Nalewka z czarnej porzeczki w szkle obok rośliny

W życiu każdego człowieka przychodzi taki moment, że zaczynamy myśleć o tworzeniu domowych przetworów! Pozytywnym skutkiem tych myśli mogą być pyszne soki, dżemy, nalewki wspomagające nasz organizm, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Mamy nadzieję, że sprawdzając wyjątkowe właściwości porzeczki, uda nam się namówić Cię na spróbowanie swoich sił w nalewkach! Nalewka z czarnej porzeczki to kombo witaminowe, a do tego wyjątkowy smak! Mamy dla Ciebie przepis krok po kroku jak ją wykonać samodzielnie! Zainspiruj się z Westwing.  

Nalewka z czarnej porzeczki – dlaczego warto ją robić? 

Czarna porzeczka to magiczny smak i zapach wakacji. Jest to owoc prawdziwie wielozadaniowy. Świetnie łączy się ze słodkimi wypiekami, jest idealnym dodatkiem do mięs, serów, pasztetów. Można ją również podjadać prosto z krzaka. Tymczasem jej właściwości zdrowotne są doceniane już od XVII wieku, kiedy została okrzyknięta mianem „eliksiru młodości”.  

Na co pomaga czarna porzeczka i nalewka z czarnej porzeczki? Wiadomo oczywiście, że alkohol w nadmiarze szkodzi zdrowiu, ale spożywanie niewielkiej ilości trunku przygotowanego na tym aromatycznym owocu posiada szereg zalet dla naszego zdrowia. Czarna porzeczka prawdziwa bomba witaminowa, której regularne spożywanie może całkowicie zastąpić przyjmowanie witaminy C w tabletkach (tu podobne właściwości ma również nalewka z głogu oraz nalewka z pigwy – cała masa witamin!), a co za tym idzie – naturalnie wspomóc naszą odporność. Zawiera także witaminy z grupy B, błonnik, minerały oraz sporo flawonoidów, związków, które działają detoksykująco, przeciwstarzeniowo i obniżają poziom złego cholesterolu. Prozdrowotne właściwości czarnej porzeczki przypisuje się też rutynie, uszczelniającej naczynia krwionośne oraz ułatwiającej przyswajanie wspomnianej wcześniej witaminy C, mającym działanie antybakteryjne antocyjanom, a także kwercetynie, działającej moczopędnie i oczyszczająco na drogi moczowe. Znajdują się w niej również mikroelementy i kwasy organiczne: luteina, garbniki, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne i pektyny. 

Picie nalewki z czarnej porzeczki poleca się przy: 

  • stanach migrenowych
  • zaburzeniach trawienia i nieprawidłowej pracy jelit 
  • niestrawności
  • bólu gardła i anginie
  • chorobach górnych dróg oddechowych

Porzeczki są roślinami naturalnie występującymi na obszarze Europy i Azji. Szacuje się, że na obszarach o klimacie umiarkowanym na całej półkuli północnej występuje w stanie dzikim aż około 150 gatunków tych krzewów. W Polsce natomiast spotkać możemy 6 z nich, dokładnie 3- czerwone i 3 czarne (Titania, Bona Ceres). 

Prozdrowotne są także liście czarnej porzeczki. W tradycyjnej medynie ludowej okłady z liści czarnej porzeczki stosuje się na trudno gojące się rany. Są także naturalnym lekarstwem na ukąszenia owadów, np. komarów. Jak widzisz, owoc ten posiada nieocenione pokłady witamin. Warto więc wykorzystywać go w domowych przetworach i nalewkach! 

Kiedy ją przygotować? 

Jak do każdej nalewki, najlepiej używać świeżych i koniecznie dojrzałych owoców czarnej porzeczki, które dostępne są na przełomie lipca i sierpnia. Wtedy właśnie krzaki porzeczki uginają się od ilości owoców. W końcu to właśnie lato zachwyca nas pysznymi i zdrowymi owocami prosto z krzaka. Jeśli jednak przegapisz moment zbiorów porzeczek, nie musisz się martwić. Do nalewki możesz użyć także owoców mrożonych.  

Nalewka z czarnej porzeczki – czego będziesz potrzebować?

Taka domowa nalewka to świetny i naturalny środek o właściwościach antywirusowych i przeciwzapalnych. Kryje w sobie sporo witamin i mikroelementów, a do tego jak smakuje! Jej przygotowanie nie powinno spędzać Ci snu z powiek. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę przydatnych elementów oraz składników. Sprawdź, czego potrzebujesz do wykonania swojej domowej nalewki.  

