Nalewka z kwiatów buz w jasnej butelce na stole obok kosza kwiatów bzu na tle zielonego ogrodu

Czas na domowe przetwory! Dlaczego soki, dżemy i nalewki wykonane samodzielnie są tak pyszne i zdrowe? Bo wiesz, z czego się składają i wybierasz produkty najwyższej jakości. Bez jest wyjątkową rośliną, z której zarówno owoców, jak i kwiatów przygotujesz pyszny sok i nalewkę! Nalewka z kwiatów czarnego bzu ma właściwości prozdrowotne, polecana jest w domowej kuracji przeziębień, a także jako zdrowy dodatek do herbat w okresie jesienno-zimowym. Nic dodać nic ująć – czas zabrać się do pracy. Przygotowaliśmy zatem specjalnie dla Ciebie propozycję przepisu na pyszną nalewkę! Zainspiruj się z Westwing!  

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – dlaczego warto ją przygotować? 

Kwiat czarnego bzu ma właściwości wysoce prozdrowotne! Warto go mieć w swojej apteczce, ale również w kuchni. Słynie głównie ze swojego pięknego zapachu oraz intensywnego koloru. Chętnie hoduje się go także w przydomowych ogrodach, a jego ogromna popularność wynika właśnie z walorów wizualnych oraz zapachowych jego kwiatów. Warto jednak wiedzieć, że walory zapachowe to nie jedyna zaleta, jaką ma nam do zaoferowania piękny kwiat czarnego bzu. Jest jedną z najstarszych roślin o leczniczych właściwościach, stosowaną m.in. w czasie przeziębienia czy infekcji górnych dróg oddechowych. Sok, syrop, napar czy nalewka  z kwiatów czarnego bzu przynoszą ulgę w przeziębieniu (podobnie jak nalewka z głogu czy nalewka z pigwy), regulują trawienie, działają rozkurczowo i mają zbawienny wpływ na cerę. Czarny bez zawiera wiele witamin A, B1, B2, B3, B6 oraz C, których działanie na nasz organizm jest bardzo pozytywne. 

Działanie rozkurczowe nie pozostaje również bez wpływu na układ pokarmowy, moczowy i krwionośny. Dzięki właściwościom czarnego bzu mięśnie gładkie tych układów rozluźniają się, a więc poprawia się krążenie płynów i substancji odżywczych w organizmie. Lepiej pracuje żołądek (pokarm łatwiej się trawi), żyły uelastyczniają się, a nerki zaczynają szybciej filtrować, co pozwala uwolnić organizm z licznych toksyn. 

Warto pamiętać

Mimo licznych zalet, warto pamiętać, że surowa roślina czarnego bzu jest wysoce trująca. Nie jest zalecane jedzenie surowych owoców i kwiatów czarnego bzu. Szczególnie odradzane są niedojrzałe owoce tej rośliny. Za trujące uważa się jednak przede wszystkim inne niż owoce i kwiaty części czarnego bzu: korę, liście, korzeń oraz łodygi. Aby pozbyć się substancji trujących, musisz poddać bez wysokiej obróbce termicznej lub po prostu dobrze go wysuszyć.  

Co ciekawe, czarny bez zapisał się również w wierzeniach ludowych. W kulturze ludowej bez czarny zapisał się jako drzewo skupiające wokół siebie złe moce. Przez wielu był także uznawany za siedlisko demonów. Z tego powodu gałęzi bzu czarnego nie ścinano oraz nie niszczono, nie były one także wykorzystywane do palenia w piecach ani do rozpalania ognia. Jednocześnie czczono go za wspomniane właściwości lecznicze.  

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – kiedy się ją robi? 

Zanim rozpoczniesz pracę nad nalewką, musisz pozyskać surowiec. Czarny bez rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, w parkach, nad rzekami. Kwiaty czarnego bzu zbiera się głównie w okresie od maja do lipca, najlepiej robić to z samego rana, w słoneczny dzień. To też czas na truskawki, jeśli marzy Ci się nalewka z truskawek! Ważne, by ścinać tylko te kwiaty, które są całkowicie rozwinięte i przede wszystkim nie mają na sobie mszyc. Robi się to za pomocą sekatora lub noża. Nie należy pozbywać się wszystkich kwiatów z krzaka, by nie wpłynąć negatywnie na jego dalszy rozwój. Surowiec najlepiej pozyskiwać z miejsc czystych, z dala od dróg i terenów uprzemysłowionych.  

