Mazurek wielkanocny z różowym lukrem i dekoracjami

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w ciągu roku w kulturze chrześcijańskiej. To czas zadumy i celebracji nowego życia. Dodatkowo święto to wypada w najpiękniejszym okresie, czyli wiosną! Czy zatem już planujesz świąteczne śniadanie i pyszne wypieki? Mamy dla Ciebie sprawdzone przepisy na mazurek wielkanocny, dzięki którym oczarujesz kubki smakowe wszystkich swoich gości! Zainspiruj się z Westwing!   

Mazurek wielkanocny – historia i tradycja 

Analizując symbole wielkanocne na myśl nasuwa się nam zajączek wielkanocny, pisanki  czy koszyczki wielkanocne, nie może jednak zabraknąć pysznego mazurka, który króluje w Polsce już od XVII wieku. Co ciekawe, tradycja ta nie wywodzi się z naszych ziem. Prawdopodobnie mazurek wielkanocny przybył do nas z Turcji i początkowo był formą nagrody na zakończenie Wielkiego Postu, dla tych którzy wytrzymali czterdzieści dni dni bez mięsa i różnych deserów. Wzory z lukru, daktyle, orzechy i inne pyszności, które zdobią ten świąteczny wypiek, mają nawiązywać do drogocennych dywanów, które kojarzą się właśnie z Azją. Skąd w Polsce wzięła się nazwa “mazurek”? Mazurami nazywani byli kiedyś mieszkańcy Mazowsza, a to właśnie tam rozpoczęto wypiekanie tradycyjnych ciast, później zwanych mazurkami.  

Jak przygotować ciasto na tradycyjny mazurek wielkanocny? 

Mazurek wielkanocny to tradycyjny świąteczny wypiek z kategorii najlepsze ciasta na Wielkanoc. Próżno jednak szukać jednego uniwersalnego przepisu na ciasto. Ile gospodyń i cukierników – tyle wersji. Jeśli jednak właśnie przygotowywujesz menu na Wielkanoc, mamy dla Ciebie naszą propozycję świątecznego mazurka.  

Przede wszystkim istnieje niezliczona ilość wersji tego wypieku. Najważniejszą wytyczną jest jednak to, by był on słodki i niski (nie powinien przekraczać 4 cm). Kształt mazurka to jedynie Twoja wyobraźnia. Najczęściej spotykamy wersje prostokątne lub kwadratowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec ciasto w kształcie pisanki czy kwiatka.  

Składniki

  • 500 g mąki krupczatki; 
  • 250 g masła; 
  • 3 żółtka; 
  • 1 jajko; 
  • 2 szklanki cukru; 
  • 2 łyżki cukru pudru; 
  • garść migdałów; 
  • szklanka śmietany 30 %; 
  • cukier waniliowy 
  1. Mąkę utrzyj z masłem i cukrem, następnie dodaj jajko i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Trochę ciasta odłóż na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurków.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i rozłóż na blaszce. Z odłożonego ciasta uformuj wałki i nadaj kształt mazurkowi. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Piecz 10-20 minut.  
  3. Do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier puder i cukier wanilinowy. Gotuj około 10 minut do momentu wrzenia. Po zdjęciu z ognia ucieraj przez chwilę drewnianą łyżką by rozbić pozostałe grudki cukru. Gotową pomadę wylej na mazurki i dekoracyjne rozsmaruj, udekoruj płatkami migdałów oraz orzechami. 

 Przepis na mazurek kajmakowy 

Mazurek kajmakowy to prawdziwa klasyka gatunku, mając na myśli tradycje wielkanocne. Bajecznie prosty do przygotowania, a w smaku? Poezja! Co będzie Ci potrzebne?  

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść migdałów i innych orzechów do dekoracji
  • kilka rodzynek sułtanek

Na stolnicę wysyp 300 g przesianej mąki pszennej lub krupczatki. Dodaj 200 g zimnego masła, 80 g cukru pudru, 30 g cukru wanilinowego, a także 3 żółtka. Zagnieć gładkie, kruche ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 5mm w dowolnym kształcie. Przełóż ciasto na blaszkę. Boki udekoruj widelcem lekko wciskając go wzdłuż boków ciasta. Piec około 17-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zarumieni. Po ostygnięciu ciasta, nałóż na nie masę kajmakową. Teraz czas na dekorację ciasta orzechami i rodzynkami wedle uznania. Gotowe! 