Składniki:  

  • 1 kg czarnej porzeczki 
  • 1/2 kg cukru 
  • pół litra spirytusu 96% 
  • szklanka wody (250ml) 
  • kilka liści z krzaka czarnej porzeczki  

Narzędzia: 

  • Naczynie do podania. Samą nalewkę powinniśmy przelać do eleganckiej karafki i dopiero z niej przelewać trunek do kieliszków. A jak dobrać kieliszki do nalewek? Na pewno nie powinny być takie same jak do wina czy do wódki. Nalewki podawaj w malutkich kieliszkach na wysokiej nóżce, do 50 ml pojemności. 
  • Duży słój. To właśnie w nim będzie leżakować i nabierać smaku nalewka.  
  • Nóż do krojenia.  
  • Gaza. Jej zadaniem jest nie tylko filtracja nalewki. Na początku służy jako pokrywka słoiki, przepuszczając powietrze do roztworu.  
  • Durszlak. Do odsączania nadmiaru wody.  

Przepis 

Chociaż alkohol należy spożywać z umiarem – domowa nalewka to z pewnością napój, w którym nie znajdziemy sztucznych dodatków ani konserwantów. Nalewka z czarnej porzeczki, podobnie jak nalewka z orzecha włoskiego, bogata jest w cały szereg witamin. Dobra nalewka charakteryzuje się, świeżymi i dojrzałymi owocami, dzięki temu z pewnością napój wyjdzie smaczniejszy. Specjalnie dla Ciebie opisaliśmy krok po kroku proces powstawania nalewki!  

  1. Czas przygotować owoce. Należy dokładnie je opłukać w zimnej wodzie i pozbawić szypułek. To drugie może okazać się żmudnym zajęciem, gdyż są one bardzo małe. Następnie odsącz je na sitku lub durszlaku.  

  2. Owoce wrzuć do słoja i zasypuj stopniowo cukrem. Dodaj kilka liści z krzaka czarnej porzeczki, które nadają wyrazistego smaku i aromatu. Potrząśnij lekko słojem, by owoce całe oblepione były cukrem.

  3. Całość zalej wodą i następnie spirytusem. Ważna jest kolejność: najpierw wlej szklankę wody, a potem pół litra spirytusu 96% (aby nie „popalić” owoców).  

  4. Gdy owoce są zalane alkoholem, należy zakręcić słoik i  tak przygotowaną nalewkę odstawić w ciepłe i ciemne miejsce np. do szafki kuchennej, na 6 – 8 tygodni. W pierwszych 2 tygodniach co kilka dni możesz potrząsnąć słojem, aby wszystko lepiej się wymieszało. 

  5. Po upływie 6-8 tygodni maceracji, odcedź nalewkę z owoców oraz osadów. Na sicie umieść kilka warstw złożonej gazy i zlej płyn z naczynia. Następnie nalewkę rozlewaj do butelek.

W celu urozmaicenia smaku, możesz także dodać laskę wanilii oraz przyprawy korzenne: 3 goździki, 2 szczypty cynamonu na każdy 1 kg porzeczek.  

Nalewka z czarnej porzeczki – jak ją przechowywać? 

Nalewka z czarnej porzeczki inaczej nazywana “Smorodinówka” to bardzo smaczny i zdrowy trunek. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętych butelkach. Powinny być one umieszczane w ciemnym ciepłym miejscu jak np. szafka w kuchni czy spiżarni. Po przygotowaniu i rozlaniu do butelek nalewki, powinna ona leżakować około 6-8 miesięcy. Im więcej dasz jej czasu, tym bardziej głęboki i mocny smak uzyskasz.  

Nalewka z czarnej porzeczki ma wiele pozytywnych właściwości! Wpływa na nasz organizm oraz hamuje rozwój wielu chorób. Dodatkowo wykonana samodzielnie, daje nam dodatkową satysfakcję. Nie czekaj, bo jej wykonanie wcale nie jest trudne! Polecamy Ci także inne nasze przepisy na nalewkę z malin i nalewkę z truskawek. A jeśli szukasz dalszych porad, zarejestruj się na Westwing. Mamy dla Ciebie dedykowane kampanie oraz całą gamę inspiracji do stworzenia pięknego domu!