Ludzie wnoszący toast

Sylwester już za chwilę, czas więc zaplanować wyjątkowe menu sylwestrowe, którym zachwycisz swoich gości! Na przyjęciu sylwestrowym sprawdzą się nie tylko smaczne i poręczne przekąski, ale również, idealne na zimę, potrawy podawane na gorąco. Aby ułatwić Ci przygotowania do powitania Nowego Roku, mamy dla Ciebie kilka pomysłów na wyjątkowe przepisy. Nie martw się, wszystkie są proste w przygotowaniu! To co, zaczynamy? 

Jak zorganizować kolację sylwestrową – checklista 

Przed Tobą zorganizowanie imprezy sylwestrowej z rodziną lub przyjaciółmi? Oto kilka elementów Twojej obowiązkowej checklisty, o których nie możesz zapomnieć. Podpowiemy, jak z głową zaplanować menu sylwestrowe w tym drinki na sylwestra oraz zabawy na sylwestra 

  1. Sporządź listę gości

    To podstawa podczas planowania każdej imprezy. Od tej liczby uzależnione są Twoja zakupy oraz aranżacja całego miejsca imprezy.

  2. Zaplanuj menu

    Dowiedz się czy zaproszeni przez Ciebie goście jedzą mięso czy może preferują menu wegetariańskie. Ważnym elementem jest również alkohol. Tworząc menu zaplanuj również drinki bezalkoholowe. Po stworzeniu listy zakupów, udaj się w celu jej realizacji. Nie zostawiaj tego na ostatni moment. 

  3. Miejsce na zabawę

    Jeśli przyjęcie sylwestrowe odbywa się w Twoim domu, zadbaj by była w nim odpowiednia przestrzeń do zabaw. Podziel pomieszczenie na strefę do jedzenia oraz tę na tańce.

  4. Dodatkowe atrakcje

    Oprócz zabawy tanecznej, która zwykle rozkwita w dalszej części imprezy, gdy goście są już rozluźnieni, świetnym pomysłem na Sylwestra będzie zaplanowanie gier rozrywkowych typu Taboo, 5 sekund. Możesz również zorganizować przyjęcie na które każdy ma przygotować przebranie. Nie zapomnij też o odpowiednich dekoracjach sylwestrowych

Działaj z wyprzedzeniem! Impreza sylwestrowa na kilkanaście osób może być sporym wyzwaniem zarówno operacyjnym, jak i finansowym. Ważne, abyś wszystko zaplanował z odpowiednim wyprzedzeniem, co pozwoli Ci uniknąć niepotrzebnego stresu.  

Tradycyjne menu sylwestrowe 

Nadchodzący Nowy Rok zawsze wiąże się z oczekiwaniami, że spełnią się nasze życzenia noworoczne i marzenia – że będzie po prostu lepiej. W wielu krajach podczas sylwestrowej nocy ludzie raczą się specjalnymi potrawami, które według przesądów i wierzeń mają zapewnić im pomyślność. Które potrawy symbolizują szczęście w Polsce?  

Od wieków wierzono, że od tego, jak spędzimy sylwestrowy dzień i noc zależy nasze szczęście w Nowym Roku. Na Podhalu obfitość miały zapewnić kieszenie pełne drobnych monet. Wrzucano je także do miski z wodą podczas wieczornej kąpieli. Powodzenie w sprawach finansowych ma również zapewnić noszenie przez cały rok w portfelu łusek z wigilijnego karpia. Na sylwestrowym stole nie może również zabraknąć śledzia, który zwiastuje obfitość.  

Przystawki i przekąski na sylwestra 

Mini tortille szynką 

Składniki: 

  • tortille 
  • majonez 
  • szynka parmeńska 
  • ser żółty 
  • mieszanka sałat 
  • czerwona papryka 
  • sól 
  • pieprz 

Najpierw na przygotowany placek wyłóż 2 łyżki majonezu i rozsmaruj równo po powierzchni. Następnie wyłóż warstwę szynki parmeńskiej i sera. Placek dopraw solą i pieprzem, a następnie ułóż na połowie mieszankę sałat oraz pokrojoną w paski paprykę.  

Całość zwijamy, zaczynając od części z sałatą, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na 30 minut. Podawaj tortille pokrojone na mniejsze kawałki.  

