami, aż się zrumienią, a następnie ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową i osusz na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu. 

Krok 4: Roztop masło na patelni, a następnie posyp mąką i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 2 minuty, a następnie powoli dodaj bulion. Gotuj mieszając dalej, aż uzyskasz gęsty sos, następnie włóż klopsiki na patelnię i gotuj przez 5 minut. Dodaj śmietanę. Smakują obłędnie z makaronem z cukinii.

Sałatka z awokado, tuńczykiem i komosą 

Składniki: 

  • 100 g komosy ryżowej 
  • 3 łyżki oliwy extra vergine 
  • sok z 1 cytryny 
  •  ½ łyżki octu z białego wina 
  • 120 g tuńczyka 
  • 1 awokado pokrojone na kawałki 
  • 200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół 
  • 50 g fety, pokruszonej 
  • 50 g młodego szpinaku 
  • 2 łyżki ulubionych nasion np. prażonego słonecznika 

Krok 1: Opłucz komosę ryżową pod zimną wodą. Przełóż do rondla, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ziarna spuchną. Odcedź, a następnie przerzuć do miski, aby lekko ostygła. 

Krok 2: W międzyczasie w dzbanku połącz olej, sok z cytryny i ocet z dodatkiem przypraw. 

Krok 3: Po ostygnięciu komosy ryżowej wymieszaj z dressingiem i wszystkimi pozostałymi składnikami i dopraw. Podziel na talerze lub pudełka na lunch. 

Lunch do pracy wegetariański 

Sałatkowe wrapy 

Dwa wpracy z sałatką z awokado na drewnianej desce obok bialej miseczki z truskawkami

Składniki: 

  • 1 tortilla 
  • 2 łyżki hummusu 
  • 1 liść sałaty 
  • ¼ marchewki, posiekanej lub startej 
  • 4 paluszki ogórka i / lub 2 plastry awokado 
  • 1 łyżka świeżej salsy pomidorowej lub posiekanych pomidorów 
  • garść startego sera cheddar 

Krok 1: Ułóż tortillę płasko na desce, nałóż hummus i ułóż sałatę. Dodaj marchewkę, ogórek i / lub awokado i polej łyżką salsy. Całość posyp serem. 

Krok 2: Całość zwiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki, które możesz zapakować do lunchboxa. 

Wrapy możesz również jeść jako szybkie śniadanie – z pastą z jajka, szczypiorku i warzywami!

Pieczony tabbouleh kalafiorowy 

Biały, głęboki talerz z tabbouleh z kalafiora, nasion granatu oraz sałaty

Składniki: 

  • Duży kalafior 
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 25 g płatków migdałów 
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula 
  • 200 g fety 
  • 110 g nasion granatu 
  • sok z 1 cytryny 
  •  ½ drobno posiekanej natki pietruszki 
  • ½ opakowania drobno posiekanej mięty 

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 200C. Oczyść kalafiora i posiekaj różyczki na drobne kawałki.  Przełóż kalafior do dużej miski robota kuchennego, zblenduj przez 30 sekund, aż będzie przypominał ziarna kuskusu, a następnie przełóż do dużej miski. 

Krok 2: Kalafior wymieszaj z przyprawami i oliwą. Doprawić do smaku. 

Krok 3: Rozłóż kalafiorowy „kuskus” na dużej blaszce równą, cienką warstwą. Piecz przez 12 minut, mieszając w połowie, aby równomiernie się przypiekł, a następnie odstaw do ostygnięcia. 

Krok 4: Po osiągnięciu temperatury pokojowej, wymieszaj pozostałe składniki (fetę, cebulę, granati migdały) i dopraw do smaku, a następnie na końcu posyp listkami mięty. 

Zdrowa zupa marchewkowa 

Dwa talerze z zupą marchewkowa na czarnym stole pomyędzy solniczką a pieprzniczką

Składniki: 

  • 3 duże marchewki 
  • 1 łyżka startego imbiru 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  •  szczypta pieprzu cayenne 
  • 20 g chleba razowego 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 200 ml bulionu warzywnego 
  1. Marchewki obierz i posiekaj a następnie dodaj do blendera z imbirem, kurkumą, pieprzem cayenne, pieczywem razowym, kwaśną śmietaną i bulionem warzywnym. 
  2. Całość blenduj do otrzymania gładkiej masy. 
  3. Podawaj z łyżką śmietany i grzanką. 

Szukasz inspiracji na śniadanie, obiad lub kolację? Sprawdź nasze przepisy na:

Lunch do pracy wegański 

Kremowe curry z soczewicą i warzywami 

jutowy worek z czerwoną soczewica

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • posiekana cebula 
  • 1 łyżeczka kminku mielonego 
  • 1 łyżka curry w proszku 
  • 200g czerwonej soczewicy 
  • 2 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 
  •  1l bulionu warzywnego 
  • 400g obranych pomidorów koktajlowych 
  • 200g fasolki szparagowej 
  • 4 łyżki jogurtu greckiego plus więcej na wierzch, jeśli chcesz 
  • pół posiekanego pęczka kolendry 
  • ¼ ogórka drobno posiekanego 
  • chleb naan i ryż do podania 

Krok 1: Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do momentu aż będzie miękka.  Dodaj przyprawy i gotuj przez 1 minutę, następnie dodaj soczewicę, słodkie ziemniaki, bulion i pomidorki koktajlowe. 

