Nalewka z głogu oraz porozrzucane owoce na stole

Uwielbiasz korzystać z sezonowych darów natury, tworząc wyjątkowe, zdrowie i przede wszystkim pyszne domowe przetwory? Co powiesz, by wypróbować swoich sił w produkcji domowych nalewek? Nalewka z głogu to wyjątkowo smaczny sposób leczenia dolegliwości związanych ze schorzeniami układu krążenia. Ma też wiele innych wyjątkowych właściwości, które opisaliśmy poniżej. Jak zrobić domową nalewkę z głogu? Sprawdź nasz przepis!  

Nalewka z głogu – właściwości zdrowotne 

Głóg to niewymagająca, popularna i często spotykana na terenie Polski roślina. Jej odmiany kwitnące na biało i jasnoróżowo charakteryzują się istotnymi prozdrowotnymi walorami. Co ciekawe, uważany jest za jedną z najstarszych roślin w Europie używaną do celów leczniczych. W Polsce można go spotkać zwłaszcza na niżu zachodnim oraz niższych partiach górskich. Krzew ten sięga 3-4 metrów, ale niektóre drzewka mogą mieć nawet dwukrotnie więcej. Charakteryzuje się gałęziami z niewielkimi, ostrymi kolcami. Ma ciemnozielone liście, a kwiaty głogu są z kolei różowe lub białe. Owoc głogu zaś charakteryzuje się ciemno czerwoną, brunatną barwą i posiada w środku pestkę. 

Do jednych z najbardziej znanych właściwości prozdrowotnych głogu zalicza się jego korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Badania wykazują, że głóg może mieć właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy. Zarówno kwiaty, jak i owoce głogu zawierają niezwykle dużą ilość witaminy C i witaminy PP. Oprócz tego w głogu znaleźć można witaminę A i witaminę B. Roślina ta jest również świetnym źródłem garbników i pektyn (odpowiadających za uczucie sytości i prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawiają ich perystaltykę i regulują proces wypróżniania) oraz flawonoidów. Do innych właściwości prozdrowotnych zaliczyć zatem można: działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, wpływające na niestrawność, biegunki i właściwe trawienie, co również zapewnia nalewka z orzecha włoskiego. Warto przy tym zauważyć, że prozdrowotne działanie głogu nie objawia się w krótkim czasie. Kluczem do sukcesu jest więc regularność w jego spożywaniu. 

Stosowanie głogu w wersji dostępnej w  aptece w różnej formie, ale zwłaszcza nalewka z głogu została podsumowana przez naukowców jako jedno z rozwiązań pomocniczych, w celu zmniejszenia skutków stosowania diety bogatej w tłuszcz. 

Nalewka z głogu – kiedy ją przygotować? 

Na przetwory przeznacza się głównie owoce głogu, które zbierane są w momencie, gdy mają ciemnoczerwoną barwę. Można je suszyć lub przetwarzać od razu po zbiorze. Owoce głogu, jak i inne owoce do nalewek powinno się pozyskiwać z drzew oddalonych od dróg szybkiego ruchu i obszarów uprzemysłowionych. Najlepszym miejscem będą parki lub tereny działkowe. Owoce głogu powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli jednak nie chcesz czekać na ochłodzenie, możesz oszukać trochę matkę naturę i po zbiorach umieścić głóg w zamrażarce na jedną noc. Po tym czasie możesz zabierać się za proces tworzenia nalewki. Niestety na jego pyszne efekty też należy chwilę poczekać. Gotowa nalewka z głogu powinna leżakować jak najdłużej – najlepszy smak osiągnie po 8 miesiącach lub nawet po roku. Proces leżakowania uwielbia też nalewka z pigwy czy nalewka truskawek. Jeśli zależy Ci na mocnym smaku – musisz dać im chwilę.  