Paluszki krabowe w panierce panko 

Składniki:  

  • 8 paluszków krabowych (Surimi) – ok. 125 g 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 1/3 łyżeczki papryki słodka 
  • szczypta papryki chilli 
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 3 czubate łyżki japońskiej panierki Panko 
  • 2 czubate łyżeczki ziaren sezamu 
  • 3 łyżki oleju do smażenia do smażenia 

Rozpakować surimi, osuszyć, a następnie oprószyć mąką pszenną. W miseczce rozbić i rozbełtać jajko. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz paprykę słodką, chilli i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać. Każdy paluszek obtocz dokładnie w jajku i przyprawach. Na płaski talerzyk wysyp panierkę panko oraz sezam, wymieszaj. Każdy kawałek surimi obtocz dokładnie w panierce. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Smaż surimi na średnim ogniu przez 1-2 minuty, z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij paluszki krabowe z patelni. Usmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi sosami.  

Menu sylwestrowe: główne danie 

Tarta z porem i łososiem 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 120 g zimnego masła z lodówki 
  • 4 łyżki bardzo zimnej wody 
  • sól 
  • 100-150 g świeżego łososia (filet bez skóry) 
  • 1 spory por 
  • 2-3 łyżki masła 
  • 4 jajka 
  • 200 g śmietanki 30% (kremówki) 
  • sól i pieprz 
  • 80 g sera gouda lub twardego sera owczego 
  • świeże zioła (np koperek) lub rukola do podania 

Najpierw dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w mniejszą kostkę, pół łyżeczki soli i do tego 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagniataj rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Wylep ciastem formę do tarty, tak aby stworzyć równomierny spód i boki. Widelcem ponakłuwać tartę na spodzie i wstaw ją do lodówki na około 1 godzinę. 

Z pora odkrój zielone części. Opłucz i pokrój na wstążki. Na dużej patelni rozgrzej masło a następnie na średnim ogniu duś pora na maśle do miękkości. Pod koniec dodaj 1/2 łyżeczki soli i z 1/3 łyżeczki pieprzu. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wszystko dokładnie połącz. 

Wyjmij z lodówki ciasto. Na spód wyłóż duszonego pora. Na porze układaj łososia pokrojonego w kostkę 1,5-2 cm. Dodaj do tarty jajka ze śmietaną, a na koniec posyp wszystko startym serem. Rozgrzej wcześniej piekarnik do 180 st C i delikatnie wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut aż tarta się pięknie zezłoci na górze. 

Pad thai z kurczakiem 

Składniki: 

  • 200 g makaronu ryżowego 
  • pierś z kurczaka 
  • pół szalotki lub 2 -3 dymki ze szczypiorem 
  • garść kiełków fasoli mung 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oleju 
  • 3 łyżki sosu rybnego 
  • 1 łyżka sosu ostrygowego 
  • garść rozgniecionych orzeszków ziemnych 
  • łyżeczka brązowego cukru 
  • 1 limonka 
  • 1 -2 papryczki chilli 
  • 2 jajka 
  • 1 limonka do podania 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Z czosnku, sosu rybnego, sosu ostrygowego, połowy szalotki lub białej części dymki, papryczek chilli, soku z limonki i cukru przygotuj sos w blenderze.  

Do woka dodaj łyżkę oleju. Rozgrzej go i wrzuć namoczony makaron i przygotowany sos. Smaż aż makaron zmięknie. Przełóż makaron na talerz i w tym samym woku wlej olej i podsmaż pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka. Po usmażeniu dodaj ponownie makaron, smaż 2 minuty i zgarnij całość na bok patelni. Na wolnej części wbij jaja i zetnij je szybko po czym wymieszaj całość dania na patelni. 

Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, posiekaną dymkę z zielonym szczypiorem oraz rozgniecione orzeszki ziemne. Podawaj od razu z cząstkami limonki. 

Ciasta na Sylwestra

Nieważne czy planujesz sylwester nad morzem czy sylwester w górach. Oprócz imprezowych drinków nie może zabraknąć także przekąsek. Także tych słodkich. W końcu słodyczy nigdy za wiele!  

Szybki sernik 

Składniki:  

  • 150 g herbatników
  • 1 kg serka puszystego
  • 8 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 

Polewa: 

  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • kolorowa posypka 

Najpierw białka oddzielić od żółtek. Żółtka ucierać z cukrem, a po uzyskaniu gładkiej masy dodaj budyń, wciąż miksując. Kolejny krok to dodanie sera powoli, łyżka po łyżce. Białka należy ubić na sztywno i dodać do masy, mieszając drewnianą łyżką. 

Na dnie blachy należy położyć papier do pieczenia, na nim herbatniki. Te należy zalać masą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu studzić przez 15 min w zamkniętym piekarniku i kolejne 15 minut w otwartym.  

Polewa: do roztopionego na patelni masła dodać cukier puder, a po jego roztopieniu mleko. Po zagotowaniu należy dodać kakao i po wymieszaniu od razu wylać na ciasto. Studzić w lodówce. 