Mazurek wielkanocny z czekoladą 

Ach ta czekolada! Pasuje do wszystkiego, a zwłaszcza do świątecznych wypieków. Sprawdź zatem nasz przepis na czekoladowego mazurka. Przepis na ciasto znajdziesz w poprzednim akapicie. Teraz przejdziemy od razu do wykonania czekoladowej masy.  

Składniki: 

  • 1/2 szklanki mleka (125 ml) 
  • 1/2 szklanki białego cukru (90 g) 
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao 
  • 120 g masła (3/5 kostki) 
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku (200 g) 
  • dodatkowo: bakalie do dekoracji 

Rozpuść w rondlu cukier, masło, mleko i kakao. Odstaw masę do lekkiego ostudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodaj przesiane przez sito mleko w proszku i intensywnie zamieszaj. Ciepłą masę wylej na upieczony spód. Zostaw do ostudzenia, udekoruj połówkami orzechów lub np. płatkami migdałowymi i żurawiną. Mazurek czekoladowy należy wstawić na kilka godzin do lodówki by całkowicie stężał. Gotowe! Proste, prawda?  

Mazurek pisanka 

Malowanie jajek to jedna  podstawowych tradycji wielkanocnych. Co Ty na to, by kształt ten i wyjątkowe wzory, przenieść także na mazurka? To co na wierzchu świątecznego wypieku, zależy wyłącznie od Ciebie, my zaproponowaliśmy białą czekoladę. Podobnie jak poprzednio, przepis na ciasto znajdziesz w powyższych akapitach, a my przejdziemy od razu do polewy.  

Składniki:  

  • konfitura np. limonkowa 
  • 100 g białej czekolady 
  •  50 ml śmietany 30 proc. 
  • posypka/bakalie 

Gotowe, wyrobione ciasto rozwałkuj w kształcie pisanki. Najlepiej jest wyciąć ten kształt wcześniej na papierze i dociąć ciasto. Pozostałe kawałki wykorzystaj jako dekoracje na brzegach pisanki. Spód upieczonego już ciasta, posmaruj konfiturą limonkową. Następnie posiekaj drobno czekoladę i rozpuść ze śmietaną. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw na 2-3 minuty. Wylej całość na mazurka i pozostaw do stężenia.  

Mazurek wegański 

Przed Tobą wegańska Wielkanoc? Przygotuj wegańskiego mazurka! To bardzo proste.  

Składniki:  

  • 200 g mąki jaglanej 
  • 100 g kaszki kukurydzianej 
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 100 ml wrzątku 
  • 150 g masła lub margaryny 
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • powidła śliwkowe 
  • migdały 

Zmiel siemię lniane i zalej je wrzątkiem. Wymieszaj widelcem, a następnie blenderem. Zmieszaj wszystkie składniki (z wyjątkiem powideł i migdałów) i zagnieć z ciasta kulkę.  Ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, tworząc kształt mazurka. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie, jak ciasto ostygnie, połóż powidła i udekoruj wierzch migdałami.  

Czym udekorować mazurki?  

Mazurek wielkanocny to prawdziwa improwizacja. Możesz tworzyć dowolne nadzienia jak i dekoracje na wierzchu ciasta. Do Twojej dyspozycji są przede wszystkim masa kajmakowa oraz masa marcepanowa, ale także czekolada i pyszne powidła. Jako dodatki polecamy orzechy, a przede wszystkim migdały. Dodatkowo, świetnie sprawdzą się rodzynki i inne bakalie. Możesz wykorzystać również kolorowy lukier lub kandyzowane owoce. Wisienką na torcie będą gotowe cukrowe dekoracje przedstawiające np. bazie wielkanocne. Piękne mazurki to nie tylko uczta na naszych kubków smakowych, ale również wyjątkowa dekoracja stołu na Wielkanoc.  

Mazurek wielkanocny to nieprzyzwoicie słodkie i wyjątkowo pyszne ciasto, które musi znaleźć się na Twoim Wielkanocnym stole. Jak widzisz, jego wykonanie wcale nie jest takie trudne! Po więcej inspiracji – zarejestruj się na Westwing. Mamy dla Ciebie dedykowane kampanie i całą gamę inspiracji do stworzenia pięknego domu i dekoracji na święta!