Krok 2: Całość doprowadź do wrzenia, a następnie przykryć i duś na wolnym ogniu przez 20 minut, aż soczewica i słodkie ziemniaki będą miękkie. 

Krok 3: Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj przez kolejne 2 minuty, a następnie dodaj jogurt i trochę przypraw. Posyp kolendrą i posiekanym ogórkiem i podawaj z chlebem naan i ryżem. 

Pieczony kalafior z hummusem 

Biały talerz na drewnianym blacie z kawałkiem kalafiora oraz dyniowym hummusem

Składniki: 

  • 200 g kalafiora 
  • 200 g brokuła 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 50 g ugotowanej komosy ryżowej 
  • 2 ugotowane buraki pokrojone w plastry 
  • duża garść młodego szpinaku 
  • 10 prażonych i posiekanych orzechów włoskich 
  • 2 łyżki pasty tahini 
  • 3 łyżki hummusu 
  • 1 cytryna 

Krok 1: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Kalafior i brokuły włóż do dużej brytfanny z oliwą i posyp solą morską. Piecz przez 25-30 minut, aż się zrumienią i będa miekkie w środku. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Krok 2:  Do pojemnika wsyp komosę. Na wierzchu ułóż plasterki buraków, następnie szpinak, kalafior, brokuły i orzechy włoskie. W małym garnuszku połącz tahini, hummus, sok z cytryny i 1 łyżkę wody. Przed jedzeniem okryj dressingiem. Podawaj z kawałkami cytryny. 

Kanapka z sałatką z ciecierzycy 

kanapka zapakowana w woskowijkę, włożona do niebieskiego pudełka na kanapki

Składniki: 

  • 1 puszka ciecierzycy odsączona i wypłukana (425g) 
  • 55 g pikli drobno posiekanych 
  •  pół czerwonej cebuli (drobno posiekanej) 
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 
  • szczypta soli morskiej 
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanego kopru 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • czarny pieprz do smaku 

Krok 1: Używając tłuczka do ziemniaków, ugnieć ciecierzycę, aż większość zostanie zmiażdżona. Dodaj pikle, cebulę, majonez, musztardę, ocet, sól, koperek, opcjonalnie kurkumę i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj. 

Krok 2: Na ulubiony chleb nałóż pastę, połóż kiełki i przykryj drugą kromką. 

Nasza wskazówka: pasta z ciecierzycy będzie równie dobrze smakować na kanapce z awokado!

Lunch do pracy: jak wybierać pojemniki? 

Zabieranie ze sobą do pracy bądź szkoły posiłków nigdy nie było tak proste i tak stylowe. Pomagają w tym bowiem specjalne pojemniki, które są nie tylko wygodne, praktyczne, ale także wyjątkowo efektowne. Wybierając pudełko na lunch, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, by było wygodne i poręczne, a także dostosowane do rodzaju potraw. Jeśli jesteś fanem klasycznych obiadów z ziemniakami i surówką, lunchbox powinien mieć wewnętrzne przegródki. Z kolei wielbiciele sałatek powinni zwrócić uwagę na pojemniki w formie miseczek z oddzielnym pojemniczkiem na sos. 

Ważnym elementem jest materiał z którego potencjalny lunch box został wykonany. Czyli powinien być to pojemnik wolny od BPA, wykonany z bezpiecznych dla naszego zdrowia materiałów, które nie będą przenikać do żywności. Najlepiej, by pojemniki na obiad były przeznaczone do użytkowania w kuchence mikrofalowej. Pozwoli to na podgrzanie dania w tym samym pojemniku. 

Na rynku dostępnych jest też sporo ekologicznych alternatyw. Będą to klasyczne pojemniki wykonane ze szkła, ale także hit ostatniego sezonu – bambus. Jest jedną z najszybciej rosnących roślin wykorzystywanych w przemyśle – od posadzenia do ścięcia potrzebuje jedynie 3 lat, a więc produkcja nastawiona na drewno bambusowe jest znacznie bardziej ekologiczna. 

Również papierowe lub plastikowe woreczki śniadaniowe mają godnego następcę – wielokrotnego użytku torebkę papierową na kanapki. Wykonane zostały z impregnowanej celulozy – dzięki temu, nadają się do mycia i służyć będą na lata. 

Luch to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Jak widzisz, jego przygotowanie nie jest skomplikowane. A jeśli szukasz dalszych przepisów i wskazówek, zarejestruj się na Westwing i bądź na bieżąco.