Szybkie brownie  

Składniki: 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki 
  • 2 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego 
  • 4 jajka  
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

Najpierw wymieszaj w jednej misce wszystkie suche składniki. W drugiej połącz ze sobą wszystkie mokre. Następnie delikatnie, za pomocą widelca, wymieszaj ze sobą zawartość tych dwóch misek. Całość wlej do wysmarowanej masłem blachy. Na koniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. 

Menu sylwestrowe: po wegetariańsku 

Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa. Organizując sylwester i planując menu sylwestrowe, weź pod uwagę potrawy wege. Przekąski zawsze sprawdzają się na imprezie. Możesz też zrobić wegańskie przekąski takie jak chipsy z warzyw, frytki z dyni lub batatów albo przekąski z ciasta francuskiego z różnymi serami. Na imprezie finger food czyli różnego rodzaju przekąski sprawdzają się świetnie, ale pamiętaj także o bardziej sycących daniach. Zrób sałatkę lub pasztet wegański, który można zjeść z chrzanem lub położyć na pieczywo. Quinoa czy kasza jaglana świetnie smakują z różnego rodzaju warzywami, a robi się je szybko. 

Menu sylwestrowe: sałatki

Jeśli lubisz urozmaicone potrawy, to warto zainteresować się przepisami na sałatki sylwestrowe. Mogą być w wersji wytrawnej jak i owocowej.  

Sałatka gyros 

Składniki:  

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 10 łyżeczek przyprawy gyros 
  • 1 czerwona cebula 
  • 10-15 małych pomidorków 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 długi ogórek 
  • 5-6 ogórków konserwowych  
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • 1/2 główki sałaty lodowej 
  • pół szklanki majonezu  
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 

Najpierw pokrój pierś z kurczaka w małe kawałki i zamarynuj w przyprawie do gyrosa. Pozostaw mięso przez 30 minut zanim zaczniesz je smażyć. W tym czasie przygotuj warzywa, pokrój wszystkie w mniejsze kawałki, tak aby łatwo było je jeść w sałatce. Potem podsmaż na oliwie kurczaka, smażenie powinno potrwać około 10 minut. Usmażonego kurczaka włóż do salaterki, a następnie układaj kolejne piętra z warzyw – cebula, pomidory, papryka, kukurydza, ogórki świeże i ogórki konserwowe, sałata. Na koniec z majonezu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki dodaj jeszcze tabasco. Sałatkę podawaj z sosem. 

Sałatka z tuńczykiem 

Składniki: 

  • 2 garści dowolnych liści sałaty
  • 100 – 150 g tuńczyka w oleju z puszki 
  • 2 jaja ugotowane na półtwardo 
  • 10-15 pomidorków koktajlowych 
  • 8-12 kuleczek mozzarelli  
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki 
  • 8-12 oliwek czarnych 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 

Najpierw ugotuj jaja na półtwardo, obierz i przekrój na pół. Na talerze połóż sałatę, jaja, tuńczyka z puszki, pokrojone pomidorki, mozzarellę i kukurydzę. Z pozostałych składników przygotuj sos mieszając wszystko bardzo dokładnie. Sosem polej sałatkę i podawaj sałatkę od razu. 

Jak wygląda menu sylwestrowe w innych krajach? 

Istnieje wiele ciekawych, sylwestrowych i noworocznych tradycji. W Grecji gość, który znajdzie w świątecznym cieście monetę może się spodziewać samych dobrych wydarzeń. W Hiszpanii o północy, równocześnie z uderzeniami zegara, należy zjeść 12 winogron. Najlepiej jest wtedy stać na lewej stopie – tak aby w Nowy Rok wejść z impetem, czyli „prawą nogą”.  

W słonecznej Italii szczęście w Nowym Roku ma zagwarantować czerwona bielizna, podczas gdy w Brazylii – kreacja w kolorze białym, symbolizującym spokój i pomyślność. Według noworocznej tradycji mieszkańców Holandii w ostatni dzień roku każdy powinien zjeść pączka. Jak wskazują holenderskie legendy, spożywający ten przysmak zostaną chronieni przed gniewem złej bogini Perchty, która rozcina żołądki buntownikom. Tradycyjnym sylwestrowym zwyczajem w Norwegii jest serwowanie puddingu ryżowego, w którym ukryty jest sporych rozmiarów migdał. Osoba, która na niego trafi w swojej porcji, będzie miała szczęście w nowym roku.  

Menu sylwestrowe to bardzo ważny element tej wyjątkowej nocy. Organizując przyjęcie postaw na dobry plan i jego realizację krok po kroku. A jeśli szukasz dalszych wskazówek – zarejestruj się na Westwing gdzie czekają na Ciebie dedykowane kampanie i cała gama inspiracji do stworzenia pięknego domu.