Lista potrzebnych składników i narzędzi 

Na całe szczęście, sporządzenie leczniczej i smacznej nalewki z głogu nie jest przesadnie skomplikowane. Jak zrobić nalewkę z głogu? Przede wszystkim należy zgromadzić odpowiedniej jakości produkty oraz potrzebne narzędzia. Najmocniejsze nalewki oparte są na bazie spirytusu, do produkcji lżejszych można wykorzystać wódkę. Do sporządzenia nalewki z głogu warto użyć przemarzniętych owoców, dzięki czemu będzie ona smaczniejsza, a składniki odżywcze bardziej skoncentrowane. Od czego zacząć w takim razie pracę? Do przygotowania nalewki potrzeba: 

  • butelki z ciemnego szkła 
  • szczelnego słoika 
  • narzędzia do filtracji (może to być np. lniana szmatka, gaza czy filtr do kawy) 
  • alkoholu (około 70% (te wyżej procentowe jedynie zakonserwują produkt, który się nimi zaleje)) 
  • produktu, na bazie którego nalewka ma być wykonana 
  • cukru (opcjonalnie) 

Nalewka z głogu – przepis 

Przepis na nalewkę z głogu wcale nie jest trudny. Receptur na ten napój jest bardzo dużo. Można dodawać do niego przeróżne składniki. Goździki, mód, cynamon, a to tylko niektóre z nich.  To od Ciebie i Twoich preferencji smakowych zależy, co znajdzie się w tym zacnym domowym przetworze. Sprawdź naszą propozycję na nalewkę z głogu! 

Składniki:  

  • 1 kg świeżych owoców głogu
  • 2 litry wódki
  • 50 g suszonych śliwek 
  • pół laski wanilii lub ekstrakt z wanilii
  • 10 g rodzynek
  • 200 g miodu 
  • sok z 1,5 cytryny

  1. Owoce (śliwki, głóg, rodzynki) rozgnieć, tworząc owocową pulpę. Możesz użyć praski do ziemniaków. Całość umieść w naczyniu, w którym nalewka będzie leżakować, np. w dużym słoju.

  2. Gotową pulpę zalej wódką. Zamieszaj dokładnie i pozostaw na 5-6 tygodni. 

  3. Następnie alkohol przefiltruj przez gazę lub filtry do kawy. Pamiętaj również, by odcisnąć z niego owocową pulpę – znajdujący się w niej alkohol nie tylko się w ten sposób nie zmarnuje, ale i da nalewce lepszy aromat, gdyż to właśnie on ma go najwięcej. By nalewka była prawdziwie klarowna, trzeba czasem kilkakrotnie ją filtrować. 

  4. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wkładu, łącząc w nim wodę, miód i sok z 1,5 cytryny. Syrop mieszamy i dodajemy do uprzednio przefiltrowanego alkoholu. 

  5. Czas połączyć składniki. Wymieszaj całość dokładnie. Na koniec zlej płyn do butelek i poczekaj, aż całość się “przegryzie”. Minimalny czas, by nalewka z głogu była gotowa do użycia, to ok. 3 miesięcy. Jednak jeśli zależy Ci na głębokim smaku, daj jej nieco dłużej poleżakować. Optymalny okres, po którym nalewka z głogu jest idealna do smakowania to 8 miesięcy, a nawet rok!  

Pamiętaj, by nigdy nie przechowywać nalewki w plastikowej butelce. Tego typu produkty, leżakują wyłącznie w szklanych naczyniach. Powinny być one również trzymane w miejscach chłodnych i ciemnych (np. piwniczkach, czy chociażby domowych barkach). 

Jak widzisz, nalewka z głogu słynie ze swoich właściwości leczniczych, ale i wyjątkowych walorów smakowych! Co więcej, wykonana samodzielnie zachwyci podwójnie – Twoich gości, jak i Ciebie samego! Sprawdź również nasz przepis na wino z winogron i nalewkę z malin. Do odkrycia naszych porad wystarczy zarejestrować się na Westwing. Mamy dla Ciebie dedykowane kampanie oraz całą gamę inspiracji do stworzenia pięknego domu!