Następnie kwiaty czarnego bzu należy związać, łącząc wcześniej w bukiety i wysuszyć, wieszając je kwiatami do dołu w ciepłym, przewiewnym miejscu (nie na słońcu). Kwiaty można również wysuszyć w uchylonym piekarniku ustawionym na temperaturę maksymalnie 35-40°C. Wysuszone – zmienią kolor na kremowy. Po tym procesie możesz zabrać się nad pracę nad nalewką.  

Czego będziesz potrzebować? 

Nalewka to świetny i naturalny środek o właściwościach antywirusowych. Kryje w sobie sporo witamin i mikroelementów. A jak smakuje! Sprawdź, czego potrzebujesz do wykonania swojej domowej nalewki.  

Składniki:  

  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu 
  • 2 cytryny 
  • 1 kg cukru 
  • 1 l wody 
  • 700 ml wódki 

Narzędzia: 

  • Naczynie do podania. Samą nalewkę powinniśmy przelać do eleganckiej karafki i dopiero z niej przelewać trunek do kieliszków. A jak dobrać kieliszki do nalewek? Na pewno nie powinny być takie same jak do wina czy do wódki. Nalewki podawaj w malutkich kieliszkach na wysokiej nóżce, do 50 ml pojemności. 
  • Duży słój. To właśnie w nim będzie leżakować i nabierać smaku nalewka.  
  • Nóż do krojenia.  
  • Gaza. Jej zadaniem jest nie tylko filtracja nalewki. Na początku służy jako pokrywka słoiki, przepuszczając powietrze do roztworu.  

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – przepis 

Nalewka z kwiatów czarnego bzu ma wbrew pozorom kilka zastosowań! To nie tylko smakowity dodatek do herbaty czy podsumowanie pysznego posiłku. Może być ona stosowana miejscowo w celu wspomagania leczenia ran oraz doustnie na lepszą odporność, w leczeniu przeziębienia i grypy. 

  1. Zebrane kwiaty połóż na bawełnianej ściereczce. Nie myj ich, gdyż spłuczesz cały kwiatowy pyłek. Po około godzinie wszelkie robaczki powinny opuścić kwiatowe pielesze.

  2. Baldachy pozbaw łodyżek, ponieważ wprowadzają niepotrzebną gorycz do Twojej nalewki, zatem obetnij je jak najkrócej. Do nalewki używaj tylko kwiatków. 

  3. Kwiaty wrzuć do dużego słoika, dodaj sparzone cytryny pokrojone w plastry lub ósemki. Cytryny możesz zastąpić pomarańczami. 

  4. Przygotuj syrop cukrowy – gotując cukier z wodą. Następnie go ostudź i zalej kwiaty i cytryny znajdujące się w słoiku. Zwróć uwagę, by wszystko było pokryte zalewą cukrową. Słoik przykryj gazą i pozostaw w słonecznym i ciepłym miejscu na tydzień. 

  5. Po tygodniu powstały syrop należy przecedzić przez sitko wyłożone gazą, dodać wódkę, wymieszać i szczelnie zamknąć. Nalewkę odstaw na miesiąc w ciemne miejsce, ale co ok. 3 dni potrząsaj zawartością butelki.

  6. Po miesiącu nalewka z kwiatów czarnego bzu powinna być przefiltrowana przez bibułę filtracyjną (np. filtr do kawy), rozlana do butelek i zamknięta. Nalewka powinna jeszcze odstać kolejny miesiąc w ciemnym i chłodnym miejscu, aby uzyskać idealny aromat, niemniej jednak zalecamy aby być bardziej cierpliwym gdyż dopiero po prawie roku uzyskuje pełnię swojego smaku!  

Prosta i stosunkowo szybka nalewka z kwiatów czarnego bzu to prawdziwa bomba witaminowa, która pomoże Ci w walce z jesienno-zimowymi przeziębieniami. Polecamy także nasz przepis na wino z winogron i nalewkę z orzecha włoskiego. Ich przygotowanie nie powinno sprawić Ci problemów. A jeśli szukasz dalszych porad i wskazówek, zarejestruj się na Westwing. Mamy dla Ciebie dedykowane kampanie oraz całą gamę inspiracji do stworzenia pięknego domu!